Rămâi conectat

Știri

AUDIO | Noiembrie 2022, Luna Alergării: Crosul Europei, clasic și virtual, pentru cetățenii Regiunii Centru, ediția a VIII-a

Publicat

în

Noiembrie 2022- Luna Alergării: Crosul Europei a ajuns la ediția a VIII-a

EUROPE DIRECT Regiunea Centru, alaturi de structura gazda – Agentia pentru Dezvoltare Regionala CENTRU – invita elevii si cetatenii din Regiunea Centru, tinand cont de frumusetea acestei toamne, la o sesiune de miscare in aer liber.

Alergarea poate fi o placere sau o alternativa pentru mersul cu masina. ”Petreceti timpul in natura, inca este vreme buna si ajuta la sanatatea fiecarui cetatean din Regiunea Centru si nu dauneaza mediului inconjurator” este indemnul pe care-l adresam tuturor. Decat in casa, clasa, birou sau pe telefon, specialistii recomanda stimularea starii de bine printr-o activitate in aer liber care aduce beneficii tuturor. Este Anul European al Tineretului, de aceea principalii participanti la activitati sunt tinerii din 12 licee din Regiunea Centru (judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu), dar lor li se poate alatura orice cetatean care doreste sa se inscrie online. Toti cei care finalizeaza inscrierea vor obtine un kit de inscriere, iar cele mai bune rezultate vor fi recompensate cu obiecte promotionale.

”Crosul Europei a ajuns la editia a VIII-a si invita tinerii si toti cetatenii sa faca mai mult sport, pentru a constientiza contributia pe care fiecare o poate aduce atat la starea sa de sanatate, cat si la protectia mediului inconjurator. Responsabilitatea de a desfasura o activitate sportiva este a fiecaruia dintre noi, pentru sine insusi, daca ne dorim o stare buna, psihica si fizica, fie ca asta inseamna mersul pe jos 30 minute, alergatul, mersul la sala sau muncitul la intretinerea gradinii. Activitatea pe care o propunem aduce cu sine si o componenta de networking, socializare pe care o dorim de calitate si speram ca acest mod de viata sa inspire din ce in ce mai multi cetateni. Pornind de la tema principala a activitatii – ce se concentreaza pe prioritatea europeana ”Pactul Verde European” – dorim sa implicam cetatenii, fie prin deplasarea echipei EUROPE DIRECT in scoli, fie prin inscrierea cetatenilor la crosul virtual, sa alerge sau sa se plimbe, pentru a sustine un mediu mai curat, deoarece calitatea mediului inconjurator are o influenta directa asupra sanatatii noastre, a tuturor”, a declarat domnul Simion Cretu, Director general ADR Centru.

Echipa EUROPE DIRECT Regiunea Centru a pregatit materiale pentru 1200 de persoane, elevii de la scoli si licee si alti cetateni din Regiunea Centru. Participantii se pot inscrie fizic sau online la evenimentul CROSUL EUROPEI 2022, ajuns la editia a VIII-a, ce are drept scop incurajarea practicarii unui stil de viata sanatos, a implicarii in comunitate pentru protejarea mediului si, nu in ultimul rand, pentru a sustine prioritatea europeana ”Pactul Verde European”.

Singuri sau alaturi de prieteni, in parcuri, zone verzi sau in spatii amenajate, cetatenii sunt invitati sa se bucure de sanatate si sa dea un exemplu prietenilor lor. Pentru componenta clasica a Crosului echipa EUROPE DIRECT va da startul la cate 100 de elevi ai liceelor din Alba Iulia, Campeni, Victoria, Rasnov, Sfantu Gheorghe, Baraolt, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Targu Mures, Reghin, Sibiu si Avrig.

Pentru cei care doresc sa participe la Crosul Virtual inscrierea se face prin formularul: https://forms.gle/4TcC64qyCHNxBJuC9. Ulterior, fiecare trebuie sa-si descarce o aplicatie de fitness, iar dupa ce au realizat target-ul sportiv, sa transmita inregistrarea activitatii catre EUROPE DIRECT Regiunea Centru. Regulamentul acestui eveniment este disponibil pe pagina web www-europedirect-adrcentru.ro.

Inscrierile sau deschis in data de 1 noiembrie 2022. Evenimentul se va desfasura in doua moduri: cros clasic sau cros virtual.

CROS CLASIC: prin participarea elevilor de la unitatile de invatamant selectate in functie de posibilitatea desfasurarii cursurilor cu prezenta la scoala. In cadrul acestora vor participa un numar maxim de 100 de elevi si cadre didactice per unitate de invatamant. Cei inscrisi la aceasta actiune sportiva vor alerga cel putin 1.000 m. Toti participantii vor primi din partea organizatorului un kit de materiale de inscriere (tricou, rucsac sport, breloc fluier) iar primii trei finalisti feminin, masculin, vor primi medalii si alte obiecte promotionale.

CROS VIRTUAL: prin participarea libera a cetatenilor din Regiunea Centru, care se inscriu online la aceasta activitate si care utilizeaza o aplicatie de fitness care le inregistreaza activitatea sportiva, exclusiv in afara locuintei.

– Locuri disponibile: 100 la nivel regional.

– Inscrierea si startul pot fi facute oricand in intervalul 1 noiembrie (9:00) – 15 decembrie (23:59) 2022

– Traseul va fi ales de fiecare participant in parte

– Distanta minima parcursa trebuie sa fie de 2 km.

– Activitatea ta trebuie sa fie efectuata si salvata intr-o singura sesiune, fara pauza si repornire. Distantele nu se cumuleaza.

– Varsta minima: 12 ani impliniti la data de 1 noiembrie 2022.

– Nu sunt permise mai multe alergari per persoana inscrisa.

– Persoanele din cadrul echipei Europe Direct Regiunea Centru nu pot participa la aceasta activitate.

Participarea virtuala se va realiza prin urmatorii pasi:

1. Inscrierea in formularul online publicat de organizator: https://forms.gle/4TcC64qyCHNxBJuC9,

2. Deschidere aplicatie fitness si alergare sau mers alert, pe distanta dorita de participant. Nu se accepta ciclism, mersul cu trotineta, role, skateboard etc.

3. Inregistrarea datelor de concurs: Fiecare participant va trebui sa trimita informatii din aplicatia fitness privind distanta parcursa, data, timpul, precum si o dovada a activitatii sportive. Dovada poate consta in imagine sau link-ul catre un site web care contine detalii despre activitatea dvs. de alergare inregistrata, inclusiv data, ora, distanta, ritmul, etc. Trebuie sa va asigurati ca dovada poate fi vizualizata de catre organizator. Inregistrarile manuale fara nicio dovada de date, care nu sunt inregistrate folosind nicio aplicatie mobila sau dispozitiv GPS, nu vor fi luate in considerare.

4. Transmiterea pachetului de informatii despre activitate (sumar de alergare/pasi, distanta parcursa, harta activitatii sportive, cel putin 2 imagini foto ale alergatorului pe traseu sau un scurt video se face la adresa de e-mail [email protected]. Titlu e-mail – ”Inscriere Cros, … (numele persoanei)”.

5. Pentru pasul final de inscriere se va trimite o imagine cu alergatorul inscris si cartea de identitate, tinuta in asa fel incat sa fie vizibile adresa, imaginea si numele titularului, informatii care trebuie sa coincida cu datele participantului inscris. In cazul alergatorilor sub 14 ani, unul dintre parinti va putea realiza imaginea cu cartea de identitate, alaturi de copil, pentru finalizarea inscrierii.

KIT INSCRIERE SI PREMII:

– Toti participantii la Crosul Europei vor primi un kit de inscriere (tricou de alergare, rucsac sport, breloc fluier).

– Participantii la crosul virtual vor primi un materiale promotionale dupa finalizarea evenimentului.

– Se acorda cate 6 seturi de premii promotionale pentru finalistii elevi de la fiecare scoala (primii 3 clasati masculin si feminin), respectiv 10 seturi pentru cetatenii cu cele mai bune rezultate obtinute, raportat la timpul obtinut si distanta parcursa.

– Pentru Crosul virtual, kitul va fi livrat in termen de maxim o luna de zile de la eveniment. Acesta se va ridica de la sediile birourilor regionale din cele sase judete ale Regiunii Centru, de catre participantii inscrisi nominal la Cros, conform adresei mentionate in formular. Adresele birourilor regionale se pot consulta in subsolul paginii web: http://www.adrcentru.ro/adr-centru-echipa/. La cerere, acestea se pot livra prin curier cu plata la livrare.

Coordonatorul Centrului Europe Direct Regiunea Centru, Mirela Groza, a făcut, la Unirea FM, precizări legate de Crosul Europei.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Bunele maniere, de ieri și până azi

Publicat

în

Bunele maniere, de ieri și până azi: Cele mai ciudate explicații ale bunelor maniere

Deși unele dintre ele par de neînțeles sau au explicații dintre cele mai ciudate, bunele maniere s-au păstrat până în ziua de astăzi și contribuie la relaționarea în bune condiții cu ceilalți, întrucât sunt un set de reguli care, dacă sunt respectate, îi fac pe oameni să se simtă bine în compania noastră.

Deși obiceiurile diferă de la o țară la alta, a dărui flori unei doamne, a contribui la spălarea vaselor după o cină, sunt lucruri întâlnite în toată lumea și pe care mulți le respectă cu strictețe, tocmai pornind de la acest cod.

Se presupune că prima carte de bune maniere a fost scrisă în jurul anului 2400 î.Hr. de către Ptah-hotep, edilul Egiptului. Codul bunelor maniere își are rădăcinile în Antichitate, odată cu dezvoltarea artei oratorice și a teatrului. În vremurile acelea se punea foarte mare accent pe gesturi, pe miscările corpului, considerându-se deosebit de importante pentru exprimarea nobleții și perfecțiunii spiritului. Gesturile trebuiau să fie moderate, nici foarte iuți, dar nici foarte domoale. Confucius considera că omul nu se poate purta normal decât utilizând un cod, niște reguli, bunele maniere fiind astfel încorporate de atunci în unele norme sociale.

În Evul Mediu percepția despre gesturi s-a schimbat, considerându-se că acestea puteau exprima ceea ce se află în interiorul unei persoane, caracterul acesteia, slăbiciunile, punctele forte. Disciplinându-și gesturile, omul se putea cizela, putea deveni mai bun.

În Franța secolelor XII-XVIII s-au pus bazele normelor de bună purtare cunoscute și în ziua de astăzi. Grădinarul-șef al regelui Ludovic al XIV-lea a cerut Majestății Sale să facă un act ce stipula respectarea a unor reguli de purtare, deoarece, neatenți fiind, nobilii călcau peluzele proaspăt însămânțate ale Parcului de la Versailles, deși grădinarul îi atenționase prin diverse inscripții că acest lucru este interzis. Astfel, bunele maniere erau împărtășite membrilor curții sale cu ajutorul unor cărți mici pentru ca toți oamenii să aibă un comportament civilizat și unitar în prezența Majestății Sale. Acea bucată de hârtie pe care erau notate bunele maniere purta numele de „etichetă”.

Deși „eticheta” provine de la francezi, George Washington nu s-a lăsat mai prejos și la vârsta de 16 ani a transcris lucrarea „Reguli Civice și Comportamentul decent în prezența cuiva și în timpul conversațiilor” ce cuprindea 110 reguli de conduită.

Mai târziu, în 1922, Emily Post publică lucrarea „Eticheta – în Societate, în Afaceri, în Politică și Acasă”, un bestseller ce a promovat bunele maniere.

Din 1978, Judith Martin (Miss Manners), jurnalist american, răspunde întrebărilor despre etichetă și scrie eseuri pe probleme de maniere, sau clarifică esențialele calități ale politeții. Aceasta a povesteste într-un interviu din 1995 importanța bunelor maniere: „ Dacă te comporți într-un mod care-i ofensează pe oamenii cu care ai de-a face, aceștia se vor îndepărta de tine. Există o mulțime de oameni care afirmă: Nu ne pasă de etichetă, dar nu putem accepta felul în care așa-și-așa se comportă și nu-l vrem în jurul nostru.” Miss Manners spune care este marele minus al bunelor maniere: „Eticheta nu are mari sancțiuni așa cum are legea. Dar cea mai mare sancțiune pe care o putem aplica este de a nu avea de-a face cu acești oameni și de a-i izola deoarece comportamentul lor este insuportabil.”
Cele mai ciudate explicații ale bunelor maniere

De ce bărbatul trebuie să meargă, alături de femeie, pe partea exterioară a drumului este lesne de înțeles, dar de ce trebuie să spunem „noroc” sau „sănătate” unei persoane care strănută? Sau de ce bărbații le oferă flori femeilor?
De ce trebuie să spunem „noroc” sau „sănătate” unei persoane care strănută?

În ziua de astăzi această regulă este discutabilă, întrucât se recomandă ignorarea momentului și evitarea oricărei remarci atunci când cineva strănută în imediata vecinătate. Cu toate acestea, faptul că îi urezi „sănătate” cuiva care dă semne de guturai este considerat un gest de bunătate și solidaritate. În trecut, oamenii considerau că îți poți pierde sufletul sau bătăile inimii ți s-ar putea opri în urma unui strănut. În acest caz, „Fii binecuvântat” era o considerată o urare cu puteri oarecum vindecătoare, fiind menită să prevină aceste nenorociri, mai ales că pe atunci oamenii mureau din simple răceli sau gripe din cauză că medicina nu era prea dezvoltată.
De ce bărbații oferă flori femeilor?

Oferirea florilor de către bărbați este un obicei originar din Evul Mediu , deoarece baia era considerată ceva murdar și întâmplându-se doar o singură dată pe an. Astfel, florile aveau rolul de a îndepărta mirosule neplăcute ale doamnelor ce-și neglijau igiena corporală. Bineînțeles, în prezent florile nu mai sunt oferite cu același scop, ci sunt oferite în semn de respect și iubire la aniversări și alte evenimente importante.
De ce trebuie să ne astupăm gura cu mâna atunci când căscăm?

Deși în zilele noastre această regulă are o cu totul altă explicație, în trecut, oamenii considerau că în cazul strănutului sau al căscatului sufletul putea fi eliberat din corpul uman sau necuratul ar putea pătrunde în acesta. Astfel, astupându-ți gura cu mâna eviți pericolul întâmplării unor asemenea lucruri neplăcute.
De ce bărbatul trebuie să intre primul într-un taxi?

Bărbatul trebuie să intre primul într-un taxi pentru ca nu cumva să se trezească fără domnița lui, așa cum se întâmpla în Evul Mediu, atunci când amanții înlocuiau birjarii unor trăsuri pentru a le fura aristocraților reprezentantele sexului frumos. Această regulă se păstrează și în ziua de astăzi pentru a-i scuti pe bărbați de evenimentele neplăcute.

Sursa:historia.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Ia, parte din costumul popular, zestre de preț: Care este simbolistica motivelor populare de pe ia românească

Publicat

în

Cămașa populară românească parte din costumul popular românesc din cele mai vechi timpuri, iar rădăcinile sale își au originea în portul tracilor, geților și dacilor

Costumul popular se prezintă aparent diferit de la o zonă la alta, însă şi-a păstrat o structură unitară în ceea ce priveşte materia primă din care se realizează, croiala, coloritul şi ornamentaţia. Cel mai des vom întâlni pe ii motive străvechi, geometrice și florale.

Motivul românesc, prezent pe orice obiect, variază în funcție de utilizarea dată pieselor brodate: podoabă, îmbrăcăminte, uz casnic. La obiectele de uz casnic și la obiectele de îmbrăcăminte pentru sărbători ca: ie, cămașă bărbătească, pieptar, cojoc etc., se folosesc motive în componența cărora intră floarea, figurile abstracte (geometrice), animalele, elementele cosmice, toate redate în forme stilizate.

Din cele mai vechi timpuri, oamenii purtau haine brodate cu simboluri care aveau semnificații importante pentru ei. Totodată, se diferențiau zonele geografice de proveniență, preocupările persoanei, statutul social, marital etc. Brodate pe față, spate sau mâneci, aceste simboluri învăluie protector persoanele care poartă iile, ținând răul și ghinionul departe.

Dintre simbolurile des folosite pe ii întâlnim spirala și spirala dreaptă, crucea, soarele, coarnele de cerb, liniile drepte, liniile duble drepte, liniile cu dreptunghi, liniile ondulate, copacul sau ramurile, fiecare dintre ele având semnificații aparte.
Simboluri pe ia românească: spirala și crucea

Spirala reprezintă eternitatea, trecerea timpului, un semn universal al vieții și perenității sale, al energiei. Acest simbol se folosește încă din perioada culturii Cucuteni. Sursa de viață este redată prin intermediul spiralei, simbol al fecundității. Poate fi și semn dual, masculin-feminin, întuneric-lumină etc. Crucea reprezintă credința omului în Dumnezeu, însăși croiala iei având forma crucii.

Liniile drepte orizontale sugerează moartea, întreruperea unei etape a vieții omului, pe când liniile drepte verticale, viața. Liniile ondulate ușor ne trimit cu gândul la apă, la curățenia și purificarea pe care le aduce ea, iar copacul sau ramurile simbolizează trăinicia și viața durabilă, renașterea an de an.

În Dobrogea sunt des întâlnite următoarele motive: romburi, dreptunghiuri, pătrate și linii frânte, numite plastic „pui”, „iarba întoarsă”, „șarampoi”, „urma iepurelui”, exprimând matricea universului în care femeia trăiește și muncește .
Simboluri ancestrale

Coarnele de cerb sunt dintre cele mai vechi simboluri. Ele simbolizează vitalitate, regenerare, putere, fiind un simbol purtat cu precădere de tinerele care doreau să rămână însărcinate. Soarele este și el un simbol ancestral, fiind folosit atât în forme stilizate, cât și ca o floare – floarea soarelui. El reprezintă legătura omului cu divinitatea, cu roadele pământului, și este dătător de viață.

Romburile se întâlnesc încă din perioada culturii Cucuteni și sunt reprezentări ancestrale ale zeităților. Alte simboluri străvechi sunt spirala (continuitatea vieții în orice împrejurare) și pomul vieții (liantul dintre cer și pământ).

Motivele și simbolurile se deosebesc de la o zonă etnografică la alta. Vom întâlni două categorii de motive ornamentale mari: după forma și tipul de stilizare și după conținutul tematic.

După formă și tip de stilizare acestea sunt geometrice, negeometrice sau liber desenate, iar după conținut, motivele ornamentale sunt abstracte, realiste și simbolice. Motivele ornamentale abstracte se întâlnesc aproape în toate zonele noastre etnografice – dintre acestea numim punctele, liniile, figurile geometrice.

Dintre motivele ornamentale realiste, multe redau fenomene cerești și reprezentări de corpuri cerești: fulgere, reprezentate în zig-zag; calea laptelui, steluțele, soarele. Altele redau regnul vegetal: plante, frunze, flori (pot fi reprezentate și cu șase sau opt petale), fructe (cel mai des întâlnim spicul de grâu, ghinda, știuletele, afina, strugurele, mărul, părul); spirale, care amintesc de cârceii de viță de vie sau de dovleac), zoomorfe (coarnele berbecului și fruntea boului; vrabia, porumbelul, cocorii, găinușa, rândunica) și antropomorfe (siluete de femei sau părți ale corpului omenesc: ochiul).

Motivele care au ca izvor de inspirație obiectele de muncă: cârligul, grebla, furca, sapa, jugul) și sociale (aspecte din viața socială: sfăditele, porumbelul păcii) nu s-au bucurat de o răspândire la fel de mare.

Sursa: invietraditia.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Casa Scaunelor Săseşti din Alba Iulia: În anii 1700 era sediul corpului de gardă principal

Publicat

în

Casa Scaunelor Săseşti din Alba Iulia: În anii 1700 era sediul corpului de gardă principal

Clădirea care găzduieşte astăzi Inspectoratul Şcolar al Judeţului Alba este cunoscută sub numele de Casa Scaunelor Săseşti.

Prin denumirea ei, ne reaminteşte perioada în care Alba Iulia era capitala principatului Transilvaniei iar principii s-au străduit să transforme în aşa fel edificiul, încât să reflecte importanţa politică a oraşului. În secolele XVI și XVII, oraşele ardelene, precum şi comitatele sau scaunele săseşti şi secuieşti deţineau la Alba Iulia facilităţi pentru găzduirea emisarilor trimişi la lucrările dietelor sau cu misiuni la curtea princiară.

O transformare importantă a Alba Iuliei a survenit ca urmare a instalării în oraş a reginei Isabella şi a fiului său, regele Ioan Sigismund, în anul 1542. Pentru următorii principi ai Transilvaniei, un obiectiv important a devenit transformarea fostului centru episcopal, în care pe lângă palat şi casa prepozitului existau probabil locuinţe ale arhidiaconilor. Alba Iulia a devenit astfel o adevărată reşedinţă princiară. Deja din ultimele decenii ale secolului al XVI-lea, oraşele, comitatele şi scaunele principatului au început să cumpere clădiri în Alba Iulia, destinate găzduirii propriilor reprezentanţi trimişi în capitală.

Casa scaunelor săseşti este amplasată în partea nord-estică a castrului roman, pe vechea uliţă a saşilor (Zaz utcza), într-o zonă în care la sfârşitul secolului al XVI-lea oraşul Braşov îşi cumpărase de la Mihail şi Gabriel Lenches de Varadino o casă cu grădină pentru suma de 700 de florini. Reşedinţa era învecinată cu cea a orfanilor notoriului Pancratius Sennyey, fost consilier al principelui Sigismund Báthory. În 1624, ulița sașilor sau a Sibiului trecea printre Colegiul Academic şi zidul de răsărit al Cetăţii către zidul de miazănoapte. În apropierea aceluiaşi amplasament, în anul 1624, orașul Bistriţa a cumpărat o clădire pentru suma de 110 florini, într-un loc în care se mai găseau casele scaunelor Mediaş, Sighişoara şi Sibiu.

Clădirea de astăzi, având planul în forma literei U, este o construcţie compozită, rezultat al unor modificări survenite între secolele XVI şi XIX. Cea mai veche parte este latura de nord, care a fost probabil unul dintre edificiile deţinute de scaunele săseşti menţionate mai sus. Această porţiune se suprapune pe zidul fortificaţiei romane. Planurile din prima jumătate a secolului al XVIII-lea înfăţişează mai multe clădiri cu plan pătrat sau dreptunghiular, care închideau un careu. La începutul secolului al XIX-lea i s-au adăugat laturile de est şi de sud, construcţia dobândind astfel forma cunoscută astăzi. Ea apare sub diverse denumiri între secolele XVIII şi XX, fapt ce reflectă schimbarea destinaţiilor. La 1736 era sediul directorului fortificaţiei, în 1747 era corpul de gardă principal. În 1823 a ajuns să fie numită casa inginerului. În 1903, aici se afla Direcția de Geniu. În 1920 a devenit pavilion ofiţeresc, pentru ca din 1929 aici să funcţioneze prefectura judeţului Alba. (C.P.G.)

Sursa:memoriaurbis.apulum.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba