Rămâi conectat

Știri

Fonduri REGIO pentru educație coordonate de ADR Centru: Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, unul dintre beneficiari

Publicat

în

La propunerea Universitatii ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (UAB), tinand cont de importanta investitiilor pentru educatie in Regiunea Centru, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a organizat un modul de prezentare a impactului proiectelor europene de dezvoltare a invatamantului in Regiunea Centru in cadrul Conferintei internationale ICMEA-2022 (International Conference on Management, Economics and Accounting), desfasurata in perioada 19-20 mai 2022 la Alba Iulia.

Tematica conferintei – la care au participat peste 100 de invitati din Europa, Asia si America – s-a axat pe domeniul economic si al fiscalitatii, precum si pe valorificarea optima a investitiilor, pentru a se asigura un transfer optim de cunoastere intre domeniul cercetarii si business.

In aceste conditii, ADR Centru a prezentat un tablou general al investitiilor realizate cu fonduri europene in Regiunea Centru, atat in sistemul de educatie primara si secundara, dar si in invatamantul tertiar, respectiv pentru Universitati.

In cadrul modulului care s-a desfasurat in format fizic la Universitatea albaiuliana, in prezenta a peste 30 de participanti romani – reprezentand aproape toate institutiile de invatamant superior din Romania – la care s-au adaugat inca 20 de invitati din statele europene si din SUA, reprezentantii ADR Centru au prezentat impactul investitiilor in infrastructura de educatie, dar si estimarile privind pregatirea de proiecte pentru viitoarea perioada de finantare. Discutiile s-au axat pe perspectivele pe care le are invatamantul romanesc in aceasta perioada, fiind luate ca exemple proiectele locale, dintre care un accent deosebit s-a pus pe finantarea initiativei de ”Imbunatatire a infrastructurii educationale din cadrul corpului D si a corpului H ale Universitatii 1 Decembrie 1918”, un proiect in valoare totala de peste cinci milioane euro. Lucrarile acestui modul au fost coordonate de catre Rectorul UAB, Prof. Univ. Dr. Daniel Valer Breaz, alaturi de Prof. Univ. Dr. Dan Ioan Topor, Decanul Facultatii de Stiinte Economice, Presedintele Conferintei ICMEA si Dan Popa, Directorul Organismului Intermediar pentru implementarea POR 2014-2020 din cadrul ADR Centru.

”Universitatea albaiuliana reprezinta pentru noi unul dintre cei mai importanti parteneri, prin prisma domeniului de activitate si al colaborarii constante privind studiile si analizele de specialitate privind climatul socio-economic in judetul Alba si in Regiunea Centru. In cadrul Conferintei internationale am urmarit sa prezentam impactul finantarilor europene pentru dezvoltarea invatamantului romanesc, prin corelare cu obiectivele de politica ale Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027, in special pe domeniile referitoare la dezvoltarea educatiei si a sustinerii procesului de cercetare, dezvoltare si transfer tehnologic la nivel regional. Am vorbit despre rezultate, despre scoli si universitati finantate, despre zeci de mii de elevi si studenti care beneficiaza de conditii mai bune de studiu, dar si despre dezvoltarea specializarii inteligente a IMM-urilor regionale, precum si de sprijinirea procesului de digitalizare a serviciilor publice locale si a companiilor. Felicitam echipa Universitatii din Alba Iulia pentru organizarea unui eveniment academic de o asemenea amploare si speram ca am adus o contributie semnificativa la prezentarea climatului in care vor evolua investitiile dedicate educatiei in anii urmatori”, a declarat – dupa incheierea lucrarilor Conferintei ICMEA-2022 – domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

In cadrul modulului organizat de ADR Centru, participantii au avut si oportunitatea de a participa la o vizita de documentare si schimb de bune practici la proiecte europene REGIO finantate in perioada 2014-2020 in zona municipiului Aiud.

Practic, in acesti ani s-au contractat 108 proiecte pentru cresterea calitatii in invatamant, in valoare totala de peste 145,7 milioane euro, la care se adauga finantarile pentru cresterea eficientei energetice a zeci de unitati de invatamant. Dintre acestea, 31 cereri de finantare, in valoare totala de peste 14,1 milioane euro, au asigurat modernizarea a 41 de crese si gradinite; alte 80 milioane euro, atrase prin 61 proiecte au modernizarea a 65 de scoli; 11 contracte in valoare totala de aproape 30,2 milioane euro au dus la imbunatatirea educatiei in 11 licee si colegii tehnologice; iar 4 universitati, printre care si UAB, au beneficiat de o suma de peste 21,3 milioane euro, pentru dezvoltare prin 5 proiecte europene REGIO.

Pentru urmatoarea perioada, in conditiile in care ADR Centru este Autoritate de Management a noului Program Operational Regional CENTRU 2021-2027, sunt prevazute investitii in cuantum de peste 210 milioane euro, care pot fi folosite pentru cresterea calitatii sistemului educational (93 milioane euro) si pentru renovarea energetica a cladirilor unitatilor de invatamant (unde suma totala disponibila depaseste 116 milioane euro). La aceste resurse se adauga o suma de peste 100 milioane euro pentru investitii in cercetare si inovare, in cadrul acelor intreprinderi dinamice care valorifica transferul tehnologic din mediul academic catre mediul de afaceri, pentru dezvoltarea economiei inteligente.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Zeci de mii de ambalaje colectate în prima lună a campaniei „Roboțelul Binelui” din Alba

Publicat

în

În Alba, zeci de mii de ambalaje colectate în prima lună a campaniei „Roboțelul Binelui”

În cadrul primei luni a campaniei umanitare și de mediu „Roboțelul Binelui”, derulată de Crucea Roșie Română Filiala Alba, au fost strânse 31.732 de ambalaje la cele trei puncte de colectare din Alba Iulia, Cugir şi Sebeş.

Punctele de colectare sunt amplasate în Alba Iulia – în zona Casa de Cultură a Sindicatelor, la Sebeș – în zona Piaței Agro-Alimentare „Dacia” și la Cugir – în zona Parcare UM Cugir și stația autobuz strada 21 Decembrie 1989. Aici, prin intermediul unor RVM-uri (automate inteligente de colectare selective), furnizate gratuit de către o firmă din Sebeş, „Roboțelul Binelui” transformă deșeurile în fapte bune.

La punctele de colectare pot fi aduse inclusiv ambalaje de băuturi care nu au sigla SGR sau etichetă. Fiecare ambalaj reciclat înseamnă o donație pentru Crucea Roșie Română Filiala Alba din partea a două companii din Sebeş, destinată susținerii unor proiecte umanitare, educaționale, medicale, pentru campanii de promovare a sănătății sau pentru pregătirea intervenției în caz de dezastre.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Locuințele din Lupșa și Hădărău, branșate la sistemul cu apă potabilă centraliza: Proiectul care așteaptă undă verde de la APM Alba

Publicat

în

Locuințele din Lupșa și Hădărău, branșate la sistemul cu apă potabilă centralizat

Peste 400 de branșamente urmrează să fie făcute, prin proiectul care așteaptă undă verde de la APM Alba.

Amplasamentul studiat se găsește în comuna Lupșa, localitatea Lupșa și Hădărău. Terenurile pe care se vor executa lucrările proiectate sunt cuprinse pe domeniul public-administrativ al acesteia.

În prezent, zona studiată din localitățile Lupșa și Hădărău, nu dispun de un sistem centralizat de alimentare cu apă potabilă. Există un sistem de alimentare cu apă și stație de tratare – aflat la nivel de execuție, cu implementare în perioada imediat următoare, motiv pentru care se va face referire la această rețea ca și cum ar fi existentă.

Problema la sistemul de alimentare cu apă potabilă este faptul că proiectul nu a fost finanțat și pentru branșamentul proprietăților la acest sistem. Investiția inițială a fost de execuție a captării de apă, stației de tratare și conductele de distribuție.

Prin urmare, proprietățile nu sunt branșate la sistemul de alimentare cu apă, motiv pentru care acest sistem nu este integral. Totodată, fără a avea consumatori, Stația de Tratare nu poate funcționa în parametrii proiectați.

Prin investiția propusă se dorește branșarea proprietăților la sistemul de alimentare cu apă.

Ținând cont de cele arătate mai sus și de prevederile și conținutul documentelor strategice de țară care sunt:

– planul național de dezvoltare;
– codul național strategic de referință;
– programul național de dezvoltare urbană;
– planul de dezvoltare al regiunii;
– strategia de dezvoltare a Comunei.

Majoritatea gospodăriilor se alimentează cu apă din fântâni, sau diferite tipuri de captări (curs de apă, foraj) dar nu beneficiază de apă potabilă. Situația actuală este incompatibilă cu normele sanitare din U.E., dar și cu normele societății moderne, iar populația este expusă riscului epidemiologic de apariție a îmbolnăvirilor hidrice.

Consiliul Local LUPȘA urmărește branșarea tuturor proprietăților la sistemul de alimentare cu apă potabilă centralizat.

Entitatea responsabilă cu implementarea proiectului este Consiliul Local al Comunei Lupșa.

Conform documentației, pentru dimensionarea sistemului de alimentare cu apă, s-a considerat că, în perspectivă, toți locuitorii vor avea instalații interioare de apă rece, apă caldă și canalizare, cu preparare individuală a apei calde.

În urma calculelor efectuate conform SR 1343-1/95, au rezultat următoarele debite caracteristice (pentru nevoi gospodărești, nevoi publice):

Qzi med = 224,56 m³/zi = 2,59 l/s;
Q zi max = 291,94 m³/zi = 3,37 l/s;
Q max orar = 817,43 m³/zi = 34,05 m³/h = 9,46 l/s.

Branșamentul locuințelor se va face prin cămine de branșament din material plastic, prevăzute cu capac de acces. Căminele vor fi pre-echipate cu contor Dn 25 mm, 2 robinete de secționare, cât și mufe de legătură la conducta de branșament.

Amplasarea căminelor de branșament se va face la limita de proprietate, pe cât posibil în spațiul verde evitându-se astfel amplasarea acestora în trotuar.

Astfel, s-a prevăzut un număr de 446 buc cămine de branșament, în vederea contorizării întregii zone extinse a localităților.

Conductele de branșament sunt realizate din țeavă de PEHD PE100 Pn6 RC având diametrul Dn 25 și se vor realiza din conducta de serviciu prin intermediul colierelor de branșare pentru țevi de polietilenă, adaptate la diametrul conductelor (conform SR 8591-91 și SR 4163/1-95).

Lungimea totală a conductelor de branșament PEID PE100 RC DN25 mm Pn 6 va fi de cca. 1460 ml.

Calculul sarcinii hidrodinamice necesare pentru alimentarea cu apă a unei gospodării s-a efectuat în ipoteza asigurării prin branșament a necesarului de apă rece și necesarul de apă rece pentru prepararea apei calde, pentru punctul de consum cel mai dezavantajat din punct de vedere hidraulic.

Pentru o gospodărie obișnuită, tip parter sau P+1, se vor prevedea branșamente Dn 25, executate din țeava PEID 25, prevăzute cu contor de apă Dn 25 (Qn=1,50-6,00 m³).
Montajul conductelor de branșament se va face subteran sub adâncimea minimă de îngheț conform STAS 6054-77 (-0,90 m).

Săpătura se execută atât mecanic cât și manual, funcție de prezența pe traseu a altor utilități, cu pereți verticali, lățimea săpăturii aferente conductei de legătură fiind de 0,6 m; pozarea conductei se va realiza pe un pat de nisip de 10 cm sub generatoarea inferioară, iar umplutura până la 15 cm deasupra generatoarei superioare se va realiza cu nisip bine compactat, restul umpluturii fiind reprezentat de materialul rezultat din săpătură, sortat și măruntit pentru eliminarea bolovanilor și a bulgărilor mari. Materialul excedentar, rezultat în urma săpăturii, va fi îndepărtat.

Căminul de apometru va fi de tip monobloc, complet echipat, compus din: corp cămin din polietilenă (PE) executat prin turnare în dublu strat – strat compact de polietilenă la exterior și strat de polietilenă expandată la interior, cu rol de izolație termică, având Dn500 mm și H= 1100 mm, prevăzut cu capac din polietilenă; capacul este prevăzut cu cameră de formare a pernei de aer împotriva înghețului, etanșarea se face cu garnitură din cauciuc EPDM; căminul este echipat cu contor, robinete de separare și fitingurile de montaj aferente. Căminul se montează pe un pat de nisip de 10 cm, bine compactat, materialul de umplutură se va aplica în straturi uniforme succesive de 20 – 40 cm, cu compactare la minim 90%.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Vizită la Sebeș a unor oficiali din Landul Brandenburg

Publicat

în

Oficiali din Landul Brandenburg în vizită la Sebeș

Marți 14 mai, conducerea Primăriei Sebeș a primit, în Aula Primăriei, o delegație a membrilor Comisiei pentru Afaceri Europene a Parlamentului Landului Brandenburg, condusă de Barbara Richstein, vicepreședintele Parlamentului Landului Brandenburg și Matthias Stefke, vicepreședintele Comisiei Afaceri Europene și Politică de Dezvoltare a Landului Brandenburg.
Delegația germană a vizitat Liceul Tehnologic Sebeș, unitate de învățământ profesional, inclusiv în sistem dual, construcție nouă finanțată prin Programul Operațional Regional 2014-2020 și Liceul German.
În cadrul întâlnirii au fost abordate teme de interes comun precum dezvoltarea comunității locale și impactul pozitiv al investițiilor germane în zonă. De asemenea, un subiect important pe agenda de lucru a fost și formarea profesională în sistem dual, după modelul german și oportunitățile de finanțare europeană pentru educație prin Programul Regiunea Centru 2021-2027.
Evenimentul se datorează parteneriatului solid dintre Regiunea Centru și Landul Brandenburg, având ca obiectiv principal prezentarea exemplelor de succes din Regiunea Centru în implementarea proiectelor de dezvoltare regională, finanțate prin Programul Operațional Regional și cooperării bilaterale dintre Germania și România, în special între Landul Brandenburg și Regiunea Centru.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba