Rămâi conectat

Social-Economic

Cât ne vor costa gazele în noiembrie: Măsuri de sprijin pentru perioada 1 noiembrie 2021-31 martie 2022

Publicat

în

Cât ne vor costa gazele în noiembrie: Măsuri de sprijin pentru perioada 1 noiembrie 2021-31 martie 2022

Deputații au adoptat proiectul pentru aprobarea OUG 118/2021 privind compensarea creşterii preţurilor la gaze, fiind stabilite și limitele de consum pentru a putea beneficia de măsurile de plafonare.

Schema de sprijin prin compensare la factura de gaze se aplică pentru clienții casnici care au contracte cu un preț al gazelor naturale mai mare decât prețul de referință de 125 lei/MWh, luat în calcul în cadrul schemei de compensare.

Cât se compensează

Compensarea se determină prin calcularea unei cote procentuale din valoarea consumului de gaz naturale, reprezentând 33% din această valoare.

Valoarea consumului lunar de referință de gaze naturale se determină prin raportare la limitele de consum lunare de gaze naturale determinate de actul normativ.

Practic, autoritățile au stabilit un consum maxim lunar, valoare stabilită ținându-se cont de specificul termic al fiecărei luni.

În cazul în care se depășește cu mai mult de 10% acest consum lunar, nu se va mai aplica subvenția.

Astfel, în cele 5 luni din perioada noiembrie 2021- martie 2022, pentru a primi subvenția, consumatorii trebuie să consume maxim:

155.58 de m3 , în luna noiembrie

226.94 de m3 , în luna decembrie

260.60 de m3 , în luna ianuarie

237.02 de m3 , în luna februarie

219.84 de m3 , în luna martie

Care sunt situațiile

În situația în care, în urma aplicării compensării, valoarea este mai mică de 125 lei/MWh, se compensează doar diferența dintre prețul gazelor naturale și prețul de referință (125 lei/MWh).

Exemplul 1
Prețul gazelor naturale din contract este 145 lei/MWh
Prețul de referință al gazelor naturale este 125 lei/MWh.
Valoarea compensației determinată ca procent de 33% este 145 lei/MWh x 33% = 47.85 lei/MWh
Valoarea luată în calcul pentru compensare prin raportare la procentul de 33% este 145 lei/MWh – 47.85 lei/MWh = 97.15 lei/MWh
Valoarea compensației acordate: Prețul gazelor naturale – Preț de referință este 145 lei/MWh – 125 lei/MWh = 20 lei/MWh

Exemplul 2
Prețul gazelor naturale din contract este 225 lei/MWh
Prețul de referință al gazelor naturale este 125 lei/MWh
Valoarea compensației acordate, determinată ca procent de 33% este 225 lei/MWh x 33% = 74.25 lei/MWh
Valoarea rezultată ca urmare a aplicării compensației în procent de 33% este 225 lei/MWh – 74.25 lei/MWh = 150.75 lei/MWh
Întrucât valoarea rezultată ca urmare a aplicării compensării în procent de 33% este mai mare de 125 lei/MWh, valoarea compensației este cea determinată procentual, adică 74,25 lei/MWh.

Astfel, statul aplică compensarea de 33%, cu condiția ca tariful rezultat să nu fie mai mic de 125 lei/MWh.

În primul caz, valoarea rezultată (97,15 lei) este mult sub pragul de 125 lei/MWh. Compensația va acoperi doar diferența între 145 de lei și 125 de lei.

În cazul 2, după aplicarea compensării de 33%, rezultă un tarif de 150,75 lei/MWh. Întrucât nu se atinge pragul de 125 lei/MWh, compensarea se aplică în totalitate.

Citește și: Creșterea prețului la energie. Virgil Popescu promite: 15 milioane de români vor primi protecție

Valoarea consumului zilnic de referință s-a determinat ca raport între consumul mediu lunar (calculat din consumul maxim de referință al perioadei de 1000 m3 transformați în MWh, adică 10.6 MWh plus o abatere maximă acceptabilă de 10% în favoarea beneficiarului pentru un total de 1100 m3 transformați în MWh, adică 11.66 MWh) și numărul de zile aferent fiecărei luni din perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022.

Sursa:dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Societate

Forțe proaspete în echipa Jandarmeriei Alba

Publicat

în

În echipa Jandarmeriei Alba, forțe proaspete

Jandarmeria Alba le spune bun venit în echipă noilor colegi, Adriana, Marian și Paul, absolvenți ai Școlilor Militare de Subofițeri de Jandarmi de la Drăgășani și Fălticeni.

Aceștia au fost repartizați la Inspectoratul de Jandarmi Județean „Avram Iancu” Alba.

La debutul în carieră, aceștia vor parcurge o perioadă de 6 luni de tutelă profesională, care îi va iniția în tainele meseriei de jandarm.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Social-Economic

„Împreună dăruim bucurie”, pentru vârstnici, la Sebeș

Publicat

în

„Împreună dăruim bucurie”, pentru vârstnici, la Sebeș

„Împreună dăruim bucurie”, este campania prin care Direcția Generală de Asistență Socială, Medicală și Comunitară Sebeș și-a propus și în acest an să aducă bucurie și zâmbete pe chipurile persoanelor vârstnice singure din comunitatea locală.
200 de persoane vârstnice au primit în pragul sărbătorilor pascale pachete alimentare constând în faină, zahăr, ulei, orez, conservă de carne, paste, cozonac, suc și role de hârtie.
„Voluntarii noștri au fost entuziasmați să ofere căldură, bucurie și o vorbă bună bunicilor comunității”, au precizat reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială, Medicală și Comunitară Sebeș.
Aceștia au adresat mulțumiri pentru implicare primarului municipiului Sebeș, Dorin Nistor, viceprimarului municipiului Sebeș, Dorin Albu, sponsorilor, voluntarilor de la Asociația Laudă semințelor, coordonați de Bogdan Turcu, Centrulului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, elevilor de la Liceul cu Program Sportiv „Florin Fleșeriu” Sebeș și Liceul Tehnologic Sebeș, coordonați de profesoarele Cornelia Cosma și Mihaela Suciu, Serviciului Public de Administrare a Patrimoniului Sebeș, Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență și nu în ultimul rând, echipei Direcției Generale de Asistență Socială, Medicală și Comunitară Sebeș.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

Tradiţii şi obiceiuri în Vinerea Mare: Ce nu ai voie să faci

Publicat

în

Ce nu ai voie să faci în Vinerea Mare

Ultima vineri din Postul Paștilor este potrivit tradiției zi de post negru – nu se bea decât apă toată ziua.

Potrivit tradiţiei, în Vinerea Mare nu este bine să mănânci urzici şi nu e bine să fie folosit oţetul, deoarece pe cruce Iisus a fost bătut cu urzici, iar buzele Mântuitorului au fost udate cu oţet.

Vinerea Mare este zi aliturgică, adică nu se săvârșește niciuna dintre cele trei Sfinte Liturghii. Ceremonia principală din această zi este scoaterea Sfântului Epitaf din altar și așezarea lui pe o masă în mijlocul bisericii. Prin scoaterea Sfântului Epitaf retrăim coborârea de pe Cruce a lui Hristos și pregătirea trupului Său pentru înmormântare.

Seara se cântă Prohodul și se înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf. Este o procesiune de înmormântare. Epitaful pe care il poartă preoții, ajutați de credincioși simbolizează trupul Mântuitorului.

După procesiunea din jurul bisericii, Sfântul Epitaf este așezat pe Sfânta Masă din altar, unde rămâne până la Înălțare. Punerea pe Sfânta Masă reprezintă punerea Domnului în mormânt.

sursa: crestinortodox.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba