Rămâi conectat

Educație și Cultură

În Alba, întâlniri cu părinții elevilor interesați de performanță școlară

Publicat

în

Întâlniri cu părinții elevilor din Alba interesați de performanță școlară

Centrul Județean de Excelență Alba (CJEx Alba) are ca misiune principală promovarea și sprijinirea dezvoltării educaționale a elevilor din județul Alba, capabili de performanță în domenii diverse.

CJEx Alba funcționează ca unitate de educație extrașcolară cu personalitate juridică, iar pentru a promova oferta educațională a instituției și a primi feed-back din partea celor interesați de activitatea acesteia, conducerea Centrului a demarat o serie de întâlniri care, în perioada umrătoare, vor avea loc în mai multe localități din județ.

O primă întâlnire a avut loc joi 25 ianuarie, la Alba Iulia, întâlnire la care au participat părinți ai elevilor care în acest an se pregătesc în cadrul grupelor CJEx Alba, profesori și elevi din cadrul Centrului. De asemenea, la activitate a fost prezent și primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa.

„Noi, la Centrul Județean de Excelență Alba, considerăm că relația școală – comunitate – familie este foarte importantă pentru educația și evoluția profesională și personală a elevilor. Fapt pentru care simțim ca o nevoie instituțională desfășurarea de întâlniri, în teritoriu, cu elevii noștri, cu părinții lor, cu colegii noștri profesori și cu oricare alți actori sociali interesați de bunul mers al educației. La întâlnirea de azi am discutat cu cei prezenți despre ce am făcut până acum în acest an școlar, întrucât, continuând un model de activitate brevetat cu succes în anii anteriori, activitatea instituției în prima jumătate a anului școlar 2023-2024 a fost, în general, axată pe realizarea unor obiective de dezvoltare instituțională și pe acțiuni care au vizat desfășurare activităților de pregătire a elevilor pentru olimpiade și concursuri. Pe lângă aceste activități, cadrele didactice din instituție s-au implicat și în diverse proiecte, au participat la cursuri pregătire, conferințe, activități tematice etc.

De asemenea, am luat în discuție ce ne propunem să facem în următoarea perioadă, dar și obiectivele noastre pe termen mediu și chiar lung. Pentru că ne dorim să formăm un nucleu educațional orientat către dezvoltarea capacităților individuale la nivel maximal, avem nevoie de tot feed-back-ul pe care îl putem obține din partea elevilor noștri și din partea părinților lor. Am discutat despre crearea unei asociații a părinților care să se implice în evoluția ulterioară a instituției noastre, dar și despre modul în care am putea să ne îndreptăm către mediul de afaceri pentru a colabora cu acesta în vederea unei cât mai bune pregătiri a elevilor noștri în viitor.

A fost alături de noi și domnul primar Gabriel Pleșa, care ne-a asigurat că și în acest an Primăria Alba Iulia ne va sprijini în derularea proiectelor noastre. Totodată, în calitate de părinte, și domnia sa a întărit ideea că un parteneriat familie – școală – autorități publice – mediul de afaceri va fi unul cu beneficii reale pentru elevi, în viitor. Personal, le mulțumesc tuturor celor prezenți, mai ales că unii dintre dânșii au renunțat la alte activități pentru a fi alături de noi. Vom continua astfel de activități și sunt sigur că drumul pe care am pornit va fi unul lung și cu rezultate pozitive pentru copiii noștri”, a precizat profesorul Adrian Simion, directorul CJEx Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Educație și Cultură

Care este exponatul lunii mai la Muzeul de Științele Naturii din Aiud

Publicat

în

Baritina, exponatul lunii mai la Muzeul de Științele Naturii Aiud

Baritina este exponatul lunii mai la Muzeul de Științele Naturii din Aiud.
Este un mineral din clasa sulfaților, fiind un sulfat de bariu anhidru. Denumirea sa face referire la greutatea specifică mare, (grec barys = greu), fiind un mineral moale și greu, ușor de identificat.
Apare de obicei sub formă de cristale în roci sedimentare, cum ar fi calcarul și dolomitul. Se găsește și în concreţiuni de nisip și gresie.
Cristalele de baritină prezintă cel mai frecvent habitus tabular dar și prismatic, pot ajunge la dimensiuni mari și pot fi incolore, transparente, dar de obicei baritina este colorată, datorită impurităților în alb, cenușiu, roșu, galben sau brun, cenușiu închis și negru, uneori în albăstrui, verzui și de alte nuanțe, cu luciu sticlos, rășinos sau perlat.
Apare adesea alături de alte minerale precum cuarț, calcit, fluorit, galena, pirita, calcopirita, sfalerit, cinabrul, etc. Apare si ca mineral accesoriu in unele roci vulcanice. Prezența baritinei a fost identificată chiar și la unii meteoriți.
In România, baritina este un mineral des întâlnit. In regiunea Baia Mare apare sub formă de cristale deosebit de frumoase cu diverse culori si incluziuni.
Este foarte mult întrebuințată în diferite ramuri ale industriei: ca înlocuitor al lichidului de sondă, de exemplu la forajele de obținere a țițeiului (baritina stabilizează gaura de foraj), la fabricarea vopselelor, ca material de umplutură în industria hârtiei și a cauciucului, la obținerea sărurilor de bariu, substanță de contrast în radiografia gastrică. Ca piatră semiprețioasă este rar folosită, datorită durității mici și clivajului accentuat.
Exemplarul din imagine provine din zona Baia Sprie și prezintă mineralul sub formă de cristale foioase, fiind expus în sala 1 a muzeului aiudean, alături de alte eșantioane provenind din Baia Sprie și Cavnic, Maramureș.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

„History Challenge” în Cetatea Alba Carolina

Publicat

în

„History Challenge” în Cetatea Alba Carolina

Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia a găzduit recent a doua activitate din cadrul Proiectului eTwinning transdisciplinar „History Challenge”, proiect care îmbină discipline precum istoria, limba engleză și retorica.
Această întâlnire a oferit prilejul elevilor și cadrelor didactice de la instituțiile partenere, Liceul Teoretic „Avram Iancu” Cluj-Napoca (liceu coordonator), Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia și Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc, să se întâlnească și să parcurgă un traseu turistic în Cetatea Alba Carolina, împărtășind informații în limba engleză și limba română despre cei trei patroni spirituali ai școlilor partenere – Avram Iancu, Mihai Viteazul și Ștefan cel Mare, cele mai importante obiective istorice din cetate și despre Regele Ferdinand I, Regina Maria sau Iancu de Hunedoara.
La această activitate au participat elevii sergent Dragoș Nueleanu și Maria Iacobhazi, elevii caporal Georgiana Bozga și Alexandru Marțian și elevii fruntaș Alexandru Florescu, Andrea Buontempo și Daniel Cârnaț, coordonați de profesoara de limba engleză Cornelia Bratu.
Următoarea activitate din cadrul proiectului va fi dedicată monarhiei din România și Reginei Maria.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Concurs de planuri de afaceri la UAB

Publicat

în

La UAB, concurs de planuri de afaceri

În contextul demersurilor de susținere a activităților societăților antreprenoriale studențești din cadrul universităților, Universitatea “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia organizează un concurs de planuri de afaceri pentru studenții și masteranzii săi.

Planurile de afaceri participante pot fi trimise până vineri 17 mai la adresa de email [email protected].

Rezultatele vor fi comunicate luni 20 mai.

Vor fi acordate trei premii principale, iar primii 20 de participanți clasați în ordinea punctajelor acordate de către comisia de evaluare vor participa la cursul E-SMART SKILLS 6.0.

Activitatea este parte a proiectului „Școala inovativă de antreprenoriat a studenților UAB (SIAS UAB)”, finanțat din Fondul de Dezvoltare Instituțională, manager de proiect fiind conf. univ. dr. Claudia Moisă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba