Rămâi conectat

Eveniment

Pensionarii care au avut veniturile calculate greşit de stat, vor primi diferenţa de bani: Cazul femeii din Alba

Publicat

în

Pensionarii care au avut veniturile calculate greşit de stat, vor primi diferenţa de bani, indiferent de perioadă: Cum îşi vor primi pensionarii banii pierduţi

Românii care au primit pensii calculate greşit fără vina lor îşi vor primi banii înapoi, indiferent de câţi ani au trecut de la momentul în care funcţionarii au greşit calculul. Termenul de prescripţie va fi eliminat, aşa cum reiese dintr-un proiect de lege adoptat de Camera Deputaţilor.

Ce se întâmplă cu pensiile calculate greşit. Camera Deputaţilor a adoptat, ca for decizional, un proiect de lege pentru completarea articolului 107 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Iniţiativă aparţine liberalului Florin Roman şi reglementează recuperarea pensiilor în urma unor erori materiale.

Potrivit Agerpres, Proiectul de lege completează legea 263/2010, în sensul reglementării unei excepţii de la regula privind termenul general de prescripţie pentru recuperarea de către beneficiarul dreptului de pensie a sumelor neplătite de către organul administrativ competent din cauza unei erori materiale intervenite în procesul administrativ de evaluare, prelucrare şi redactare a datelor în vederea emiterii deciziei de pensionare sau a datelor înscrise în aceasta ori în sistemul electronic de punere în plată a deciziei.

„Prin excepţie de la prevederile alin. (2), în cazul în care, din cauza unei erori materiale, de calcul sau a oricărei greşeli de redactare, omisiune sau menţiuni greşite, intervenite în procesul administrativ de evaluare, prelucrare şi redactare a datelor în vederea emiterii deciziei de pensionare sau a datelor înscrise în aceasta ori în sistemul electronic de punere în plată a deciziei, termenul general de prescripţie nu se aplică pentru recuperarea de către beneficiarul dreptului la pensie a sumelor neplătite de către casa teritorială de pensii competentă”, arată un amendament la raportul de admitere a proiectului.

Conform articolului 107, alineatul (1) din legea menţionată, „în situaţia în care, ulterior stabilirii şi/sau plăţii drepturilor de pensie, se constată diferenţe între sumele stabilite şi/sau plătite şi cele legal cuvenite, casa teritorială de pensii, respectiv casa de pensii sectoriala operează, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificările ce se impun, prin decizie de revizuire. Alineatul (2) al articolului 107, la care face referire amendamentul adoptat de deputaţi, prevede că „sumele rezultate în urma aplicării prevederilor alin (1) se acordă sau se recuperează, după caz, în cadrul termenului general de prescripţie, calculat de la data constatării diferenţelor”.

În acest moment, pensionarii cărora casele de pensii le-au greșit pensiile primesc înapoi banii doar pentru ultimii 3 ani cât este termenul general de prescripție.

Senatul a respins proiectul de lege pe 30 septembrie 2020, iar votul de adoptare al Camerei a fost decizional. Astfel, legea ar urma să fie promulgată de către preşedintele Klaus Iohannis.

Timp de 16 ani, o bătrână din satul Tăuni, judeţul Alba a primit o pensie mai mică, din cauza unui calcul eronat. Greşeala a fost descoperită abia în 2020, însă funcţionarul care a făcut-o nu mai poate fi tras la răspundere deoarece a murit. Femeia s-a pensionat anticipat în anul 2002. Doi ani mai târziu, Casa de Pensii Alba i-a emis o nouă decizie de pensionare pentru limita de vârstă, însă un funcţionar a introdus un cod greşit în sistem. Astfel, timp de 16 ani, bătrâna a primit o pensie mai mică.

Sursa:romaniatv.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Eveniment

Filmul „Avram Iancu împotriva imperiului”, proiecție la Blaj, vineri 17 mai

Publicat

în

Proiecție la Blaj a filmului „Avram Iancu împotriva imperiului”

Filmul „Avram Iancu împotriva imperiului” va fi proiectat la Palatul Cultural din Blaj, vineri 17 mai, de la ora 19.00.
Intrarea este liberă și se va face pe bază de invitații, care se găsesc la Palatul Cultural.
Vor fi prezenți, pentru o sesiune de întrebări și autografe, actorii Horea Fedorca și Sandu Pop (alias Văru Sandel), care au jucat în filmul lansat la începutul acestui an.
Evenimentul face parte din cadrul „Sărbătorii Libertății” (Zilele Blajului), ediția din acest an desfășurându-se sub semnul Bicentenarului nașterii „Crăișorului Munților”, Avram Iancu.
„Avram Iancu împotriva imperiului” este un docu-film produs de PaPa Pictures, Asociația Centrul de Arte Vizuale Transilvania Art și Stilo Evora, în regia lui Theo Thorn, după un scenariu realizat de Theo Thorn și Alexandru Molico.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Eveniment

Concurs de poezie și muzică patriotică la Blaj: Cine l-a organizat

Publicat

în

La Blaj, concurs de poezie și muzică patriotică

Marți 14 mai, la Colegiul Național „I. M. Clain” Blaj s-a desfășurat Concursul de poezie și muzică patriotică ,,Noi suntem români”, ajuns la ediția a 19-a, având ca obiective specifice: formarea unei atitudini de respect faţă de cultura şi patrimoniul naţional românesc; dezvoltarea aptitudinilor artistice ale elevilor; creșterea interesului față de valorile naționale și dezvoltarea sentimentului de patriotism și mândrie națională prin raportare la însemnătatea Revoluției de la 1848.
Concursul a fost organizat sub forma unui parteneriat educativ între Colegiul Național „I. M. Clain” Blaj, director, prof. dr. Ana-Maria Comșa, Biblioteca Municipală ,,Școala Ardeleană”, manager Diana Borcea și ASTRA Blaj, Despărțământul ,,Timotei Cipariu”, președinte, ing. Ioan Mihălțan, fiind o activitate extracurriculară care marchează sărbătorirea celor 176 de ani de la Marea Adunare Naţională de pe Câmpia Libertăţii din 3-15 Mai 1848.
Juriul, format din prof. Ana Marcu – director adj. Colegiul Național ,,I. M. Clain” Blaj, ing. Ioan Mihălțan- președinte Astra Blaj, doamna Diana Borcea – manager Biblioteca Mun. ,,Școala Ardeleană” Blaj și prof. Alexandra Băcilă, a avut misiunea de a-i selecta pe cei mai talentați dintre participanții la cele două secțiuni ale concursului.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Eveniment

Conferință la Sebeș a președintelui Academiei Române: Când va avea loc

Publicat

în

La Sebeș, conferință a președintelui Academiei Române

Organizatorii Festivalului Internațional „Lucian Blaga” Sebeș vă invită la conferința susținută de prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, despre eroul național Avram Iancu, în lumina adusă sufletului românesc de Lucian Blaga.

Evenimentul va avea loc vineri 17 mai 2024, începând cu ora 17.00, în aula Primăriei Municipiului Sebeș, fiind sprijinit de Editura „Școala Ardeleană” din Cluj-Napoca.

Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române (2018-), profesor și rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (2012-2020), este autor și coautor a peste optzeci de cărți, tratate și manuale și a peste șapte sute de studii și articole, dintre care mai recente sunt „Instituţii medievale româneşti” (Editura Școala Ardeleană, 2022), „Hunedoreştii. O familie europeană” (Editura Școala Ardeleană, 2020), „Veghea asupra limbii române” (Editura Litera, 2020), „De la romani la români: o pledoarie pentru latinitate” (Editura Litera, 2019), „Scurtă istorie a românilor” (Editura Litera, 2019), „Românii. Eseuri dinspre Unire” (Editura Școala Ardeleană, 2019) și „Southeastern Europe in the Middle Ages and Early Modern Times: Power and Influence between Vatican and Orthodoxy” (Berlin: Frank & Timme, 2021).

I s-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa din partea a peste zece universități din țară și străinătate. Este membru al unor academii și societăți savante străine, între care Academia Europaea, Academia Europeană de Știință și Artă de la Salzburg (Austria), Academia Națională Virgiliană din Mantova (Italia), Ateneo Veneto din Veneția (Italia), Academia Europeană de Științe, Arte și Litere din Paris (Franța). A fost visiting professor al unor universități din SUA, Italia, Franța, Ungaria și Austria, precum și director al Institutului Cultural Român din New York (SUA) și al Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția (Italia).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba