Rămâi conectat

Social-Economic

Salarii, pensii, alocații, TVA, subvenții: Cu ce schimbări vine 2022

Publicat

în

Mai sunt două zile până când vom spune adio anului 2021 și bun venit anului 2022. La cumpăna dintre ani se schimbă nu doar data din calendar, dar firmele și persoanele fizice trebuie să fie atente la termenele relevante stabilite pentru prima zi din 2022.

Conform prevederilor legislative în vigoare în prezent, publicația Avocatnet a întocmit o listă a principalelor modificări care vor avea loc începând din prima zi a anului viitor. După cum precizează sursa menționată, nu este exclus ca, în zilele care au rămas din 2021, să apară și alte schimbări.

– Salariul minim brut pe țară se majorează de la 2.300 la 2.550 de lei, salariul minim brut diferențiat pentru studii superioare dispare.

– Cererile de restituire a indemnizațiilor aferente concediilor medicale trebuie depuse respectând un termen de maximum 90 de zile, altfel sumele sunt respinse definitiv de la plată.

– Din ianuarie, cadourile în valoare de până la 300 de lei acordate salariaților cu ocazia diferitelor sărbători vor fi netaxabile.

– Tratamentul fiscal al facturilor neîncasate se modifică în așa fel încât ștergerea datoriei să se deducă în proporție de 50% (față de 30%, în prezent).

– Își încep activitatea primele grupuri de plătitori de impozit pe profit, care astfel vor putea compensa, în cadrul lor, pierderile cu profiturile pentru a plăti la stat impozite mai mici.

– Pentru marile firme devine obligatoriu fișierul standard de control fiscal (supranumit SAF-T). Pentru cei ce devin mari contribuabili la 1 ianuarie, obligația intervine din 1 iulie.

– Cota redusă de TVA de 5% se va aplica inclusiv căldurii pentru populație, școli, spitale, biserici și ONG-uri, în timpul sezonului rece, dar și cărților electronice. Se va aplica TVA-ul redus și la locuințele mai scumpe (valoare între 450.001 și 700.000 de lei), dar numai o singură dată.

– Noile obligații privind colectarea separată a deșeurilor vor intra în vigoare din ianuarie 2022.

– Din ianuarie, instituțiile nu mai pot cere firmelor și persoanelor fizice copii după actele emise deja de alte entități ale statului.

– Pentru pensionarii sistemului public, punctul de pensie va crește la 1.586 de lei și pensia minimă garantată va crește la 1.000 de lei.

– În ianuarie, cei cu pensii mici vor primi un ajutor financiar unic de la stat. Este vorba de cei care au pensii de stat de până la 1.000 de lei, respectiv între 1.001 și 1.600 de lei. Totodată, un ajutor unic vor primi și persoanele cu handicap.

– Pentru pensiile de stat mai mari de 4.000 lei se va plăti contribuția la sănătate (de reținere și plată se ocupă efectiv casele de pensii).

– Din ianuarie, alocațiile de stat ale copiilor se vor majora, plata lor efectivă fiind în februarie.

– Apar unele modificări la regulile în funcție de care cei afectați de pene de electricitate pot primi compensații.

– Toate apartamentele cu încălzire centralizată trebuie dețină contoare, dacă proprietarii nu vor să riște amenzi de până la 1.000 de lei.

– Administratorii de bloc trebuie să posede certificatul de calificare profesională.

Suesa:avocatnet.ro, dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Societate

Forțe proaspete în echipa Jandarmeriei Alba

Publicat

în

În echipa Jandarmeriei Alba, forțe proaspete

Jandarmeria Alba le spune bun venit în echipă noilor colegi, Adriana, Marian și Paul, absolvenți ai Școlilor Militare de Subofițeri de Jandarmi de la Drăgășani și Fălticeni.

Aceștia au fost repartizați la Inspectoratul de Jandarmi Județean „Avram Iancu” Alba.

La debutul în carieră, aceștia vor parcurge o perioadă de 6 luni de tutelă profesională, care îi va iniția în tainele meseriei de jandarm.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Social-Economic

„Împreună dăruim bucurie”, pentru vârstnici, la Sebeș

Publicat

în

„Împreună dăruim bucurie”, pentru vârstnici, la Sebeș

„Împreună dăruim bucurie”, este campania prin care Direcția Generală de Asistență Socială, Medicală și Comunitară Sebeș și-a propus și în acest an să aducă bucurie și zâmbete pe chipurile persoanelor vârstnice singure din comunitatea locală.
200 de persoane vârstnice au primit în pragul sărbătorilor pascale pachete alimentare constând în faină, zahăr, ulei, orez, conservă de carne, paste, cozonac, suc și role de hârtie.
„Voluntarii noștri au fost entuziasmați să ofere căldură, bucurie și o vorbă bună bunicilor comunității”, au precizat reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială, Medicală și Comunitară Sebeș.
Aceștia au adresat mulțumiri pentru implicare primarului municipiului Sebeș, Dorin Nistor, viceprimarului municipiului Sebeș, Dorin Albu, sponsorilor, voluntarilor de la Asociația Laudă semințelor, coordonați de Bogdan Turcu, Centrulului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, elevilor de la Liceul cu Program Sportiv „Florin Fleșeriu” Sebeș și Liceul Tehnologic Sebeș, coordonați de profesoarele Cornelia Cosma și Mihaela Suciu, Serviciului Public de Administrare a Patrimoniului Sebeș, Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență și nu în ultimul rând, echipei Direcției Generale de Asistență Socială, Medicală și Comunitară Sebeș.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

Tradiţii şi obiceiuri în Vinerea Mare: Ce nu ai voie să faci

Publicat

în

Ce nu ai voie să faci în Vinerea Mare

Ultima vineri din Postul Paștilor este potrivit tradiției zi de post negru – nu se bea decât apă toată ziua.

Potrivit tradiţiei, în Vinerea Mare nu este bine să mănânci urzici şi nu e bine să fie folosit oţetul, deoarece pe cruce Iisus a fost bătut cu urzici, iar buzele Mântuitorului au fost udate cu oţet.

Vinerea Mare este zi aliturgică, adică nu se săvârșește niciuna dintre cele trei Sfinte Liturghii. Ceremonia principală din această zi este scoaterea Sfântului Epitaf din altar și așezarea lui pe o masă în mijlocul bisericii. Prin scoaterea Sfântului Epitaf retrăim coborârea de pe Cruce a lui Hristos și pregătirea trupului Său pentru înmormântare.

Seara se cântă Prohodul și se înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf. Este o procesiune de înmormântare. Epitaful pe care il poartă preoții, ajutați de credincioși simbolizează trupul Mântuitorului.

După procesiunea din jurul bisericii, Sfântul Epitaf este așezat pe Sfânta Masă din altar, unde rămâne până la Înălțare. Punerea pe Sfânta Masă reprezintă punerea Domnului în mormânt.

sursa: crestinortodox.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba