Rămâi conectat

Societate

Care este exponatul lunii februarie la Muzeul de Științele Naturii din Aiud

Publicat

în

Brotăcelul, exponatul lunii la muzeul de științe aiudean

Brotăcelul este singura specie de broască arboricolă din țara noastră.

Cunoscută și sub numele de răcănel, brotac sau broatec, este o broască mică, ajungând la o lungime a corpului de 3,5 – 5 centimetri în stadiul adult.

Trăiește in apropierea surselor de apă, preferând zonele împădurite, cu tufișuri sau stufărișuri. Datorită discurilor adezive de pe fiecare deget el se poate cățăra foarte ușor în copaci fiind destul de des găsit stând la soare pe frunze sau pe crengi. Pe timp de ploaie se retrage pe dosul frunzelor. Pentru reproducere prefera bălțile temporare cu vegetație bogată, cu stuf sau papură.

Coloritul pielii variază, una dintre abilitățile brotăcelului fiind capacitatea de a se camufla. El iși poate schimba foarte ușor culoarea în funcție de mediul în care se află. Culoarea de bază este verde, dar variază la cenușiu, brun, galben pal, uniform sau cu pete întunecate.

Dieta este reprezentată în mare măsură de insecte zburătoare pe care le prinde din zbor prin salturi uriașe, dar și de păianjeni și larve pe care le prinde cu ajutorul limbii sale lipicioase.
Împerecherea are loc în perioada aprilie-iunie, fiind singura perioadă în care brotăceii pot fi găsiți în mediul acvatic. O femelă depune până la 1000 de ouă în pachete mici, apoi părăsește mediul acvatic. Larvele se metamorfozează complet în perioada iulie-august. După 3 luni au caracterele adulților și părăsesc apa. După 3 – 4 ani sunt capabili de reproducere.
Factorii de amenințare sunt legați de acțiunile de defrișare, desecare a apelor, eliminarea tufărișurilor, brotăcelul fiind specie vulnerabilă și protejată. În natură trăiește până la 15 ani, iar în terariu până la 20 de ani.
În Muzeul de Științele Naturii din Aiud, brotăcelul, desemnat exponat al lunii februarie 2024, poate fi observat în sala a doua, alături de alte specii de amfibieni.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Societate

Forțe proaspete în echipa Jandarmeriei Alba

Publicat

în

În echipa Jandarmeriei Alba, forțe proaspete

Jandarmeria Alba le spune bun venit în echipă noilor colegi, Adriana, Marian și Paul, absolvenți ai Școlilor Militare de Subofițeri de Jandarmi de la Drăgășani și Fălticeni.

Aceștia au fost repartizați la Inspectoratul de Jandarmi Județean „Avram Iancu” Alba.

La debutul în carieră, aceștia vor parcurge o perioadă de 6 luni de tutelă profesională, care îi va iniția în tainele meseriei de jandarm.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

Tradiţii şi obiceiuri în Vinerea Mare: Ce nu ai voie să faci

Publicat

în

Ce nu ai voie să faci în Vinerea Mare

Ultima vineri din Postul Paștilor este potrivit tradiției zi de post negru – nu se bea decât apă toată ziua.

Potrivit tradiţiei, în Vinerea Mare nu este bine să mănânci urzici şi nu e bine să fie folosit oţetul, deoarece pe cruce Iisus a fost bătut cu urzici, iar buzele Mântuitorului au fost udate cu oţet.

Vinerea Mare este zi aliturgică, adică nu se săvârșește niciuna dintre cele trei Sfinte Liturghii. Ceremonia principală din această zi este scoaterea Sfântului Epitaf din altar și așezarea lui pe o masă în mijlocul bisericii. Prin scoaterea Sfântului Epitaf retrăim coborârea de pe Cruce a lui Hristos și pregătirea trupului Său pentru înmormântare.

Seara se cântă Prohodul și se înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf. Este o procesiune de înmormântare. Epitaful pe care il poartă preoții, ajutați de credincioși simbolizează trupul Mântuitorului.

După procesiunea din jurul bisericii, Sfântul Epitaf este așezat pe Sfânta Masă din altar, unde rămâne până la Înălțare. Punerea pe Sfânta Masă reprezintă punerea Domnului în mormânt.

sursa: crestinortodox.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

Vinerea Mare: Care este programul serviciilor religioase de la catedrala ortodoxă din Alba Iulia

Publicat

în

Care este programul serviciilor religioase de la catedrala ortodoxă din Alba Iulia în Vinerea Mare

În Vinerea Mare, zi aliturgică, va fi un program special al serviciilor religioase la catedrala ortodoxă din Alba Iulia.

Iată care este acesta:

Sfânta și Marea Vineri
Răstignirea Domnului
(Zi aliturgică și ajun)

ora 7.00-9.00 – Ceasurile Împărăteşti şi Obedniţa

ora 9.00-9.45 – Vecernia cu scoaterea Sfântului Epitaf

ora 18.00-21.00 – Denia Prohodului Domnului cu Procesiunea Sfântului Epitaf

sursa: reintregirea.ro

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba