Rămâi conectat

Societate

Idei smart de afaceri generate de tânărul Rareș Leah: Care sunt alte pasiuni ale sale

Publicat

în

Tânărul Rareș Leah, idei smart de afaceri

Peste 3.000 de elevi din învățământul profesional și tehnic din România, dornici să își crească șansele de independență financiară și succes în carieră s-au implicat în 2023 în programul „Start Major”, aflat la a patra ediție.

Este vorba de un program de educație financiară și pentru carieră dezvoltat de UniCredit Bank. Programul a fost structurat în trei module, iar pe parcursul anului trecut elevii au învățat cum să își gestioneze corect resursele financiare, au descoperit ce roluri profesionale li se potrivesc, cum pot obține și păstra un loc de muncă, dar și cum pot dezvolta o afacere. Programul Start Major este implementat în colaborare cu Asociația Social Incubator, un ONG fondat în 2014 cu expertiză în lucrul cu tinerii, construirea de formate educaționale axate pe dezvoltare personală și integrare pe piața muncii, care sprijină tranziția către viața independentă a acestora.

Adriana Preda, CEO-ul organizației, este prima româncă selectată în cadrul prestigiosului program Obama Scholars. Adriana Preda face parte din cel de-al șaselea grup de Obama Scholars, participând în anul universitar 2023-2024 la un program integrat în cadrul Universității Columbia din New York, alături de alți sociali în ascensiune, din întreaga lume. Anul ntrecut, 340 dintre cei peste 3.000 de elevi au participat la cele 10 tabere urbane de antreprenoriat, în care au învățat cum să dezvolte un plan de afacere și cum să găsească finanțare.

*Câștigător al unui concurs național de idei de afaceri

La finalul proiectului, 95 de tineri și-au prezentat ideile de afaceri unui juriu, pe un format asemănător competițiilor de start-up-uri, iar cele mai bune idei de afaceri au câștigat micro-finanțare și sesiuni de mentorat. Premiul I i-a fost oferit lui Rareș Leah (17 ani), elev în clasa a XI-a la Liceul „Horea, Cloșca și Crișan” Abrud. Rareș Leah a fost răsplătit cu un stimulent financiar de 1.500 de euro pentru ideea de afacere „AI (Artificial Intelligence) Appointment Booking”, un sistem de programări bazat pe inteligență artificială destinat clinicilor dentare. Laureații au fost anunțați la mijlocul lunii ianuarie 2024. Au mai obținut premii elevi din județele Brașov și Iași, iar o mențiune specială a fost acordată unei eleve din București.

Mândru de propria idee de afacere, Rareș Leah nu-și ascunde ambiția de a o pune cât mai repede în practică. „Consider că este foarte benefică ideea mea, reprezentând o soluție nouă pe piață, o soluție unică și care îți permite să aloci resursele de timp rezervate de regulă programărilor pentru alte chestiuni. Această idee plănuiesc să o cresc și să o extind, să ajung să o aplic și în alte domenii, cum ar fi firmele specializate în acoperișuri și firmele specializate în panouri solare. Preconizez ca prin august 2024 DentalStry Media să fie una dintre cele mai mari agenții de marketing din România și, bineînțeles, cea mai mare din domeniul cabinetelor dentare”, spune Rareș Leah. La propunerea dirigintelui său, profesorul de matematică Marcel Ioan Stan, Rareș Leah a vorbit în fața clasei din care face parte, în cadrul unei ore de dirigenție, despre ideile sale inovatoare în domeniul antreprenoriatului. Elevul de la „HCC” Abrud ne-a mărturisit că este pasionat de aproape doi ani de sfera antreprenoriatului.

*Sporturile de adrenalină și muzica, însoțitori în timpul liber

Mult mai veche, cam de prin 2015, este pasiunea pentru „sporturile de adrenalină”, cum le denumește Rareș Leah. Ne lămurim deplin despre ce este vorba când ne amintește de o întâmplare deosebită, împlinirea unui vis: în 2023 a fost copilot pentru bistrițeanul Octavian Popanton în mai multe etape ale Campionatului Național de Off-Road, la clasa Challenge. Etapa de la Runcu (județul Gorj), care l-a găsit pe tânărul din Munții Apuseni în premieră în postura de copilot în întrecerea națională, a avut loc în vara anului trecut. „Îmi aduc aminte cu mare plăcere și satisfacție de acel moment pe care l-am trăit din plin, la cote maxime”, spune Rareș Leah, care „se dă” în locuri accidentate de plan local, ori de câte ori are ocazie, cu un Nissan Patrol Y60 aflat la dispoziția sa grație familiei.

Rareș Leah are mereu aproape și muzica. Ascultă în căști mai tot timpul atunci când vrea să se destindă în urma unor activități solicitante compoziții muzicale „cu beat simplu”. Între trupele sale favorite se regăsesc Paraziții și Bazooka. Însă și clasicii AC/DC și Michael Jackson intră în lista preferințelor muzicale proprii. Obișnuit cu muntele, Rareș Leah ne dezvăluie că s-ar lăsa pradă, oricând i s-ar ivi ocazia, unui weekend la mare.

În privința viitorului, nu are nicio ezitare să-și fixeze ca obiectiv concentrarea tuturor eforturilor spre construirea unei cariere: „Deja am conturate încă 2 idei foarte bune de afaceri, care necesită cash flow. Voi merge pe acest drum, iar următorul pas după absolvirea liceului va fi reprezentat de studiile universitare, cu siguranță la UBB Cluj, la Informatică”.

sursa: Ziarul Unirea


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Societate

„Săptămâna Școală în Siguranță” în Alba

Publicat

în

În Alba, ”Săptămâna Școală în Siguranță”

Până în 17 mai, Inspectoratul de Poliție Județean Alba desfășoară activitatea „Săptămâna Școală în Siguranță”.

Această inițiativă are ca scop conștientizarea populației școlare cu privire la necesitatea adoptării unui comportament pozitiv pe tema prevenirii violenței în mediul școlar, pentru asigurarea unui climat educațional optim.

În cele 4 zile polițiștii din structurile de siguranță școlară, prevenire precum și cei din structurile de ordine publică, împreună cu partenerii instituționali, intensifică interacțiunea cu elevii și cadrele didactice, în cadrul unor activități care să conducă la creșterea siguranței în unitățile de învățământ.

De exemplu, marți 14 mai, polițiștii s-au adresat unui număr de peste 150 de elevi și cadre didactice din Sebeș, Poșaga de Jos și Ocoliș.

Tot marți, polițiștii Biroului Siguranță Școlară au luat parte la o activitate organizată de Rotary Club Blaj împreună cu Primăria Municipiului Blaj, la Palatul Cultural din Blaj, unde a fost invitat profesorul universitar doctor Cătălin Țone, polițist și un luptător declarat împotriva consumului de droguri.

Acesta le-a explicat tinerilor și profesorilor, prezenți în sală, consecințele nefaste ale consumului de droguri și a abordat și alte subiecte de interes pentru siguranța lor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

Poliția Municipiului Alba Iulia, temporar, pe strada Mușețelului

Publicat

în

Poliția Municipiului Alba Iulia, temporar, pe strada Mușețelului

Începând cu data de 14 mai, Poliția Municipiului Alba Iulia funcționează într-un imobil situat pe strada Mușețelului, la numărul 2 (Fosta Policlinică a Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia).

Etajul 2 și mai multe birouri situate la etajul 1 al imobilului au fost puse la dispoziția Inspectoratul de Poliția Județean Alba de către Consiliul Județean Alba, până la finalizarea lucrărilor de reabilitare a sediului Poliției Municipiului Alba Iulia.

Cetățenii care doresc să depună sesizări, plângeri sau alte documente la Poliția Municipiului Alba Iulia o pot face la noua locație.

Coordonatele de contact au rămas aceleași, respectiv telefon și fax 0258.811.286,  email: [email protected].

Reamintim că sediul Inspectoratului de Poliție Județean Alba și sediul Poliției Municipiului Alba Iulia, situat în municipiul Alba Iulia, str. Ion I. C. Brătianu nr. 1 B, vor fi reabilitate prin fonduri europene.

La data de 22 septembrie 2023, a fost semnat contractul privind proiectarea și execuția lucrărilor pentru realizarea obiectivului de investiții.

 

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

Alba, unicul județ din România cu cel puțin o expoziție etnografică în fiecare comună

Publicat

în

Alba, unicul județ din România cu cel puțin o expoziție etnografică în fiecare comună

Cu ocazia organizării manifestărilor dedicate ,,Sărbătorii Libertății de la Blaj”, eveniment aflat sub semnul Bicentenarului nașterii eroului Avram Iancu, județul Alba scrie istorie prin lansarea și promovarea proiectului ALBA ETNOGRAFICĂ – unicul județ din România cu cel puțin o expoziție etnografică în fiecare comună (83 de expoziții etnografice în cele 67 de comune ale județului Alba).

Pe Câmpia Libertății din Blaj, în zilele de 18 și 19 mai, se va desfășura proiecția a nu mai puțin de 83 de producții audiovizuale, realizate cu meticulozitate de Centrul de Cultură „Augustin Bena” în ultimele 18 luni, pentru cele 83 de expoziții etnografice desfășurate în județul Alba. Aceste expoziții etnografice sunt un adevărat tribut adus tradițiilor și identității culturale din fiecare comună a județului.

Momentul culminant al evenimentului va fi lansarea albumului și arhivei „ALBA ETNOGRAFICĂ”, o colecție bogată de imagini autentice, materiale audiovizuale și informații utile, incluzând localizarea și datele de contact ale fiecărei expoziții etnografice. Această inițiativă are ca scop promovarea și conservarea patrimoniului cultural imaterial al județului Alba și oferă o perspectivă unică asupra tradițiilor și obiceiurilor locale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba