Rămâi conectat

Știri

Studenții ERASMUS au contribuit la îmbunătățirea mediului din județul Alba

Publicat

în

Studentii ERASMUS au contribuit la imbunatatirea mediului din judetul Alba!

Centrul Europe Direct Regiunea Centru – sustinut de structura gazda – Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru – a organizat la sfarsitul saptamanii trecute, o activitate in aer liber, pe parcursul careia participantii au contribuit la imbunatatirea calitatii mediului si au pus in practica implicarea publica in domeniul ecologiei, prin plantarea de puieti.

Plini de buna dispozitie si profitand de vremea buna de afara, echipa Europe Direct alaturi de voluntarii ERASMUS si ADR Centru, care s-au inscris sa participe la eveniment au pornit catre Cugir, la locatia de plantare propusa de Ocolul Silvic local si Directia Silvica Alba.
Contribuia fiecaruia dintre noi conteaza pentru a imbunatati calitatea factorilor climatici si pentru a proteja mediul. Fie ca este vorba despre plantarea copacilor, colectarea selectiva a deseurilor, folosirea becurilor economice sau inchiderea robinetului si reducerea consumului de apa in gospodarie. Ziua de 6 mai 2022 a fost o zi #perfecta pentru a sustine actiunile de protectie a mediului prin impadurire. Cu soare pe alocuri, cu o temperatura ideala, fiecare participant pe langa contributia adusa mediului, s-a bucurat de aerul curat, de activitatea fizica, de frumusetea peisajului si calitatea evenimentului, care a devenit international datorita prezentei studentilor din Bosnia, Iran, Turcia, Vietnam si Republica Moldova. Toti cei care s-au implica in aceasta activitate au plecat catre case zambind, impliniti ca contribuit la inverzirea planetei plantand copaci, sperand sa se intoarca sa isi vada rezultatele peste decenii, cu convingerea ca munca lor va contribui la reducerea degradarilor climatice si la imbunatatirea solului.
Parerile tinerilor prezenti sunt mai mult decat edificatoare, de aceea ii lasam pe ei sa va vorbeasca: ”Evenimentul a fost foarte distractiv si activ, oamenii din organizatie au fost ospitalieri si sinceri. Vreau sa le multumesc si imi doresc sa pot face parte din acest eveniment pentru anul viitor”, ”Plantarea unui copac este unul dintre cele mai bune lucruri de facut. Pentru ca revitalizeaza natura.. Va multumesc pentru coordonarea evenimentului de plantare a copacilor”, ”Plimbarea in inima naturii impreuna cu peisajele frumoase creeaza un sentiment de nedescris in noi.  Mi-as dori ca numarul de astfel de evenimente sa fie mare in timpul anului scolar. Mi-a placut foarte mult sa particip la acest eveniment”, ”Locatia a fost frumoasa, organizatorii de treaba, nu au exagerat cu volumul de munca si am invatat niste chestii noi. Sincere multumiri organizatorilor, fiindca datorita lor am petrecut timpul foarte bine si am admirat peisaje splendide.”

Pe langa efortul fizic depus de toti cei prezenti pentru impadurire, studentii s-au bucurat sa faca poze cu peisaje sau cu colegii, dar si de sentimente de implinire traite in locatia de langa Cugir, care a semanat cu o reintoarcere in timp, acasa, alaturi de familie.
Am petrecut 5 ore in aer liber alaturi de tineri studenti din toate colturile lumii, aflati la Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia prin programul Erasmus. Au fost momente de socializare si de informare, dar si de efort fizic si oboseala. Am aflat de la expertii in silvicultura ca este necesara regenerarea padurilor, deoarece un frunzis foarte des sau o padure foarte batrana afecteaza si nu imbunatatesc calitatea mediului, de aceea se raresc copacii sau cei foarte batrani se taie. Am aflat de asemenea, ca daca la un salcam faci o sapatura orizontala in pamant si se planteaza puietul, la foioase si conifere este necesar ca vatra de plantare sa fie destul de mare, cca. 60×80 cm. Tot in cadrul acestei actiuni am aflat ca in centrul vatrei de plantare se sapa locasul de cca 30×30 cm, pentru a putea pune puietul de arbore. Dupa ce puietul s-a pozitionat se acopera cu pamant care se taseaza bine pentru a elimina aerul care nu ajuta la dezvoltarea si cresterea radacinii. La finalul plantarii se verifica ca nivelul solului sa fie cu circa 2 cm deasupra ramificatiilor din radacina puietului, iar pietrele din sol se lasa in jur pentru a pastra apa in vatra in cazul unor ploi.
Context actiune:
Conform studiilor, cresterea temperaturii medii globale cu 1,5 – 2 grade Celsius va amplifica dezastrele climatice, incendiile si inundatiile, care sunt tot mai frecvente. Un aer poluat inseamna un impact negativ asupra sanatatii – iar pe termen lung, poate duce la decese premature. Cei mai multi dintre noi locuim in mediul urban, unde vegetatia este redusa si poluarea este mare. Cand emisiile de gaze poluante ajung sa fie un factor decisiv in privinta scaderii calitatii aerului, spatiile verzi devin cu atat mai importante.

De ce sunt importante actiunile de plantare si regenerare a padurilor?
• Curata aerul: transforma dioxidul de carbon responsabil pentru incalzirea globala a planetei, in oxigenul pe care il respiram.
• Reduc poluarea fonica: cand sunt suficient de maturi, copacii creeaza o bariera de protectie impotriva zgomotului orasului.
• Evita eroziunea solului, intrucat fixeaza particulele si materialele cu radacinile lor.
• Improspateaza mediul, datorita fotosintezei si evapotranspiratiei, frunzele elibereaza vapori de apa care ajuta la umezirea si reimprospatarea mediului.
• Regleaza ciclul apei fiindca radacinile retin apa facand-o sa se scurga incet prin sol si in acest fel, fluxul este mentinut stabil, se evita seceta si inundatiile.
• Fiecare copac isi genereaza propriul ecosistem sub protectia sa cresc si se hranesc diferite insecte, pasari, animale mici si plante.
Padurile si zonele impadurite acopera peste 42% din suprafata terestra a Uniunii Europene, respectiv peste 36% la nivelul Regiunii Centru. Schimbarile climatice si degradarea mediului sunt o amenintare existentiala pentru Europa si lume, cu atat mai mult cu cat despaduririle se produc intr-un ritm alarmant. Pentru a depasi aceste provocari, Comisia Europeana sustine o noua strategie de crestere, care sa transforme Uniunea intr-o economie moderna, eficienta din punct de vedere al utilizarii resurselor si mai competitiva. Se urmareste eliminarea emisiilor nete de gaze cu efect de sera, iar cresterea economica sa fie decuplata de utilizarea necontrolata a resurselor. Astfel, pana in 2050, se doreste ca in UE, nicio persoana si niciun loc sa nu fie lasat in urma. Pactul Verde European sau ”European Green Deal” este planul global de a face economia UE durabila.
Suntem responsabili pentru viitorul celor care se nasc in acesti ani si lor trebuie sa le lasam o planeta verde si curata. La asta trebuie sa contribuim fiecare!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Zeci de mii de ambalaje colectate în prima lună a campaniei „Roboțelul Binelui” din Alba

Publicat

în

În Alba, zeci de mii de ambalaje colectate în prima lună a campaniei „Roboțelul Binelui”

În cadrul primei luni a campaniei umanitare și de mediu „Roboțelul Binelui”, derulată de Crucea Roșie Română Filiala Alba, au fost strânse 31.732 de ambalaje la cele trei puncte de colectare din Alba Iulia, Cugir şi Sebeş.

Punctele de colectare sunt amplasate în Alba Iulia – în zona Casa de Cultură a Sindicatelor, la Sebeș – în zona Piaței Agro-Alimentare „Dacia” și la Cugir – în zona Parcare UM Cugir și stația autobuz strada 21 Decembrie 1989. Aici, prin intermediul unor RVM-uri (automate inteligente de colectare selective), furnizate gratuit de către o firmă din Sebeş, „Roboțelul Binelui” transformă deșeurile în fapte bune.

La punctele de colectare pot fi aduse inclusiv ambalaje de băuturi care nu au sigla SGR sau etichetă. Fiecare ambalaj reciclat înseamnă o donație pentru Crucea Roșie Română Filiala Alba din partea a două companii din Sebeş, destinată susținerii unor proiecte umanitare, educaționale, medicale, pentru campanii de promovare a sănătății sau pentru pregătirea intervenției în caz de dezastre.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Locuințele din Lupșa și Hădărău, branșate la sistemul cu apă potabilă centraliza: Proiectul care așteaptă undă verde de la APM Alba

Publicat

în

Locuințele din Lupșa și Hădărău, branșate la sistemul cu apă potabilă centralizat

Peste 400 de branșamente urmrează să fie făcute, prin proiectul care așteaptă undă verde de la APM Alba.

Amplasamentul studiat se găsește în comuna Lupșa, localitatea Lupșa și Hădărău. Terenurile pe care se vor executa lucrările proiectate sunt cuprinse pe domeniul public-administrativ al acesteia.

În prezent, zona studiată din localitățile Lupșa și Hădărău, nu dispun de un sistem centralizat de alimentare cu apă potabilă. Există un sistem de alimentare cu apă și stație de tratare – aflat la nivel de execuție, cu implementare în perioada imediat următoare, motiv pentru care se va face referire la această rețea ca și cum ar fi existentă.

Problema la sistemul de alimentare cu apă potabilă este faptul că proiectul nu a fost finanțat și pentru branșamentul proprietăților la acest sistem. Investiția inițială a fost de execuție a captării de apă, stației de tratare și conductele de distribuție.

Prin urmare, proprietățile nu sunt branșate la sistemul de alimentare cu apă, motiv pentru care acest sistem nu este integral. Totodată, fără a avea consumatori, Stația de Tratare nu poate funcționa în parametrii proiectați.

Prin investiția propusă se dorește branșarea proprietăților la sistemul de alimentare cu apă.

Ținând cont de cele arătate mai sus și de prevederile și conținutul documentelor strategice de țară care sunt:

– planul național de dezvoltare;
– codul național strategic de referință;
– programul național de dezvoltare urbană;
– planul de dezvoltare al regiunii;
– strategia de dezvoltare a Comunei.

Majoritatea gospodăriilor se alimentează cu apă din fântâni, sau diferite tipuri de captări (curs de apă, foraj) dar nu beneficiază de apă potabilă. Situația actuală este incompatibilă cu normele sanitare din U.E., dar și cu normele societății moderne, iar populația este expusă riscului epidemiologic de apariție a îmbolnăvirilor hidrice.

Consiliul Local LUPȘA urmărește branșarea tuturor proprietăților la sistemul de alimentare cu apă potabilă centralizat.

Entitatea responsabilă cu implementarea proiectului este Consiliul Local al Comunei Lupșa.

Conform documentației, pentru dimensionarea sistemului de alimentare cu apă, s-a considerat că, în perspectivă, toți locuitorii vor avea instalații interioare de apă rece, apă caldă și canalizare, cu preparare individuală a apei calde.

În urma calculelor efectuate conform SR 1343-1/95, au rezultat următoarele debite caracteristice (pentru nevoi gospodărești, nevoi publice):

Qzi med = 224,56 m³/zi = 2,59 l/s;
Q zi max = 291,94 m³/zi = 3,37 l/s;
Q max orar = 817,43 m³/zi = 34,05 m³/h = 9,46 l/s.

Branșamentul locuințelor se va face prin cămine de branșament din material plastic, prevăzute cu capac de acces. Căminele vor fi pre-echipate cu contor Dn 25 mm, 2 robinete de secționare, cât și mufe de legătură la conducta de branșament.

Amplasarea căminelor de branșament se va face la limita de proprietate, pe cât posibil în spațiul verde evitându-se astfel amplasarea acestora în trotuar.

Astfel, s-a prevăzut un număr de 446 buc cămine de branșament, în vederea contorizării întregii zone extinse a localităților.

Conductele de branșament sunt realizate din țeavă de PEHD PE100 Pn6 RC având diametrul Dn 25 și se vor realiza din conducta de serviciu prin intermediul colierelor de branșare pentru țevi de polietilenă, adaptate la diametrul conductelor (conform SR 8591-91 și SR 4163/1-95).

Lungimea totală a conductelor de branșament PEID PE100 RC DN25 mm Pn 6 va fi de cca. 1460 ml.

Calculul sarcinii hidrodinamice necesare pentru alimentarea cu apă a unei gospodării s-a efectuat în ipoteza asigurării prin branșament a necesarului de apă rece și necesarul de apă rece pentru prepararea apei calde, pentru punctul de consum cel mai dezavantajat din punct de vedere hidraulic.

Pentru o gospodărie obișnuită, tip parter sau P+1, se vor prevedea branșamente Dn 25, executate din țeava PEID 25, prevăzute cu contor de apă Dn 25 (Qn=1,50-6,00 m³).
Montajul conductelor de branșament se va face subteran sub adâncimea minimă de îngheț conform STAS 6054-77 (-0,90 m).

Săpătura se execută atât mecanic cât și manual, funcție de prezența pe traseu a altor utilități, cu pereți verticali, lățimea săpăturii aferente conductei de legătură fiind de 0,6 m; pozarea conductei se va realiza pe un pat de nisip de 10 cm sub generatoarea inferioară, iar umplutura până la 15 cm deasupra generatoarei superioare se va realiza cu nisip bine compactat, restul umpluturii fiind reprezentat de materialul rezultat din săpătură, sortat și măruntit pentru eliminarea bolovanilor și a bulgărilor mari. Materialul excedentar, rezultat în urma săpăturii, va fi îndepărtat.

Căminul de apometru va fi de tip monobloc, complet echipat, compus din: corp cămin din polietilenă (PE) executat prin turnare în dublu strat – strat compact de polietilenă la exterior și strat de polietilenă expandată la interior, cu rol de izolație termică, având Dn500 mm și H= 1100 mm, prevăzut cu capac din polietilenă; capacul este prevăzut cu cameră de formare a pernei de aer împotriva înghețului, etanșarea se face cu garnitură din cauciuc EPDM; căminul este echipat cu contor, robinete de separare și fitingurile de montaj aferente. Căminul se montează pe un pat de nisip de 10 cm, bine compactat, materialul de umplutură se va aplica în straturi uniforme succesive de 20 – 40 cm, cu compactare la minim 90%.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Vizită la Sebeș a unor oficiali din Landul Brandenburg

Publicat

în

Oficiali din Landul Brandenburg în vizită la Sebeș

Marți 14 mai, conducerea Primăriei Sebeș a primit, în Aula Primăriei, o delegație a membrilor Comisiei pentru Afaceri Europene a Parlamentului Landului Brandenburg, condusă de Barbara Richstein, vicepreședintele Parlamentului Landului Brandenburg și Matthias Stefke, vicepreședintele Comisiei Afaceri Europene și Politică de Dezvoltare a Landului Brandenburg.
Delegația germană a vizitat Liceul Tehnologic Sebeș, unitate de învățământ profesional, inclusiv în sistem dual, construcție nouă finanțată prin Programul Operațional Regional 2014-2020 și Liceul German.
În cadrul întâlnirii au fost abordate teme de interes comun precum dezvoltarea comunității locale și impactul pozitiv al investițiilor germane în zonă. De asemenea, un subiect important pe agenda de lucru a fost și formarea profesională în sistem dual, după modelul german și oportunitățile de finanțare europeană pentru educație prin Programul Regiunea Centru 2021-2027.
Evenimentul se datorează parteneriatului solid dintre Regiunea Centru și Landul Brandenburg, având ca obiectiv principal prezentarea exemplelor de succes din Regiunea Centru în implementarea proiectelor de dezvoltare regională, finanțate prin Programul Operațional Regional și cooperării bilaterale dintre Germania și România, în special între Landul Brandenburg și Regiunea Centru.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba