Rămâi conectat

Sport

Antrenorul de schi Tiberiu Tanțoș, cetățean de onoare al orașului Abrud

Publicat

în

Recunoaștere a comunității abrudene pentru meritele antrenorului de schi Tiberiu Tanțoș

La 70 de ani, împliniți în 24 mai, antrenorul de schi Tiberiu Tanțoș a primit, duminică 4 decembrie, titlul de cetățean de onoare al orașului Abrud.

A fost pusă astfel la loc de cinste munca de peste 4 decenii a unui om cu suflet mare care s-a identificat cu schiul din Munții Apuseni. Profesorul Tiberiu Tanțoș merită din plin această onoare prin tot ceea ce a realizat, legându-și destinul de acest sport. Modest și discret, dar cu o activitate prodigioasă, Tiberiu Tanțoș a început activitatea în 1978 la Clubul Sportiv din Abrud, continuând-o la CSS Câmpeni și în ultimii ani, din 2016, la CSS Blaj. Și după pensionare a continuat să șlefuiască sportivii, neputându-se desprinde de sportul atât de drag.

Are la activ, cu elevii săi, participări la cinci Campionate Mondiale de juniori, un Campionat Mondial la seniori, patru starturi în Cupa Mondială, calificarea la Jocurile Olimpice din Coreea de Sud și o calificare la Jocurile Olimpice ale Tineretului de la Sarajevo, plus câștigarea de concursuri internaționale în Italia, Croația, Austria, Germania. A parcurs toate gradele profesionale din învățământ cât și categoriile de antrenor, în prezent având cea mai înaltă categorie.

Cei 44 de ani de activitate ai profesorului Tanțoș s-au transformat într-un adevărat palmares, o panoplie de trofee, una realmente impresionantă pentru un club cu o singură secție, în speță CSS Câmpeni. Prin mâinile pasionatului antrenor de schi din Abrud au trecut în cele peste 4 decenii sute de sportivi, iar Tiberiu Tanțoș a bătut Europa în lung și-n lat pentru pregătire și participare la concursuri, făcând zeci de mii de kilometri pentru cele aproximativ 300 de prezențe la competițiile internaționale la care au participat schiorii săi.

Din 2008 și până în prezent profesorul abrudean a avut mereu sportivi convocați în loturile naționale de juniori, care ulterior au făcut pasul spre loturile de seniori, la un moment dat conjudețeanul nostru fiind și antrenorul lotului olimpic feminin al României. Tot de atunci, nu a existat an în care în care să nu se bucure de nominalizări în cadrul Galei Sportului Județean, apogeul fiind atins de cele două titluri de “sportivul anului” adjudecate de Dan Moldovan (2014) și Ciocănel Raluca (2017).

sursa: Dan Henegar (Ziarul Unirea)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Sport

Prima ediție a Cupei „Regele Ferdinand I” la șah, competiție de elită la Alba Iulia

Publicat

în

Competiție de elită la Alba Iulia, prima ediție a Cupei „Regele Ferdinand I” la șah

Palatul Principilor – edificiu cu deosebită importanță istorică pentru județul nostru – a găzduit în zilele de 11 și 12 mai, prima ediție a Cupei „Regele Ferdinand I” la șah, competiție organizată de către Primăria Alba Iulia, CSM Unirea Alba Iulia și Academia de Șah Mihnea Costachi.

Tânărul maestru internațional și-a făcut, astfel, debutul în calitate de organizator, turneul de șah rapid desfășurat sub coordonarea sa reunind la start 132 de jucători din România, Bulgaria, Moldova și Serbia, dintre care nouă mari maeștri. Este de remarcat că pe lista de start s-au aflat șase foști campioni ai României (Constantin Lupulescu, Vlad Jianu, Andrei Istrățescu, Vladislav Nevednichy, Mihai Grunberg și Angela Dragomirescu).

Clasamentul final al competiției a adus în prim-plan juniorii, primele două locuri, cu 7,5 puncte din 9, fiind ocupate de Momchil Petkov (Bulgaria, 19 ani, mare maestru) și Vladimir Cnejev (România, 16 ani, maestru FIDE). A urmat un grup de 7 jucători cu câte 7 puncte, cel mai bine clasat – și ocupant al locului 3 pe podium – fiind marele maestru Andrei Istrățescu. În ierarhia feminină, cea mai bine clasată a fost Andreea Cosman, care în curând va primi titlul de maestră internațională, iar primul între jucătorii din județ a fost George Ileană. Turneul, de a cărui bună desfășurare tehnică a răspuns arbitrul internațional Dinu-Ioan Nicula, a avut un generos fond de premiere de 31000 lei (dintre care 5000 lei pentru câștigător), distribuiți pe numeroase categorii de vârstă și rating.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Sport

CSM Unirea Alba Iulia, campioana play-out-ului: Victorie la Târgu Mureș

Publicat

în

CSM Unirea Alba Iulia, campioana play-out-ului

CSM Unirea Alba Iulia este sigură de primul loc în play-out-ul seriei a noua a ligii a treia de fotbal cu două etape înaintea încheierii campionatului.

Uniriștii și-au securizat primul loc prin victoria obținută în partida restantă din deplasare cu ACS Târgu Mureș. „Alb-negrii” s-au distanțat la opt puncte de oponenta din județul Mureș, a doua clasată în ierarhia din play-out, de care au dispus cu 2-0.

Ambele goluri au fost marcate în reriza secundă. Marcatori au fost Andrei Roșu și Răzvan Fetița, ultimul chiar din pasa aceluiași Roșu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Sport

Teodora Damian, handbalistă din Războieni-Cetate, campioană națională la junioare I cu Potaissa Turda

Publicat

în

Teodora Damian, handbalistă din Războieni-Cetate, campioană națională la junioare I cu Potaissa Turda

Teodora Damian, talentata handbalistă din Războieni-Cetate, a devenit campioană națională la junioare I, cu Potaissa Turda.

În finala competiției, la Galați, Potaissa Turda a învins clar, CSM București, scor 31-26 (17-10), iar jucătoarea din Alba a fost una dintre protagonistele întâlnirii, deși a evoluat accidentată. În semifinale, Potaissa a trecut de ACS „Lucian Bute” Galați, scor 22-21 (9-9). În ambele confruntări, Teodora Damian a înscris câte 3 goluri.

Teodora Damian va împlini 18 ani în luna decembrie și face parte din efectivul reprezentative României de junioare care va participa la Campionatul Mondial de la Chuzhou (China), în perioada 10-27 august. Teodora Damian a petrecut 4 ani la Potaissa Turda și se va transfera la Minaur Baia Mare, echipă din Liga Florilor. Anul trecut a fost principala marcatoare a României la Campionatul European Under 17 din Muntenegru (locul 11). Anterior, la precedenta competiție, Festivalul Olimpic al Tineretului European, la Maribor (Slovenia), handbalista din Alba a fost golgheterul turneului (cu 42 de reușite) și portdarapelul delegației noastre la ceremonia de închidere, România cucerind medaliile de argint.

O performanță uriașă, echipa de junioare I Potaissa Turda, pregătită de Mihaela Tivadar, devenind campioană națională cu un sezon perfect, în care a câștigat toate partidele. La turneul final, echipa din Turda a învins rând pe rând: Activ Prahova Ploiești (41-26), Știința București (37-25), ACS „Lucian Bute” Galați (în semifinale) și CSM București (31-23, în grupă, respectiv, în ultimul act). La nivel de juniori, Potaissa Turda, în colaborare cu Liceul Teoretic „Liviu Rebreanu”, a câștigat două titluri naționale: Juniori III (2022) și Junioare I (2024).

sursa: Ziarul Unirea


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba