Rămâi conectat

Știri

Șoferi, plecați în vacanță bine informați: Care sunt amenzile și pentru ce fapte se aplică

Publicat

în

Șoferi, plecați în vacanță bine informați: Care sunt amenzile și pentru ce fapte se aplică

Este vremea concediilor și folosim intensiv automobilul. Prin urmare, ar trebui să plecăm la drum bine informați, cu automobilul pus la punct, cu ochii mari la drum, ca să nu încălcăm legea rutieră

Dacă ne uitam retrospectiv la ultimii 10 ani, observăm că în perioada 2011-2017, valoarea punctului-amendă a crescut, progresiv, de la 67 de lei, până la 145 de lei.

Dacă începutul anului trecut s-a remarcat printr-o creștere bruscă pentru amenzile rutiere, situația a rămas echilibrată în 2021.

Astfel, plafonarea punctului de amendă este menținută pe tot parcursul anului în curs, până la data de 31 decembrie, conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 226/2020, publicate în Monitorul Oficial în decembrie 2020.

De asemenea, este indicat să cunoaștem care sunt amenzile rutiere, valabile pentru anul 2021, mai ales că legislația rutieră a suferit câteva modificări în cursul anului trecut, unele dintre acestea în beneficiul conducătorului auto, astfel:

– prezentarea contractului sau a poliței RCA în format fizic (pe hârtie) nu mai este necesară; verificarea se poate electronic sau chiar prin accesarea bazei de date a asigurărilor RCA;

– este permisă folosirea telefonului mobil la volan, dacă este folosit sistemul hands-free (mâini libere);

De asemenea, trebuie să știm că o amendă dată de polițist este un act care poate fi contestat. Există câteva situații în care poți să scapi legal fără să o plătești. „Fie pentru că amenda a fost aplicată abuziv, fie pentru că procesul verbal a fost întocmit fără respectarea prevederilor legale sau că termenele legale au fost depășite, un șofer are multe portițe de scăpare, chiar dacă acestea sunt înguste”, potrivit ziare.com.

Iar contestarea procesului-verbal este calea de urmat în cazul în care ești convins că ai primit o amendă pe nedrept. În plus, potrivit unei decizii a ÎCCJ, procesul verbal poate fi anulat dacă fapta „nu este descrisă suficient”, însă acest aspect poate fi stabilit de către avocat.
Care sunt clasele de amendă în România

În România, există cinci clase de amendă. Patru se aplică persoanelor fizice, iar ce-a de-a cincea este valabilă doar pentru cele persoanele juridice.

Astfel că, amenda maximă pe care o poate primi un conducător auto, persoană fizică, este de 2.900 de lei, iar pentru persoanele juridice, aceasta poate atinge 14.500 de lei.

Concret, potrivit autovit.ro, sumele de bani pe care șoferii le plătesc, de fiecare dată când încalcă legea, sunt următoarele:

– clasa I – pentru 2 sau 3 puncte de amendă – între 290 și 435 de lei;
– clasa a II-a – pentru 4 sau 5 puncte de amendă – între 580 și 725 lei;
– clasa a III-a – de la 6 până la 8 puncte de amendă – între 870 și 1.160 de lei;
– clasa a IV-a – de la 9 până la 20 de puncte de amendă – între 2.305 și 2.900 de lei;
– clasa a V-a – de la 21 până la 100 de puncte de amendă – între 3.045 și 14.500 de lei.

Este limita de viteză de 130 km/h pe autostradă și cei mai mulți șoferi merg cu 139 sau 140. O talpă un pic mai grea pe pedala de accelerație pentru câteva secunde și sunt pasibili de amendă. Dar ce amendă primești pentru depășirea vitezei legale?

Depășirea vitezei legale se plătește. Amenzile rămân neschimbate în 2021. Acest lucru se întâmplă după ce Guvernul a decis, printr-o ordonanță de urgență, plafonarea punctului-amendă la suma de 145 de lei. Ultima creștere a sa a avut loc în anul 2017, atunci când a ajuns de la 125 la 145 de lei.

Astfel, în funcție de abatere, șoferii vor plăti amenzi cuprinse între 290 și 2.900 de lei pentru depășirea vitezei legale.
Amenzi pentru depășirea vitezei legale în funcție de ce arată radarul

Polițistul rutier dispune acordarea a două sau trei puncte-amendă, echivalentul a 290 sau 435 de lei, pentru depășirea vitezei legale cu 10-20 km/h. Se acordă în acest caz și două puncte de penalizare.

Cei care aleg să calce pedala de accelerație cu 21-30 km/h peste viteza maximă admisă pe sectorul de drum pe care se deplasează vor primi patru sau cinci puncte- amendă, echivalentul a 580 sau 725 de lei. Se adaugă și trei puncte de penalizare.

O pedeapsă și mai dură primesc cei care depășesc viteza legală cu 31-40 km/h. Vor fi sancționați cu 6-8 puncte-amendă (870 – 1.160 de lei). Conducătorii auto care comit această abatere vor primi și patru puncte de penalizare.

Se sancționează cu 9-20 de puncte-amendă, adică o sumă cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei, depășirea vitezei legale cu 41-50 km/h. Șoferii vor avea și șase puncte de penalizare.
Depășirea vitezei legale te poate lăsa fără permis

“Am mers cu 200 km/h pe autostradă. Îi depășeam pe toți! Toți se dădeau la o parte când mă vedeau venind!”, se laudă un șofer pe un grup dedicat pasionaților de mașini.

Astfel de lăudăroși care se cred la curse pe șosele trebuie să știe că ar pute face curse cu transportul public în următoarele trei luni, în cazul în care sunt prinși de radar.

Cei care recurg la depășirea vitezei legale cu peste 50 km/h pot primi de la 9 la 20 de puncte-amendă și pot rămâne fără permis pentru o perioadă de 90 de zile.

Sursa:realitatea.net, promotor.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Zeci de mii de ambalaje colectate în prima lună a campaniei „Roboțelul Binelui” din Alba

Publicat

în

În Alba, zeci de mii de ambalaje colectate în prima lună a campaniei „Roboțelul Binelui”

În cadrul primei luni a campaniei umanitare și de mediu „Roboțelul Binelui”, derulată de Crucea Roșie Română Filiala Alba, au fost strânse 31.732 de ambalaje la cele trei puncte de colectare din Alba Iulia, Cugir şi Sebeş.

Punctele de colectare sunt amplasate în Alba Iulia – în zona Casa de Cultură a Sindicatelor, la Sebeș – în zona Piaței Agro-Alimentare „Dacia” și la Cugir – în zona Parcare UM Cugir și stația autobuz strada 21 Decembrie 1989. Aici, prin intermediul unor RVM-uri (automate inteligente de colectare selective), furnizate gratuit de către o firmă din Sebeş, „Roboțelul Binelui” transformă deșeurile în fapte bune.

La punctele de colectare pot fi aduse inclusiv ambalaje de băuturi care nu au sigla SGR sau etichetă. Fiecare ambalaj reciclat înseamnă o donație pentru Crucea Roșie Română Filiala Alba din partea a două companii din Sebeş, destinată susținerii unor proiecte umanitare, educaționale, medicale, pentru campanii de promovare a sănătății sau pentru pregătirea intervenției în caz de dezastre.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Locuințele din Lupșa și Hădărău, branșate la sistemul cu apă potabilă centraliza: Proiectul care așteaptă undă verde de la APM Alba

Publicat

în

Locuințele din Lupșa și Hădărău, branșate la sistemul cu apă potabilă centralizat

Peste 400 de branșamente urmrează să fie făcute, prin proiectul care așteaptă undă verde de la APM Alba.

Amplasamentul studiat se găsește în comuna Lupșa, localitatea Lupșa și Hădărău. Terenurile pe care se vor executa lucrările proiectate sunt cuprinse pe domeniul public-administrativ al acesteia.

În prezent, zona studiată din localitățile Lupșa și Hădărău, nu dispun de un sistem centralizat de alimentare cu apă potabilă. Există un sistem de alimentare cu apă și stație de tratare – aflat la nivel de execuție, cu implementare în perioada imediat următoare, motiv pentru care se va face referire la această rețea ca și cum ar fi existentă.

Problema la sistemul de alimentare cu apă potabilă este faptul că proiectul nu a fost finanțat și pentru branșamentul proprietăților la acest sistem. Investiția inițială a fost de execuție a captării de apă, stației de tratare și conductele de distribuție.

Prin urmare, proprietățile nu sunt branșate la sistemul de alimentare cu apă, motiv pentru care acest sistem nu este integral. Totodată, fără a avea consumatori, Stația de Tratare nu poate funcționa în parametrii proiectați.

Prin investiția propusă se dorește branșarea proprietăților la sistemul de alimentare cu apă.

Ținând cont de cele arătate mai sus și de prevederile și conținutul documentelor strategice de țară care sunt:

– planul național de dezvoltare;
– codul național strategic de referință;
– programul național de dezvoltare urbană;
– planul de dezvoltare al regiunii;
– strategia de dezvoltare a Comunei.

Majoritatea gospodăriilor se alimentează cu apă din fântâni, sau diferite tipuri de captări (curs de apă, foraj) dar nu beneficiază de apă potabilă. Situația actuală este incompatibilă cu normele sanitare din U.E., dar și cu normele societății moderne, iar populația este expusă riscului epidemiologic de apariție a îmbolnăvirilor hidrice.

Consiliul Local LUPȘA urmărește branșarea tuturor proprietăților la sistemul de alimentare cu apă potabilă centralizat.

Entitatea responsabilă cu implementarea proiectului este Consiliul Local al Comunei Lupșa.

Conform documentației, pentru dimensionarea sistemului de alimentare cu apă, s-a considerat că, în perspectivă, toți locuitorii vor avea instalații interioare de apă rece, apă caldă și canalizare, cu preparare individuală a apei calde.

În urma calculelor efectuate conform SR 1343-1/95, au rezultat următoarele debite caracteristice (pentru nevoi gospodărești, nevoi publice):

Qzi med = 224,56 m³/zi = 2,59 l/s;
Q zi max = 291,94 m³/zi = 3,37 l/s;
Q max orar = 817,43 m³/zi = 34,05 m³/h = 9,46 l/s.

Branșamentul locuințelor se va face prin cămine de branșament din material plastic, prevăzute cu capac de acces. Căminele vor fi pre-echipate cu contor Dn 25 mm, 2 robinete de secționare, cât și mufe de legătură la conducta de branșament.

Amplasarea căminelor de branșament se va face la limita de proprietate, pe cât posibil în spațiul verde evitându-se astfel amplasarea acestora în trotuar.

Astfel, s-a prevăzut un număr de 446 buc cămine de branșament, în vederea contorizării întregii zone extinse a localităților.

Conductele de branșament sunt realizate din țeavă de PEHD PE100 Pn6 RC având diametrul Dn 25 și se vor realiza din conducta de serviciu prin intermediul colierelor de branșare pentru țevi de polietilenă, adaptate la diametrul conductelor (conform SR 8591-91 și SR 4163/1-95).

Lungimea totală a conductelor de branșament PEID PE100 RC DN25 mm Pn 6 va fi de cca. 1460 ml.

Calculul sarcinii hidrodinamice necesare pentru alimentarea cu apă a unei gospodării s-a efectuat în ipoteza asigurării prin branșament a necesarului de apă rece și necesarul de apă rece pentru prepararea apei calde, pentru punctul de consum cel mai dezavantajat din punct de vedere hidraulic.

Pentru o gospodărie obișnuită, tip parter sau P+1, se vor prevedea branșamente Dn 25, executate din țeava PEID 25, prevăzute cu contor de apă Dn 25 (Qn=1,50-6,00 m³).
Montajul conductelor de branșament se va face subteran sub adâncimea minimă de îngheț conform STAS 6054-77 (-0,90 m).

Săpătura se execută atât mecanic cât și manual, funcție de prezența pe traseu a altor utilități, cu pereți verticali, lățimea săpăturii aferente conductei de legătură fiind de 0,6 m; pozarea conductei se va realiza pe un pat de nisip de 10 cm sub generatoarea inferioară, iar umplutura până la 15 cm deasupra generatoarei superioare se va realiza cu nisip bine compactat, restul umpluturii fiind reprezentat de materialul rezultat din săpătură, sortat și măruntit pentru eliminarea bolovanilor și a bulgărilor mari. Materialul excedentar, rezultat în urma săpăturii, va fi îndepărtat.

Căminul de apometru va fi de tip monobloc, complet echipat, compus din: corp cămin din polietilenă (PE) executat prin turnare în dublu strat – strat compact de polietilenă la exterior și strat de polietilenă expandată la interior, cu rol de izolație termică, având Dn500 mm și H= 1100 mm, prevăzut cu capac din polietilenă; capacul este prevăzut cu cameră de formare a pernei de aer împotriva înghețului, etanșarea se face cu garnitură din cauciuc EPDM; căminul este echipat cu contor, robinete de separare și fitingurile de montaj aferente. Căminul se montează pe un pat de nisip de 10 cm, bine compactat, materialul de umplutură se va aplica în straturi uniforme succesive de 20 – 40 cm, cu compactare la minim 90%.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Vizită la Sebeș a unor oficiali din Landul Brandenburg

Publicat

în

Oficiali din Landul Brandenburg în vizită la Sebeș

Marți 14 mai, conducerea Primăriei Sebeș a primit, în Aula Primăriei, o delegație a membrilor Comisiei pentru Afaceri Europene a Parlamentului Landului Brandenburg, condusă de Barbara Richstein, vicepreședintele Parlamentului Landului Brandenburg și Matthias Stefke, vicepreședintele Comisiei Afaceri Europene și Politică de Dezvoltare a Landului Brandenburg.
Delegația germană a vizitat Liceul Tehnologic Sebeș, unitate de învățământ profesional, inclusiv în sistem dual, construcție nouă finanțată prin Programul Operațional Regional 2014-2020 și Liceul German.
În cadrul întâlnirii au fost abordate teme de interes comun precum dezvoltarea comunității locale și impactul pozitiv al investițiilor germane în zonă. De asemenea, un subiect important pe agenda de lucru a fost și formarea profesională în sistem dual, după modelul german și oportunitățile de finanțare europeană pentru educație prin Programul Regiunea Centru 2021-2027.
Evenimentul se datorează parteneriatului solid dintre Regiunea Centru și Landul Brandenburg, având ca obiectiv principal prezentarea exemplelor de succes din Regiunea Centru în implementarea proiectelor de dezvoltare regională, finanțate prin Programul Operațional Regional și cooperării bilaterale dintre Germania și România, în special între Landul Brandenburg și Regiunea Centru.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba