Rămâi conectat

Știri

Pentru cinci absolvenți ai Colegiului Militar din Alba Iulia visul de a zbura va deveni realitate: Au fost admiși la Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă” Brașov, arma Aviație–piloți aeronave cu motoare reactive

Publicat

în

Pentru cinci dintre absolvenții Promoției 2023 a Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” visul de a zbura va deveni realitate.

Alexandru Gheorghe, Bianca Ilieș, Adrian Mortură, Alex Oltean și Maria Preda au fost admiși la Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă” din Brașov la specializarea Management Aeronautic, arma Aviație – piloți aeronave cu motoare reactive.

Din cele 13 locuri pentru care au concurat absolvenții de colegii militare, cinci au fost ocupate de absolvenții colegiului nostru, iar mediile de repartiție ale acestora au fost cuprinse între 9,23 și 9,10.
Fiecare dintre absolvenții noștri a fost conștient de măreția visurilor la care aspiră, dar ambiția, munca și perseverența i-au adus atât de aproape de îndeplinirea lor. Până să zboare singuri la propriu, trebuie să dea dovadă de dăruire, să muncească și să se pregătească intens.
Din rândurile de mai jos aflați ce anume i-a motivat să aleagă această carieră și cum au reușit să ajungă până aici.
„Ideea de colegiu militar mi-a fost prezentată prin clasa a VII-a, când deja începeam să caut variante de licee, de tatăl meu, care a fost și el la rândul său în armată. Deși reticent la început, am fost convins să încerc armata, în primul rând de unitatea colegilor tatălui meu, dar și de faptul că adoram uniforma militară. Ulterior, am aflat de existența carierei de pilot militar, lucru care m-a făcut să fiu sigur pe decizia mea, având astfel un țel pentru care să muncesc, visul copilăriei mele, acela de a zbura. Anii liceului nu au fost tocmai ușori, în special începutul. Totuși, colegii mei mi-au fost alături și ne-am ajutat reciproc să trecem prin zilele petrecute în liceu, fie ele mai bune sau mai rele. Ultimul an din liceu pare că a trecut într-o secundă, spre deosebire de ultimele luni pline de emoții și examene decisive. Sunt recunoscător cadrelor didactice și militare care mi-au arătat drumul spre această realizare, ce va pune bazele unei cariere de succes, dar și părinților mei care mi-au oferit tot suportul necesar pentru această reușită. Pot spune că, într-un final, munca mea a dat roade, iar rezultatele au fost pe măsură. Mă consider pregătit să încep o nouă etapă a vieții, să înfrunt provocările academiei, să-mi cunosc noii colegi și nu în ultimul rând, să devin pilot”, a spus absolventul Alexandru Gheorghe.
„Nu visa vise mici pentru că ele nu au puterea să motiveze inimile oamenilor” – GOETHE. Din primele zile în care am pășit pe poarta Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul”, energia acestui loc special și a oamenilor deosebiți pe care i-am întâlnit m-au făcut să știu exact ceea ce îmi doresc la finalul celor patru ani de liceu – să devin pilot. Cu cât se apropia examenul de admitere, cu atât mai multă încredere aveam că îmi voi atinge obiectivul. Cu multă muncă, ambiție și perseverență, dar și cu sprijinul și susținerea cadrelor militare și didactice, am reușit să ating următoarea bornă în drumul ales de mine – Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă”. Alături de mine, pas cu pas, au fost doamna dirigintă Teodora Dăncilă și domnul locotenent Cristi Popa, cărora țin să le mulțumesc în mod special pentru întregul sprijin pe care mi l-au acordat și cărora le datorez o părticică din reușitele mele. Sunt foarte fericită pentru rezultatele obținute până acum, dar în același timp emoționată, curioasă și extrem de pregătită pentru ceea ce urmează în viitor și pentru a-mi atinge potențialul maxim”, a mărturisit absolventa Bianca Ilieș.
,,Nu subestima puterea visurilor tale întrucât prin muncă, dedicare, disciplină, perseverență poți reuși orice îți propui. Trebuie să spun că această reușită a fost posibilă datorită profesorilor și cadrelor militare care au încercat mereu să ne îndrume în atingerea scopului fiecăruia. Această reușită a adus după sine noi provocări, noi aspirații care o să îmi ghideze viitorul și care o să mă ajute să îmi ating potențialul maxim, devenind cea mai bună versiune a mea. Nu, cerul nu este limita. Este doar începutul”, a spus absolventul Adrian Mortură.
„După ce am finalizat cu succes colegiul militar, am privit spre ceruri cu un nou scop: să devin pilot. Drumul către această direcție a fost presărat cu provocări, dar și cu momente de satisfacție personală. Fiecare test depășit m-a apropiat mai mult de acest vis. Atât efortul constant, cât și dorința de a depăși limitele mele personale, au jucat un rol crucial în realizarea acestei oportunități unice. Cu nerăbdare și umilință, mă pregătesc să intru în prima mea zi ca student în această specializare de excepție. Aceasta este o scurtă privire asupra modului în care am reușit să ajung în pragul specializării de pilot de avion cu motoare reactive și cu emoție mă gândesc la începutul acestei noi etape. Sunt recunoscător pentru sprijinul și îndrumarea pe care le-am primit și abia aștept să împart mai multe realizări și experiențe în viitorul meu de pilot”, a spus absolventul Alex Oltean.
„Deși îmi doream de multă vreme, înainte de toate mi-a fost frică până și să sper că voi ajunge pilot, conștientă fiind de dificultatea probelor care vor urma, însă prin ambiție și muncă am reușit să-mi îndeplinesc acest vis. Acum privesc cu mai multă încredere și curiozitate spre viitor, dorindu-mi să fac față tuturor provocărilor care mă așteaptă. Ca fată, am primit multe întrebări legate de alegerea mea de a lucra în acest domeniu, răspunsul e simplu: îmi place să cred că voi deveni una din femeile care dovedesc că și noi suntem capabile de a realiza lucruri mărețe”, a mărturisit absolventa Maria Preda.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Sfânta Mercurie, Miercurea din Săptămâna Luminată: Tradiții și superstiții

Publicat

în

Sfânta Mercurie, Miercurea din Săptămâna Luminată: Tradiții și superstiții

Săptămâna care urmează praznicului Învierii Domnului este numită Săptămâna Luminată. În vechime, Botezul era săvârșit în noaptea de Paști. Cei botezați erau numiți „luminați” și purtau haine albe în toată săptămâna de după Paști.

Sunt persoane care afirmă că de la purtarea hainelor albe, această săptămâna a primit numele de Săptămâna Luminată.

În Săptămâna Luminată, zilele de miercuri și vineri sunt zile cu „hărți”. Biserica ne oferă dezlegare la mâncărurile de dulce datorită Învierii Domnului. Conform Tipicului Sfântului Sava, miercurea și vinerea, în perioadă cuprinsă între Învierea Domnului și Duminică Tuturor Sfinților (prima după Rusalii), avem „dezlegare la peste”.

De la Învierea Domnului și până la Rusalii, nu se fac metanii, ci doar închinăciuni. Începând din Duminica Sfintelor Paști și până la Înălțarea Domnului, la Liturghie se cântă Axionul Paștilor: „Îngerul a strigat …”, iar credincioșii se salută cu cuvintele: „Hristos a înviat!” și răspund: „Adevărat a înviat!”

În Săptămâna Luminată nu se citește Psaltirea şi nu se fac parastase pentru cei trecuți la cele veșnice. Slujbele de înmormântare din Săptămâna Luminată sunt oficiate după o rânduială specială. Slujba înmormântării este înlocuită de slujba Învierii.

Miercurea din Săptămâna Luminată poarta numele de Sfânta Mercurie. Bărbaţii se duc să muncească la câmp, însă femeile au interdicţie. Conform tradiţiei, nu e bine a munci de „nunta şoarecilor”. Asta ar însemna să aduci rozătoarele în casă şi să te lipseşti restul anului de bucate pe masă. O veche tradiție aminteşte că femeile care nu respectă tradiția vor atrage în casa lor ghinioanele, iar în familia respectivă, gospodina nu va avea ” ce să pună pe masă” tot anul.

Pentru creștinii ortodocși, Săptămâna Luminată este începutul unei perioade de sărbătoare care se termină după 50 de zile Paști, de Rusalii, conform creștinootodox.ro.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

A patra ediție a Târgului de joburi organizat de Universitatea din Alba Iulia: Când va avea loc

Publicat

în

Când va avea loc a patra ediție a Târgului de joburi organizat de Universitatea din Alba Iulia

Centrul de Informare, Consiliere și Orientare în Carieră al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (CICOC UAB) în parteneriat cu Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Alba și Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba va organiza în data de 22 mai Târgul de joburi  CARIERA UAB, pentru studenți și absolvenți.

Sunt invitate să participe organizații din toate domeniile, interesate de a oferi studenților și absolvenților UAB locuri de muncă, practică, internship, voluntariat sau stagii de documentare în vederea elaborării lucrărilor de licență sau de disertație.

Succesul primelor trei ediții ale Târgului de joburi organizat la UAB, precum și rata crescută de inserție înregistrată ca urmare a desfășurării lor, determină continuarea organizării acestor tipuri de activități la nivelul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, prin Centrul de Informare, Consiliere și Orientare în Carieră (CICOC-UAB).

Angajatorii care sunt în căutare de viitori angajați și doresc să îi întâlnească pe studenții sau absolvenții UAB aflați în procesul de identificare al unui loc de muncă sau reconversie profesională, pot transmite intenția de participare, împreună cu locurile vacante disponibile și numărul acestora la adresa de email [email protected], până la data de 15 mai, în vederea alocării unui stand.

Acest Târg de joburi este organizat în cadrul Proiectului CNFIS-FDI-2024-F-0466- MĂSURI INTEGRATIVE DE CONSILIERE ÎN CARIERĂ ȘI ARMONIZARE A OFERTEI DUCAȚIONALE CU RIGORILE PIEȚEI MUNCII – CARIERA UAB, finanțat de către Ministerul Educației, prin Fondul de Dezvoltare Instituţională destinat universităţilor de stat – FDI 2022 (Domeniul 7: Corelarea ofertei educaţionale cu cererea pieţei muncii, consilierea și orientarea în carieră), Manager de Proiect: Conf.univ.dr. Larisa Dragolea, Director al Centrului de Informare, Consiliere și Orientare în Carieră.

Centrul vine în sprijinul studenților, absolvenților, elevilor din clasele terminale, prin oferirea de servicii de informare, consiliere și orientare pentru alegerea traseului profesional, servicii de consiliere psihologică și evaluare aptitudinală, consiliere vocațională și educațională, monitorizarea inserției pe piața muncii, sprijin în procesul de identificare a locului de muncă potrivit, în acord cu abilitățile personale și competențele dobândite pe parcursul studiilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Reabilitare moderată a şcolii generale din Tăuţi: Care este stadiul lucrărilor

Publicat

în

Care este stadiul lucrărilor de reabilitare moderată a școlii generale din Tăuți

Autoritățile locale și județene au verificat, zilele trecute, stadiul lucrărilor de reabilitare moderată a şcolii generale din Tăuţi, comuna Meteş.
Investiţia va transforma această unitate de învăţământ într-una modernă, care poate rivaliza cu oricare alta din mediul urban, au transmis reprezentanții Consiliului Județean Alba.
Aceștia au precizat că finanţarea merge spre lucrările la clădire, pornind de la refacerea reţelelor electrice și a pardoselilor, schimbarea uşilor, izolaţii și copertine, până la sistemul de iluminat cu LED şi senzori de prezenţă.
O altă linie de finanţare prin PNRR presupune achiziţia de mobilier şcolar și de echipamente digitale pentru organizarea învăţării în mediul virtual.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba