Știri
Usturoiul, folosit încă din Evul Mediu: Ce beneficii are acest antibiotic natural
Usturoiul este considerat important gratie modului in care acesta poate ajuta la prevenirea a multiple boli
Usturoiul a fost folosit inca din Evul Mediu pentru o sanatate optima.
Oamenii de stiinta au descoperit noi utilizari interesante ale acestui aliment si beneficiile pe care aceasta le poate oferi.
Rolul pozitiv al usturoiului pentru sanatate:
– Tratarea cancerului – Da, usturoiul poate ajuta inclusiv in tratarea cancerului. Studiile au aratat ca anumite substante din compozitia usturoiului, cum ar fi dialil disulfidul, au efecte veritabile in distrugerea celulelor canceroase si ajuta la dezvotlarea unui sistem imunitar puternic. Usturoiul este cunoscut pentru reducerea dezvoltarii tumorilor papilare.
– Echilibrarea tensiunii arteriale – Uimitor dar adevarat. Usturoiul poate ajuta la echilibrarea hipertensiunii arteriale. Medicina traditionala din Asia recunoaste faptul ca usturoiul este eficient in controlarea hipertesiunii arteriale, fapt confirmat de specialistii din intreaga lume. Pentru ca usturoiul sa contribuie la scaderea tensiunii arteriale, puteti consuma suc proaspat, un catel de usturoi in lapte cald sau pur si simplu un catel de usturoi, in fiecare zi.
– Usturoiul este cunoscut pentru faptul ca ajuta la vindecarea infectiilor urechii la copii. Acesta actioneaza ca antibiotic natural, fara efecte secundare intrucat are puternice proprietati antibacteriene si antimicrobiene. Sucul crud obtinut din cativa catei de usturoi poate fi introdus direct in ureche. Acest lucru poate determina durere, intrucat ustoroiul incepe sa actioneze asupra microbilor care au declansat infectia. Durerea nu va persista foarte mult timp, iar infectia va fi inlaturata.
– Usturoiul ca antibiotic – Usturoiul este un antibiotic natural si cea mai buna parte este ca acesta nu distruge si bacteriile sanatoase. Destul de multe persoane folosesc usturoiul ca antibiotic, in mod eficient.
– Cresterea nivelului de antioxidanti – Usturoiul stimuleaza cresterea nivelului de antioxidanti din organism, ajuta la scaderea valorilor glucozei serice si a tensiunii arteriale.
– Usturoiul ajuta la eliminarea toxinelor din organism, fiind o alternativa buna de detoxifiere.
– Usturoiul contine alicina, un compus puternic care actioneaza ca antibiotic si ajuta la vindecarea infectiilor cutanate. Este interesant de stiut ca alicina se formeaza doar atunci cand usturoiul este taiat sau zdrobit.
– In trecut usturoiul era recunoscut nu doar pentru faptul ca respingea vapirii ci si pentru faptul ca ajuta la vindecarea ranilor si vanatailor. De asemenea, usturoiul era un tratament popular pentru indigestie si balonare.
– Usturoiul are efecte benefice si asupra pielii. Consumul regulat de usturoi tonifica pielea si o face neteda, iar unghiile devin mai tari. Un alt avantaj este ca usturoiul poate tine sub control matreata.
Exista desigur si unele efecte secundare pe care trebuie sa le luat in considerare inainte de a consuma cantitati mari de usturoi, pentru a obtine toate aceste beneficii.
Orice, consumat cu moderatie functioneaza bine, dar daca se exagereaza, apar efecte negative.
– Mirosul neplacut al corpului – Daca o persoana va consuma prea mult usturoi va observa ca organismul sa va incepe sa miroasa a usturoi. Acest lucru este rezultatul faptului ca usturoiul este secretat prin pori si fenomenul va persista pana cand usturoiul va fi complet eliminat din organism. Mirosul corpului poate fi jenant si poate provoca destul de mult stres.
– Respiratie dezagreabila – Consumul unei cantitati prea mari de usturoi crud poate cauza respiratie urat mirositoare si acest lucru ar putea afecta viata sociala a consumatorului. Singura modalitate de a contracara acest lucru este sa se consume usturoi crud, impreuna cu mancare si acest lucru sa se faca, de preferat, inainte de a merge la culcare.
– Probleme de digestie – Prea mult ustoroi nu poate decat sa faca rau, intrucat acesta poate sa arda mucoasa stomacului si sa provoace durere accentuata.
– Alergii – Pentru unele dintre persoanele alergice, usturoiul ar putea declansa eruptii cutanate, febra sau varsaturi. Acesta ar putea reactiona negativ in prezenta unor anticoagulante.
– Botulism – Sulful din usturoi poate declansa chiar si botulism, care determina tulburari severe de stomac sau chiar deces.
Utilizarea usturoiului ca medicament
Un catel de usturoi pe zi este, de cele mai multe ori, valoarea recomandata in scopuri medicale. Usturoiul contine o serie de nutrienti, vitamine si minerale dar si fitochimicale.
Cum sa consumati usturoiul in siguranta
Usturoiul poate fi consumat in siguranta de majoritatea adultilor. Cu exceptia aromei sale intense si a faptului ca provoaca transpiratie, usturoiul are putine efecte secundare. Totusi, trebuie sa stiti ca exista anumite reguli pentru a fi in siguranta in urma consumului de usturoi:
– daca sunteti alergici la plante din familia liliaceae, inclusiv ceapa, praz, arpagic sau flori cum ar fi zambilele si lalelele, evitati usturoiul. Perosanele care sunt alergice la usturoi pot manifesta diverse reactii, fie ca inhaleaza, consuma sau aplica usturoiul pe piele.
– oamenii care urmeaza sa suporte interventii chirurgicale sau dentare, femeile insarcinate si cei cu tulburari de coagulare, ar trebui sa evite sa consume cantitati mari de usutroi in mod regulat din cauza proprietatii acestuia de a subtia sangele, fapt ce a putea provoca sangerari excesive. Cei care utilizeaza anticoagulanti, aspirina si antiinflamatoare nesteroidiente nu ar trebui sa consume si usturoi decat dupa ce primesc avizul medicului privind cantitatea pe care o pot ingera.
Usturoiul poate interactiona cu actiunea anticonceptionalelor, ciclosporinei si altor medicamente. De asemenea, reduce eficacitatea anumitor medicamente antivirale utilizate pentru tratamentul SIDA-HIV. Femeile care alapteaza au constatat ca usturoiul ofera laptelui o aroma pe care copilul o poate respinge.
Consumul unei cantitati mari de usturoi poate irita mucoasa stomacului si poate determina arsuri stomacale, dureri abdominale, flatulenta, diaree sau constipatie. Fiti precauti in utilizarea usturoiului daca aveti un stomac sensibil. Daca se aplica direct pe piele, usturoiul poate provoca arsuri, iar acest lucru este valabil mai ales in cazul copiilor.
Daca ati decis ca usturoiul sa faca parte din stilul dvs. de viata, asigurati-va ca mancati un usturoi organic ce are toate calitatile acestei plante. In magazine poate fi intalnit usturoi tratat chimic care nu are nici unul din beneficiile usturoiului natural. Daca usturoiul este inflorit, inseamna ca acesta si-a pierdut mare parte din compusii sai valorosi.
Sursa:sfatulmedicului.ro
Știri
Sâmbăta din Săptămâna Luminată păstrează în credinţa populară o serie de obiceiuri: Istoria legată de acestă zi
Prima săptămână de după Paşte, cunoscută şi sub denumirea de Săptămâna Luminată, are o semnificaţie aparte
Potrivit credinţei populare, în aceste zile, de la Înviere și până la Duminica Tomei, Raiul este deschis. Pe 08 mai este Sâmbăta Luminată, zi cu mare însemnătate pentru creştinii ortodocşi. În Sâmbăta Luminată credincioşii merg la biserică cu un ou roşu pentru a se împărtăşi.
În această zi nu se îngenunchează, oamenii nu fac mătănii, ci doar se închină. Iisus Hristos nu îi vrea pe oameni în umilinţă, ci să se îndrepte spre căinţă. Este singura sâmbătă în care nu se face parastas, deoarece morţii vor fi pomeniţi luni, după Duminica Tomei.
Săptămâna Luminată deschide perioada liturgică de 50 de zile până la Rusalii, numită Penticostar, în care rânduielile Bisericii se schimbă. Zilele din Săptămâna Luminată au semnificaţii speciale, dar şi denumire precise: Lunea Albă, Marţea Albă, Sfânta Miercuri, Joia Verde, Vinerea Scumpă sau Fântâniţa, Sâmbăta Luminată și Duminica Luminată. În Săptămâna Luminată, credincioşii trebuie să ţină cont de anumite reguli, potrivit tradiţiilor şi obiceiurilor străvechi.
Sâmbăta Luminată păstrează în credinţa populară o serie de obiceiuri. Este singura sâmbătă în care nu se face parastas, pentru că morţii vor fi pomeniţi la slujba specială de Paştele Blajinilor, în lunea de după Duminica Tomii (ce este sărbătorită la o săptămână după Paşte).
În această perioadă, credincioşii nu îngenunchează (nu fac mătanii), ci doar se închină. Hristos nu ne vrea în umilinţă, ci vrea să ne îndreptăm, nu vrea prosternare, ci căinţă şi biruinţa asupra propriilor păcate. După Sâmbăta Luminată, urmează Duminica Tomei, o sărbătoare a morților. În această zi, sunt pomeniți cei care au murit înecați.
Sâmbăta Luminată face parte din Săptămâna Luminată. Denumirea de Săptămâna Luminată, din care face parte și Sâmbăta Luminată, explică teologii, provine de la un obicei practicat în vechime, când Botezul era săvârşit în noaptea de Paşte. Cei botezaţi erau numiţi „luminaţi” şi purtau haine albe în toată săptămâna de după Paşte. Se pare că de la purtarea hainelor albe, această săptămână a primit numele de Săptămâna Luminată.
Prin Învierea Domnului Iisus Hristos din morţi, cei din popor cred că Raiul se deschide tuturor sufletelor reţinute în prinsoarea iadului începând de la Adam şi până la venirea Mântuitorului şi rămâne deschis de la Înviere până la Sâmbăta Luminată și Duminica Tomei.
Sâmbăta Luminată: Tradiții și obiceiuri
Sâmbăta Luminată păstrează în credinţa populară o serie de obiceiuri. Este singura sâmbătă în care nu se face parastas, pentru că morţii vor fi pomeniţi la slujba specială de Paştele Blajinilor, în lunea de după Duminica Tomii (ce este sărbătorită la o săptămână după Paşte).
În această perioadă credincioşii nu îngenunchează (nu fac mătanii), ci doar se închină. Hristos nu ne vrea în umilinţă, ci vrea să ne îndreptăm, nu vrea prosternare, ci căinţă şi biruinţa asupra propriilor păcate. După Sâmbăta Luminată, urmează Duminica Tomei, o sărbătoare a morților. În această zi, sunt pomeniți cei care au murit înecați.
Sâmbăta Luminată: Istoricul acestei sărbători
Istoria legată de Sâmbăta Luminată, care mai este numită și Sâmbăta Sfântului Cuvios loan şi a ucenicului Sfântului Grigorie Decapolitul este următoarea: Sfântul Cuvios Ioan, iubitor de pustie încă din tinereţe, a plecat la Sfântul Grigorie Decapolitul, unde a intrat în monahism. În timpul luptei împotriva sfintelor icoane a împăratului Leon Armeanul (813-820), Sfântul Grigorie împreună cu Sfântul Ioan şi cu Sfântul Iosif Imnograful, un alt ucenic al său, au plecat în Bizanţ. Cei trei mergeau prin cetăţi îndemnând poporul să cinstească sfintele icoane. Sfântul Grigorie a trimis pe Sfântul Iosif să-i înştiinţeze şi pe creştinii din Roma, dar a fost prins în insula Creta. Acesta este adevărul legat de Sâmbăta Luminată. În acest timp, Sfântul Grigorie Decapolitul a trecut la Domnul şi a fost îngropat de Sfântul Ioan. Nu după mult timp a trecut la cele veşnice şi Sfântul Ioan, de care a avut grijă Sfântul Iosif, care fusese eliberat din temniţă. Mai târziu, Sfântul Iosif Imnograful a zidit o biserică aproape de Bizanţ în cinstea Sfântului Nicolae şi a adus aici moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul şi ale Sfântului Cuvios Ioan.
Sâmbăta Luminată, face parte din Săptămâna Luminată
Denumirea de Săptămâna Luminată, din care face parte și Săptămâna Luminată, explică teologii, provine de la un obicei practicat în vechime când Botezul era săvârşit în noaptea de Paşte. Conform crestinortodox.ro, cei botezaţi erau numiţi „luminaţi” şi purtau haine albe în toată săptămâna de după Paşte. Se pare că de la purtarea hainelor albe, această săptămână a primit numele de Săptămâna Luminată. Prin Învierea Domnului Iisus Hristos din morţi, cei din popor cred că Raiul se deschide tuturor sufletelor reţinute în prinsoarea iadului începând de la Adam şi până la venirea Mântuitorului şi rămâne deschis de la Înviere până la Sâmbăta Luminată și Duminica Tomei, sărbătorită anul acesta pe 19 aprilie, la exact o săptămână după Duminica Paştelui. În Duminica Tomei, Biserica Ortodoxă îl sărbătoreşte, practic, pe Sfântul Apostol Toma.
Sursa:romaniatv.net
Știri
Controale DSVSA Alba, pentru prevenirea toxiinfecțiilor: Amenzi de peste 160.000 de lei și mai multe avertismente
Rezultatele controalelor efectuate în perioada premergătoare sărbătorilor Pascale și în minivacanța de 1 mai
În perioada 27 martie – 7 mai, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Alba a dispus acțiuni specifice pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare, fiind intensificate controalele oficiale și măsurile care trebuie aplicate pentru protejarea drepturilor și intereselor consumatorilor.
Astfel, în perioada menționată, au fost efectuate 351 de acțiuni de control, în urma cărora au fost aplicate 34 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 160.800 de lei, dar și 13 avertismente, pentru nerespectarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor.
Au fost efectuate verificări la toate categoriile de unități alimentare, din toate zonele județului, fiind aplicate sancțiuni la restaurante, fast-food-uri, cantine, pensiuni în care se servesc mâncăruri gătite, puncte gastronomice locale, carmangerii, abatoare, laboratoare de cofetărie și patiserie, brutării, piețe agroalimentare și standuri mobile în care se servesc produse alimentare.
Principalele neconformități depistate:
– Nerespectarea normelor stabilite de Autoritatea Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor privind întreţinerea spaţiilor de prelucrare, depozitare şi de valorificare a produselor alimentare, precum şi a instalaţiilor, utilajelor şi a ustensilelor de lucru folosite;
– Manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor;
– Încălcarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind demonstrarea trasabilităţii produselor la producerea, prelucrarea, distribuţia, punerea pe piaţă sau comercializarea alimentelor;
– Deficiențe structurale;
– Nerespectarea normelor de igienă pe fluxul tehnologic, în unităţile de prelucrare a produselor şi subproduselor de origine animală şi nonanimală;
– Ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare şi comercializarea acestora neetichetate potrivit legislaţiei în vigoare;
– Nerespectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind condiţiile de depozitare a produselor alimentare;
– Nerespectarea de către agenţii economici care produc, prelucrează şi depozitează produse alimentare a frecvenţei controalelor privind testările prin analize de laborator pentru atestarea calităţii şi salubrităţii produselor de origine animală, conform normelor legale în vigoare, în laboratoarele autorizate.
De asemenea, în această perioadă, a fost emisă și o ordonanță de suspendare a activității pentru o brutărie pentru nerespectarea normelor de igienă, fabricarea produselor alimentare în spații insalubre, neefectuarea acțiunilor specifice de dezinsecție, dezinfecție și deratizare, respectiv pentru lipsa programelor de autocontrol.
Verificările s-au concentrat și pe zonele turistice, având în vedere minivacanța de 1 mai și Paști. Controalele au fost efectuate deoarece ne dorim ca unitățile de alimentație publică și operatorii din industria alimentară să respecte condițiile sanitare veterinare, condițiile de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate produsele alimentare. În această perioadă nu au fost înregistrate toxiinfecții alimentare consecutiv consumului de alimente.
Verificările sanitar-veterinare vor continua și în următoarea perioadă. Acestea se concentrează inclusiv pe prevenție și îndrumarea operatorilor din industria alimentară. Sancțiunile contravenționale sunt acordate în momentul în care deficiențele constatate inițial nu au fost remediate în intervalul de timp stabilit sau pun în pericol sănătatea consumatorilor. Consumatorii pot face orice sesizări ce țin de domeniul siguranței alimentelor la nr. de telefon: 0258 835 915 ori pe adresa pe e-mail [email protected].
Știri
Lift pentru ambulatoriul Spitalului Municipal Aiud: Semnare a contractului de proiectare și execuție
Lift pentru ambulatoriul Spitalului Municipal Aiud: Semnare a contractului de proiectare și execuție
-
Știriacum 5 zile
„Paştele cailor“ există: De unde vine expresia. Tradiții și legende de Paștele Cailor
-
Știriacum 5 zile
Udatul fetelor de Paște, un obicei păstrat din bătrâni: Cum se merge la udat în Ardeal
-
Știriacum 2 zile
9 mai, Ziua Proclamării Independenţei de Stat a României
-
Știriacum o săptămână
Puterile miraculoase ale celor 12 lumânări aprinse în Joia Mare din Săptămâna Patimilor
-
Divertismentacum o săptămână
Luna MAI, o lună a naturii: Superstiţii şi obiceiuri în luna denumită popular și “Florar”
-
Știriacum o zi
IZVORUL TĂMĂDUIRII: Schitul Poșaga-Alba, una dintre mănăstirile unde poți găsi izvoare tămăduitoare
-
Știriacum 5 zile
Săptămâna luminată: Ce nu ai voie să faci în a doua şi a treia zi de Paşte
-
Știriacum 5 zile
Prăgșorul, obicei de Paști vechi de peste 250 de ani, în Țara Moților, la Bistra