Rămâi conectat

Educație și Cultură

Sesiune de comunicări științifice de amploare la Sebeș: Când se va desfășura

Publicat

în

Sesiune de comunicări științifice de amploare la Sebeș

Vineri 6 octombrie, începând cu ora 10.00, la Sebeş se va desfăşura cea de-a 15-a ediţie a Sesiunii de comunicări științifice „Multiculturalitate și patrimoniu istoric în Transilvania”.

Manifestarea este organizată de Muzeul Municipal „Ioan Raica” şi Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş, cu sprijinul municipalității, şi se bucură de participarea a 51 de cercetători, muzeografi, doctoranzi şi cadre didactice de la muzee şi universităţi din România: Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, Universitatea din Craiova, Muzeul Național de Istorie a României București, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Muzeul Ţării Crişurilor Oradea, Muzeul de Istorie și Științele Naturii Aiud, Muzeul de Istorie Turda etc.

Lucrările celor trei secţiuni, Arheologie, Patrimoniu şi Istorie, vor fi precedate de deschiderea oficială a sesiunii de comunicări, la sediul Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, în cadrul căreia va fi prezentată una dintre publicaţiile ştiinţifice recente editate muzeu. Este vorba de anuarul științific al muzeului, Terra Sebus. Acta Musei Sabesiensis, una dintre cele mai bine cotate reviste de specialitate din ţară, ajunsă la cel de al paisprezecelea număr. Lansarea de carte va fi urmată de o comunicare în plen, avându-i ca autori pe Sidonia-Petronela OLEA (Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia), Călin ANGHEL (Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia / Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş) și Radu TOTOIANU (Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş), în care se vor prezenta bunurile culturale confecționate din piatră restaurate și conservate în cadrul taberei de restaurate desfășurate între 13 și 21 iulie 2023 la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş. În continuarea programului, începând cu ora 11.00, participanții vor vizita ansamblul Mănăstirii franciscane (fostă dominicană) din Sebeș, un important monument istoric și de arhitectură datând din sec. XIV-XVIII.

Comunicările participanţilor abordează teme de interes atât pentru istoriografia românească, cât şi pentru publicul pasionat de istorie, amintind aici câteva titluri: Investigații arheobotanice privind depunerile rituale de cereale în gropile cultice din perioada epocii bronzului in spațiul nord-vestic al României, Cercetarea arheologică preventivă de la „ALTIP” – sectorul de SE al așezării civile a castrului legiunii a XIII-a Gemina de la Apulum (canabae/municipium Septimiun Apulense), Un relief al lui Priapus descoperit recent la Apulum, Aspecte privind folosirea scrisului în mediul elitelor nobiliare în a doua jumătate a secolului al XIV-lea, Doi regi, două încoronări, două ceremonii pentru o singură țară. România, 1881, 1922, Supraveghere informativă și anchetă penală: membrii Rugului Aprins în lotul „Teodorescu Alexandru și alții” (1958), Cinematografia indiană în perioada comunistă din România, „Alt-Mühlbach” – linogravuri de Michael Acker (1889-1971) înfățișând Sebeșul vechi, Surse de materii prime locale în paleta cromatică a zugravilor transilvăneni. Prepararea unor pigmenți din pământuri colorate de origine locală, Demersuri necesare privind înființarea unei instituții muzeale. Studiu de caz: Muzeul de Istorie a Tehnicii Cugir, precum şi altele. Pentru cei interesaţi, programul manifestării ştiinţifice poate fi accesat pe pagina de Internet a Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș, la adresa https://www.cclbsebes.ro/cercetare-stiintifica/.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Educație și Cultură

Medalie de argint la Olimpiada Națională de Fizică pentru un elev al Școlii Eminescu din Alba Iulia

Publicat

în

Elev al Școlii Eminescu din Alba Iulia, medalie de argint la Olimpiada Națională de Fizică

Vlad Petru Popa, elevi în clasa a VIII-a C la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Alba Iulia, a reușit să obțină medalia de argint în cadrul Olimpiadei Naționale de Fizică.

Faza națională a olimpiadei amintite s-a desfășurat în perioada 21-26 aprilie la Brașov.

La faza națională a Olimpiadei de Fizică au participat cei mai buni 460 de elevi din țară.

„Felicitări elevului Popa Vlad Petru din clasa a VIII-a C de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Alba Iulia și doamnei profesor Consgtantin Adriana, pentru obținerea medaliei de argint în cadrul Olimpiadei Naționale de Fizică – Brașov 2024! Suntem mândri de performanța voastră! Mult succes în continuare”, au transmis reprezentanții instituției de învățământ.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Ziua Europei pe ritmuri muzicale, la Cugir

Publicat

în

La Cugir, Ziua Europei pe ritmuri muzicale

La Cugir va avea loc, joi 9 mai, evenimentul „Ziua Europei pe ritmuri muzicale”.
Cei interesați sunt așteptați la un spectacol pregătit de tineri artiști locali și la un concert susținut de Natalia Pancec la vioară și Emilian Florentin Gheorghe la chitară – de la muzică clasică la rock, cu piese ale compozitorilor români dar și piese din repertoriul internațional.
Evenimentul de joi 9 mai se va desfășura începând cu ora 17.00, pe bulevardul pietonal Alexandru Sahia.
În caz de vreme nefavorabilă festivitățile vor avea loc pe scena Centrului Cultural „Valentin Uritescu” Cugir.
„Vă invităm la o după-amiază împreună pentru a marca pacea și unitatea europeană prin muzică!”, au transmis organizatorii.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Elevii din Alba, dezbateri cu polițiștii despre consumul de droguri, prevenirea violenței, bullying-ului și accidentelor rutiere

Publicat

în

Elevii din Alba, dezbateri cu polițiștii despre consumul de droguri, prevenirea violenței, bullying-ului și accidentelor rutiere

În perioada 22-26 aprilie, polițiștii Biroului Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, împreună cu polițiștii de la rutieră și specialiștii Centrului de Agenției Naționale Antidrog – Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Alba Iulia, au desfășurat acțiuni informativ – preventive în 8 unități de învățământ liceal și gimnazial din județul Alba.

Astfel, elevi ai Colegiul Economic „Dionisie Pop Marţian” Alba Iulia, ai Școlii Gimnaziale „Ovidiu Hulea” Aiud, ai Școlii Gimnaziale Stremț, ai Școlii Gimnaziale ”Singidava” Cugir, ai Școlii Gimnaziale „Simion Pantea” Sălciua, ai Liceului „Dr. Lazăr Chirilă” Baia De Arieș, ai Școlii Gimnaziale Meteș și ai Școlii Gimnaziale Horea, au fost provocați la dezbateri care au vizat prevenirea violenței în unitățile de învățământ, a traficului și consumului de droguri precum și modalitățile de prevenire a victimizării prin bulliyng sau accidente rutiere.

Polițiștii le-au recomandat elevilor să adopte o atitudine pozitivă, non-conflictuală, explicându-le, într-un limbaj adecvat segmentului lor de vârstă, că este important să ia atitudine și să spună STOP Violenței!

Subiectul sensibil al consumului de droguri a fost dezbătut cu sprijinul specialiștilor Centrului de Agenției Naționale Antidrog – Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Alba Iulia.

Cei mai mici dintre participanții la discuții au luat parte la lecția de educație rutieră susținută de polițiștii de la Serviciul Rutier, aplicând, prin joc, regulile de circulație repetate.

Asigurarea unui mediu școlar sigur, protejat de diferitele forme de manifestare a criminalității, este o prioritate pentru Inspectoratul de Poliție Județean Alba, mai ales că siguranța școlară constituie una dintre principalele condiții pentru existența unui învățământ preuniversitar de calitate.

Activitățile dedicate siguranței tinerilor vor continua inclusiv pe perioada vacanței care a început.

Polițiștii le recomandă să țină seama de următoarele sfaturi:

• Nu consumați substanțe interzise și băuturi alcoolice, efectele acestora putând fi nocive pentru organism;
• Nu primiți nimic de la persoane necunoscute sau despre care aveți puține informații!
• Nu legați prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant. Nu intrați în anturaje dubioase!
• Evitați frecventarea locurilor și mediilor unde se consumă alcool, droguri sau se practică jocuri de noroc!
• Nu vă jucați pe drumurile publice sau în apropierea acestora, ci doar în locurile special amenajate în acest sens, unde nu circulă mașini (parcurile, terenurile de sport, curtea școlii sau a grădiniței etc.)!
• După căderea întunericului sau în alte condiții de vizibilitate redusă, folosiți îmbrăcăminte de culoare deschisă, care vă face mai vizibili în lumina farurilor!
• Când circulați cu bicicleta sau trotineta electrică, evitați zonele aglomerate şi arterele principale cu trafic mare!
• Traversați strada numai pe trecerea de pietoni şi doar la culoarea verde a semaforului!

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba