Rămâi conectat

Eveniment

18 mai, Ziua Internațională a Muzeelor: Este celebrată din 1977 în întreaga lume

Publicat

în

18 mai, Ziua Internațională a Muzeelor, celebrată din 1977, în întreaga lume

Ziua Internaţională a Muzeelor este sărbătorită la nivel mondial pe 18 mai începând din anul 1977, încercând să atragă atenţia publicului asupra rolului crucial pe care îl joacă muzeele în ceea ce priveşte respectul şi recunoaşterea diferenţelor.

ICOM, Consiliul Internațional al Muzeelor,  a stabilit Ziua Internațională a Muzeelor în 1977 pentru a crește rata publică de conștientizare a importanței rolului muzeelor în dezvoltarea societății. De atunci, s-a sărbătorit în fiecare an, iar în 2013 a fost atins un record de 35.000 de muzee participante, în 143 de țări.

Cele mai vizitate muzee din lume

În întreaga lume sunt mii de muzee frumoase. Fiecare este unic prin expoziţiile şi localizarea geografică. În topul preferinţelor se află muzeul Louvre din Paris, Franţa, care are peste 9,3 milioane de vizitatori anual şi găzduieşte peste 70.000 de opere de artă. Pe locul doi este Muzeul Național din China situat în capitala Beijing, care doar într-un an a fost văzut de peste 7,6 milioane oameni. Muzeul este o clădire impresionantă de 192.000 metri pătraţi şi cuprinde exponate din istoria chineză antică şi modernă.

Locul trei este ocupat de un muzeu din SUA, și anume Muzeul Național de Istorie Naturală Washington. Aceasta are o sală impresionantă a oceanelor unde publicul poate vedea replica unei balene, plus multe artefacte culturale. Tot în capitala Americii se află Muzeul Naţional de Aer şi Spaţiu cu o colecţie impresionantă de artefacte de zbor. British Museum din Londra a fost primul muzeu public naţional din lume şi este vizitat de milioane de oameni. Tot în Londra se află Galeria Naţională, cea mai mare galerie de artă din ţară cu opere artistice impresionante.

Muzeul Metropolitan de Artă din New York, sau MET, este pe locul şapte în topul publicului. Acesta cuprinde peste două milioane de lucrări care acoperă o perioadă de 5000 de ani. Oraşele italiene sunt muzee în aer liber prin arhitectura lor, iar Muzeele Vaticanului cu cele 54 de galerii de artă sunt extrem de căutate de public. Acestea sunt doar câteva dintre ele conform yourtripagent.com.

Muzee ciudate

Omul a fost mereu interesat de lucruri ieşite din comun. De aceea există şi o serie de muzee ciudate precum Muzeul părului din Avanos, Turcia sau Muzeul Toaletelor din Delhi, India. În Guanajuato, Mexic găsim Muzeul mumiilor, iar în capitala Olandei găsim Muzeul torturii. Paraziţii au propriul muzeu în Japonia, iar psihiatria are un muzeu în Saint Joseph, Missouri. În România există câteva muzee ciudate precum Muzeul Crucilor din Gorj, Muzeul Nisipului din Dabuleni și Muzeul Lingurilor din Lemn. Să nu uităm de cel mai dulce muzeu din țară, Muzeul Cofetărie din Arad, scrie stiripentrucopii.com.

Ziua Internațională a Muzeelor ​​2021 invită muzeele, artiștii, profesioniștii și comunitățile lor să creeze, să-și imagineze și să împărtășească noi practici de (co) creare de valoare, noi modele de afaceri pentru instituțiile culturale și inovatoarea soluțiilor pentru provocările sociale, economice și de mediu din în contextul actual.
Ziua Internațională a Muzeelor în contextul Covid- 19

Anul 2020 și-a pus amprenta asupra tuturor afectând fiecare aspect al vieții noastre în urma pandemiei Covid-19. Unele probleme deja presante au fost exacerbate, punând sub semnul întrebării structura societăților noastre. Muzeele nu fac excepție de la aceste schimbări, iar sectorul cultural este printre cele mai afectate, cu grave repercusiuni economice, sociale și psihologice atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Dar această criză a servit și ca un catalizator pentru inovații cruciale care erau deja în curs, în special un accent sporit pe digitalizare și crearea de noi forme de experiență și diseminare culturală.
De ce este important să sărbătorim Ziua Internațională a Muzeelor?

Foarte puține locuri din lumea noastră sunt mai educative decât muzeele. La urma urmei, unde altundeva am putea spera să vedem atâtea fragmente, din diferite perioade, care spun atâtea povești despre strămoșii noștri? De la sulițe preistorice la mumii egiptene, de la sculpturi antice grecești la armuri medievale și de la primul radio până la primele avioane folosite în război în timpul Primului Război Mondial. Muzeele au totul.

Educația este importantă, așa că zile precum Ziua Internațională Muzeelor ​​ar trebui să fie ceva pentru care să ne entuziasmeze pe toți, scrie twinkl.ro.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Eveniment

Noaptea Muzeelor la Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei și Muzeul Principia

Publicat

în

Noaptea Muzeelor la Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei și Muzeul Principia

Sâmbătă 18 mai, Centrul Cultural Palatul Principilor Alba Iulia participă la ediția din acest an a Nopții Muzeelor printr-o serie de spectacole, concerte și ateliere organizate în cadrul Muzeului Palatul Principilor Transilvaniei și Muzeului Principia.
Cele două instituții vor oferi acces gratuit atât în spațiile muzeale, cât și la evenimentele pregătite special pentru această ocazie. Astfel, între orele 18.00 și 2.00, vizitatorii se vor putea bucura de spectacole de reconstituire istorică, dansuri medievale, renascentiste, concerte, ateliere antice și lupte cu gladiatori, ba chiar și de salve de tun.
Seria evenimentelor organizate împreună cu Primăria Municipiului Alba Iulia va fi deschisă de spectacolul schimbului de gardă, susținut de Garda Cetății, la ora 18.00, urmat de cel al AIBD Brass&Drums, care vor defila, începând cu ora 18.30, de la Poarta a III-a a Cetății Alba Carolina până în curtea palatului princiar.
Dacă la Muzeul Principia vizitatorii vor fi întâmpinați de centurionul Legiunii a XIII-a Gemina și de gladiatori, la Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei își va face apariția Mihai Viteazul, împreună cu un număr însemnat de oșteni, într-un moment prezentat de istoricul Andrei Pogăciaș. Costumul lui Mihai Viteazul va fi cel original, purtat de Amza Pellea în filmul istoric românesc „Mihai Viteazul” , regizat în 1971 de Sergiu Nicolaescu.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Eveniment

Cine este câștigătorul Premiului Național pentru Poezie „Lucian Blaga” Opera Omnia

Publicat

în

Premiul Național pentru Poezie „Lucian Blaga” Opera Omnia: Cine este câștigătorul

La Casa Memorială „Lucian Blaga” din Lancrăm a avut loc, joi 9 mai, ceremonia de decernare a Premiului Național pentru Poezie „Lucian Blaga” Opera Omnia.
Câștigătorul prestigiosului premiu din acest an este Ioan Es. Pop, cunoscut poet și publicist contemporan, recunoscut pentru contribuțiile sale deosebite aduse literaturii române.
Începând cu anul 2017, din inițiativa Uniunii Scriitorilor din România – filiala Alba-Hunedoara a fost instituit un premiu național pentru poezie care să poarte numele marelui om de cultură Lucian Blaga.
sursa:  facebook Instituția Prefectului Județul Alba
foto: ziarullumina.ro

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Simpozion internațional de știință, teologie și artă la Alba Iulia

Publicat

în

La Alba Iulia, simpozion internațional de știință, teologie și artă

În perioada 13-15 mai, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, va avea loc cea de-a XXIII-a ediție a Simpozionului Internațional de Știință, Teologie și Artă (ISSTA).

Evenimentul, desfășurat sub genericul „Teologie și medicină: dimensiunea bioetică și terapeutică a credinței și a științei”, se înscrie în tematica anului 2024, declarat de Patriarhia Română ca „Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” și „Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”. Lucrările vor fi prezentate în cadrul celor patru paneluri tematice: (1) Teologia suferinței și știința medicinei duhovnicești; (2) Biserica și Spitalul – pastorația clinică și îngrijirea medicală a bolnavilor; (3) Paradigmele bioeticii creștine într-o societate somatocratică; (4) Art-terapia – terapia prin artă într-o societate tehnicizată, în care invitații vor fi distribuiți potrivit preocupărilor și ariilor de cercetare științifică.

La fel ca în edițiile precedente, Simpozionul este organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, în parteneriat cu Arhiepiscopia Alba Iuliei, Secretariatul de Stat pentru Culte și Consiliul Județean Alba. Această manifestare academică internațională va reuni nume importante din țară și din străinătate, atât din domeniul cercetării teologice, cât și din domeniul altor discipline socio-umane. Printre acestea se află ÎPS Irineu Pop, Arhiepiscop al Alba Iuliei; PS Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului; PS Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului; Jean Claude-Larchet (Universitatea din Strasbourg); Porzia Quagliarella (Facultatea de Teologie Apuliană, Bari, Italia); Mark J. Cherry (Universitatea „St. Edward’s”, Austin, Texas, SUA); Ioan Chirilă (Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, România); Pascal Capodistrias Hämmerli (Universitatea din Fribourg, Elveția); Ryan Samson Nash (Universitatea de Stat din Ohio, SUA); Adrian Opre (Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, România); Ciprian Olinici (Secretarul de Stat pentru Culte, România); Mihai Himcinschi (Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, România).

Invitatul special al celei de-a XXIII-a ediții a Simpozionului Internațional de Știință, Teologie și Artă (ISSTA 2024) este profesorul francez Jean-Claude Larchet, unul dintre cei mai mari teologi ortodocși contemporani. Domnia sa este doctor în Filosofie (1987) al Universității din Nancy și doctor în Teologie (1994) al Universității din Strasbourg, reușint, prin lucrările sale sale să îmbine cercetarea științifică riguroasă cu o profundă înțelegere și trăire a vieții duhovnicești și liturgice. Opera sa însumează o vastă cercetare teologică ce cuprinde peste 30 de lucrări originale pe teme de teologie patristică, dogmatică, morală, bioetică, ecologică și eclesiologică. S-a impus în conștiința publică prin realizarea celor două teze de doctorat: prima, în filosofie, intitulată „Terapeutica bolilor spirituale. O introducere în tradiția ascetică a Bisericii Ortodoxe”, şi a doua, în teologie, intitulată „Îndumnezeirea omului la Sfântul Maxim Mărturisitorul”. Jean-Claude Larchet, autor a numeroase studii de spiritualitate ortodoxă, este considerat unul dintre cei mai buni cunoscători ai teologiei Sfântului Maxim Mărturisitorul, căruia i-a consacrat nu mai puțin de zece ani de studiu. În cadrul ISSTA 2024, Domnia sa va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, la propunerea Facultății de Teologie Ortodoxă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba