Sănătate
Murăturile fermentate la soare sunt mai gustoase. Află rețete pentru castraveți și varză murată la soare
Soare avem, legume proaspete se găsesc. Află de pe radiounirea.ro cum poți să ai murături proaspete în această vară.
Cel mai mare avantaj al legumelor murate la soare este că acestea pot fi gata în doar câteva zile și în plus sunt mai crocante deoarece procesul de fermentare este mult mai rapid și coaja nu apucă să se înmoaie.
Legumele murate la soare sunt pline de vitamine și minerale și procesul de fermentație rapidă le păstrează mult din proprietățile inițiale.
Astfel pregătite în doar câteva zile, legumele murate la soare au un gust mai bogat, o textură mai fragedă și chiar și culoarea lor este păstrată mai bine, deoarece saramura nu apucă să le descompună pigmenții și coaja.
Rețeta de castraveți murați la soare
Rețeta este simplă și nu diferă mult de rețeta pentru castraveți murați de toamnă.
Ingrediente:
3 kilograme de castraveciori cornișon
2 felii de pâine integrală, cu tărâțe, etc, pentru accelerarea fermentației
4 litri apă
4 linguri de sare grunjoasă, neapărat neiodată
10 căței de usturoi (2 căpățâni de usturoi medii)
5-6 fire de mărar înflorit
2 ardei iuți (după gust), pot fi înlocuiți cu hrean
Condimente, după gust: coriandru, mărar, muștar boabe
Mod de preparare castraveți murați la soare:
Se spală bine castraveții în coajă și se pun într-un borcan mare sau două borcane mai mici. Se indeasă printre straturi cățeii de usturoi, boabele de condimente, hreanul/ ardeiul iute, mărarul, etc.
Dacă folosiți usturoi chinezesc uriaș, veți constata că se face albastru în contact cu saramura sau oțetul, astfel că recomandăm usturoi românesc. Între timp se fierbe apa și se lasă puțin la răcit, apoi se adaugă sarea și se amestecă bine, până la dizolvare completă. Se toarnă saramura peste castraveți și se pune pâinea deasupra, pentru fermentație. Se lasă într-un loc însorit circa 2-3 zile, după gust și preferințe, după care se scoate pâinea și se păstrează la frigider până la servire.
Rețetă de varză murată la soare
Varza murată la soare se face cam la fel, doar că puteți opta pentru amestecuri cu țelină, morcovi, gulie, varză roșie și/sau sfeclă roșie. Cea mai rapidă metodă, din care obțineți o varză murată la soare în două-trei zile pentru salate și aperitive este să radeți legumele și să turnați saramura călduță peste amestecul de legume date pe răzătoare.
Varza murată la soare astfel nu poate fi folosită la sarmale, dar acestea oricum nu sunt sănătoase vara, pe căldură mare.
Sănătate
Activitate reluată la cabinetul ambulatoriului de specialitate – psihiatrie al Spitalului Municipal Blaj
La cabinetul ambulatoriului de specialitate – psihiatrie al Spitalului Municipal Blaj, activitate reluată
Sănătate
Șase medici noi la Spitalul Municipal Blaj
La Spitalul Municipal Blaj, șase medici noi
Sfatul medicului
Atenție la înțepătura de căpușă: Cum vă feriţi de Lyme, boala care revine odată cu căldura
Odată cu apariția temperaturilor ridicate revine în actualitate și o alertă semnalată de medici. Atenție la înțepătura de căpușă!
Este vară, a început sezonul vacanţelor, dar şi cel al căpuşelor. În special, acestea pot fi luate de animalele de companie din vegetaţie, dar se pot ataşa de pielea unui om foarte rapid.
Medicii se aşteaptă la o creştere a numărului de cazuri pe perioada verii şi recomandă oamenilor să evite zonele cu risc crescut pentru aceste înţepături, respectând toate măsurile preventive cunoscute deja, între care îmbrăcămintea adecvată şi controlul pielii după întoarcerea din natură. Dacă înţepătura s-a produs, este indicată extragerea căpuşei cât mai urgent, în condiţii de siguranţă, de preferat în Serviciul de Primiri Urgenţe de la cel mai apropiat spital.
Şi asta, în condiţiile în care aceste insecte banale pot fi de un real pericol, prin prisma bolilor pe care o simplă înţepătură de căpuşă le poate genera. Cea mai de temut este boala Lyme, denumită și „boala cu 1000 de fețe”, din cauza marii varietăți de simptome pe care le poate dezvolta și care pot duce la confundarea sa cu alte maladii. Specialiştii spun că, pentru a dezvolta boala Lyme, trebuie să fii înţepat de o căpuşă contaminată cu bacteria Borrelia, iar aceasta să rămână ataşată de corp cel puţin 17 ore. Este timpul minim necesar migrării bacteriilor din intestinul căpuşei către glandele salivare ale acesteia, de aici fiind introduse, odata cu saliva, la locul înţepăturii. Însă, o căpuşă îndepărtată imediat după înţepătură scade semnificativ riscul de a dezvolta boala.
Cum se îndepărtează corect căpuşele din piele
Căpuşa are marele dezavantaj că, atunci când se ataşează pe tegument, pe piele, nu o simţi. Explicaţia este că, în timpul muşcăturii, ea transmite anumite substanţe şi sedează locul respectiv. O vezi după ataşasată pe piele. Este important să evităm zonele cu multă verdeaţă – acum ieşim în parc, ne ducem în păduri, ne plimbăm în zonele de agrement în aer liber – iar cei mai expuşi pot fi copiii. Căpuşa poate fi vizibil în zona muşcăturii, este acel rash, cu centrul concentric, se înroşeşte şi este vizibilă cu ochiul liber.
Este important să nu te apuci dintr-o dată să o dai la o parte. Această manevră trebuie făcută cu blândeţe de către o persoană experimentată. Nu este bine să fie îndoită sau răsucită căpuşa, pentru că există riscul de rupere parţială, iar resturile periculoase nu sunt îndepărtate din piele. Ca măsură de precauţie, se utilizează o pensetă cu vârful bont, se apucă integral căpuşa cât mai aproape de piele, se trage în ax, încet, până este scoasă în totalitate de la locul respectiv. Apoi pielea se spală cu apă şi săpun şi se folosesc soluţii dezinfectante. Regula importantă este să nu o lăsăm să stea ataşat de piele mai mult de 36 de ore şi ideal ar fi ca manevra de extragere să fie făcută de un cadru medical. Medicul poate recomanda un tratament imediat cu antibiotice timp de 14 zile şi analize ulterioare, pentru a exclude orice risc. În general, oamenii muşcaţi de căpuşe acuză oboseală, dureri de cap, fatigabilitate, iar apoi apar durerile musculare şi durerile de articulaţii. Pericolul bolii Lyme apare dacă această căpuşă stă ataşată pe piele între 36 de ore şi 72 de ore.
Cele mai expuse categorii ale populaţei la înţepăturile de căpuşe sunt lucrătorii în aer liber (silvicultori, agricultori, lucrători la căi ferate, la exploatarea gazelor naturale, electricieni lucrători la înălţime, lucrători în amenajarea spaţiilor verzi, în administraţia parcurilor, care împreună cu angajatorii, au obligaţia de a aplica toate măsurile preventive.
Medicii recomandă persoanelor care au fost mușcate de această insectă să se prezinte la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Alba, pentru îndepărtarea totală din piele a căpușei. Dacă este necesar pacienții vor fi îndrumați mai apoi la Secția de Boli Infecțioase din Alba Iulia care este singurul centru din județ unde pot fi efectuate testări pentru depistarea bacteriei Borrelia.
-
Știriacum o săptămână
„Paştele cailor“ există: De unde vine expresia. Tradiții și legende de Paștele Cailor
-
Știriacum o săptămână
Udatul fetelor de Paște, un obicei păstrat din bătrâni: Cum se merge la udat în Ardeal
-
Știriacum 5 zile
9 mai, Ziua Proclamării Independenţei de Stat a României
-
Știriacum 2 săptămâni
Puterile miraculoase ale celor 12 lumânări aprinse în Joia Mare din Săptămâna Patimilor
-
Divertismentacum 2 săptămâni
Luna MAI, o lună a naturii: Superstiţii şi obiceiuri în luna denumită popular și “Florar”
-
Știriacum 2 zile
Chemarea narciselor, în luna mai: În Alba, două poieni cu narcise, cea de pe Vârful Negrilesei, din apropierea comunei Bucium şi cea de la Piatra Cetii de lângă Întregalde
-
Știriacum 4 zile
IZVORUL TĂMĂDUIRII: Schitul Poșaga-Alba, una dintre mănăstirile unde poți găsi izvoare tămăduitoare
-
Știriacum o zi
Ziua Internațională a Dorului, în 13 mai: Cuvântul DOR, greu de tradus în alte limbi: Ce semnifică acest cuvânt specific poporului nostru mioritic