Rămâi conectat

Știri

Zece lucruri mai puțin cunoscute despre România

Publicat

în

De multe ori avem impresia că ştim totul despre ţara noastră, iar cele mai multe lucruri pe care le putem spune sunt…negative. Devenita in ultimii ani tinta preferata a presei din Occident, Romania se mandreste insa si cu multe lucruri unice in lume. Le afli de pe radiounirea.ro.

1. Cea mai mica bancnota pusa vreodata in circulatie a fost emisa in Romania, in anul 1917. Valora 10 bani, iar dimensiunile sale erau de doar de 2,75 x 3.80 cm. Bancnota nu este o raritate, putand fi gasita la aproape orice anticariat.

2. Biserica de lemn a Manastirii Sapanta-Peri este cea mai inalta biserica de lemn din lume. Constructia are o inaltime totala de 78 metri, se afla pe malul Tisei si fost realizata intre anii 1998 si 2003. Turla manastirii este vizibila de la o distanta de cinci kilometri peste Tisa si poate fi admirata de romanii din Transcarpatia, regiune a Maramuresului istoric ramasa in Ucraina.

3. Cel mai scump ziar din lume este un ziar romanesc. Zimbrulu si Vulturulu, gazeta bisaptamanala politica si literara si primul ziar de orientare unionista, a aparut pe 3 iulie 1850, la Iasi. Un exemplar din anul 1858, expediat catre un destinatar din Galati, a fost achizitionat in anul 2007 de catre colectionarul londonez Joseph Hackmey pentru suma de 1.115.000 dolari (830.000 euro). Valoarea ridicata a exemplarului este data si de faptul ca acesta are aplicate pe prima pagina opt timbre din cea de a doua emisiune Cap de bour, unele dintre cele mai valoroase din lume.

4. Orasul Timisoara devenea in anul 1884 primul oras din Europa continentala cu strazile iluminate electric. De notat ca Timisoara era atunci capitala provinciei habsburgice Voievodatul Serbiei si Timis Banat.
5. Cea mai inalta sculptura din Europa se afla in Romania. Este vorba despre chipul lui Decebal sculptat intr-o stanca de la Cazanele Dunarii, intre localitatile Eselnita si Dubova. Basorelieful are 55 m inaltime si o latime de 25 m. Omul de afaceri Iosif Constantin Dragan a fost cel care a finantat cu 1 milion de dolari aceasta lucrare efectuata in perioada 1994-2004.

6. Palatul Parlamentului din Bucuresti este cea mai mare cladire administrativa pentru uz civil ca suprafata din lume, cea mai scumpa cladire administrativa din lume si cea mai grea cladire din lume. Cu o suprafata desfasurata de 330.000 m², se afla pe locul 2 in lume la capitolul Cladiri Administrative (dupa cladirea Pentagonului), iar din punct de vedere al volumului, cu cei 2.550.000 m³ ai sai, pe locul 3 in lume, dupa cladirea de asamblare a rachetelor spatiale de la Cape Canaveral din Florida si dupa piramida lui Quetzalcoatl din Mexic.

Citește și STUDIU: Copiii din România sunt cei mai fericiţi, iar britanicii sunt printre cei mai nefericiţi

7. Cea mai lunga poezie de dragoste din lume este Luceafarul, de Mihai Eminescu, cu 99 de strofe, un record certificat de World Records Academy in februarie 2009. Este una dintre cele mai celebre poezii ale lui Mihai Eminescu, inceputa inca in 1873, dar scrisa si finisata de-a lungul multor ani pana la publicarea sa in aprilie 1883 in Almanahul societatii studentesti Romania Juna din Viena.

8. Strada Sforii din Brasov este cea de a treia cea mai ingusta strada a Europei (dupa Spreuerhofstraße din Germania si Parliament Street din Anglia). Strada are 83 de metri lungime, iar latimea ei este cuprinsa intre 1,11 si 1,35 m.

9. Constantina Dita este cel mai varstnic atlet din lume care a castigat o proba de maraton. Aceasta a castigat proba in 2008, la Jocurile Olimpice de vara de la Beijing, la varsta de 38 de ani.

10. Canalul Dunare-Marea Neagra este pe locul trei in lume in topul celor mai lungi cai de navigatie create de mana omului, dupa Canalul Suez si Canalul Panama. Pentru constructia sa au fost excavati 294 milioane m3 la canalul principal si alte 87 milioane m3 la ramura nordica, Poarta Alba-Midia Navodari. Constructia sa a inceput in 1949 si s-a finalizat in 1984.
Sursa:tai-tai.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Alba Iulia, orașul cu cei mai mulți șomeri din Alba, la finele lui februarie 2024: Municipiile Blaj și Sebeș completează top 3

Publicat

în

Alba Iulia, orașul cu cei mai mulți șomeri din Alba, la finele lui februarie 2024: Municipiile Blaj și Sebeș completează top 3

Numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii februarie 2024 în judeţul Alba a fost de 5533 persoane, în scadere cu 202 persoane (-3,5%) comparativ cu luna anterioara și cu 262 persoane (-4,5%) comparativ cu luna februarie 2023; femeile reprezentau la această dată 48,8% din numărul total al şomerilor ( 2698 femei).

Din totalul de 5533 someri, 1838 someri (33,2%) sunt in mediul urban si 3695 (66,8%) sunt in mediul rural, fata de luna anterioara numarul somerilor a scazut cu 1,6% in mediul urban si cu 4,5% in mediul rural.
Cel mai mare număr de şomeri din înregistrat la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Alba a fost în Alba Iulia (452 persoane) urmat de Blaj (360 persoane), Sebeș (200 persoane) si Campeni (183 persoane). In mediul rural , comunele cu cel mai mare număr de şomeri înregistraţi sunt: Jidvei (357 persoane), Cetatea de Balta (340 persoane), Sona (206 persoane), Craciunelu de Jos (198 persoane), Scărişoara (145 persoane), Rosia Montana (136 persoane), Bistra (135 persoane), Albac (118 persoane), Avram Iancu (115 persoane) si Sasciori (105 persoane). Comunele cu cel mai mic numar de someri sunt: Bucerdea Granoasa si Ohaba (1 persoana), Ocolis (3 persoane), Intregalde (4 persoane), Ceru Bacainti si Mogos, (5 persoane), Ponor si Stremt (7 persoane), Dostat (9 persoane), iar in comuna Cut nu se inregistreaza nici un somer.
Ponderea numărului de şomeri înregistraţi în totalul populaţiei cu vârstă de muncă (bărbați 16-65 ani și femei 16-62 ani ), în luna februarie 2024 a fost de 2,5% (2,5% femei). Dintre oraşe, cu cele mai mari ponderi se remarcă: Câmpeni (4,2%), Blaj (3,0%), Baia de Aries (2,7%) si Abrud (2,4%), iar cu cele mai mici ponderi orașele Cugir (0,6%), Alba Iulia si Teius (1%). În mediul rural, cele mai mari ponderi ( peste 10%) ale numărului de şomeri înregistraţi în numărul total al populaţiei cu vârstă de muncă s-au înregistrat în comunele: Scărişoara (18,0%), Cetatea de Balta (17,9%), Craciunelu de Jos (15,0%), Avram Iancu (13,8%), Vadu Motilor (10,8%), Jidvei (10,7%), Hoparta (10,6%), Garda de Sus (10,1%). Valoare sub 1% s-a înregistrat în comunele: Bucerdea Granoasa (0,1%), Ohaba (0,3%), Stremt (0,5%), Santimbru (0,7%), Mihalt (0,8%), Salistea (0,9%).

Structura după nivelul de instruire arată că 71,5% din şomerii înregistraţi sunt absolvenţi ai învăţământului primar, gimnazial şi profesional, 22% sunt persoane cu studii liceale şi postliceale şi 6,5% persoane cu studii superioare.Rata şomajului a fost în luna februarie 2024 de 3,5% (3,6% în ianuarie 2024 și 3,7% în februarie 2023), peste nivelul ratei înregistrate la nivel național (3,1%).În rândul femeilor rata şomajului a fost de 3,8% (3,9% in luna anterioara si 3,8% in luna februarie 2023), iar în rândul bărbaţilor de 3,3% (3,4% în ianuarie 2024 și 3,5% în februarie 2023). În funcţie de rata şomajului, judeţul Alba se situează în luna februarie 2024 pe locul 20 în ierarhia județelor ordonate crescător.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Amenzi de aproape 23.000 de lei în urma unor acțiuni în sistem integrat ale oamenilor legii din Alba: Câte permise reținute, infracțiuni și testări la droguri și alcool au fost

Publicat

în

Amenzi de aproape 23 de mii de lei în urma unor acțiuni în sistem integrat ale oamenilor legii din Alba

În ultimele 24 de ore, polițiștii și jandarmii din județul Alba au continuat acțiunile, în sistem integrat, pentru combaterea faptelor de natură penală și contravențională și pentru prevenirea incidentelor care ar putea afecta liniștea cetățenilor din județ.

În cadrul activităților desfășurate, au fost legitimate, prin intermediul aplicației eDAC, 307 persoane și au fost verificate 208 autovehicule.

Au fost constatate 137 de abateri de natură contravențională, majoritatea la normele legale privind circulația pe drumurile publice, care au fost sancționate cu amenzi în valoare totală de 22.995 de lei.

Au fost efectuate 60 de testări privind conducerea sub influența alcoolului sau a altor substanțe, au fost reținute 3 permise de conducere, au fost retrase 6 certificate de înmatriculare și au fost constatate 10 infracțiuni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Câmpeni: Centru Local Suplimentar al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor

Publicat

în

Centru Local Suplimentar al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, la Câmpeni

Marți 14 mai s-a inaugurat oficial, la Câmpeni, un Centru Local Suplimentar al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor din cadrul Instituției Prefectului – Județul Alba care va funcționa în incinta sediului Poliției Orașului Câmpeni, strada Libertății, numărul 3.

Dacă până acum aici de desfășurau doar activități de preluare și eliberare documente pe linie de înmatriculări auto, de marți, cetățenii din Câmpeni dar și din alte localități din Apuseni vor putea beneficia și de alte servicii.
La sediul din Câmpeni se vor desfășura activități de înmatriculări, transcrieri, radieri sau autorizări provizorii în circulație a autovehiculelor cât și preschimbări de permise de conducere a căror valabilitate administrativă a expirat, furate, pierdute sau deteriorate.
De asemenea, tot la Câmpeni, candidații se vor putea planifica la proba practică în vederea obținerii permisului de conducere auto, fără a mai fi nevoie să se deplaseze la sediul central din municipiul Alba Iulia.
De aceste servicii vor putea beneficia circa 60 de mii de locuitori din zona Munților Apuseni (aproximativ 16 % din populația județului Alba).
De asemenea, încă un lucru bun pentru cetățeni este faptul că investigațiile medicale pentru fișele auto pot fi efectuate la Spitalul Orășenesc Câmpeni, în fiecare zi de miercuri între orele 10.00 și 14.00.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba