Rămâi conectat

Social-Economic

Proiect de lege pentru românii cu credite în franci elveţieni

Publicat

în

Află mai multe, de pe radiounirea.ro, despre proiectul de lege pentru românii cu credite în franci elveţieni.

Conversia creditelor în moneda naţională cu o reducere de cel puţin 25%: Asta vor românii care au credite în franci elveţieni. Mai mult, ei cer statului să garanteze pentru ei cu trei miliarde de lei. Sunt principalele revendicări ale persoanelor cu astfl de credite, după ce ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, le-a cerut o nouă formă a proiectului de lege privind conversia împrumuturilor.
Proiectul de lege pentru conversia creditelor imobiliare din valută în lei, iniţiat pe vremea când ministru al Finanţelor era Darius Vâlcov, prevede un discount de 15% şi un plafon de garantare din partea statului de 1 miliard de lei. Însă, după întâlnirea de săptămâna trecută cu actualul ministru, Eugen Teodorovici, debitorii propun modificări ale respectivului proiect. Printre altele, cer un discount din partea băncilor de 25% din valoarea în lei după conversia împrumutului, garantarea de către stat cu trei miliarde de lei şi aplicarea reducerii pentru atât pentru creditele imobiliare, cât şi pentru cele ipotecare sau de nevoi personale.
„Am cerut să se aplice şi creditelor care au externalizate nu doar celor care au rămas în portofoliile băncilor având în vedere că nu e nicio vină a consumatorului. S-a făcut fătă acceptul şi în unele cazuri fără notificarea consumatorilor”, a afirmat Alin Iacob, Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare.

Citește și Controale la băncile care au acordat credite în franci elveţieni

Dacă ministrul Teodorovici va fi de acord cu modificările, proiectul va fi trimis la Banca Naţională, apoi la bănci, iar mai apoi, va intra in dezbatere publică pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.
Peste 70.000 de români au credite în franci elveţieni, iar după ce cursul francului a sărit pragul de 4 lei la începutul anului, ratele lunare li s-au dublat sau chiar triplat. Nici cei cu împrumuturi în euro nu o duc mai bine.
Dacă în 2005 un euro era 3,62 lei, în prezent e cotat la 4,47 lei.
Potrivit ministrului Finanţelor Publice, proiectul de lege privind conversia creditelor va ajunge în Parlament la toamnă.

Sursa:realitatea.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Societate

Vinerea Mare: Care este programul serviciilor religioase de la catedrala ortodoxă din Alba Iulia

Publicat

în

Care este programul serviciilor religioase de la catedrala ortodoxă din Alba Iulia în Vinerea Mare

În Vinerea Mare, zi aliturgică, va fi un program special al serviciilor religioase la catedrala ortodoxă din Alba Iulia.

Iată care este acesta:

Sfânta și Marea Vineri
Răstignirea Domnului
(Zi aliturgică și ajun)

ora 7.00-9.00 – Ceasurile Împărăteşti şi Obedniţa

ora 9.00-9.45 – Vecernia cu scoaterea Sfântului Epitaf

ora 18.00-21.00 – Denia Prohodului Domnului cu Procesiunea Sfântului Epitaf

sursa: reintregirea.ro

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

JOIA MARE, ziua Cinei celei de Taină

Publicat

în

Joia Mare pentru creștinii ortodocși și greco-catolici

Ziua de joi din Săptămâna Patimilor este cunoscută ca Joia Mare, ziua în care se prăznuiește Cina cea de Taină, adică ultima masă pe care a servit-o Iisus alături de cei 12 apostoli. 

Nu se știe cunoaște cu certitudine meniul din acel moment, dar se cunosc obiceiurile alimentare ale celor apropiați lui Iisus, bazat pe pâine, legume precum lintea, ceapa și andivele, fructe ca smochinele și strugurii, ulei de măsline, pește de râu, miere și vin.

Evangheliile menționează doar pâinea și vinul, alimente cu puternică valoare simbolică, ce au fost servite de Iisus și de apostoli la Cina cea de Taină.

Mâncarea era servită în vase din teracotă sau din piatră. Codul strict al etichetei la masă făcea ca la stânga și la dreapta gazdei să se așeze cei mai importanți oaspeți.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Social-Economic

Delegație a Băncii Mondiale în vizită la Sebeș

Publicat

în

Vizită la Sebeș a unei delegații a Băncii Mondiale

Zilele trecute, reprezentanții Primăriei Sebeș au primit vizita de lucru a unei delegații a Băncii Mondiale în contextul în care solicitarea Sebeșului pentru realizarea unei investiții teritoriale integrate în zona Sebeș-Vințu de Jos a primit avizul favorabil al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene prin Comitetul pentru Coordonarea Instrumentelor Teritoriale Integrate (ITI).
În vederea inițierii demersurilor procedurale pentru dezvoltarea și organizarea ITI și pentru elaborarea strategiei de dezvoltare (cu finanțare din programul de asistență tehnică POAT 2021 – 2027), Primăria Sebeș a solicitat implicarea și suportul experților Băncii Mondiale.
Amintim că Strategia ITI Sebeș – Vințu de Jos își propune să fructifice oportunitățile deschise de poziționarea geografică a zonei care este traversată de Coridorul de Transport Pan-European nr. IV (Nădlac – Lugoj – Sebeș – Sibiu – București – Cernavodă – Constanța), care realizează legătura dintre vestul și estul Europei, la intersecția autostrăzilor A1 și A10, a nodului de cale ferată Vințu de Jos și a unor importante căi de comunicaţii rutiere naționale: DN1, E81, DN7, E68 şi DN67C – Transalpina (drumul la cea mai mare altitudine din România). Aceste atu-uri împreună cu nivelul economic și social al zonei creează cadrul propice pentru construirea unor programe de finanțare specifice care să contribuie la dezvoltarea sectoarelor economice cu potențial și importanță deosebită.
Inițiativa este în concordanță cu obiectivele Pactului Ecologic European și cu preocupările Uniunii Europene în privința combaterii crizei alimentare mondiale prin dezvoltarea capacității rețelelor de transport și terminalelor de transbordare în vederea transferului facil al mărfurilor pe teritoriul Uniunii Europene.
Delegația Băncii Mondiale care a vizitat Sebeșul și unitățile de producție alimentară din zonă a fost formată din Luz Diaz Rios (specialist senior în Afaceri Agricole), Aira Maria Htenas (economist agricol) și Adina Păsărel (expert în Politici ale UE).

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba