Rămâi conectat

Social-Economic

Cine va exploata aurul la Rovina: Carpathian Gold, o firma canadiana mica, dar cu datorii mari

Publicat

în

Afla de pe radiounirea.ro cine va exploata aurul de la Rovina si cum o firma canadiana mica, dar cu datorii mari, a ajuns la un pas de a pune mana pe un zacamant mineral de o valoare inestimabila.

Acordarea licentei de exploatare a aurului de la Rovina firmei Carpathian Gold din Canada ridica multe semne de intrebare. In primul rand, firma a obtinut licenta intr-un mod total netransparent. Apoi, are o experienta redusa in domeniul exploatarii miniere. Putinele informatii care apar despre companie arata ca este o firma mica, avand doar doua licente- una in Brazilia si cealalta in Romania, cu datorii bancare de 213 milioane de dolari. Problemele financiare, create mai ales din cauza proiectului din Brazilia, nu au impiedicat autoritatile romane sa acorde acestei firme, prin intermediul subsidiarei Samax Romania, licenta de exploatare de la Rovina, la 20 de kilometri de Rosia Montana, pe o perioada de 20 de ani. Important de mentionat este ca imediat dupa anuntul privind acordarea licentei, valoarea actiunilor firmei s-a dublat pe bursa din Toronto.

  • Anuntul privind obtinerea licentei a fost facut chiar de Carpathian Gold saptamana trecuta, in urmatoarele zile avand loc o crestere spectaculoasa a actiunilor. Compania este listata pe bursa de la Toronto. Autoritatile romane, prin ANRM, nu au comentat pana acum in niciun fel acest anunt. Practic, partea romana da dovada de o mare lipsa de transparenta. Precizam ca licenta a fost acordata de
    Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM).

Carpathian Gold, prin filiala sa din Brazilia, Mineracao Riacho dos Machados Ltda., are un acord de finantare cu Macquarie Bank Ltd. de 220,7 milioane de dolari, din care a tras pana acum 213 milioane de dolari. Compania a beneficiat in ultimul an de mai multe prelungiri pentru inceperea rambursarii fondurilor, ultimul termen fiind extins pana la 12 iunie 2015. Acordul de finantare a fost incheiat special pentru exploatarea miniera din Brazilia, insa aceasta i-a creat o serie de probleme companiei. In ianuarie 2014, Agentia de Mediu din Brazilia le-a suspendat licenta din cauza unor indundatii puternice care au creat pagube mari asupra exploatarii. Compania a fost obligata sa efectueze unele lucrari costisitoare de remediere in vederea reluarii operatiunilor de exploatare.

Costurile suplimentare costisioare din Brazilia au determinat, la inceputul anului trecut, schimbarea managementului companiei, in frunte cu CEO-ul Dino Titaro. In acest moment, sef interimar este Guy Charette. Unul dintre membrii conducerii este si Alexandru Nicolici, director al SAMAX Romania SRL.

In 2011, unul dintre gigantii industriei miniere, Barrick Gold, a cumparat 9% din actiunile Carpathian Gold pentru 20 de milioane de dolari.  In acest fel, Carpathian Gold a capatat mai multa credibilitate pe piata.

Este practica raspandita in domeniu ca marile companii sa intre ca actionari minoritari in companii mult mai mici care au licente de explorare prin diverse tari. Astfel, marile companii se asigura ca sunt si ele beneficiare in cazul unor descoperiri importante, iar daca este cazul isi pot majora participatia.

Despre Carpathian Gold nu exista prea multe informatii financiare pe site-urile de specialitate. Pe site-ul goldsilverdata.com este trecuta ca o companie cu o datorie uriasa si cu risc ridicat din aceasta cauza.

Reamintim ca saptamana trecuta Carpathian Gold a anuntat ca a obtinut din partea Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) licenta de exploatare a aurului de la Rovina, la 20 de kilometri de Rosia Montana, pe o perioada de 20 de ani, prin intermediul subsidiarei Samax Romania. Zacamantul aurifer de la Rovina este estimat sub cel de la Rosia Montana.

Acordarea licentei reprezinta primul si cel mai important pas in procesul de licentiere. Potrivit legislatiei din Romania, licenta va intra in vigoare dupa evaluarea finala de catre mai multe departamente guvernamentale si dupa publicarea in Monitorul Oficial.

Este pentru prima oara cand Romania acorda o licenta pentru exploatarea metalelor fara implicarea unei companii de stat, se arata intr-un comunicat al Carpathian Gold.

Compania urmeaza sa actualizeze o evaluare economica preliminara din 2010, urmand sa revizuiasca costurile proiectului.

Carpathian Gold este o companie de explorare si productie ale carei principale activitati sunt productia de aur de la exploatarea Riacho dos Machados Gold din Brazilia, la care este singurul proprietar.

In plus, compania se concentreaza pe planurile de explorare si dezvoltare de la proiectul Rovina Valley Au-Cu din Romania, unde este singurul proprietar.

In 2013, subsidiara din Romania a Carpathian Gold, Samax Romania, inregistrata la Baia Mare, a obtinut venituri de 9,2 milioane de lei si un profit de 3,5 milioane de lei, avand in numar de 43 de angajati, potrivit celor mai recente date disponibile pe site-ul Ministerului Finantelor.

Zacamantul de la Rovina contine cantitati importante de aur si cupru, respectiv 120 de tone de aur si 100.000 de tone de cupru, declara in 2013 prefectul judetului Hunedoara, Sorin Vasilescu.

Concesiunea de la Rovina este situata in Muntii Apuseni, la circa 20 de kilometri de Rosia Montana.

Concesiunile invecinate sunt detinute de companii canadiene sau de statul roman. Astfel, proiectul minier de la Rosia Montana este dezvoltat de catre Rosia Montana Gold Corporation, controlata de grupul Gabriel Resources. In aceeasi zona, compania canadiana Eldorado Gold detine concesiunea miniera de la Certeju de Sus. Situat in vecinatate este si depozitul de cupru de la Rosia Poieni, cel mai mare din Romania, administrat de societatea de stat Cuprumin. Cu resurse estimate la 900.000 tone, la Rosia Poieni sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale Romaniei.

Totodata, compania canadiana Eldorado Gold Corporation a anuntat la randul ei, marti, finalizarea cu rezultate pozitive a studiului de fezabilitate realizat de subsidiara Deva Gold, care detine 80,5% din proiectul Certej din Muntii Apuseni, situat la aproximativ 12 kilometri nord-est de orasul Deva. Potrivit studiului, Eldorado Gold estimeaza ca va extrage aur si argint in valoare de peste 3,1 miliarde de dolari, pe durata de 17 ani a proiectului de la Certej.

sursa: hotnews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Publicitate

Societate

Elevi militari albaiulieni alături de veteranii de război

Publicat

în

Elevi militari albaiulieni alături de veteranii de război

Elevi și reprezentanți ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” și ai Centrului Militar Județean Alba i-au vizitat pe veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial din județul Alba.
Vizitele s-au înscris în cadrul campaniei `Onor veteranilor de război”, desfășurată de Ministerul Apărării Naționale în colaborare cu Asociația ONOR. Campania își propune să le ofere respectul și prețuirea care li se cuvin, celor care au apărat independenţa, suveranitatea și integritatea teritorială a României.
Elevii sergent Brian Andrea, Damaris Metercz și Bianca Pavel și elevul caporal Ștefan Botezan i-au vizitat pe veteranii de război Ioan Cergedean din localitatea Galda de Jos, născut la data de 16 iunie 1922 și Neculai Vrabie din municipiul Alba Iulia, născut la data de 24 noiembrie 1925, pentru a le înmâna distincțiile semnate de ministrul Apărării Naţionale și pachete cadou, oferite cu ocazia Zilei Veteranilor de Război. Elevii au fost însoțiți de maiorul Cosmin Stan, căpitanul Magda Popa și plutonierul adjutant principal Ioan Benchea-Mincu.
Ei le-au mulțumit venerabililor veterani pentru sacrificiul depus și pentru devotamentul cu care și-au apărat și servit țara și l-au transmis urări de sănătate.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Social-Economic

Concurs pentru încadrare directă la ISU Alba: Câte posturi sunt disponibile

Publicat

în

Încadrare directă prin concurs la ISU Alba

La nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba s-a demarat procedura de ocupare  prin încadrare directă pentru 5 posturi de execuție.

Acestea sunt:

1 post de ofițer specialist I în cadrul Inspecției de Prevenire – Control și activități preventive;

1 post de ofițer specialist II în cadrul Inspecției de Prevenire – Avizare-autorizare;

1 post de ofițer I în cadrul Inspecției de Prevenire – Control și activități preventive;

1 post de ofițer I în cadrul Serviciului Pregătire pentru Intervenție și Reziliența Comunităților;

1 post de subofițer, asistent medical principal,  în cadrul Centrului Operțional – Asistență medicală de urgență și prim ajutor calificat

Pentru detalii suplimentare, cei interesați pot apela numărul de telefon 0258.810.411, de luni până vineri, în intervalul orar 8.00-16.00.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Social-Economic

Sesiune de admitere la Școala de Subofițeri de Pompieri „Pavel Zăgănescu” Boldești: Ce trebuie să știe candidații din Alba

Publicat

în

Admitere la Școala de Subofițeri de Pompieri „Pavel Zăgănescu” Boldești: Ce trebuie să știe candidații din Alba

Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Alba recrutează candidați pentru admiterea organizată în sesiunea aprilie-iulie la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldești.

Pot participa tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 27 de ani, fete și băieți, cu diplomă de bacalaureat, apţi din punct de vedere medical, fizic şi psihologic, cu capacitate deplină de exerciţiu.

Candidații trebuie să fie cetățeni români cu domiciliul în țară și să cunoască limba română scris şi vorbit. Ei trebuie să fi obţinut cel puțin media 9.00 la purtare pe parcursul anilor de liceu, să nu fi fost examatriculați din școală pentru abateri disciplinare și să aibă un comportament corespunzător cerinţelor de conduită admise şi practicate în societate. Nu vor fi admiși candidați cu antecedente penale nereabilitați, aflați în curs de urmărire penală ori de judecată, cei destituiţi dintr-o funcţie publică sau concediați disciplinar în ultimii 7 ani, precum și cei care au desfăşurat activităţi de poliţie politică.  Cererea-tip de înscriere completate și semnate, declaraţia privind luarea la cunoştinţă despre condiţiile legale, criteriile specifice, celelalte condiţii de organizare a concursului şi măsurile care vor fi luate în cazul neîndeplinirii acestora, copia cărții de identitate și, după caz, consimțământul privind solicitarea extrasului de pe cazierul judiciar de către ISU Alba, se transmit exclusiv în format electronic, inclusiv sâmbăta și duminica, la adresa de e-mail [email protected], până pe 14 mai, la ora 16.00.

În total, vor fi scoase la concurs 300 de locuri pentru IGSU, dintre care 275 de locuri pentru subofițeri de pompieri și protecție civilă (din care două locuri pentru romi) și 25 de locuri pentru maiștri militari auto. În 21 mai este termenul de depunere a tutoror documentelor în vederea constituirii dosarului de recrutare și termenul până la care se va desfășura activitatea de evaluare psihologică.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba