Rămâi conectat

Știri

9 sfaturi pentru a reduce caloriile de sărbatori

Publicat

în

Asteptam sarbatorile de iarna cu mult fast si nerabdare datorita vacantei, a petrecerilor si a meselor festive, insa unii dintre noi se bucura prea mult de aceasta perioada si fac excese de alimentatie, de alcool sau de stat pe partie cu schiurile, sania sau snowboard-ul.
Potrivit specialistilor acest lucru nu este nici dificil si nici imposibil, tot ceea ce trebuie sa facem este un mic plan organizatoric.
9 trucuri pentru ca mesele de sarbatori sa fie mai sanatoase dar cu un continut caloric scazut!
1. Meniul de sarbatori
Este recomandat ca meniul sa includa: fructe, legume, carne slaba, fructe de mare, cereale integrale si produse lactate semidegresate. De fiecare data cand cumparati un produs cititi cu atentie eticheta pentru a alege alimente bogate in substante nutritive, dar cu un continut scazut in grasimi, calorii si zahar. Pentru a consuma un numar mai mic de calorii renuntati la alune, cascaval, smantana, unt sau frisca, sau puteti inlocui aceste alimente cu: nuci, branza proaspata, iaurt sau frisca dietetica.
2. Petrecerea de sarbatori
De regula, aperitivele contin un numar ridicat de calorii, dar cu toate acestea ne este imposibil sa renuntam la ele, mai ales cand este vorba despre o masa festiva. Tocmai pentru ca nu avem cum sa renuntam la aperitive, specialistii ne sfatuiesc sa optam pentru aperitive dietetice si sanatoase, ca de exemplu: apetisanta salata de creveti, cascaval dietetic, fructe si legume proaspete etc.
3. Produsele confiate sau la conserva
Cu totii stim ca cele mai bun fructe si legume sunt cele proaspete, insa din cauza pretului ridicat de cele mai multe ori optam pentru cele confiate. Potrivit specialistilor produsele confiate sunt mai putin costisitoare dar mai hranitoare, deoarece acestea sunt culese la maturitate, dupa care sunt congelate imediat. Deci, aceste produse pot fi consumate in egala masura cu fructele si legumele proaspete. De asemenea, conservele sunt o alta optiune sanatoasa, insa in cazul acestora va trebui sa citim cu atentie etichetele pentru a evita conservele cu un continut ridicat de zahar sau sodiu. Totodata, pentru a reduce cantitatea de zahar si sodiu este indicat sa spalam fructele si legumele conversate inainte de a fi preparate.
4. Respect pentru preferintele culinare
La intocmirea meniului de sarbatori este frumos sa ii intrebari pe invitati daca au vreo preferinta culinara, deoarece trebuie sa tineti cont de faptul ca sunt persoane care sufera de intoleranta la lactoza, fructoza, gluten, sau de oricare alta intoleranta alimentare, sau sunt vegetariani sau urmeaza o dieta speciala.
5. Gustari sanatoase
Pentru ca gustarile sa fie delicioase si cu un continut scazut de calorii trebuie sa alegeti ingredientele corespunzatoare. De exemplu, puteti folosi: piept de pui la gratar, iaurt in loc de smantana, lapte semidegresat, iar daca uleiul este obligatoriu indicat este sa optati pentru ulei de masline.
6. Modul de preparare
Fie ca este vorba despre carne, fructe de mare sau legume cel mai simplu si mai sanatos mod de pregatire este cu ajutorul grill-ului. Acesta pastreaza aroma naturala a produselor, dar un numar mare de calorii vor fi eliminate. De exemplu, cotletul de porc poate fi pregatit pe grill alaturi de ciupercute, asortate la servire cu salata de legume.
7. Deserturi sanatoase
Pentru un final delicios si colorat, la desert puteti servi ciocolata cu diferite fructe… capsunele ar fi cele mai indicate. Daca doriti ca la desert sa serviti placinta optati pentru traditionala placinta cu dovleac sau cu branza, bineinteles, cu aluat preparat din lapte semidegresat.
8. Bauturile
Cel mai sanatos sfat este sa renuntati definitiv la alcool, insa cum acest lucru nu este posibil, puteti opta pentru bauturi cat mai simple: tuica, vin, coniac. Bauturile cremoase sunt strict interzise deoarece au un continut ridicat de zahar, aditivi si calorii. De asemenea, va recomandam ca bauturile alcoolice sa fie consumate dupa servirea mesei si nu inainte. Servite inainte de masa, bauturile alcoolice cresc pofta de mancare, in schimb daca sunt consumate dupa servirea mesei acestea ajuta la digerarea alimentelor.
9. Plimbare, plimbare
Stiind faptul ca in perioada sarbatorilor de iarna veti manca si veti bea mai mult decat de obicei, incercati sa ardeti caloriile cu ajutorul catorva exercitii fizice, plimbari zilnice, dar si prin consumarea alimentelor care ard grasimile.
Amintiti-va ca sarbatorilor sunt marcate de multe traditii, iar sensul real al acestora presupune sarbatorirea in sanul familiei!
Alte sfaturi!
1. Consumul de apa este esential si in aceasta perioada chiar daca petrecerile presupun consumarea de alcool.
Atentie! alcoolul contribuie la eliminarea apei din organism, conducand la deshidratare.
2. Daca sunteti la o petrecere cu autoservire, optati pentru portii mici, astfel incat sa nu faceti exces de mancare. Ghidati-va dupa regula: „Putin din toate” si sigur silueta dvs. nu va avea de suferit.
3. De asemenea, incercati sa echilibrati consumul de carbohidrati, cu cel de proteine si grasimi. Astfel, consumati multe legume si verdeturi, preparate simple din carne si putin desert.
4. In aceasta perioada a anului se recomanda administrarea suplimentelor nutritionale pentru a trece mai usor peste stresul de sarbatori dar si pentru a evita orice disconfort al sistemului digestiv.
Sursa: sfatulmedicului.ro

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Sfânta Mercurie, Miercurea din Săptămâna Luminată: Tradiții și superstiții

Publicat

în

Sfânta Mercurie, Miercurea din Săptămâna Luminată: Tradiții și superstiții

Săptămâna care urmează praznicului Învierii Domnului este numită Săptămâna Luminată. În vechime, Botezul era săvârșit în noaptea de Paști. Cei botezați erau numiți „luminați” și purtau haine albe în toată săptămâna de după Paști.

Sunt persoane care afirmă că de la purtarea hainelor albe, această săptămâna a primit numele de Săptămâna Luminată.

În Săptămâna Luminată, zilele de miercuri și vineri sunt zile cu „hărți”. Biserica ne oferă dezlegare la mâncărurile de dulce datorită Învierii Domnului. Conform Tipicului Sfântului Sava, miercurea și vinerea, în perioadă cuprinsă între Învierea Domnului și Duminică Tuturor Sfinților (prima după Rusalii), avem „dezlegare la peste”.

De la Învierea Domnului și până la Rusalii, nu se fac metanii, ci doar închinăciuni. Începând din Duminica Sfintelor Paști și până la Înălțarea Domnului, la Liturghie se cântă Axionul Paștilor: „Îngerul a strigat …”, iar credincioșii se salută cu cuvintele: „Hristos a înviat!” și răspund: „Adevărat a înviat!”

În Săptămâna Luminată nu se citește Psaltirea şi nu se fac parastase pentru cei trecuți la cele veșnice. Slujbele de înmormântare din Săptămâna Luminată sunt oficiate după o rânduială specială. Slujba înmormântării este înlocuită de slujba Învierii.

Miercurea din Săptămâna Luminată poarta numele de Sfânta Mercurie. Bărbaţii se duc să muncească la câmp, însă femeile au interdicţie. Conform tradiţiei, nu e bine a munci de „nunta şoarecilor”. Asta ar însemna să aduci rozătoarele în casă şi să te lipseşti restul anului de bucate pe masă. O veche tradiție aminteşte că femeile care nu respectă tradiția vor atrage în casa lor ghinioanele, iar în familia respectivă, gospodina nu va avea ” ce să pună pe masă” tot anul.

Pentru creștinii ortodocși, Săptămâna Luminată este începutul unei perioade de sărbătoare care se termină după 50 de zile Paști, de Rusalii, conform creștinootodox.ro.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

A patra ediție a Târgului de joburi organizat de Universitatea din Alba Iulia: Când va avea loc

Publicat

în

Când va avea loc a patra ediție a Târgului de joburi organizat de Universitatea din Alba Iulia

Centrul de Informare, Consiliere și Orientare în Carieră al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (CICOC UAB) în parteneriat cu Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Alba și Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba va organiza în data de 22 mai Târgul de joburi  CARIERA UAB, pentru studenți și absolvenți.

Sunt invitate să participe organizații din toate domeniile, interesate de a oferi studenților și absolvenților UAB locuri de muncă, practică, internship, voluntariat sau stagii de documentare în vederea elaborării lucrărilor de licență sau de disertație.

Succesul primelor trei ediții ale Târgului de joburi organizat la UAB, precum și rata crescută de inserție înregistrată ca urmare a desfășurării lor, determină continuarea organizării acestor tipuri de activități la nivelul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, prin Centrul de Informare, Consiliere și Orientare în Carieră (CICOC-UAB).

Angajatorii care sunt în căutare de viitori angajați și doresc să îi întâlnească pe studenții sau absolvenții UAB aflați în procesul de identificare al unui loc de muncă sau reconversie profesională, pot transmite intenția de participare, împreună cu locurile vacante disponibile și numărul acestora la adresa de email [email protected], până la data de 15 mai, în vederea alocării unui stand.

Acest Târg de joburi este organizat în cadrul Proiectului CNFIS-FDI-2024-F-0466- MĂSURI INTEGRATIVE DE CONSILIERE ÎN CARIERĂ ȘI ARMONIZARE A OFERTEI DUCAȚIONALE CU RIGORILE PIEȚEI MUNCII – CARIERA UAB, finanțat de către Ministerul Educației, prin Fondul de Dezvoltare Instituţională destinat universităţilor de stat – FDI 2022 (Domeniul 7: Corelarea ofertei educaţionale cu cererea pieţei muncii, consilierea și orientarea în carieră), Manager de Proiect: Conf.univ.dr. Larisa Dragolea, Director al Centrului de Informare, Consiliere și Orientare în Carieră.

Centrul vine în sprijinul studenților, absolvenților, elevilor din clasele terminale, prin oferirea de servicii de informare, consiliere și orientare pentru alegerea traseului profesional, servicii de consiliere psihologică și evaluare aptitudinală, consiliere vocațională și educațională, monitorizarea inserției pe piața muncii, sprijin în procesul de identificare a locului de muncă potrivit, în acord cu abilitățile personale și competențele dobândite pe parcursul studiilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Reabilitare moderată a şcolii generale din Tăuţi: Care este stadiul lucrărilor

Publicat

în

Care este stadiul lucrărilor de reabilitare moderată a școlii generale din Tăuți

Autoritățile locale și județene au verificat, zilele trecute, stadiul lucrărilor de reabilitare moderată a şcolii generale din Tăuţi, comuna Meteş.
Investiţia va transforma această unitate de învăţământ într-una modernă, care poate rivaliza cu oricare alta din mediul urban, au transmis reprezentanții Consiliului Județean Alba.
Aceștia au precizat că finanţarea merge spre lucrările la clădire, pornind de la refacerea reţelelor electrice și a pardoselilor, schimbarea uşilor, izolaţii și copertine, până la sistemul de iluminat cu LED şi senzori de prezenţă.
O altă linie de finanţare prin PNRR presupune achiziţia de mobilier şcolar și de echipamente digitale pentru organizarea învăţării în mediul virtual.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba