Rămâi conectat

Știri

Tusea și strănutul, nu doar în codul bunelor maniere, dar și în lista măsurilor de prevenire a gripei și a răcelilor sezoniere

Publicat

în

Tusea și a strănutul, nu doar în codul bunelor maniere, dar și în lista măsurilor de prevenire a gripei și a răcelilor sezoniere.

Când simți că strănuți sau tușești, primul gest pe care îl faci este să-ți duci mâna la gură. Însă felul în care îți acoperi gura atunci când strănuți și nu ai un șervețel la îndemână este extrem de important.

Potrivit unui studiu recent, publicat de Universitatea din Bristol, în urma unui strănut sau a unui acces de tuse neacoperit, în mediul înconjurător pot fi eliberați aproximativ 100.000 de germeni contagioși, cu o viteză de până la 160 km/h.

Este suficientă pentru a face „înconjorul” încăperii, chiar și a unei foarte largi. În cazul în care camera este aglomerată și neaerisită, potențialul infecțios al acestui strănut/tuse este extrem de mare. Virușii gripali, virusul sincițial respirator, adenovirușii și bacteriile, precum Streptococcus pneumoniae și Haemophilus influenzae sunt cel mai frecvent întâlniți agenți patogeni în cazul virozelor și a răcelilor sezoniere.

Potrivit cercetărilor, cele mai critice momente de dispersie și „recepționare” a acestor germeni patogeni sunt primele câteva minute după strănut sau accesul de tuse. Dacă vă aflați într-o mulțime de oameni, în special în cazul unei încăperi închise, iată câteva sfaturi pentru a vă proteja de germenii patogeni: Aveți la îndemână un fular și protejați-vă nasul și gura în cazul în care cineva a strănutat sau tușit în preajmă fără a-și proteja căile respiratorii. În colectivități infectate (în spitale, de exemplu) purtați o mască medicinală.

De asemenea, după părăsirea colectivităților, câteva sfaturi urmează a fi respectate:

Spălați-vă regulat pe mâini cu săpun timp de 30 de secunde, în special unghiile și în spațiile dintre degete. Aveți la îndemână un dezinfectant pentru mâini, în cazul în care nu există posibilitatea de a vă spăla mâinile. Dezinfectați mâinile timp de 30 de secunde. Nu uitați că avem tendința să atingem fața, ochii și gura de aproximativ 16 ori pe oră și să ne auto-infectăm în acest mod. Schimbați-vă hainele după ce ajungeți acasă. Unele microorganisme au capacitatea de a supraviețui pe haine un timp îndelungat și vă pot contamina suprafețele din casă.

Dacă ați răcit, strănutați sau aveți accese de tuse, pentru a micșora probabilitatea infectării celor din jur, urmați câțiva pași: Nu strănutați/tușiți în palmă. În acest caz, microorganismele se vor transfera pe toate suprafețele, pe care le veți atinge, vor ajunge la persoanele cu care veți da mâna sau în mâncarea pe care o consumați.
Centrul pentru controlul și prevenirea bolilor recomandă să tușiți/strănutați în batiste de unică folosință și să le aruncați cât mai curând în lada de gunoi, fără a le păstra pe birou/în mână/pe brațe. După ce utilizați batista, dezinfectați-vă mâinile pentru a vă asigura că pe suprafața lor nu au rămas microorganisme. Dacă accesul de tuse/strănutul a apărut pe neașteptate, utilizați cotul îndoit pentru aceasta. În acest caz, probabilitatea de a răspândi germenii scade cu mult. Nu tușiți/strănutați în aer, în direcția oamenilor, în palme. Nu atingeți mânerele ușilor după ce ați utilizat mâinile în calitate de barieră.

Text de Maria-Victoria Racu, sursa:sanoteca.md


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Alba Iulia, orașul cu cei mai mulți șomeri din Alba, la finele lui februarie 2024: Municipiile Blaj și Sebeș completează top 3

Publicat

în

Alba Iulia, orașul cu cei mai mulți șomeri din Alba, la finele lui februarie 2024: Municipiile Blaj și Sebeș completează top 3

Numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii februarie 2024 în judeţul Alba a fost de 5533 persoane, în scadere cu 202 persoane (-3,5%) comparativ cu luna anterioara și cu 262 persoane (-4,5%) comparativ cu luna februarie 2023; femeile reprezentau la această dată 48,8% din numărul total al şomerilor ( 2698 femei).

Din totalul de 5533 someri, 1838 someri (33,2%) sunt in mediul urban si 3695 (66,8%) sunt in mediul rural, fata de luna anterioara numarul somerilor a scazut cu 1,6% in mediul urban si cu 4,5% in mediul rural.
Cel mai mare număr de şomeri din înregistrat la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Alba a fost în Alba Iulia (452 persoane) urmat de Blaj (360 persoane), Sebeș (200 persoane) si Campeni (183 persoane). In mediul rural , comunele cu cel mai mare număr de şomeri înregistraţi sunt: Jidvei (357 persoane), Cetatea de Balta (340 persoane), Sona (206 persoane), Craciunelu de Jos (198 persoane), Scărişoara (145 persoane), Rosia Montana (136 persoane), Bistra (135 persoane), Albac (118 persoane), Avram Iancu (115 persoane) si Sasciori (105 persoane). Comunele cu cel mai mic numar de someri sunt: Bucerdea Granoasa si Ohaba (1 persoana), Ocolis (3 persoane), Intregalde (4 persoane), Ceru Bacainti si Mogos, (5 persoane), Ponor si Stremt (7 persoane), Dostat (9 persoane), iar in comuna Cut nu se inregistreaza nici un somer.
Ponderea numărului de şomeri înregistraţi în totalul populaţiei cu vârstă de muncă (bărbați 16-65 ani și femei 16-62 ani ), în luna februarie 2024 a fost de 2,5% (2,5% femei). Dintre oraşe, cu cele mai mari ponderi se remarcă: Câmpeni (4,2%), Blaj (3,0%), Baia de Aries (2,7%) si Abrud (2,4%), iar cu cele mai mici ponderi orașele Cugir (0,6%), Alba Iulia si Teius (1%). În mediul rural, cele mai mari ponderi ( peste 10%) ale numărului de şomeri înregistraţi în numărul total al populaţiei cu vârstă de muncă s-au înregistrat în comunele: Scărişoara (18,0%), Cetatea de Balta (17,9%), Craciunelu de Jos (15,0%), Avram Iancu (13,8%), Vadu Motilor (10,8%), Jidvei (10,7%), Hoparta (10,6%), Garda de Sus (10,1%). Valoare sub 1% s-a înregistrat în comunele: Bucerdea Granoasa (0,1%), Ohaba (0,3%), Stremt (0,5%), Santimbru (0,7%), Mihalt (0,8%), Salistea (0,9%).

Structura după nivelul de instruire arată că 71,5% din şomerii înregistraţi sunt absolvenţi ai învăţământului primar, gimnazial şi profesional, 22% sunt persoane cu studii liceale şi postliceale şi 6,5% persoane cu studii superioare.Rata şomajului a fost în luna februarie 2024 de 3,5% (3,6% în ianuarie 2024 și 3,7% în februarie 2023), peste nivelul ratei înregistrate la nivel național (3,1%).În rândul femeilor rata şomajului a fost de 3,8% (3,9% in luna anterioara si 3,8% in luna februarie 2023), iar în rândul bărbaţilor de 3,3% (3,4% în ianuarie 2024 și 3,5% în februarie 2023). În funcţie de rata şomajului, judeţul Alba se situează în luna februarie 2024 pe locul 20 în ierarhia județelor ordonate crescător.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Amenzi de aproape 23.000 de lei în urma unor acțiuni în sistem integrat ale oamenilor legii din Alba: Câte permise reținute, infracțiuni și testări la droguri și alcool au fost

Publicat

în

Amenzi de aproape 23 de mii de lei în urma unor acțiuni în sistem integrat ale oamenilor legii din Alba

În ultimele 24 de ore, polițiștii și jandarmii din județul Alba au continuat acțiunile, în sistem integrat, pentru combaterea faptelor de natură penală și contravențională și pentru prevenirea incidentelor care ar putea afecta liniștea cetățenilor din județ.

În cadrul activităților desfășurate, au fost legitimate, prin intermediul aplicației eDAC, 307 persoane și au fost verificate 208 autovehicule.

Au fost constatate 137 de abateri de natură contravențională, majoritatea la normele legale privind circulația pe drumurile publice, care au fost sancționate cu amenzi în valoare totală de 22.995 de lei.

Au fost efectuate 60 de testări privind conducerea sub influența alcoolului sau a altor substanțe, au fost reținute 3 permise de conducere, au fost retrase 6 certificate de înmatriculare și au fost constatate 10 infracțiuni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Câmpeni: Centru Local Suplimentar al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor

Publicat

în

Centru Local Suplimentar al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, la Câmpeni

Marți 14 mai s-a inaugurat oficial, la Câmpeni, un Centru Local Suplimentar al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor din cadrul Instituției Prefectului – Județul Alba care va funcționa în incinta sediului Poliției Orașului Câmpeni, strada Libertății, numărul 3.

Dacă până acum aici de desfășurau doar activități de preluare și eliberare documente pe linie de înmatriculări auto, de marți, cetățenii din Câmpeni dar și din alte localități din Apuseni vor putea beneficia și de alte servicii.
La sediul din Câmpeni se vor desfășura activități de înmatriculări, transcrieri, radieri sau autorizări provizorii în circulație a autovehiculelor cât și preschimbări de permise de conducere a căror valabilitate administrativă a expirat, furate, pierdute sau deteriorate.
De asemenea, tot la Câmpeni, candidații se vor putea planifica la proba practică în vederea obținerii permisului de conducere auto, fără a mai fi nevoie să se deplaseze la sediul central din municipiul Alba Iulia.
De aceste servicii vor putea beneficia circa 60 de mii de locuitori din zona Munților Apuseni (aproximativ 16 % din populația județului Alba).
De asemenea, încă un lucru bun pentru cetățeni este faptul că investigațiile medicale pentru fișele auto pot fi efectuate la Spitalul Orășenesc Câmpeni, în fiecare zi de miercuri între orele 10.00 și 14.00.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba