Rămâi conectat

Societate

Lecții de prim ajutor în școlile din Alba, în „Săptămâna Altfel”

Publicat

în

În școlile din Alba, lecții de prim ajutor

Cadrele medicale ale Crucii Roșii Române Filiala Alba au susținut în această perioadă lecții de prim ajutor în mai multe școli din județul Alba, acțiuni cuprinse în cadrul „Săptămânii Altfel”.

Peste 150 de copii de la școli și licee din Alba Iulia, Sebeș, Doștat sau Boz au învățat noțiuni generale de prim ajutor și cum să se comporte în situații de urgență. De asemenea, cu ajutorul unei veste speciale de instruire, au simulat intervenția în cazul blocării căilor respiratorii cu corp străin și aplicarea manevrei Heimlich, iar cu ajutorul manechinelor de prim ajutor au exersat manevrele de resuscitare.

„Indiferent de vârstă, cunoașterea noțiunilor de prim ajutor sunt extrem de importante. Oricare dintre noi am putea să ne aflăm în situația în care viața unui om să depindă de modul în care acționăm în acea situație de urgență. Poate fi o persoană dragă, un coleg, un prieten sau un necunoscut, iar fiecare secundă contează. De aceea, Crucea Roșie Română militează pentru promovarea primului ajutor, astfel încât cel puțin noțiunile generale să fie cunoscute de fiecare dintre noi”, a declarat Adrian Dușa, directorul Crucii Roșii Române Filiala Alba.

Crucea Roșie Română este cel mai mare și cel mai important furnizor de cursuri de prim ajutor din țară. În județul Alba, Crucea Roșie organizează astfel de cursuri pentru primării și instituții publice, pentru companii, pentru unități de învățământ, dar și pentru persoane fizice. Cursurile sunt furnizate de cadre medicale cu pregătire și experiență în domeniul acordării primului ajutor. Cursul de prim ajutor se finalizează cu un examen, în urma căruia se eliberează un certificat de absolvire, care atestă că persoana este instruită să acorde primul ajutor.

Durata unui curs este de 12 ore, iar programa de curs este standardizată la nivel național și armonizată în conformitate cu recomandările Consiliului European de Resuscitare și ale Federației Internaționale de Cruce Roșie și  Semilună Roșie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Societate

Tradiţii şi obiceiuri în Vinerea Mare: Ce nu ai voie să faci

Publicat

în

Ce nu ai voie să faci în Vinerea Mare

Ultima vineri din Postul Paștilor este potrivit tradiției zi de post negru – nu se bea decât apă toată ziua.

Potrivit tradiţiei, în Vinerea Mare nu este bine să mănânci urzici şi nu e bine să fie folosit oţetul, deoarece pe cruce Iisus a fost bătut cu urzici, iar buzele Mântuitorului au fost udate cu oţet.

Vinerea Mare este zi aliturgică, adică nu se săvârșește niciuna dintre cele trei Sfinte Liturghii. Ceremonia principală din această zi este scoaterea Sfântului Epitaf din altar și așezarea lui pe o masă în mijlocul bisericii. Prin scoaterea Sfântului Epitaf retrăim coborârea de pe Cruce a lui Hristos și pregătirea trupului Său pentru înmormântare.

Seara se cântă Prohodul și se înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf. Este o procesiune de înmormântare. Epitaful pe care il poartă preoții, ajutați de credincioși simbolizează trupul Mântuitorului.

După procesiunea din jurul bisericii, Sfântul Epitaf este așezat pe Sfânta Masă din altar, unde rămâne până la Înălțare. Punerea pe Sfânta Masă reprezintă punerea Domnului în mormânt.

sursa: crestinortodox.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

Vinerea Mare: Care este programul serviciilor religioase de la catedrala ortodoxă din Alba Iulia

Publicat

în

Care este programul serviciilor religioase de la catedrala ortodoxă din Alba Iulia în Vinerea Mare

În Vinerea Mare, zi aliturgică, va fi un program special al serviciilor religioase la catedrala ortodoxă din Alba Iulia.

Iată care este acesta:

Sfânta și Marea Vineri
Răstignirea Domnului
(Zi aliturgică și ajun)

ora 7.00-9.00 – Ceasurile Împărăteşti şi Obedniţa

ora 9.00-9.45 – Vecernia cu scoaterea Sfântului Epitaf

ora 18.00-21.00 – Denia Prohodului Domnului cu Procesiunea Sfântului Epitaf

sursa: reintregirea.ro

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

JOIA MARE, ziua Cinei celei de Taină

Publicat

în

Joia Mare pentru creștinii ortodocși și greco-catolici

Ziua de joi din Săptămâna Patimilor este cunoscută ca Joia Mare, ziua în care se prăznuiește Cina cea de Taină, adică ultima masă pe care a servit-o Iisus alături de cei 12 apostoli. 

Nu se știe cunoaște cu certitudine meniul din acel moment, dar se cunosc obiceiurile alimentare ale celor apropiați lui Iisus, bazat pe pâine, legume precum lintea, ceapa și andivele, fructe ca smochinele și strugurii, ulei de măsline, pește de râu, miere și vin.

Evangheliile menționează doar pâinea și vinul, alimente cu puternică valoare simbolică, ce au fost servite de Iisus și de apostoli la Cina cea de Taină.

Mâncarea era servită în vase din teracotă sau din piatră. Codul strict al etichetei la masă făcea ca la stânga și la dreapta gazdei să se așeze cei mai importanți oaspeți.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba