Rămâi conectat

Social-Economic

Vrei să te pensionezi pe caz de boală? Află ce trebuie să ştii

Publicat

în

Anul trecut, aveau pensie de invaliditate de gradul I, II şi III peste 700 de mii de români. Nu stai foarte bine cu sănătatea şi vrei să ieşi la pensie mai devreme, pe caz de boală? Te aşteaptă o procedură destul de complicată, dacă nu ştii ce trebuie să faci şi cui să te adresezi. Află  de pe radiounirea.ro cine beneficiază de o astfel de pensie şi care sunt etapele principale pe care trebuie să le parcurgi conform Casei Naţionale de Pensii Publice!

Mergi la medicul de familie

În primul rând, va trebui să te adresezi medicului tău de familie, care te va îndruma către cabinetul unui medic expert al asigurărilor sociale. Aceste cabinete pot fi găsite în policlinici, policlinici private, la casa de pensii etc. Medicul de familie te va îndruma către cel mai apropiat cabinet.

Mergi la medicul expert

Odată ajuns la medicul expert, acesta îţi va evalua capacitatea de muncă şi îţi va stabili gradul de invaliditate. Pentru asta însă va trebui să depui o cerere cu cel puţin 45 de zile înainte de expirarea duratei maxime de concediu medical prevăzută de lege.

Depune o cerere!

Cererea va trebui să fie însoţită de actul de identitate, documente medicale din care să rezulte afecţiunile prezentate, adeverinţă eliberată de angajator care să ateste numărul de zile de concediu medical cumulate în ultimele 12-24 luni, cu menţionarea datei ultimei zile de concediu, documentul din care să rezulte cauza invalidităţii.

Vei fi programat la expertiză medicală

După înregistrarea acestei cereri vei fi programat pentru o expertiză medicală. În urma acestei examinări, medicul completează un raport de expertiză şi emite decizia medicală asupra capacităţii tale de muncă. Decizia medicală se emite în termen de 45 de zile de la data înregistrării cererii şi se comunică în termen de 5 zile de la data emiterii.

Va trebui să vii la consultaţii periodice

După ce ai fost încadrat într-un anumit grad de invaliditate şi ai ieşit la pensie pe caz de boală, vei fi supus unei revizuiri medicale periodice, în funcţie de afecţiune, la intervale cuprinse între un an şi 3 ani, până la împlinirea vârstei standard de pensionare.

Eşti obligat să urmezi programe recuperatorii

Medicul expert stabileşte, după caz, dacă menţine acelaşi grad de invaliditate, dacă te va încadra în alt grad sau îţi vei redobândi capacitatea de muncă. Neprezentarea la revizuirea medicală atrage suspendarea plăţii pensiei începând cu luna următoare celei în care era programată revizuirea medicală. Mai mult, în cazul în care e posibil, legea te obligă să urmezi programe recuperatorii întocmite de medicul expert în vederea reintegrării profesionale. Dacă nu, rişti să nu mai primeşti pensia!

Citeşte şi Ai muncit legal 12 luni în străinătate? Vezi cum poți obține pensie comunitară

Există trei grade de invaliditate

  • Gradul I – caracterizat prin pierderea totală a capacităţii de muncă şi a capacităţii de autoîngrijire;
  • Gradul II – caracterizat prin pierderea totală a capacităţii de muncă, cu păstrarea capacităţii de autoîngrijire;
  • Gradul III – caracterizat prin pierderea a cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, persoana putând să presteze o activitate profesională, corespunzătoare a cel mult jumătate din timpul normal de muncă.

„Medicul de familie îţi dă o lună de concediu pe an”

Potrivit medicului de familie Ioana Stanciu, zilele de concediu medical sunt necesare la dosarul de pensionare. Însă, medicul de familie îţi poate da doar 30 de zile de concediu pe an, dintre care maximum 10 zile consecutive. „Iniţial, medicul de familie îţi face investigaţiile minime şi îţi dă trimitere către specialişti pe diverse ramuri ale medicinei. Restul concediului medical, până la 90 de zile calendaristice, le dă medicul specialist”, spune Ioana Stanciu.

Cine beneficiază de pensia de invaliditate?

  • Cei care şi-au pierdut capacitatea de muncă din cauza unei boli sau accidente care nu au legătură cu munca;
  • Cei care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă din cauza accidentelor şi bolilor profesionale, neoplaziilor, schizofreniei şi SIDA;
  • Persoanele care au satisfăcut serviciul militar şi au fost concentrate, mobilizate sau în prizonierat;
  • Elevii, ucenicii şi studenţii care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă ca urmare a accidentelor sau bolilor survenite în timpul practicii profesionale;
  • Persoanele care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă din cauza participării la Revoluţia din 1989.

sursa: click.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Publicitate

Societate

18 mai: Ziua internațională a muzeelor

Publicat

în

Zi internațională dedicată muzeelor

La 18 mai, în fiecare an, este sărbătorită Ziua internaţională a muzeelor, un eveniment organizat începând din 1977 de Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM) şi care reprezintă un moment unic pentru comunitatea internaţională a muzeelor.

Obiectivul principal al Zilei internaţionale a muzeelor este de a creşte gradul de conştientizare cu privire la faptul că „muzeele sunt un mijloc important de schimb cultural, de îmbogăţire a culturilor şi de dezvoltare a înţelegerii reciproce, a cooperării şi a păcii între popoare.

Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM), creat în 1946, este o asociaţie şi o organizaţie non-guvernamentală a muzeelor şi a specialiştilor din acest domeniu, care stabileşte standarde profesionale şi etice pentru activităţile muzeului. ICOM reuneşte 40.000 de specialişti din peste 141 de ţări şi acţionează prin intermediul a 119 comisii naţionale şi 30 de comisii internaţionale.

Forum al experţilor, ICOM face recomandări cu privire la aspecte legate de patrimoniul cultural, susţine consolidarea competenţelor şi cunoştinţele avansate. ICOM este vocea profesioniştilor din acest domeniu la nivel internaţional şi cu ajutorul reţelelor globale şi al programelor de cooperare creşte gradul de conştientizare a culturii publice. ICOM are sediul la Paris şi se află într-o relaţie formală de asociere cu UNESCO şi are un statut special pe lângă Consiliul Economic şi Social al Naţiunilor Unite (ECOSOC).

sursa: agerpres.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

„Săptămâna Școală în Siguranță” în Alba

Publicat

în

În Alba, ”Săptămâna Școală în Siguranță”

Până în 17 mai, Inspectoratul de Poliție Județean Alba desfășoară activitatea „Săptămâna Școală în Siguranță”.

Această inițiativă are ca scop conștientizarea populației școlare cu privire la necesitatea adoptării unui comportament pozitiv pe tema prevenirii violenței în mediul școlar, pentru asigurarea unui climat educațional optim.

În cele 4 zile polițiștii din structurile de siguranță școlară, prevenire precum și cei din structurile de ordine publică, împreună cu partenerii instituționali, intensifică interacțiunea cu elevii și cadrele didactice, în cadrul unor activități care să conducă la creșterea siguranței în unitățile de învățământ.

De exemplu, marți 14 mai, polițiștii s-au adresat unui număr de peste 150 de elevi și cadre didactice din Sebeș, Poșaga de Jos și Ocoliș.

Tot marți, polițiștii Biroului Siguranță Școlară au luat parte la o activitate organizată de Rotary Club Blaj împreună cu Primăria Municipiului Blaj, la Palatul Cultural din Blaj, unde a fost invitat profesorul universitar doctor Cătălin Țone, polițist și un luptător declarat împotriva consumului de droguri.

Acesta le-a explicat tinerilor și profesorilor, prezenți în sală, consecințele nefaste ale consumului de droguri și a abordat și alte subiecte de interes pentru siguranța lor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Social-Economic

La Alba Iulia, Bursa Generală a Locurilor de Muncă, în 17 mai: Până acum au confirmat participarea 25 de agenţi economici care oferă peste 300 locuri de muncă

Publicat

în

Vineri, 17 mai 2024, la Alba Iulia se va organiza Bursa Generală a Locurilor de Muncă: Până acum au confirmat participarea 25 de agenţi economici care oferă peste 300 locuri de muncă

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba în colaborare cu Centrul de Informare, Consiliere şi Orientare în Carieră din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918”, organizează în data de 17 mai 2024, Bursa Generală a Locurilor de Muncă.

Evenimentul se desfăşoară la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, Str. Mihai Viteazul, Nr. 31, începând cu ora 09:00.

Obiectivele acestei inițiative sunt de a realiza un contact cu un număr cât mai mare de angajatori, de a întreține un dialog între Serviciile Publice de Ocupare și de a crește gradul de conștientizare a problemelor legate de ocuparea forței de muncă. De asemenea, se urmăreşte creşterea gradului de ocupare, prin corelarea cererii cu oferta de locuri de muncă, existând posibilitatea interacţiunii directe dintre angajator şi solicitant.
La acest eveniment sunt invitate să participe toate persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă sau cele care doresc să se orienteze/reorienteze profesional spre ocupaţii cu posibilităţi de menţinere a raportului de muncă pe termen lung şi mediu.
Persoanele care se angajează cu normă întreagă în perioada în care sunt înregistrate la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă, pot beneficia de prime de încadrare.
De asemenea, angajatorii care deţin locuri de muncă disponibile se pot adresa Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba deoarece, potrivit prevederilor Legii 76/2002, cu modificările şi completările ulterioare beneficiază de subvenţii la încadrarea în muncă pe durată nedeterminată a acestor persoane.
Până în prezent au confirmat participarea 25 agenţi economici, aceştia oferind peste 300 locuri de muncă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba