Rămâi conectat

Știri

Meditaţia reface materia cenuşie a creierului

Publicat

în

De-a lungul timpului au apărut numeroase studii care confirmă beneficiile meditaţiei asupra creierului. Află de pe radiounirea.ro că ultimul studiu vine chiar de la Universitatea Harvard, acolo unde cercetătorii au descoperit ca meditaţia reconstruieşte materia gri în doar 8 săptămâni.

Desi meditatia este asociata cu senzatia de liniste si relaxare fizica, multi din cei care practica recunosc beneficiile cognitive si psihologice care persista de-a lungul intregii zile. Studiul demonstreaza ca schimbarile din structura creierului ce au loc in timpul meditatiei ar putea sta la baza starii de bine pe care oamenii o experimenteaza dupa meditatie.
In cadrul studiului au fost urmariti 16 participanti cu ajutorul imagisticii prin rezonanta magnetica (IMR) cu doua saptamani inainte de a participa la experiment, dar si dupa terminarea acestuia. Acestia au meditat timp de 30 de minute pe zi, fie ascultand inregistrari cu meditatie ghidata sau si-au observat senzatiile, emotiile si gandurile fara sa le judece. In urma analizelor care s-au concetrat pe zonele unde fusese inregistrata activitate crescuta in timpul meditatiei in alte studii asemanatoare, s-a observat cresterea densitatii materiei gri in hipocampus, partea creierului responsabila de procesul de invatare si memorie, dar si in structurile asociate cu vigilenta, compasiunea si introspectia. ”Este fascinant cum aceste studii demonstreaza stiintific ca meditatia poate schimba procesele ce au loc in creier si cum joaca un rol activ in schimbarile ce au loc la nivelul acestuia, imbunatatindu-ne starea de bine si calitatea vietii. Astfel putem intelege ca practicarea acestor tehnici de linistire a mintii nu reprezinta un proces pasiv, chiar daca stam nemiscati cu ochii inchisi, ci dimpotriva in timpul meditatiei ne activam zone ale creierului asociate cu stresul, starea de bine si inteligenta. Asa ca ce obicei mai bun de a incepe ziua daca nu cu o meditatie? De aceea am si initiat clasele de dimineata de meditatie si yoga, chiar in mijlocul Bucurestiului, inainte ca oamenii sa mearga la birou, sa-si ofere o ora de liniste si sa-si pregateasca in subconstient o zi minunata”, explica Andreea Lada, fondator Scoala Iubirii. Scoala Iubirii organizeaza in fiecare joi de la 8-9 la The London Street Atelier (zona Dorobanti) o clasa de meditatie si yoga, destinata tuturor celor care vor sa patrunda pentru o ora intr-un univers al linistii si sa se pregateasca pentru o zi armonioasa.
Alte studii care demonstreaza beneficiile meditatiei asupra creierului:
• Studiul realizat de UCLA arata ca persoanele care practica meditatie pe termen lung au celule nervoase mult mai active si neimbatranite. Studiile arata ca persoanele care fac meditatie de peste 20 de ani au mai multa materie gri in creier in comparatie cu non practicantii.
• Studiul realizat de Universitatea Yale a demonstrat ca tehnica mindfulness careia in limba romana nu i s-a gasit vreo traducere, dar ii putem spune vigilenta, actul de a fi ancorat in prezent si a te detasa de trecut si viitor, scade activitatea creierului in modul de repaos, adica atunci cand ne surprindem ca avem o gramada de ganduri. Aceasta parte a creierului este activa atunci cand nu ne gandim la nimic in particular si functioneaza precum o maimuta, incearca sa se agate de orice gand pentru ca mintea in lipsa gandurilor nu ar mai exista. Din moment persoanele ce au o multitudine de ganduri obsesive sunt considerate a fi mai putin fericite, ingrijorate in permanenta de trecut si viitor, meditatia le poate ajuta sa-si linisteasca mintea, prin noile conexiuni ce se realizeaza la nivelul creierului si pot reveni instant in prezent.
Meditatia rivalizeaza cu efectele antidepresivelor pentru depresie si anxietate, dupa cum arata un studiu la Johns Hopkins. Meditatia este o forma de a ne antrena creierul sa ramana activ, prin vigilenta.
Meditatia poate ajuta depasirea dependentelor si recuperarea in urma acestpra. Studiul realizat de Asociatia Americana pentru Plamani a demonstrat ca participantii la program care voiau sa se lase de fumat si au practicat meditatia au depasit mai repede aceasta adictie si in urmatoarele 17 saptamani, decat cei care au urmat un tratament conventional. Explicatia ar fi ca meditatia te decupleaza de la dorintele fizice, pana ce le depasesti.

Citeşte şi Inteligenţa românilor, în cădere liberă ! Românii se pricep la orice, dar totuşi nu ştiu mai nimic

Ce inseamna sa meditezi
Multi oameni inteleg gresit meditatia si considera ca aceasta se adreseaza celor putini, ca trebuie sa stai intr-o anumita pozitie si sa-ti golesti mintea de ganduri. Insa lucrurile nu stau chiar asa, meditatia chiar poate fi practicata de oricine si beneficiile exista oricum ai face-o.

Pozitia. Este adevarat ca este recomandat sa stai in fund cu picioarele turceste, pentru ca asa opresti energia sa coboare, poti fi mai vigilent si este mai greu sa adormi. Dar asta nu inseamna ca daca stai pe canapea in pozitie normala sau culcat in pat nu poti medita. Efectele nu vor fi aceleasi, dar ele se petrec.

Golirea mintii. Intr-adevar acesta este scopul ultim al meditatiei, transcenderea mintii, dar acest lucru nu va reusi din prima. Daca nu poti elibera gandurile, le poti privi ca un observator, fara sa judeci. Poti percepe senzatiile, corpul, respiratia, te poti percepe pe tine, iar asta te va relaxa si intr-un final, daca perseverezi s-ar putea sa te strecori printre doua ganduri si sa transcenzi mintea.

30 minute pe zi. Este minunat daca poti introduce cele 30 de minute in programul tau zilnic, insa si mai important este sa intelegi ca intreaga viata este o meditatie. Poti medita in timp ce te plimbi, in timp ce faci sport, in timp ce mananci, esti la serviciu sau faci dragoste, cat timp nu te mai judeci, te fluidizezi, traiesti in prezent si accepti totul ca fiind armonia.

Osho spunea ca nu exista o tehnica pentru meditatie pentru ca aceasta se intampla dincolo de minte, iar nicio tehnica nu poate trece dincolo de minte. Pana la urma cel mai important este sa-ti gasesti propria ta modalitate de a medita sub forma care-ti face placere, in care nu te plictisesti si pe care o poti face zilnic. Succes!
Sursa:kfetele.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Publicitate

Știri

A patra ediție a Târgului de joburi organizat de Universitatea din Alba Iulia: Când va avea loc

Publicat

în

Când va avea loc a patra ediție a Târgului de joburi organizat de Universitatea din Alba Iulia

Centrul de Informare, Consiliere și Orientare în Carieră al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (CICOC UAB) în parteneriat cu Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Alba și Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba va organiza în data de 22 mai Târgul de joburi  CARIERA UAB, pentru studenți și absolvenți.

Sunt invitate să participe organizații din toate domeniile, interesate de a oferi studenților și absolvenților UAB locuri de muncă, practică, internship, voluntariat sau stagii de documentare în vederea elaborării lucrărilor de licență sau de disertație.

Succesul primelor trei ediții ale Târgului de joburi organizat la UAB, precum și rata crescută de inserție înregistrată ca urmare a desfășurării lor, determină continuarea organizării acestor tipuri de activități la nivelul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, prin Centrul de Informare, Consiliere și Orientare în Carieră (CICOC-UAB).

Angajatorii care sunt în căutare de viitori angajați și doresc să îi întâlnească pe studenții sau absolvenții UAB aflați în procesul de identificare al unui loc de muncă sau reconversie profesională, pot transmite intenția de participare, împreună cu locurile vacante disponibile și numărul acestora la adresa de email [email protected], până la data de 15 mai, în vederea alocării unui stand.

Acest Târg de joburi este organizat în cadrul Proiectului CNFIS-FDI-2024-F-0466- MĂSURI INTEGRATIVE DE CONSILIERE ÎN CARIERĂ ȘI ARMONIZARE A OFERTEI DUCAȚIONALE CU RIGORILE PIEȚEI MUNCII – CARIERA UAB, finanțat de către Ministerul Educației, prin Fondul de Dezvoltare Instituţională destinat universităţilor de stat – FDI 2022 (Domeniul 7: Corelarea ofertei educaţionale cu cererea pieţei muncii, consilierea și orientarea în carieră), Manager de Proiect: Conf.univ.dr. Larisa Dragolea, Director al Centrului de Informare, Consiliere și Orientare în Carieră.

Centrul vine în sprijinul studenților, absolvenților, elevilor din clasele terminale, prin oferirea de servicii de informare, consiliere și orientare pentru alegerea traseului profesional, servicii de consiliere psihologică și evaluare aptitudinală, consiliere vocațională și educațională, monitorizarea inserției pe piața muncii, sprijin în procesul de identificare a locului de muncă potrivit, în acord cu abilitățile personale și competențele dobândite pe parcursul studiilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Reabilitare moderată a şcolii generale din Tăuţi: Care este stadiul lucrărilor

Publicat

în

Care este stadiul lucrărilor de reabilitare moderată a școlii generale din Tăuți

Autoritățile locale și județene au verificat, zilele trecute, stadiul lucrărilor de reabilitare moderată a şcolii generale din Tăuţi, comuna Meteş.
Investiţia va transforma această unitate de învăţământ într-una modernă, care poate rivaliza cu oricare alta din mediul urban, au transmis reprezentanții Consiliului Județean Alba.
Aceștia au precizat că finanţarea merge spre lucrările la clădire, pornind de la refacerea reţelelor electrice și a pardoselilor, schimbarea uşilor, izolaţii și copertine, până la sistemul de iluminat cu LED şi senzori de prezenţă.
O altă linie de finanţare prin PNRR presupune achiziţia de mobilier şcolar și de echipamente digitale pentru organizarea învăţării în mediul virtual.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Parcul Fotovoltaic Alba Iulia, proiect finalizat

Publicat

în

Parcul Fotovoltaic Alba Iulia, proiect finalizat

Autoritățile locale din Alba Iulia au anunțat finalizarea unui proiect ambițios și vital pentru sustenabilitatea orașului: Parcul Fotovoltaic Alba Iulia.
Amplasat strategic în zona de centură, noul parc acoperă 10.000 de metri pătrați și este echipat cu 1.414 module fotovoltaice, fiecare având o capacitate de 550Wp.
Capacitatea totală este de 777.7 kWp.
Investiția s-a realizat prin proiectul „Promovarea producției de energie din surse regenerabile pentru consum propriu la nivelul Municipiului Alba Iulia”, care include și instalarea de centrale fotovoltaice pe 5 clădiri publice. Toate acestea sunt posibile datorită finanțării generoase prin granturile norvegiene. Proiectul a fost finanțat prin Mecanismul Financiar SEE 2014-2021, Program pentru Energie în România, cu un grant de 611.262,00 euro.
„Este un pas mare înainte în angajamentul nostru pentru un viitor mai verde și mai curat. Așteptăm cu nerăbdare să vedem impactul pozitiv pe care această inițiativă îl va avea asupra comunității și mediului înconjurător”, au transmis reprezentanții Primăriei Alba Iulia.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba