Rămâi conectat

Știri

Crinul, asociat cu Fecioara Maria: Ce simbolizează această floare regală

Publicat

în

Crinii, flori foarte iubite de fiecare dintre noi, de gradinari si floristi pentru parfumul si frumusetea lor, sunt rezistente si usor de intretinut

Flori cu adevarat remarcabile, crinii ofera eleganta gradinii de la inceputul si pana la mijlocul verii cand sunt infloriti.

Crinii se cultiva din bulbi, sunt plante perene si ii gasim intr-o multitudine de culori, alb, galben, portocaliu, roz, rosu. Florile au sase petale, prezente sub forma de trompeta in varful unei tulpini inalte, cu frunze inguste si lungi asemeni unei lance.

Crinul imperial (Lilium Regale) este cel mai popular dintre toate speciile. Se face remarcat datorita parfumului dulce si a florii albe cu dungi fine purpurii pe exteriorul petalelor, uimitor de frumoasa in momentul deschiderii. Iata cateva lucruri de stiut despre crinii imperiali:

Infloresc in mijlocul verii si sunt ideali pentru a fi plantatati la marginea aleilor, constituind o colorata si impresionanta bordura florala, intr-un mix spectaculos alaturi de celelalte flori de vara; de asemenea, crinii imperiali pot fi inclusiv prezenti in ghivece pentru a decora cu eleganta curtea sau interiorul locuintei. Cresc pana la 120 – 180 cm, le place in zonele de soare si semiumbra, iar solul este important sa fie bine drenat si sa aiba un nivel satisfacator de umiditate (se va evita solul uscat).
Se planteaza primavara sau toamna, in grupuri de minim 3 bulbi pentru un aspect spectaculos atunci cand infloresc.

Parfumul intens si petalele imaculate fac din Crinul alb (Lillium Candidum) o planta de gradina favorita. Cunoscuta si sub numele de Madonna, acest crin prolific produce pentru o singura tulpina pana la 20 de flori, realizand asadar un spectacol in gradina casei tale. Ofera un puternic impact decorativ si un parfum dulce, intens, imbatator. Se planteaza la inceputul toamnei in solul bine fertilizat, intr-un loc care le permite sa aiba suficienta lumina; bulbii se vor introduce la aproximativ 15 cm adancime in sol, la o distanta de 30 cm pentru a avea spatiu de crestere. Prezent in ghiveci, crinul alb va fi ferit de o expunere intensa la lumina, la fereastra in care razele soarelui bat direct; ofera-i un mediu caracterizat de semiumbra si roteste regulat ghiveciul pentru ca planta sa creasca armonios. Infloreste la finalul primaverii sau la inceputul verii si este o planta decorativa foarte admirata, ideala pentru a da frumusete gradinii sau interiorului casei tale.

Crini – Ce simbolizeaza?

Florile se bucura fiecare in parte de semnificatiile care le-au fost atribuite inca din cele mai vechi timpuri. Crinii nu fac exceptie de la regula, astfel acestia simbolizeaza: speranta, credinta, nastere, puritate, reinnoire, promisiune, pasiune, castitate, nevinovatie, fertilitate, maternitate s.a.

In crestinism, crinul este considerat un simbol al puritatii. In picturile crestine timpurii, crinul era reprezentat intr-o vaza.

Crinul este asociat cu Fecioara Maria. Se spune ca mormantul acesteia a fost impodobit cu crini albi. Partile distincte ale florii au primit atribute care o caracterizeaza pe Fecioara Maria. Asadar frunzele crinului simbolizau modestia ei, petalele albe reprezentau inocenta si puritatea.
Simbol al Frantei Fleur-de-lis, o portretizare a unui crin cu trei petale (asemeni unei coroane), reprezenta in Franta Evului Mediu prosperitate si regalitate. Cele trei petale sunt adesea folosite pentru a ilustra Trinitatea si virtutiile teologale: credinta, speranta si caritatea.

In budism, crinul tigru reprezinta mila, compasiune si agresivitatea asociata cu femeia. Crinul de apa, desi nu se incadreaza in aceeasi familie ca toti ceilalti crini, poarta insa aceeasi denumire si are semnificatie atat in budism, cat si in hinduism. Crinul de apa simbolizeaza iluminarea si puritatea sufletului deoarece floarea iese din malul apei si infloreste la suprafata.
Mitologia greaca

Potrivit mitologiei grecesti, crinul reprezinta maternitatea si renasterea, deoarece se spune ca a aparut din laptele Herei, sotia lui Zeus. In Grecia antica oamenii au privit crinul ca pe un simbol al sexualitatii. Aceasta floare avea, de asemenea un rol important in traditia veche. Se spune ca nevestele se duceau intotdeauna la o femeie insarcinata cu un crin si un trandafir; crinul simboliza baiatul, trandafirul fata. In functie de floarea pe care mama o alegea, se preconiza sexul copilului.

Legenda romana spune ca atunci cand Venus, zeita iubirii, a iesit din apa marii, ea a privit un crin si a invidiat frumusetea acestei flori. Drept urmare, ea a adaugat un element suplimentar florii, cu speranta de a-i diminua frumusetea – este vorba de pistilul lung din centrul florii. Crinul simbolizeaza asadar si dragostea, pofta trupeasca, simboluri asociate si cu Venus.

In functie de culori

Crinii rosii simbolizeaza dragoste, afectiune.
Crinii portocalii semnifica fericirea, dragostea, caldura.
Crinii roz reprezinta bogatia, tineretea, vigoarea, bucuria.
Crinii albi sunt simbolul puritatii, nevinovatiei, al linistii.
Crinii galbeni simbolizeaza veselia si jocul.

Există foarte multe legende țesute în jurul acestei flori extraordinare fiind considerată cea mai veche floare cultivată de om.
Crinii sunt simbolul inocenței.
In antichitate egiptenii îl considerau simbolul purității absolute, apoi în epoca Victoriană a devenit un simbol al regalității.
Are și un mesaj religios puternic, fiind asociat cu Fecioara Maria, dar și cu alți Sfinți – Arhanghelul Gavril şi Sfântul Antonie de Padova.
Simbol al învingătorilor, al frumuseții pure, simbol al căsătoriei.
Mult timp a fost o floare nelipsită din buchetul de mireasă și preferat la ceremoniile de botez.
Crinul înseamnă și mândrie, noblețe, el “se rupe, nu se îndoaie”.
In secolul nostru a dărui un crin este un simbol al respectului, dar transmite și mesajul unei iubiri totale – “Tu ești Regina mea”.
Au o importanță culturală și literară în istoria multor popoare.

Sursa:floria.ro, lilianamasgras.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Locuințele din Lupșa și Hădărău, branșate la sistemul cu apă potabilă centraliza: Proiectul care așteaptă undă verde de la APM Alba

Publicat

în

Locuințele din Lupșa și Hădărău, branșate la sistemul cu apă potabilă centralizat

Peste 400 de branșamente urmrează să fie făcute, prin proiectul care așteaptă undă verde de la APM Alba.

Amplasamentul studiat se găsește în comuna Lupșa, localitatea Lupșa și Hădărău. Terenurile pe care se vor executa lucrările proiectate sunt cuprinse pe domeniul public-administrativ al acesteia.

În prezent, zona studiată din localitățile Lupșa și Hădărău, nu dispun de un sistem centralizat de alimentare cu apă potabilă. Există un sistem de alimentare cu apă și stație de tratare – aflat la nivel de execuție, cu implementare în perioada imediat următoare, motiv pentru care se va face referire la această rețea ca și cum ar fi existentă.

Problema la sistemul de alimentare cu apă potabilă este faptul că proiectul nu a fost finanțat și pentru branșamentul proprietăților la acest sistem. Investiția inițială a fost de execuție a captării de apă, stației de tratare și conductele de distribuție.

Prin urmare, proprietățile nu sunt branșate la sistemul de alimentare cu apă, motiv pentru care acest sistem nu este integral. Totodată, fără a avea consumatori, Stația de Tratare nu poate funcționa în parametrii proiectați.

Prin investiția propusă se dorește branșarea proprietăților la sistemul de alimentare cu apă.

Ținând cont de cele arătate mai sus și de prevederile și conținutul documentelor strategice de țară care sunt:

– planul național de dezvoltare;
– codul național strategic de referință;
– programul național de dezvoltare urbană;
– planul de dezvoltare al regiunii;
– strategia de dezvoltare a Comunei.

Majoritatea gospodăriilor se alimentează cu apă din fântâni, sau diferite tipuri de captări (curs de apă, foraj) dar nu beneficiază de apă potabilă. Situația actuală este incompatibilă cu normele sanitare din U.E., dar și cu normele societății moderne, iar populația este expusă riscului epidemiologic de apariție a îmbolnăvirilor hidrice.

Consiliul Local LUPȘA urmărește branșarea tuturor proprietăților la sistemul de alimentare cu apă potabilă centralizat.

Entitatea responsabilă cu implementarea proiectului este Consiliul Local al Comunei Lupșa.

Conform documentației, pentru dimensionarea sistemului de alimentare cu apă, s-a considerat că, în perspectivă, toți locuitorii vor avea instalații interioare de apă rece, apă caldă și canalizare, cu preparare individuală a apei calde.

În urma calculelor efectuate conform SR 1343-1/95, au rezultat următoarele debite caracteristice (pentru nevoi gospodărești, nevoi publice):

Qzi med = 224,56 m³/zi = 2,59 l/s;
Q zi max = 291,94 m³/zi = 3,37 l/s;
Q max orar = 817,43 m³/zi = 34,05 m³/h = 9,46 l/s.

Branșamentul locuințelor se va face prin cămine de branșament din material plastic, prevăzute cu capac de acces. Căminele vor fi pre-echipate cu contor Dn 25 mm, 2 robinete de secționare, cât și mufe de legătură la conducta de branșament.

Amplasarea căminelor de branșament se va face la limita de proprietate, pe cât posibil în spațiul verde evitându-se astfel amplasarea acestora în trotuar.

Astfel, s-a prevăzut un număr de 446 buc cămine de branșament, în vederea contorizării întregii zone extinse a localităților.

Conductele de branșament sunt realizate din țeavă de PEHD PE100 Pn6 RC având diametrul Dn 25 și se vor realiza din conducta de serviciu prin intermediul colierelor de branșare pentru țevi de polietilenă, adaptate la diametrul conductelor (conform SR 8591-91 și SR 4163/1-95).

Lungimea totală a conductelor de branșament PEID PE100 RC DN25 mm Pn 6 va fi de cca. 1460 ml.

Calculul sarcinii hidrodinamice necesare pentru alimentarea cu apă a unei gospodării s-a efectuat în ipoteza asigurării prin branșament a necesarului de apă rece și necesarul de apă rece pentru prepararea apei calde, pentru punctul de consum cel mai dezavantajat din punct de vedere hidraulic.

Pentru o gospodărie obișnuită, tip parter sau P+1, se vor prevedea branșamente Dn 25, executate din țeava PEID 25, prevăzute cu contor de apă Dn 25 (Qn=1,50-6,00 m³).
Montajul conductelor de branșament se va face subteran sub adâncimea minimă de îngheț conform STAS 6054-77 (-0,90 m).

Săpătura se execută atât mecanic cât și manual, funcție de prezența pe traseu a altor utilități, cu pereți verticali, lățimea săpăturii aferente conductei de legătură fiind de 0,6 m; pozarea conductei se va realiza pe un pat de nisip de 10 cm sub generatoarea inferioară, iar umplutura până la 15 cm deasupra generatoarei superioare se va realiza cu nisip bine compactat, restul umpluturii fiind reprezentat de materialul rezultat din săpătură, sortat și măruntit pentru eliminarea bolovanilor și a bulgărilor mari. Materialul excedentar, rezultat în urma săpăturii, va fi îndepărtat.

Căminul de apometru va fi de tip monobloc, complet echipat, compus din: corp cămin din polietilenă (PE) executat prin turnare în dublu strat – strat compact de polietilenă la exterior și strat de polietilenă expandată la interior, cu rol de izolație termică, având Dn500 mm și H= 1100 mm, prevăzut cu capac din polietilenă; capacul este prevăzut cu cameră de formare a pernei de aer împotriva înghețului, etanșarea se face cu garnitură din cauciuc EPDM; căminul este echipat cu contor, robinete de separare și fitingurile de montaj aferente. Căminul se montează pe un pat de nisip de 10 cm, bine compactat, materialul de umplutură se va aplica în straturi uniforme succesive de 20 – 40 cm, cu compactare la minim 90%.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Vizită la Sebeș a unor oficiali din Landul Brandenburg

Publicat

în

Oficiali din Landul Brandenburg în vizită la Sebeș

Marți 14 mai, conducerea Primăriei Sebeș a primit, în Aula Primăriei, o delegație a membrilor Comisiei pentru Afaceri Europene a Parlamentului Landului Brandenburg, condusă de Barbara Richstein, vicepreședintele Parlamentului Landului Brandenburg și Matthias Stefke, vicepreședintele Comisiei Afaceri Europene și Politică de Dezvoltare a Landului Brandenburg.
Delegația germană a vizitat Liceul Tehnologic Sebeș, unitate de învățământ profesional, inclusiv în sistem dual, construcție nouă finanțată prin Programul Operațional Regional 2014-2020 și Liceul German.
În cadrul întâlnirii au fost abordate teme de interes comun precum dezvoltarea comunității locale și impactul pozitiv al investițiilor germane în zonă. De asemenea, un subiect important pe agenda de lucru a fost și formarea profesională în sistem dual, după modelul german și oportunitățile de finanțare europeană pentru educație prin Programul Regiunea Centru 2021-2027.
Evenimentul se datorează parteneriatului solid dintre Regiunea Centru și Landul Brandenburg, având ca obiectiv principal prezentarea exemplelor de succes din Regiunea Centru în implementarea proiectelor de dezvoltare regională, finanțate prin Programul Operațional Regional și cooperării bilaterale dintre Germania și România, în special între Landul Brandenburg și Regiunea Centru.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

15 mai, Ziua bujorului românesc: Floarea națională a României prezentă în folclorul românesc, în literatură, pictură și în motivele tradiţionale ale portului popular

Publicat

în

15 mai, Ziua bujorului românesc, floarea naţională a României

În octombrie 2022, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care bujorul este declarat Floare Naţională. „Se declară floarea de bujor, din familia Paeoniaceae, ca Floare Naţională a României.

În cultura orientală chineză, bujorul e considerat regele florilor, iar în Japonia, în trecut, doar familiile înstărite aveau dreptul să-l cultive în grădina proprie. De curând, în România, a fost propus ca acesta să devină „floare naţională”.
În Transilvania, Moldova sau Dobrogea i se mai spune busuioc roşu, palma-Maicii-Domnului, rujioară sau băbărujă. Sunt toate denumiri populare, arhaice, pentru a desemna bujorul românesc.
La începutul secolului al XIX-lea, Bujor era numele unui haiduc, numit astfel după culoarea aprinsă a părului. În cultura populară, bujorul este adesea asociat cu dorul, cu frumuseţea fizică sau cu dragostea. Îl întâlnim în versurile lui Eminescu, ale lui Coşbuc sau Alecsandri, dar şi în unele dintre poeziile publicate de Caragiale în Moftul Românesc (nr. 17, 1893).

În folclor, există credinţa că în petalele bujorului sunt ascunse spirite răutăcioase. Totuşi, în satele româneşti, la jumătatea lunii mai, ţăranii petrec la „Sărbătoarea bujorului”, în cadrul căreia oamenii aduc un omagiu naturii, dar şi frumuseţii spirituale şi fizice a mândrelor şi tinerilor feciori.

”Bujorul românesc” a fost adoptat de Asociația CAMARAZII ca simbol de reprezentare la evenimentele în care se marchează eroismul ostașilor Armatei Române și sângele vărsat pe câmpurile de bătălie. ”Bujorul românesc” a fost rezervat de Asociație la OSIM, ca marcă figurativă individuală, fiind publicat în Buletinul Oficial de Proprietate Industrială, Secțiunea Mărci.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba