Rămâi conectat

Divertisment

10 iunie: A treia ediție a Cafenelei culturale aniversare, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba

Publicat

în

A treia ediție a Cafenelei culturale aniversare, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba

Joi, 10 iunie 2021, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba va avea loc o nouă ediție a proiectului 4.5 Cafenea Culturală, Aniversări Culturale. Aniversatul zilei este Alin Florea, directorul Bibliotecii Municipale „Liviu Rebreanu” Aiud, a cărui activitate culturală va fi prezentată în cadrul unui laudatio susținut de scriitorul Ioan Hădărig, director al Centrului Cultural „Liviu Rebreanu” din Aiud și membru al Filialei Alba – Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România.

Evenimentul se va desfășura online, pe paginile de Facebook și de Youtube ale Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba după următorul program:
Ora: 9:00 Memoria locului: Biblioteca Municipală Aiud în imagini
Ora 10:00 Recomandarea zilei – Atingerea singurătății, autor Ioan Hădărig
Ora: 12:00 Aniversații zilei
Ora 13:00 Proiectele bibliotecii – Cafeneaua Culturală: portrete culturale: Alin Florea și Ioan Hădărig
Ora 14:30 Poezia zilei – Ioan Hădărig
Ora 15:00 Expoziție de carte – din producția de carte a instituțiilor de cultură aiudene
Ora 17:00 Interviurile Bibliotecii – Alin Florea și Ioan Hădărig – transmisiune live de la evenimentul aniversar care va avea loc la Sala de lectură a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Proiectul 4.5 Cafenea Culturală, Aniversări Culturale este organizat de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și este destinat promovării creatorilor contemporani și oamenilor de cultură din Județul Alba, prin intermediul unor cafenele culturale, cu ocazia aniversărilor lor, prin activități proprii sau în colaborare cu parteneri. Totodată, cu acest prilej va fi valorificată și opera sau activitatea oamenilor de cultură invitați la eveniment.

Alin Florea conduce Biblioteca Municipală „Liviu Rebreanu” din Aiud, din anul 2014. Cu o bogată experiență în domeniul comunicării și al organizării de evenimente publice, dublate de o temeinică pregătire în domeniu, încă de la preluarea mandatului s-a implicat activ în derularea unor proiecte culturale cu un mare impact în rândul publicului aiudean și nu numai. Pe lângă activitatea curentă de biblioteconomie, Alin Florea a implementat o serie de programe și proiecte culturale menite să susțină și să promoveze activitatea de promovare a cărții și a scriitorilor. Activitatea sa științifică s-a concretizat în susținerea sau publicarea unor serii de studii și cercetări științifice cum ar fi: Rolul tinerilor revoluţionari de la 1848 în Transilvania (Ancheta Kozma); Tinerii şi istoria. Tineri la 1848-1849 în Transilvania (O listă publicată de Silviu Dragomir); Tinerii şi istoria. Tineri în Transilvania în Vormärz; Opţiune politică şi implicare revoluţionară la 1848 – 1849 în Transilvania. Elevii Blajului; Prezenţa tinerilor în Revoluţia de la 1848-1849 din Transilvania. Raportul lui Simion Balint; Tineri români în Revoluţia de la 1848 – 1849 din Transilvania: propunere pentru un indice al tinerilor; Activism şi implicare politică. Tineri români în Revoluţia de la 1848 – 1849 din Transilvania; Evaluări istoriografice asupra prezenţei tinerilor în Revoluţia de la 1848 – 1849 din Transilvania; Ovidiu Hulea, Avram Iancu; De la Blaj la Alba Iulia. Travaliul Marii Uniri; Câteva figuri memorabile de tineri români – conducători ai Revoluției de la 1848 – 1849 din Transilvania; Pagini dureroase din istoria Aiudului la 1848 – 1849. Cartea neagră (Fekete Koniv); Abdicarea Regelui Mihai – Act de responsabilitate politică față de neam.

Ioan Hădărig este membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Alba-Hunedoara din anul 2011 și director al Centrului Cultural „Liviu Rebreanu” din Aiud din anul 2005. Activitatea sa culturală bogată l-a transformat în unul dintre principalii artizani ai fenomenului cultural ce a explodat în municipiul Aiud, considerat astăzi pe bună dreptate un oraș al artelor. Pe lângă activitatea sa editorial și managerială, Ioan Hădărig este director artistic al Fundației „Inter – Art” Aiud, membru fondator și organizator al Taberei Internaționale de Artă Plastică „Inter – Art” Aiud , al Taberei Internaționale de Creație pentru Tineret, al Bienalei Intercontinentale de Grafică Mică, al Festivalului Internațional de Umor, al Festivalului Internațional de Film și Artă Fotografică Art Aiud, al Taberei Internaționale de Grafică Wine Art, al Taberei Internaționale de Artă Plastică Prison Art. De-a lungul anilor a avut o intensă colaborare cu Biblioteca Municipală „Liviu Rebreanu” Aiud, condusă de directorul Alin Florea. Dintre volumele publicate amintim: Iubirea pe o cruce de nisip, 1996; Lupta nebunului cu valul, 2002; Apocalipsa după Ioan, 2007; Trupul amantului ucis, 2008; Atingerea singurătății, 2012; Imagini ale Aiudului de altădată, album/poem editat în 7 limbi, în colaborare cu Robert Lixandru, ediția I – 2008, ediția a II-a și a III-a – 2011; studiu monografic: „ROMÂNIA LITERARĂ”, Aiud – 1930. Studiu monografic sau trei repere (contradictorii) ale situării în afara istoriei culturale europene, ediția I – 2010, ediția a II-a – 2011.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Tineret

O tânără din Timișoara, câștigătoare a trofeului „Voices”, la Alba Iulia

Publicat

în

O tânără din Timișoara, câștigătoare a trofeului „Voices”, la Alba Iulia

Duminică 12 mai a avut loc, la Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, Gala Laureaților Festivalului Național Concurs de Muzică Pop pentru Tineri și Studenți „Voices”, ediția a 12-a.
În deschiderea evenimentului, a încântat publicul Andreea Bianca Hanu, reprezentantă a Casei de Cultură a Studenților Ploiești, câștigătoarea trofeului ediției precedente. A urmat premierea pe secțiuni și recitalul de excepție al marelui interpret de muzică ușoară, Gabriel Dorobanțu, care a readus șlagărele de altă dată în inimile celor prezenți.
Juriul, condus de compozitorul și dirijorul Viorel Gavrilă – director general adjunct UCMR-ADA, avându-i ca membrii pe Paul Baidan – profesor doctor în muzică, Valentin Ilyeș – organizator de evenimente, Călin-Nicolae Bulac – cadru didactic universitar la secția de muzică a Facultății de Teologie din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, realizator de programe radio și reprezentant pentru județul Alba al Programului Național „Cantus Mundi” derulat de Corul Național de Cameră „Madrigal” și Gabriel Dorobanțu – una dintre legendele muzicii ușoare românești, după o misiune grea, întrucât concurenții au fost foarte talentați și bine pregătiți din punct de vedere muzical, au realizat următorul clasament:
Trofeul festivalului – Teodora Șițoiu, CCS Timișoara
*Secțiunea Case de Cultură Studențești
Locul I – Georgiana Claudia Zbutea, CCS Cluj-Napoca
Locul II – Lisa Banyai, CCS Cluj-Napoca
Locul II – Daria Ioana Mitea, CCS Sibiu
Locul III – Sorana Timea Fărcaș, CCS Târgu Mureș
Locul III – Luz Milagros Maria Șuteu, CCS Alba Iulia
Mențiunea 1 – Diana Maria Dumitru, CCS Sibiu
Mențiunea 2 – Mihai Șerbănescu, CCS Alba Iulia
*Secțiunea Talente Locale
Locul I – Maria Raluca Imbre
Locul II – Talida Boțan
Locul III – Maria Andrieș
Mențiune – Mădălina Frățilă
Festivalul a fost organizat de Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia, cu sprijinul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și al Primăriei Municipiului Alba Iulia, prin Centrul Cultural Palatul Principilor, în parteneriat cu Liga Studenților din Universitatea “1 Decembrie 1918” Alba Iulia.
foto: Silviu Ciontea

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Tineret

Un nou concurs cu tematică de protecție civilă în Alba: Care au fost câștigătorii

Publicat

în

Care au fost câștigătorii concursului cu tematică de protecție civilă din Alba

„Cu viața mea apăr viața!” este deviza sub care se desfășoară an de an concursurile cu tematică de protecție civilă în care elevii din școlile gimnaziale și licee din Alba își consolidează cunoștințele și deprinderile în situații de urgență.

Concursul a constat în trei probe, una teoretică și două practice, respectiv transportul asistat al unui accidentat așezat pe targă și deplasarea cu masca pe figură într-un raion de obstacole.
Toți elevii au dat dovadă de îndemânare și entuziasm, de spirit de competiție și fair-play.
Și pentru că orice concurs trebuie să aibă și un clasament, în cadrul etapei județene acesta a fost următorul:
Gimnaziu:
*Locul I – Școala Gimnazială ,,Simion Bărnuțiu” Blaj
*Locul II – Liceul cu program Sportiv Alba Iulia
*Locul III – Liceul ,,Dr. Lazăr Chirilă” Baia de Arieș
Liceu:
*Locul I – Liceul ,,Dr. Lazăr Chirilă” Baia de Arieș
*Locul II – Colegiul Național Militar ,,Mihai Viteazu” Alba Iulia
*Locul III – Colegiul Național „David Prodan” Cugir
*Mențiune I – Colegiul Tehnic ,,Apulum” Alba Iulia
*Mențiune II – Centrul Județean de Excelență Alba Iulia

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Tineret

Care sunt invitații speciali ai Festivalului „Voices” de la Alba Iulia

Publicat

în

Invitați speciali la Festivalul „Voices” de la Alba Iulia

Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia, cu sprijinul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și al Primăriei Municipiului Alba Iulia, prin Centrul Cultural Palatul Principilor, în parteneriat cu Liga Studenților din Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, vă invită, în perioada 11-12 mai, la Festivalul Național Concurs de Muzică Pop pentru Tineri și Studenți “Voicea”, ediția a 12-a.

14 tineri talentați din Cluj-Napoca, Sibiu, Timișoara, Târgu Mureș, Pitești și Alba Iulia, acompaniați de un band live, vor concura pe scena Casei de Cultură a Studenților pentru premii în valoare totală de 12.500 de lei, în fața unui juriu prestigios, condus de compozitorul și dirijorul Viorel Gavrilă, director general adjunct UCMR-ADA.

Anul acesta, festivalul, care are ca scop susținerea și promovarea talentelor din mediul de tineret și studențesc, în domeniul artistic, în speță al interpretării vocale, se desfășoară pe două secțiuni, Secțiunea Case de Cultură Studențești și Secțiunea Talente Locale.

Invitații speciali ai acestei ediții sunt Olivia Addams și Gabriel Dorobanțu.

Programul festivalului:

*Sâmbătă 11 mai, ora 18.00

Concurs naţional de muzică pop pentru tineri şi studenţi

Concert Olivia Addams

*Duminică 12 mai, ora 18.00

Gala Laureaților

Concert Gabriel Dorobanțu

Microrecital Andreea Bianca Hanu, câștigătoarea trofeului ediției 2023

Prezintă: Andreea Bogdan

Accesul este gratuit în ambele seri de festival.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba