Rămâi conectat

Administrație

Cugirul vrea să prindă ”valul renovării”: Primăria Cugir intenționează să depună proiecte pentru renovarea energetică a blocurilor prin PNRR

Publicat

în

Cugirul vrea să prindă “Valul renovării”. Primăria Cugir intenționează să depună proiecte pentru renovarea energetică a blocurilor prin PNRR.

Cugirenii au șansa să beneficieze de reabilitarea energetică a blocurilor în care locuiesc fără a fi nevoiți să scoată vreun ban din buzunar. În acest sens, Primăria Orașului Cugir intenționează să acceseze fonduri nerambursabile prin componenta “Valul renovării” din Planul Național de Redresare și Reziliență.

Tot ce trebuie să facă cugirenii interesați este să depună la primărie hotararea Asociație de proprietari privind solicitarea finanțării și a lucrărilor de intervenţie propuse pentru clădirea rezidențială multifamilială vizată. Cei care nu fac parte dintr-o asociație, au posibilitatea să își constituie una sau să adere la o asociație existentă.
Termenul până la care pot depune documentul este 8 aprilie a.c., Primăria Cugir având posibilitatea de a înainta către Ministerul Dezvoltării cererea de finanțare între 1 aprilie și 30 mai a.c. Foarte important este faptul că nu se solicită cofinanțare nici din partea autorităților locale, nici din partea proprietarilor, și se aplică principiul „primul venit – primul servit”.
Valoarea maximă eligibilă a proiectului corespunde unui cost unitar pentru lucrările de renovare de 200 Euro/m2 (arie desfășurată), fără TVA. La acesta se adaugă costurile de instalare obligatorie a cel puțin o stație de încărcare pentru vehiculele electrice (25.000 Euro/stație).
Imobilele de locuințe pentru care se pot accesa fonduri sunt cele construite (au lucrările finalizate din punct de vedere fizic) înainte de anul 2000, care nu au mai beneficiat de fonduri publice pentru reabilitare termică. Trebuie spus că în cazul blocurilor care au suferit intervenții după 1 februarie 2020, lucrările efectuate pot fi considerate cheltuielile eligibile în cadrul PNRR, cu condiția demonstrării că îndeplinesc criteriile de eligibilitate (indicatorii).
Lucrări de reabilitare termică de care pot beneficia clădirile rezidențiale multifamiliale sunt:
• Lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii;
• Lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire/a sistemului de furnizare a apei calde de consum;
• Instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și/sau termice pentru consum propriu; utilizarea surselor regenerabile de energie;
• Lucrări de instalare/reabilitare/modernizare a sistemelor de climatizare și/sau ventilare mecanică pentru asigurarea calităţii aerului interior;
• Lucrări de reabilitare/ modernizare a instalațiilor de iluminat în clădiri;
• Sisteme de management energetic integrat pentru clădiri;
• Sisteme inteligente de umbrire pentru sezonul cald;
• Modernizarea sistemelor tehnice ale clădirilor, inclusiv în vederea pregătirii clădirilor pentru soluții inteligente;
• Lucrări pentru echiparea cu stații de încărcare pentru mașini electrice, conform prevederilor Legii nr. 372/2005 privind performanța energetică a clădirilor, republicată2;
• Instalare de stații de încărcare rapidă pentru vehicule electrice aferente clădirilor (cu putere peste 22kW), cu două puncte de încărcare/stație.
La nivelul fiecărui imobil, lucrările de renovare energetică propuse trebuie să ducă la reducerea minimă a consumului de energie cu cel puțin 50% în comparație cu consumul anual de energie pentru încălzire dinainte de renovare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Administrație

Punte pietonală în reparație capitală la Sebeș

Publicat

în

Sebeș: Punte pietonală în reparație capitală

Serviciul Public de Administrarea Patrimoniului Sebeș informează cetățenii că puntea care face legătura între strada Spicului și strada Abatorului este în reparație capitală până în 30 iunie.

Se vor executa mai multe lucrări.

Lucrările prevăzute a se executa sunt recondiționarea cablului principal de susținere, confecționarea și înlocuirea balustradelor, precum și înlocuirea căii de rulare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Administrație

Prima parcare supraetajată din Blaj, construită în zona Gării

Publicat

în

Blaj: Prima parcare supraetajată, construită în zona Gării

Primăria Blaj va construi o parcare supraetajată – „PARK&RIDE” – pe fonduri europene, pe linia de finantare aferenta Priorității 4 – O Regiune cu mobilitate urbană durabilă, Acțiunea 4.1 – Dezvoltarea mobilității urbane durabile în Municipiile Regiunii Centru (inclusiv Zone Metropolitane și Zone Funcționale Urbane), din cadrul Programului Regiunea Centru, aferent perioadei 2021 – 2027.
Prima parcare supraetajată din Blaj va fi construită în cartierul Gării, zona Pieței Mici, va avea 6 nivele (parter, 4 etaje și terasă) și va oferi peste 200 de locuri de parcare, astfel:
*169 de locuri de parcare acoperită (din care 8 locuri pentru persoanele cu dizabilități);
*31 de locuri de parcare în aer liber, pe terasă;
*16 locuri de parcare pentru motociclete;
10 locuri de parcare exterioare pentru biciclete.
În plus, în viitorul „PARK&RIDE” vor fi amenajate 4 stații de încărcare electrică exterioare.
Prima parcare supraetajată din Blaj va avea, pe lângă facilitățile oferite, alei pietonale și zonă verde.
Proiectul va fi implementat în următorii 3 ani.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Administrație

Centru de colectare a deșeurilor prin aport voluntar în localitatea Galați (Zlatna): Care este stadiul lucrărilor

Publicat

în

Centru de colectare a deșeurilor prin aport voluntar în localitatea Galați (Zlatna): Care este stadiul lucrărilor

Lucrările la Centrul de colectare a deșeurilor prin aport voluntar din localitatea Galați (Zlatna) avansează, au anunțat autoritățile locale.

Prin acest proiect vor fi amplasate 11 containere unde cetățenii vor putea sa depoziteze deșeuri din demolări, deșeuri vegetale, deșeuri casnice, sticlă, mobilă, carton, electrocasnice sau deșeuri periculoase.

Vor fi amplasate în incintă și un cântar si un bazin subteran pentru colectarea uleiurilor uzate.

Proiectul depășește 760.000 de euro și este finanțat prin PNRR.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba