Rămâi conectat

Știri

Măsuri suplimentare pentru protejarea sănătății consumatorilor de pește și produse din pescuit din Alba

Publicat

în

Protejarea sănătății consumatorilor de pește și produse din pescuit din Alba în atenția autorităților sanitare veterinare

Inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba efectuează, în perioada 17 martie – 26 aprilie 2021, controale tematice pentru verificarea modului de respectare, de către operatorii din sectorul alimentar, a condițiilor sanitare veterinare și de siguranța alimentelor referitoare la producerea, colectarea, transportul, procesarea, reambalarea, depozitarea și comercializarea peștelui și produselor din pescuit provenite de comerțul intracomunitar și din producția internă.

Controalele tematice se efectuează pentru protejarea sănătății consumatorilor având în vedere că în perioada Postului Sfintelor Paști crește consumul de pește și produse din pescuit.

Operatorii din sectorul alimentar, din domeniul unităților de vânzare cu amănuntul, care comercializează pește sau produse din pescuit, trebuie să respecte:

– Cerințele referitoare la construcție și dotarea cu facilități și echipamente a unităților de vânzare cu amănuntul;
– Condițiile de manipulare și transport a peștelui și produselor din pescuit proaspete/congelate, de la furnizori la unitățile de vânzare cu amănuntul (menținerea condițiilor de igienă și a lanțului frigorific pe durata transportului);
– Condițiile de igienă și de întreținere a spațiilor și echipamentelor (rafturi, tăvi, recipiente, vitrine frigorifice etc.) în care peștele și produsele din pescuit sunt depozitate, manipulate și expuse spre comercializare către consumatorii finali. Peștele și produsele din pescuit trebuie să fie depozitate, manipulate și expuse spre comercializare astfel încât să se evite, pe când posibil, riscul de contaminare încrucișată;
– Condițiile de sănătate și igienă a personalului care manipulează alimentele (aceste persoane trebuie să respecte un nivel înalt de igienă personală, să poarte echipament de protecție adecvat și să posede documente care să ateste starea de sănătate completate și vizate de medic, conform legislației);
– Aplicarea măsurilor de protecție împotriva animalelor indezirabile (câini, pisici etc.), împotriva dăunătorilor (rozătoare, insecte, păsări), precum și a eficienței programelor DDD implementare la nivelul unităților de vânzare cu amănuntul;
– La nivelul unităților trebuie să existe o sursă de apă potabilă caldă și rece, care să fie utilizată pentru menținerea stării de igienă a personalului și a facilităților echipamentelor care intră în contact cu alimentele;
– Să achiziționeze pește și produse din pescuit doar de la furnizorii acceptați.

Inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor vor verifica trasabilitatea, documentele și înregistrările privind intrările de pește și produse din pescuit vii/proaspete/congelate, destinate comercializării către consumatorul final, în care trebuie să fie înscrise denumirea furnizorului, data recepționării, mărimea lotului, cantitatea livrată, data limită de consum etc.
Alte aspecte importante vizează curățirea și dezinfectarea periodică a spațiilor în care au fost manipulate, depozitate și expuse spre comercializare, respectarea lanțului frigorific; expunerea spre comercializare a peștelui și produselor din pescuit trebuie să se realizeze astfel încât să fie evitat orice risc de contaminare și depreciere a acestora, iar modul de ambalare.

Totodată, vor fi efectuate controale în trafic, în vederea verificării mijloacelor auto utilizate pentru transportul peștelui și produselor din pescuit, dar și la locul de destinație al acestora. Se vor verifica unitățile de procesare a peștelui și produselor din pescuit, unitățile de depozitare și reambalare, centrele de colectare sau bazinele piscicole.
Atunci când, în urma controalelor efectuate se constată neconformități la nivelul unităților din acest sector, inspectorii DSVSA Alba vor efectua din nou verificări pentru a se asigura că sunt respectate termenele de remediere a deficiențelor.

DSVSA Alba transmite cetăţenilor să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate sanitar veterinar: aceasta înseamnă că atât produsele de origine animală şi non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică. Este interzisă comercializarea produselor şi alimentelor de origine animală în spaţii neautorizate sanitar-veterinar.

Controalele efectuate de inspectorii DSVSA Alba se concentrează în principal pe prevenție și consilierea operatorilor. Sancțiunile contravenționale sunt acordate în momentul în care deficiențele constatate inițial nu au fost remediate în intervalul de timp stabilit sau pun în pericol sănătatea consumatorilor. Potrivit unui comunicat de presă, toți operatorii economici sunt încurajați să se adreseze medicilor veterinari din cadrul circumscripțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale din județ, dar și la DSVSA (strada Lalelelor, nr. 7A, Alba Iulia) dacă au nevoie de informare, îndrumare și consiliere, iar pe consumatori să sesizeze posibile nereguli care vizează siguranța alimentelor, la nr de telefon – 0258 835 915.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Alba Iulia, orașul cu cei mai mulți șomeri din Alba, la finele lui februarie 2024: Municipiile Blaj și Sebeș completează top 3

Publicat

în

Alba Iulia, orașul cu cei mai mulți șomeri din Alba, la finele lui februarie 2024: Municipiile Blaj și Sebeș completează top 3

Numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii februarie 2024 în judeţul Alba a fost de 5533 persoane, în scadere cu 202 persoane (-3,5%) comparativ cu luna anterioara și cu 262 persoane (-4,5%) comparativ cu luna februarie 2023; femeile reprezentau la această dată 48,8% din numărul total al şomerilor ( 2698 femei).

Din totalul de 5533 someri, 1838 someri (33,2%) sunt in mediul urban si 3695 (66,8%) sunt in mediul rural, fata de luna anterioara numarul somerilor a scazut cu 1,6% in mediul urban si cu 4,5% in mediul rural.
Cel mai mare număr de şomeri din înregistrat la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Alba a fost în Alba Iulia (452 persoane) urmat de Blaj (360 persoane), Sebeș (200 persoane) si Campeni (183 persoane). In mediul rural , comunele cu cel mai mare număr de şomeri înregistraţi sunt: Jidvei (357 persoane), Cetatea de Balta (340 persoane), Sona (206 persoane), Craciunelu de Jos (198 persoane), Scărişoara (145 persoane), Rosia Montana (136 persoane), Bistra (135 persoane), Albac (118 persoane), Avram Iancu (115 persoane) si Sasciori (105 persoane). Comunele cu cel mai mic numar de someri sunt: Bucerdea Granoasa si Ohaba (1 persoana), Ocolis (3 persoane), Intregalde (4 persoane), Ceru Bacainti si Mogos, (5 persoane), Ponor si Stremt (7 persoane), Dostat (9 persoane), iar in comuna Cut nu se inregistreaza nici un somer.
Ponderea numărului de şomeri înregistraţi în totalul populaţiei cu vârstă de muncă (bărbați 16-65 ani și femei 16-62 ani ), în luna februarie 2024 a fost de 2,5% (2,5% femei). Dintre oraşe, cu cele mai mari ponderi se remarcă: Câmpeni (4,2%), Blaj (3,0%), Baia de Aries (2,7%) si Abrud (2,4%), iar cu cele mai mici ponderi orașele Cugir (0,6%), Alba Iulia si Teius (1%). În mediul rural, cele mai mari ponderi ( peste 10%) ale numărului de şomeri înregistraţi în numărul total al populaţiei cu vârstă de muncă s-au înregistrat în comunele: Scărişoara (18,0%), Cetatea de Balta (17,9%), Craciunelu de Jos (15,0%), Avram Iancu (13,8%), Vadu Motilor (10,8%), Jidvei (10,7%), Hoparta (10,6%), Garda de Sus (10,1%). Valoare sub 1% s-a înregistrat în comunele: Bucerdea Granoasa (0,1%), Ohaba (0,3%), Stremt (0,5%), Santimbru (0,7%), Mihalt (0,8%), Salistea (0,9%).

Structura după nivelul de instruire arată că 71,5% din şomerii înregistraţi sunt absolvenţi ai învăţământului primar, gimnazial şi profesional, 22% sunt persoane cu studii liceale şi postliceale şi 6,5% persoane cu studii superioare.Rata şomajului a fost în luna februarie 2024 de 3,5% (3,6% în ianuarie 2024 și 3,7% în februarie 2023), peste nivelul ratei înregistrate la nivel național (3,1%).În rândul femeilor rata şomajului a fost de 3,8% (3,9% in luna anterioara si 3,8% in luna februarie 2023), iar în rândul bărbaţilor de 3,3% (3,4% în ianuarie 2024 și 3,5% în februarie 2023). În funcţie de rata şomajului, judeţul Alba se situează în luna februarie 2024 pe locul 20 în ierarhia județelor ordonate crescător.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Amenzi de aproape 23.000 de lei în urma unor acțiuni în sistem integrat ale oamenilor legii din Alba: Câte permise reținute, infracțiuni și testări la droguri și alcool au fost

Publicat

în

Amenzi de aproape 23 de mii de lei în urma unor acțiuni în sistem integrat ale oamenilor legii din Alba

În ultimele 24 de ore, polițiștii și jandarmii din județul Alba au continuat acțiunile, în sistem integrat, pentru combaterea faptelor de natură penală și contravențională și pentru prevenirea incidentelor care ar putea afecta liniștea cetățenilor din județ.

În cadrul activităților desfășurate, au fost legitimate, prin intermediul aplicației eDAC, 307 persoane și au fost verificate 208 autovehicule.

Au fost constatate 137 de abateri de natură contravențională, majoritatea la normele legale privind circulația pe drumurile publice, care au fost sancționate cu amenzi în valoare totală de 22.995 de lei.

Au fost efectuate 60 de testări privind conducerea sub influența alcoolului sau a altor substanțe, au fost reținute 3 permise de conducere, au fost retrase 6 certificate de înmatriculare și au fost constatate 10 infracțiuni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Câmpeni: Centru Local Suplimentar al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor

Publicat

în

Centru Local Suplimentar al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, la Câmpeni

Marți 14 mai s-a inaugurat oficial, la Câmpeni, un Centru Local Suplimentar al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor din cadrul Instituției Prefectului – Județul Alba care va funcționa în incinta sediului Poliției Orașului Câmpeni, strada Libertății, numărul 3.

Dacă până acum aici de desfășurau doar activități de preluare și eliberare documente pe linie de înmatriculări auto, de marți, cetățenii din Câmpeni dar și din alte localități din Apuseni vor putea beneficia și de alte servicii.
La sediul din Câmpeni se vor desfășura activități de înmatriculări, transcrieri, radieri sau autorizări provizorii în circulație a autovehiculelor cât și preschimbări de permise de conducere a căror valabilitate administrativă a expirat, furate, pierdute sau deteriorate.
De asemenea, tot la Câmpeni, candidații se vor putea planifica la proba practică în vederea obținerii permisului de conducere auto, fără a mai fi nevoie să se deplaseze la sediul central din municipiul Alba Iulia.
De aceste servicii vor putea beneficia circa 60 de mii de locuitori din zona Munților Apuseni (aproximativ 16 % din populația județului Alba).
De asemenea, încă un lucru bun pentru cetățeni este faptul că investigațiile medicale pentru fișele auto pot fi efectuate la Spitalul Orășenesc Câmpeni, în fiecare zi de miercuri între orele 10.00 și 14.00.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba