Rămâi conectat

Social-Economic

Profesorii amenință cu grevă generală: Așteapă soluții pentru rezolvarea problemelor din învățământ

Publicat

în

Profesorii ameninţă cu grevă generală, după greva de avertisment de miercuri. Sindicatele din Învăţământ urmează să se întâlnească vineri cu premierul  pentru a discuta despre problemele din educaţie.

Liderii de sindicat din educaţie au explicat ce urmează să se întâmple după greva de avertisment din 19 ianuarie.  În funcţie de cum vor decurge discuţiile, sindicaliştii vor decide ce vor face în următoarea perioadă.

“Așteptăm să vedem care e reacția domnului premier. Domnia sa a declarat săptămâna trecută că săptămâna aceasta va avea 2 întâlniri cu reprezentanți din domeniul sănătății și învățământului, până acum nu am fost chemați la nici o întâlnire (n.red. miercuri seara ministrul Educației a anunțat că premierul se va întâlni vineri cu sindicatele). Așteptăm cu nerăbdare. Vom participa și vom vedea care sunt soluțiile primului ministru”, spune Marius Nistor, potrivit edupedu.

Marius Nistor, liderul Federației Sindicatelor din Educație Spiru Haret a declarat că următoarea formă de protest este greva generală. “Facem o analiză acum asupra grevei de avertisment de miercuri și am apreciat faptul că toți colegii care au semnat pentru greva de avertisment, au susținut greva și au cerut chiar în cazul în care nu există un răspuns rapid din partea executivului, să trecem la următoarea formă de protest. Poate însemna greva generală. Sindicatele sunt organizate la nivel județean, dar totul depinde de reacția executivului. Avem nevoie de soluții urgente pentru că vem o criză pe partea de resurse umane foarte puternică. Oamenii nu își mai permit să aștepte, iar cu vorbe și promisiuni nu se plătesc facturile la utilități. Plafonate sau neplafonate. Guvernul trebuie să se gândească că dascălii, personalul nedidactic și didactic auxiliar au așteptări foarte mari. Pe lângă problemele salariale ne confruntăm cu o criză de personal, avem nevoie de noi angajări pe partea de personal didactic auxiliar si nedidactic, avem nevoie de materiale de protectie pentru colegii noștri care își desfășoară activitatea în preuniversitar”, potrivit romaniatv.net

Liderul Federației Sindicatelor din Educație “Spiru Haret” spune că pe lângă problemele salariale, educația se confruntă cu lipsa de personal. “Avem o situație dramatică la nivel de resursă umană. Meseria aceasta nu are nici un fel de căutare. Nu poți vorbi de motivatie când debutantul intră în sistem cu 2250 de lei, si daca lucrează în mediul rural, primăria trebuie să îi deconteze transportul și nu o face”, a concluzionat Marius Nistor, scrie romaniatv.net.

Reamintim că personalul didactic ar fi trebuit să beneficieze de salariile prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 începând cu luna septembrie 2020. Anul acesta au primit o majorare de doar 4,5%, ceea ce înseamnă 65 de lei în plus la salariu, potrivit documentelor oficiale. Miercuri, 19 ianuarie, profesorii din toate şcolile au întrerupt activitatea didactică timp de două ore.

Cerintele sindicalistilor din educatie sunt urmatoarele:

1. ACORDAREA, inca de la inceputul anului 2022, a salariilor de baza prevazute de anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 pentru personalul din invatamant (cadre didactice, personal didactic auxiliar si nedidactic);
2. ALOCAREA procentului de 6% din P.I.B. pentru finantarea educatiei;
3. ADOPTAREA UNEI MASURI LEGISLATIVE DE NATURA REPARATORIE, prin care intregul personal didactic sa beneficieze de calculul si plata corecte ale drepturilor salariale cuvenite conform transelor de vechime in invatamant (de la data de 01.09.2017), respectiv ale drepturilor reglementate ca majorari/cresteri salariale (incepand cu 01.01.2019), potrivit Legii-cadru nr. 153/2017;
4. ACORDAREA SPORURILOR PENTRU CONDITII DE MUNCA prevazute de Regulamentele emise in baza Legii-cadru nr. 153/2017;
5. PLATA ORELOR SUPLIMENTARE pentru munca prestata de personalul didactic auxiliar si nedidactic peste timpul normal de munca;
6. SUPLIMENTAREA NUMARULUI DE POSTURI DIDACTICE AUXILIARE SI NEDIDACTICE necesare pentru ca unitatile de invatamant sa isi desfasoare activitatea in conditii cat mai bune, potrivit portalinvatamant.ro.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Social-Economic

„Împreună dăruim bucurie”, pentru vârstnici, la Sebeș

Publicat

în

„Împreună dăruim bucurie”, pentru vârstnici, la Sebeș

„Împreună dăruim bucurie”, este campania prin care Direcția Generală de Asistență Socială, Medicală și Comunitară Sebeș și-a propus și în acest an să aducă bucurie și zâmbete pe chipurile persoanelor vârstnice singure din comunitatea locală.
200 de persoane vârstnice au primit în pragul sărbătorilor pascale pachete alimentare constând în faină, zahăr, ulei, orez, conservă de carne, paste, cozonac, suc și role de hârtie.
„Voluntarii noștri au fost entuziasmați să ofere căldură, bucurie și o vorbă bună bunicilor comunității”, au precizat reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială, Medicală și Comunitară Sebeș.
Aceștia au adresat mulțumiri pentru implicare primarului municipiului Sebeș, Dorin Nistor, viceprimarului municipiului Sebeș, Dorin Albu, sponsorilor, voluntarilor de la Asociația Laudă semințelor, coordonați de Bogdan Turcu, Centrulului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, elevilor de la Liceul cu Program Sportiv „Florin Fleșeriu” Sebeș și Liceul Tehnologic Sebeș, coordonați de profesoarele Cornelia Cosma și Mihaela Suciu, Serviciului Public de Administrare a Patrimoniului Sebeș, Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență și nu în ultimul rând, echipei Direcției Generale de Asistență Socială, Medicală și Comunitară Sebeș.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

Tradiţii şi obiceiuri în Vinerea Mare: Ce nu ai voie să faci

Publicat

în

Ce nu ai voie să faci în Vinerea Mare

Ultima vineri din Postul Paștilor este potrivit tradiției zi de post negru – nu se bea decât apă toată ziua.

Potrivit tradiţiei, în Vinerea Mare nu este bine să mănânci urzici şi nu e bine să fie folosit oţetul, deoarece pe cruce Iisus a fost bătut cu urzici, iar buzele Mântuitorului au fost udate cu oţet.

Vinerea Mare este zi aliturgică, adică nu se săvârșește niciuna dintre cele trei Sfinte Liturghii. Ceremonia principală din această zi este scoaterea Sfântului Epitaf din altar și așezarea lui pe o masă în mijlocul bisericii. Prin scoaterea Sfântului Epitaf retrăim coborârea de pe Cruce a lui Hristos și pregătirea trupului Său pentru înmormântare.

Seara se cântă Prohodul și se înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf. Este o procesiune de înmormântare. Epitaful pe care il poartă preoții, ajutați de credincioși simbolizează trupul Mântuitorului.

După procesiunea din jurul bisericii, Sfântul Epitaf este așezat pe Sfânta Masă din altar, unde rămâne până la Înălțare. Punerea pe Sfânta Masă reprezintă punerea Domnului în mormânt.

sursa: crestinortodox.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

Vinerea Mare: Care este programul serviciilor religioase de la catedrala ortodoxă din Alba Iulia

Publicat

în

Care este programul serviciilor religioase de la catedrala ortodoxă din Alba Iulia în Vinerea Mare

În Vinerea Mare, zi aliturgică, va fi un program special al serviciilor religioase la catedrala ortodoxă din Alba Iulia.

Iată care este acesta:

Sfânta și Marea Vineri
Răstignirea Domnului
(Zi aliturgică și ajun)

ora 7.00-9.00 – Ceasurile Împărăteşti şi Obedniţa

ora 9.00-9.45 – Vecernia cu scoaterea Sfântului Epitaf

ora 18.00-21.00 – Denia Prohodului Domnului cu Procesiunea Sfântului Epitaf

sursa: reintregirea.ro

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba