Rămâi conectat

Știri

Când e gata Catedrala Mântuirii Neamului. În ce stadiu se află construcţia lăcaşului de cult

Publicat

în

Află de pe radiounirea.ro când e gata Catedrala Mântuirii Neamului si în ce stadiu se află construcţia lăcaşului de cult.

Catedrala Mântuirii Neamului este realizată în proporție de 60%, urmând ca în iunie 2017 edificiul să fie finalizat la roșu, fapt ce va permite oficierea de slujbe în noul lăcaș de cult.

„Noi sperăm că în 2017 starea ei va permite să fie consacrată cultului. (…) Ea ar trebui să fie închisă, cu ferestre și uși, să fie acoperită, să aibă și catapeteasmă pictată. (…) Aceasta va permite ca în Catedrală să se oficieze slujbe”, a declarat joi pr. Nicolae Crângașu, consilier patriarhal coordonator la Sectorul monumente și construcții bisericești al Patriarhiei Române, cu ocazia unei vizite de documentare pe șantierul Catedralei Mântuirii Neamului.

El a precizat că, până în prezent, pentru ridicare Catedralei Mântuirii Neamului s-au cheltuit circa 46 de milioane de euro, pentru finalizarea lucrărilor fiind necesare încă 40 — 45 milioane de euro.

Inginerul Vasile Crăcăoanu, consilier patriarhal la Sectorul monumente și construcții bisericești al Patriarhiei Române, a afirmat, referindu-se la cantitățile de materiale necesare pentru întregul obiectiv, că se vor utiliza aproximativ 100.000 de metri cubi de beton, din care au fost turnați 65.000 de metri cubi. De asemenea, armătura rigidă utilizată în șantier este de 4.500 de tone, iar armătura flexibilă (oțel laminat la cald) de aproximativ 25.000 de tone, până în prezent fiind utilizate aproximativ 65% din aceste cantități.

Crăcăoanu a informat că „o mare parte din această cantitate de beton, aproximativ 25.000 de metri cubi, și 5.000 de tone de armătură au intrat doar în fundația Catedralei Mântuirii Neamului, un radier casetat cu o grosime de 4 metri, și, local, în zona grinzilor principale, de 6 metri”.

„În interiorul radierului, înglobată în beton, a fost așezată crucea de temelie, sfințită în anul 2007, când s-a decis că acest amplasament va fi cel definitiv. Totodată, împreună cu crucea se află un hrisov așezat într-o confecție metalică din inox, care să reziste peste vremuri”, a precizat consilierul patriarhal.

Din luna august 2013 până în prezent au fost executate lucrări de realizare a suprastructurii Catedralei Mântuirii Neamului care au fost finalizate în proporție de 100% între cotele + 0,00 m ÷ +9,00 m și 90% între cotele + 9,00 m ÷ +18,00 m. De asemenea, au mai fost demarate și lucrările pentru nivelul +18.00 m ÷ +27,00 m, procentul de finalizare a acestora fiind de 50%.

Din punct de vedere cantitativ, toate aceste lucrări înseamnă 2.978 metri cubi de zidărie, 9.788 metri cubi beton turnați, 4.909 tone armătură flexibilă, 1.915 tone armătură rigidă, 27.468 metri pătrați cofraje și peste 30.000 metri liniari de suduri.

El a mai amintit că, în ultima perioadă, pe șantierul Catedralei Mântuirii Neamului, se lucrează cu un efectiv cuprins între 300 — 350 de muncitori, în funcție de lucrările desfășurate. Aceștia lucrează în trei schimburi: 7,00-18,00 — sudori și muncitori care montează structura rigidă; 13,00-22,00 — zidari; 22,00-6,00 — dulgheri și betoniști.

Citește și Un deputat vine cu o propunere inedită: TAXA OFICIALĂ CĂTRE BISERICĂ

Clădirea Catedralei Mântuirii Neamului este proiectată să reziste la toate cutremurele de 8,5 grade pe scara Richter, pe o perioadă de minimum 500 de ani.

Potrivit Patriarhiei Române, obiectivul principal al echipei de coordonare a lucrărilor îl reprezintă continuarea lucrărilor la structura de rezistență a Catedralei Mântuirii Neamului și finalizarea acestora până în luna iunie 2017. Apoi, în funcție de sursele de finanțare obținute pentru execuția întregului ansamblu arhitectural, prioritățile sunt: execuția subsolurilor clădirilor adiacente Catedralei; execuția parcării subterane, a lumânărarului, a pangarului și a pieței pietonale.

În prezent, se monitorizează frecvent tasarea corpului Catedralei Mântuirii Neamului, astfel încât să se poată demara execuția subsolurilor clădirilor adiacente (pentru a nu apărea diferențe de nivel între cele două corpuri cu tasări diferite).

La inițiativa patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, între anii 2007 și 2010 au fost parcurse toate etapele necesare pentru pregătirea documentației ridicării locașului. În 2010 s-a organizat un concurs pentru atribuirea lucrărilor, iar în toamna acelui an au început primele lucrări pregătitoare (execuția pereților mulați și a excavațiilor).

Lucrările efective la Catedrala Mântuirii Neamului au început pe 23 decembrie 2011.

sursa: agerpres.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Publicitate

Știri

A patra ediție a Târgului de joburi organizat de Universitatea din Alba Iulia: Când va avea loc

Publicat

în

Când va avea loc a patra ediție a Târgului de joburi organizat de Universitatea din Alba Iulia

Centrul de Informare, Consiliere și Orientare în Carieră al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (CICOC UAB) în parteneriat cu Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Alba și Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba va organiza în data de 22 mai Târgul de joburi  CARIERA UAB, pentru studenți și absolvenți.

Sunt invitate să participe organizații din toate domeniile, interesate de a oferi studenților și absolvenților UAB locuri de muncă, practică, internship, voluntariat sau stagii de documentare în vederea elaborării lucrărilor de licență sau de disertație.

Succesul primelor trei ediții ale Târgului de joburi organizat la UAB, precum și rata crescută de inserție înregistrată ca urmare a desfășurării lor, determină continuarea organizării acestor tipuri de activități la nivelul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, prin Centrul de Informare, Consiliere și Orientare în Carieră (CICOC-UAB).

Angajatorii care sunt în căutare de viitori angajați și doresc să îi întâlnească pe studenții sau absolvenții UAB aflați în procesul de identificare al unui loc de muncă sau reconversie profesională, pot transmite intenția de participare, împreună cu locurile vacante disponibile și numărul acestora la adresa de email [email protected], până la data de 15 mai, în vederea alocării unui stand.

Acest Târg de joburi este organizat în cadrul Proiectului CNFIS-FDI-2024-F-0466- MĂSURI INTEGRATIVE DE CONSILIERE ÎN CARIERĂ ȘI ARMONIZARE A OFERTEI DUCAȚIONALE CU RIGORILE PIEȚEI MUNCII – CARIERA UAB, finanțat de către Ministerul Educației, prin Fondul de Dezvoltare Instituţională destinat universităţilor de stat – FDI 2022 (Domeniul 7: Corelarea ofertei educaţionale cu cererea pieţei muncii, consilierea și orientarea în carieră), Manager de Proiect: Conf.univ.dr. Larisa Dragolea, Director al Centrului de Informare, Consiliere și Orientare în Carieră.

Centrul vine în sprijinul studenților, absolvenților, elevilor din clasele terminale, prin oferirea de servicii de informare, consiliere și orientare pentru alegerea traseului profesional, servicii de consiliere psihologică și evaluare aptitudinală, consiliere vocațională și educațională, monitorizarea inserției pe piața muncii, sprijin în procesul de identificare a locului de muncă potrivit, în acord cu abilitățile personale și competențele dobândite pe parcursul studiilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Reabilitare moderată a şcolii generale din Tăuţi: Care este stadiul lucrărilor

Publicat

în

Care este stadiul lucrărilor de reabilitare moderată a școlii generale din Tăuți

Autoritățile locale și județene au verificat, zilele trecute, stadiul lucrărilor de reabilitare moderată a şcolii generale din Tăuţi, comuna Meteş.
Investiţia va transforma această unitate de învăţământ într-una modernă, care poate rivaliza cu oricare alta din mediul urban, au transmis reprezentanții Consiliului Județean Alba.
Aceștia au precizat că finanţarea merge spre lucrările la clădire, pornind de la refacerea reţelelor electrice și a pardoselilor, schimbarea uşilor, izolaţii și copertine, până la sistemul de iluminat cu LED şi senzori de prezenţă.
O altă linie de finanţare prin PNRR presupune achiziţia de mobilier şcolar și de echipamente digitale pentru organizarea învăţării în mediul virtual.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Parcul Fotovoltaic Alba Iulia, proiect finalizat

Publicat

în

Parcul Fotovoltaic Alba Iulia, proiect finalizat

Autoritățile locale din Alba Iulia au anunțat finalizarea unui proiect ambițios și vital pentru sustenabilitatea orașului: Parcul Fotovoltaic Alba Iulia.
Amplasat strategic în zona de centură, noul parc acoperă 10.000 de metri pătrați și este echipat cu 1.414 module fotovoltaice, fiecare având o capacitate de 550Wp.
Capacitatea totală este de 777.7 kWp.
Investiția s-a realizat prin proiectul „Promovarea producției de energie din surse regenerabile pentru consum propriu la nivelul Municipiului Alba Iulia”, care include și instalarea de centrale fotovoltaice pe 5 clădiri publice. Toate acestea sunt posibile datorită finanțării generoase prin granturile norvegiene. Proiectul a fost finanțat prin Mecanismul Financiar SEE 2014-2021, Program pentru Energie în România, cu un grant de 611.262,00 euro.
„Este un pas mare înainte în angajamentul nostru pentru un viitor mai verde și mai curat. Așteptăm cu nerăbdare să vedem impactul pozitiv pe care această inițiativă îl va avea asupra comunității și mediului înconjurător”, au transmis reprezentanții Primăriei Alba Iulia.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba