Rămâi conectat

Știri

Probe la fabrica de prelucrare a fructelor și legumelor de la Rădești

Publicat

în

Probe la fabrica de prelucrare a fructelor și legumelor de la Rădești

La mijlocul lunii decembrie, la Rădești s-au făcut probele la fabrica de prelucrare a legumelor, investiție realizată cu fonduri europene.

Finanțarea în valoare de 85 de mii de euro este asigurată prin intermediul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), la care se adaugă o contribuție locală de 37 de mii de euro din partea membrilor Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Alba de Jos”, din care fac parte mai multe consilii locale din jurul municipiului Aiud.

E o premieră națională ca o primărie să se implice într-un astfel de proiect european. „Ideea unei fabrici de prelucrare a legumelor a rezultat din situația concretă pe care o avem de mai mulți ani pe raza comunei, în special la Leorinț, unde cultivatorii de legume erau nevoiți de multe ori, toamna, să arunce o parte din recolta rămasă nevândută, neexistând o unitate de procesare în apropiere.

Clădirea în care funcționează, fosta moară de cereale, a fost reabilitată și modernizată prin parteneriatul dintre Primăria şi Consiliul Local al comunei Rădeşti, Consiliul Judeţean Alba, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară «Alba de Jos» şi Grupul de Acţiune Locală «Pe Mureş şi pe Târnave». Prin GAL «Pe Mureș și pe Târnave», au fost montate toate utilajele și s-au făcut probele. Făbricuța este funcțională, dar, sigur, ea va funcționa în mod real și la întreaga capacitate abia din toamna anului 2024, când sperăm ca legumicultorii de pe raza comunei și cei din proximitate să vină să își proceseze legumele aici”, a declarat primarul comunei Rădești, Alin Nicula.

Producătorii de legume din orașele și comunele care fac parte din GAL „Pe Mureș și pe Târnave” vor putea să își proceseze din toamna acesyui an legumele rămase nevândute, iar ca o noutate, după procesare, conservele rezultate se vor regăsi pe rafturi speciale create în magazine și supermarketuri.

„În funcție de ce vor aduce fermierii, în general 80 – 90% din fructele și legumele existente pot fi procesate. În funcție de ce se dorește a se obține, putem să ne adaptăm nevoilor fiecăruia”, a declarat  tehnicianul din cadrul noii fabrici de procesare a legumelor și fructelor de la Rădești.

La această unitate de procesare vor putea fi obținute conserve de legume în oţet, ulei sau saramură, murături, compoturi şi gemuri de fructe sau conserve de rădăcinoase.

sursa: Ziarul Unirea


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Amenzi de aproape 23.000 de lei în urma unor acțiuni în sistem integrat ale oamenilor legii din Alba: Câte permise reținute, infracțiuni și testări la droguri și alcool au fost

Publicat

în

Amenzi de aproape 23 de mii de lei în urma unor acțiuni în sistem integrat ale oamenilor legii din Alba

În ultimele 24 de ore, polițiștii și jandarmii din județul Alba au continuat acțiunile, în sistem integrat, pentru combaterea faptelor de natură penală și contravențională și pentru prevenirea incidentelor care ar putea afecta liniștea cetățenilor din județ.

În cadrul activităților desfășurate, au fost legitimate, prin intermediul aplicației eDAC, 307 persoane și au fost verificate 208 autovehicule.

Au fost constatate 137 de abateri de natură contravențională, majoritatea la normele legale privind circulația pe drumurile publice, care au fost sancționate cu amenzi în valoare totală de 22.995 de lei.

Au fost efectuate 60 de testări privind conducerea sub influența alcoolului sau a altor substanțe, au fost reținute 3 permise de conducere, au fost retrase 6 certificate de înmatriculare și au fost constatate 10 infracțiuni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Câmpeni: Centru Local Suplimentar al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor

Publicat

în

Centru Local Suplimentar al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, la Câmpeni

Marți 14 mai s-a inaugurat oficial, la Câmpeni, un Centru Local Suplimentar al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor din cadrul Instituției Prefectului – Județul Alba care va funcționa în incinta sediului Poliției Orașului Câmpeni, strada Libertății, numărul 3.

Dacă până acum aici de desfășurau doar activități de preluare și eliberare documente pe linie de înmatriculări auto, de marți, cetățenii din Câmpeni dar și din alte localități din Apuseni vor putea beneficia și de alte servicii.
La sediul din Câmpeni se vor desfășura activități de înmatriculări, transcrieri, radieri sau autorizări provizorii în circulație a autovehiculelor cât și preschimbări de permise de conducere a căror valabilitate administrativă a expirat, furate, pierdute sau deteriorate.
De asemenea, tot la Câmpeni, candidații se vor putea planifica la proba practică în vederea obținerii permisului de conducere auto, fără a mai fi nevoie să se deplaseze la sediul central din municipiul Alba Iulia.
De aceste servicii vor putea beneficia circa 60 de mii de locuitori din zona Munților Apuseni (aproximativ 16 % din populația județului Alba).
De asemenea, încă un lucru bun pentru cetățeni este faptul că investigațiile medicale pentru fișele auto pot fi efectuate la Spitalul Orășenesc Câmpeni, în fiecare zi de miercuri între orele 10.00 și 14.00.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Campanie de informare privind pericolul rujeolei și importanța vaccinării în derulare în Alba

Publicat

în

În Alba, în derulare, campanie de informare privind pericolul rujeolei și importanța vaccinării

Campania de informare privind pericolul rujeolei și importanța vaccinării continuă în Alba.

Cea mai recentă acțiune a avut loc vineri 10 mai, la Zlatna, unde s-a derulat o misiune publică de impact în comunitățile vulnerabile.

Parteneri în cadrul activității au fost UAT Zlatna, echipă AMC Zlatna, MF Zlatna – dr. Voichița Varmaga (președinte Asociația Medicilor de Familie Asclepios Alba) și Crucea Roșie filiala Alba.
Având în vedere creșterea susținută a numărului cazurilor de rujeolă și declararea de către Ministerul Sănătății și INSP a stării de epidemie, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba a desfășurat încă de la începutul acestui an o campanie de informare, educare, comunicare prin intermediul Compartimentului Epidemiologie și Compartimentului Evaluare și Promovare a Sănătății, fiind vizate în principal comunitățile vulnerabile ale județului.
Activitățile de informare, educare, comunicare s-au desfășurat în 50 comunități din județul Alba prin asistența medicală comunitară și școlară.
Parteneri au fost UAT-urile cu asistență medicală comunitară și școlară, rețeaua de asistență medicală primară prin Asociația medicilor de familie Asclepios din județul Alba, Crucea Roșie Română – filiala Alba și mass media locală.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba