Rămâi conectat

Știri

Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, printre instituțiile care au beneficiat de fonduri europene pentru calitatea sistemului educational

Publicat

în

Fondurile europene REGIO asigură modernizarea infrastructurii educaționale din Regiunea Centru.  Rolul proiectelor finantate prin fonduri europene pentru calitatea sistemului educational

Scoala este factorul decisiv pentru formarea unui om apt sa contribuie la dezvoltarea societatii, sa ia parte activ la viata, sa fie pregatit pentru munca, iar procesul de invatamant este cel care confera scolii rolul decisiv in formarea omului. Prin POR 2014-2020 s-a acordat o mare importanta educatiei, prin mai multe axe existand posibilitatea dezvoltarii infrastructurii de educatie.

Astfel au fost finantate toate nivelurile de invatamant (anteprescolar – crese si prescolar-gradinite; invatamantul obligatoriu – scoli cu clasele I-VIII, inclusiv nivelul clasei pregatitoare; invatamantul profesional si tehnic dar si invatarea pe tot parcursul vietii (licee tehnologice si scoli profesionale) fara a fi omise investitiile pentru universitati.

Au fost realizate proiecte prin care s-au construit si dotat atat crese, cat si gradinite cu program prelungit, inclusiv prin schimbarea destinatiei unor cladiri vechi ce nu erau utilizate, fondurile europene venind in sprijinul parintilor, in special a mamelor care si-au putut relua activitatea profesionala. Parintii angajati sau care au dorit sa se angajeze au beneficiat astfel de un loc unde copii lor au obtinut o pregatire buna din punct de vedere educational, dar si ingrijire din partea personalului specializat.

Nu au fost neglijate nici scolile frecventate de elevi apartinand categoriilor dezavantajate sau de copiii cu cerinte educationale speciale. S-a cautat sa se asigure astfel cresterea gradului de participare la nivelul educatiei timpurii si a invatamantului obligatoriu, in special pentru copii cu risc crescut de parasire a sistemului de invatamant.

Complementar s-a avut in vedere si cresterea gradului de participare la invatamantul profesional si tehnic, prin imbunatatirea calitatii infrastructurii educationale si a dotarii colegiilor (inclusiv a anexele acestora: sali de sport, cabinete specialitati, etc). In Regiunea Centru invatamantul cu profil tehnic are o istorie indelungata, datorita profilului socio-economic pe care unele orase l-au dezvoltat pe parcursul anilor, iar modificarea si completarea sistemului clasic de invatamant a adus multiple beneficii elevilor care au fost determinati sa se adapteze cerintelor actuale ale pietei muncii.

Astfel, in perioada 2007-2022, 29 proiecte au fost destinate reabilitarii termice a unitatilor de invatamant in vederea cresterii eficientei energetice a cladirilor, avand o valoare totala de aproximativ 25 milioane euro. La acestea s-au adaugat 121 proiecte in valoare totala mai mare de 200 milioane euro, prin care au fost construite, reabilitate, modernizate sau extinse, dar si dotate, crese, gradinite, scoli, licee, colegii si universitati, din intreaga Regiune Centru.

“Am sustinut cresterea calitatii in educatie prin imbunatatirea performantelor energetice ale cladirilor institutiilor de invatamant in care isi desfasoara activitatea elevii, majoritatea acestora fiind constructii vechi si mari consumatoare de energie. Fondurile Regio au sprijinit multe institutii de invatamant in vederea reabilitarii energetice dar si pentru lucrari de modernizare si dotare. In prezent, peste 15.000 de elevi si studenti din Regiunea Centru beneficiaza de conditii mai bune de studiu datorita investitiilor cu fonduri REGIO in 150 proiecte, cu o valoare totala de peste 230 milioane euro”, a mentionat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Preocuparea pentru asigurarea calitatii in invatamantul superior asigura absolventilor abilitatile necesare pentru a obtine succesul pe piata muncii. POR 2014-2020 a urmarit inclusiv cresterea relevantei invatamantului tertiar universitar si consolidarea rolului universitatilor, in relatie cu piata fortei de munca si cu sectoarele economice competitive din Regiunea Centru. Investitiile realizate au sustinut asigurarea unei activitati didactice si de cercetare de calitate, orientate spre crestere inteligenta, durabila si favorabila incluziunii sociale. Printre universitatile care au obtinut finantare pentru dezvoltare se numara Universitatea de Medicina, Farmacie, Stiinte si Tehnologie din Tirgu Mures, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Extensia din Alba Iulia a Universitatii Tehnice din Cluj Napoca precum si Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu.

“Proiectele de modernizare a scolilor finantate prin fonduri europene nerambursabile, sunt imperios necesare in educatie, deoarece ne aflam intr-o continua dezvoltare, iar sistemul educational trebuie sa tina pasul cu evolutia societatii, tehnologia fiind tot mai avansata, cererea pe piata muncii tot mai pretentioasa. Astfel proiectele realizate prin POR 2014-2020 au avut ca principal scop cresterea calitatii educatiei, atractivitatii si gradului de participare la invatamant pentru cat mai multi dintre elevii din Regiunea Centru, atat din comune, cat si din orase si municipii. Concret, prin activitatea noastra din perioada 2007-2022 peste 40.000 de elevi si studenti se bucura de conditii mai bune de studiu, ca urmare a implementarii, a mai mult de 210 proiecte europene, prin care sistemul educational a fost finantat cu mai mult de 300 milioane euro“, a mai precizat domnul Simion Cretu, vorbind despre impactul finantarilor europene asupra sistemului de educatie din Regiunea Centru.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Alba Iulia, orașul cu cei mai mulți șomeri din Alba, la finele lui februarie 2024: Municipiile Blaj și Sebeș completează top 3

Publicat

în

Alba Iulia, orașul cu cei mai mulți șomeri din Alba, la finele lui februarie 2024: Municipiile Blaj și Sebeș completează top 3

Numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii februarie 2024 în judeţul Alba a fost de 5533 persoane, în scadere cu 202 persoane (-3,5%) comparativ cu luna anterioara și cu 262 persoane (-4,5%) comparativ cu luna februarie 2023; femeile reprezentau la această dată 48,8% din numărul total al şomerilor ( 2698 femei).

Din totalul de 5533 someri, 1838 someri (33,2%) sunt in mediul urban si 3695 (66,8%) sunt in mediul rural, fata de luna anterioara numarul somerilor a scazut cu 1,6% in mediul urban si cu 4,5% in mediul rural.
Cel mai mare număr de şomeri din înregistrat la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Alba a fost în Alba Iulia (452 persoane) urmat de Blaj (360 persoane), Sebeș (200 persoane) si Campeni (183 persoane). In mediul rural , comunele cu cel mai mare număr de şomeri înregistraţi sunt: Jidvei (357 persoane), Cetatea de Balta (340 persoane), Sona (206 persoane), Craciunelu de Jos (198 persoane), Scărişoara (145 persoane), Rosia Montana (136 persoane), Bistra (135 persoane), Albac (118 persoane), Avram Iancu (115 persoane) si Sasciori (105 persoane). Comunele cu cel mai mic numar de someri sunt: Bucerdea Granoasa si Ohaba (1 persoana), Ocolis (3 persoane), Intregalde (4 persoane), Ceru Bacainti si Mogos, (5 persoane), Ponor si Stremt (7 persoane), Dostat (9 persoane), iar in comuna Cut nu se inregistreaza nici un somer.
Ponderea numărului de şomeri înregistraţi în totalul populaţiei cu vârstă de muncă (bărbați 16-65 ani și femei 16-62 ani ), în luna februarie 2024 a fost de 2,5% (2,5% femei). Dintre oraşe, cu cele mai mari ponderi se remarcă: Câmpeni (4,2%), Blaj (3,0%), Baia de Aries (2,7%) si Abrud (2,4%), iar cu cele mai mici ponderi orașele Cugir (0,6%), Alba Iulia si Teius (1%). În mediul rural, cele mai mari ponderi ( peste 10%) ale numărului de şomeri înregistraţi în numărul total al populaţiei cu vârstă de muncă s-au înregistrat în comunele: Scărişoara (18,0%), Cetatea de Balta (17,9%), Craciunelu de Jos (15,0%), Avram Iancu (13,8%), Vadu Motilor (10,8%), Jidvei (10,7%), Hoparta (10,6%), Garda de Sus (10,1%). Valoare sub 1% s-a înregistrat în comunele: Bucerdea Granoasa (0,1%), Ohaba (0,3%), Stremt (0,5%), Santimbru (0,7%), Mihalt (0,8%), Salistea (0,9%).

Structura după nivelul de instruire arată că 71,5% din şomerii înregistraţi sunt absolvenţi ai învăţământului primar, gimnazial şi profesional, 22% sunt persoane cu studii liceale şi postliceale şi 6,5% persoane cu studii superioare.Rata şomajului a fost în luna februarie 2024 de 3,5% (3,6% în ianuarie 2024 și 3,7% în februarie 2023), peste nivelul ratei înregistrate la nivel național (3,1%).În rândul femeilor rata şomajului a fost de 3,8% (3,9% in luna anterioara si 3,8% in luna februarie 2023), iar în rândul bărbaţilor de 3,3% (3,4% în ianuarie 2024 și 3,5% în februarie 2023). În funcţie de rata şomajului, judeţul Alba se situează în luna februarie 2024 pe locul 20 în ierarhia județelor ordonate crescător.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Amenzi de aproape 23.000 de lei în urma unor acțiuni în sistem integrat ale oamenilor legii din Alba: Câte permise reținute, infracțiuni și testări la droguri și alcool au fost

Publicat

în

Amenzi de aproape 23 de mii de lei în urma unor acțiuni în sistem integrat ale oamenilor legii din Alba

În ultimele 24 de ore, polițiștii și jandarmii din județul Alba au continuat acțiunile, în sistem integrat, pentru combaterea faptelor de natură penală și contravențională și pentru prevenirea incidentelor care ar putea afecta liniștea cetățenilor din județ.

În cadrul activităților desfășurate, au fost legitimate, prin intermediul aplicației eDAC, 307 persoane și au fost verificate 208 autovehicule.

Au fost constatate 137 de abateri de natură contravențională, majoritatea la normele legale privind circulația pe drumurile publice, care au fost sancționate cu amenzi în valoare totală de 22.995 de lei.

Au fost efectuate 60 de testări privind conducerea sub influența alcoolului sau a altor substanțe, au fost reținute 3 permise de conducere, au fost retrase 6 certificate de înmatriculare și au fost constatate 10 infracțiuni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Câmpeni: Centru Local Suplimentar al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor

Publicat

în

Centru Local Suplimentar al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, la Câmpeni

Marți 14 mai s-a inaugurat oficial, la Câmpeni, un Centru Local Suplimentar al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor din cadrul Instituției Prefectului – Județul Alba care va funcționa în incinta sediului Poliției Orașului Câmpeni, strada Libertății, numărul 3.

Dacă până acum aici de desfășurau doar activități de preluare și eliberare documente pe linie de înmatriculări auto, de marți, cetățenii din Câmpeni dar și din alte localități din Apuseni vor putea beneficia și de alte servicii.
La sediul din Câmpeni se vor desfășura activități de înmatriculări, transcrieri, radieri sau autorizări provizorii în circulație a autovehiculelor cât și preschimbări de permise de conducere a căror valabilitate administrativă a expirat, furate, pierdute sau deteriorate.
De asemenea, tot la Câmpeni, candidații se vor putea planifica la proba practică în vederea obținerii permisului de conducere auto, fără a mai fi nevoie să se deplaseze la sediul central din municipiul Alba Iulia.
De aceste servicii vor putea beneficia circa 60 de mii de locuitori din zona Munților Apuseni (aproximativ 16 % din populația județului Alba).
De asemenea, încă un lucru bun pentru cetățeni este faptul că investigațiile medicale pentru fișele auto pot fi efectuate la Spitalul Orășenesc Câmpeni, în fiecare zi de miercuri între orele 10.00 și 14.00.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba