Rămâi conectat

Știri

Focar de pesta porcină africană în localitatea Ampoița: Este al doilea focar activ din Alba după ce, în urma unei pauze a îmbolnăvirilor la animale, s-a reușit închiderea tuturor celorlalte focare

Publicat

în

Focar de pesta porcină africană în localitatea Ampoița

După o perioadă relativ lungă de timp, în care îmbolnăvirile la suine au fost tot mai puține, un focar de pestă porcină africană, la porc domestic, a fost depistat în localitatea Ampoița din comuna Meteș.

Acesta este al doilea focar activ din județul Alba după ce, în urma unei pauze a îmbolnăvirilor la animale, s-a reușit închiderea tuturor celorlalte focare.

Atenționăm crescătorii că odată că odată cu încălzirea vremii există și riscul ca numărul focarelor de pestă porcină africană să crească. De asemenea, în perioadele de vară există o mobilitate mai mare a oamenilor, dar și, posibil, mai multe transporturi ilegale de animale, ceea ce crește și riscul de răspândire a bolii în gospodăriile populației.
Focarul de pestă porcină africană de la Ampoița a fost confirmat în urma analizelor efectuate în laboratorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Alba. Inspectorii DSVSA Alba au întreprins mai multe măsuri, în regim de urgență, pentru prevenirea răspândirii îmbolnăvirilor, între care acțiuni de dezinfecție, lichidarea focarului, restricționarea circulației persoanelor și animalelor în zona afectată, punerea sub supraveghere sanitară-veterinară a exploatației, declanșarea anchetei epizootice, informarea populației privind măsurile generale de prevenire a îmbolnăvirilor la animale etc.

De asemenea, a fost convocat Centrul Local pentru Combaterea Bolilor transmisibile și s-a realizat un plan de măsuri, în vederea prevenirii răspândirii îmbolnăvirilor.
În total, au fost afectați 53 de porci, dintre care: 32 suine tineret, 18 suine adulte și 3 suine moarte.
Au fost stabilite zonele de protecție și supraveghere, după cum urmează:
– În zona de protecție (0-3 km în jurul focarului) se află localitățile: Ampoița, Ighel, Tăuți
– În zona de supraveghere (3-10 km în jurul focarului) se află localitățile: Țelna, Ighiu, Bucerdea Vinoasă, Craiva, Șard, Alba Iulia, Inuri, Laz, Văleni, Meteș, Poiana Ampoiului
– Fonduri de vânătoare aflate în zona de protecție și supraveghere: FV 23 Cricău, FV 34 Ampoița, FV 35 Ighiu, FV 38 Valea Mică, FV 39 Alba Iulia, FV 41 Vințu.
În zonele de protecție și supraveghere trebuie respectate mai multe măsuri, între care:
– Utilizarea metodelor adecvate de dezinfecție la intrările și ieșirile din exploatațiile de animale;
– Menținerea porcilor separat de celelalte animale domestice, fără să aibă posibilitatea să intre în contact cu animale sălbatice;
– Aplicarea tuturor măsurilor de biosecuritate transmise de medicii veterinari;
– Interzicerea organizării de târguri, piețe, expoziții și alte manifestări care adună la un loc mai multe animale;
– Interzicerea vânzării porcilor din exploatațiile populației.
În continuare, respectarea măsurilor de către crescătorii de animale este extrem de importantă pentru prevenirea răspândirii îmbolnăvirilor la animale în toate zonele din județ. În acest sens, transmitem populației să nu cumpere purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificați, cu crotalie, și fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit; creșteți porcii doar în spații închise, fără posibilitatea de a veni în contact cu porcii din alte exploatații, cu porcii mistreți sau cu proprietarii care dețin porci domestici; este recomandat ca pentru dezinfecția la intrarea în adăpost, să puneți o tăviță cu burete sau paie îmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică sau cu un biocid recomandat de un medic veterinar.
Acesta este al doilea focar activ din județul Alba la porc domestic. În prezent, mai evoluează un focar, în localitatea Ighiu, depistat în 23 iunie. Din cauza acestuia, localitatea Ampoița se afla în zona de restricții.
Cum recunoaștem un porc infectat cu virusul PPA:
– moartea subită;
– prezența unei febre ridicate, de 40-42 grade;
– prezența unei înroșire a pielii, simptom ce poate fi sesizat mai mult la animalele cu pielea deschisă. Această înroșire apare mai ales în vârful urechilor, la coadă, pe piept și/sau în zona abdomenului;
– animalele bolnave își pierd pofta de mâncare, devin apatice și înainte de deces cu 24-48 de ore își pierd coordonarea motrică;
– voma, diaree (uneori chiar cu sânge), scurgeri din ochi;
– scroafele avortează.
Pesta porcină africană nu produce îmbolnăviri la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni. Acest virus are însă mare impact la nivel economic și social.

Biroul de presă al DSVSA Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

A patra ediție a Târgului de joburi organizat de Universitatea din Alba Iulia: Când va avea loc

Publicat

în

Când va avea loc a patra ediție a Târgului de joburi organizat de Universitatea din Alba Iulia

Centrul de Informare, Consiliere și Orientare în Carieră al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (CICOC UAB) în parteneriat cu Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Alba și Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba va organiza în data de 22 mai Târgul de joburi  CARIERA UAB, pentru studenți și absolvenți.

Sunt invitate să participe organizații din toate domeniile, interesate de a oferi studenților și absolvenților UAB locuri de muncă, practică, internship, voluntariat sau stagii de documentare în vederea elaborării lucrărilor de licență sau de disertație.

Succesul primelor trei ediții ale Târgului de joburi organizat la UAB, precum și rata crescută de inserție înregistrată ca urmare a desfășurării lor, determină continuarea organizării acestor tipuri de activități la nivelul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, prin Centrul de Informare, Consiliere și Orientare în Carieră (CICOC-UAB).

Angajatorii care sunt în căutare de viitori angajați și doresc să îi întâlnească pe studenții sau absolvenții UAB aflați în procesul de identificare al unui loc de muncă sau reconversie profesională, pot transmite intenția de participare, împreună cu locurile vacante disponibile și numărul acestora la adresa de email [email protected], până la data de 15 mai, în vederea alocării unui stand.

Acest Târg de joburi este organizat în cadrul Proiectului CNFIS-FDI-2024-F-0466- MĂSURI INTEGRATIVE DE CONSILIERE ÎN CARIERĂ ȘI ARMONIZARE A OFERTEI DUCAȚIONALE CU RIGORILE PIEȚEI MUNCII – CARIERA UAB, finanțat de către Ministerul Educației, prin Fondul de Dezvoltare Instituţională destinat universităţilor de stat – FDI 2022 (Domeniul 7: Corelarea ofertei educaţionale cu cererea pieţei muncii, consilierea și orientarea în carieră), Manager de Proiect: Conf.univ.dr. Larisa Dragolea, Director al Centrului de Informare, Consiliere și Orientare în Carieră.

Centrul vine în sprijinul studenților, absolvenților, elevilor din clasele terminale, prin oferirea de servicii de informare, consiliere și orientare pentru alegerea traseului profesional, servicii de consiliere psihologică și evaluare aptitudinală, consiliere vocațională și educațională, monitorizarea inserției pe piața muncii, sprijin în procesul de identificare a locului de muncă potrivit, în acord cu abilitățile personale și competențele dobândite pe parcursul studiilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Reabilitare moderată a şcolii generale din Tăuţi: Care este stadiul lucrărilor

Publicat

în

Care este stadiul lucrărilor de reabilitare moderată a școlii generale din Tăuți

Autoritățile locale și județene au verificat, zilele trecute, stadiul lucrărilor de reabilitare moderată a şcolii generale din Tăuţi, comuna Meteş.
Investiţia va transforma această unitate de învăţământ într-una modernă, care poate rivaliza cu oricare alta din mediul urban, au transmis reprezentanții Consiliului Județean Alba.
Aceștia au precizat că finanţarea merge spre lucrările la clădire, pornind de la refacerea reţelelor electrice și a pardoselilor, schimbarea uşilor, izolaţii și copertine, până la sistemul de iluminat cu LED şi senzori de prezenţă.
O altă linie de finanţare prin PNRR presupune achiziţia de mobilier şcolar și de echipamente digitale pentru organizarea învăţării în mediul virtual.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Parcul Fotovoltaic Alba Iulia, proiect finalizat

Publicat

în

Parcul Fotovoltaic Alba Iulia, proiect finalizat

Autoritățile locale din Alba Iulia au anunțat finalizarea unui proiect ambițios și vital pentru sustenabilitatea orașului: Parcul Fotovoltaic Alba Iulia.
Amplasat strategic în zona de centură, noul parc acoperă 10.000 de metri pătrați și este echipat cu 1.414 module fotovoltaice, fiecare având o capacitate de 550Wp.
Capacitatea totală este de 777.7 kWp.
Investiția s-a realizat prin proiectul „Promovarea producției de energie din surse regenerabile pentru consum propriu la nivelul Municipiului Alba Iulia”, care include și instalarea de centrale fotovoltaice pe 5 clădiri publice. Toate acestea sunt posibile datorită finanțării generoase prin granturile norvegiene. Proiectul a fost finanțat prin Mecanismul Financiar SEE 2014-2021, Program pentru Energie în România, cu un grant de 611.262,00 euro.
„Este un pas mare înainte în angajamentul nostru pentru un viitor mai verde și mai curat. Așteptăm cu nerăbdare să vedem impactul pozitiv pe care această inițiativă îl va avea asupra comunității și mediului înconjurător”, au transmis reprezentanții Primăriei Alba Iulia.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba