Rămâi conectat

Știri

5 octombrie: 20 de ani de la înființarea Jandarmeriei Montane. În Alba funcționează 3 posturi montane de jandarmi

Publicat

în

5 octombrie: 20 de ani de la înființarea Jandarmeriei Montane. În Alba funcționează 3 posturi montane de jandarmi

Anul acesta, pe 5 octombrie, sărbătorim 20 de ani de la înființarea Jandarmeriei Montane, o structură de renume a Jandarmeriei Române. Rezultatele obținute de jandarmii montani în cei 20 de ani de la înființare au fost recunoscute și apreciate de reprezentanții Comisiei Internaționale de Salvare Alpină (CISA – IKAR) de la Veneția.

Astfel, începând cu anul 2020, Jandarmeria Română a fost acceptată ca membru în cadrul acestui organism internațional, care reunește instituții militare și civile din peste 40 de țări, cu rol important în salvarea montană.
Trebuie să știm că structurile montane ale Jandarmeriei Române au o istorie care se întinde pe mai mult de două decenii. Începe în anul 1937 când au fost înființate primele patru structuri montane de jandarmi, care aveau în responsabilitate Munții Bucegi, Făgăraș, Parâng și Ciucaș. Un an mai târziu, patrulele de jandarmi montani aduc un moment în premieră pentru România. Sub comanda locotenentului Vergotti Jacques, primul comandant al unei unități montane, jandarmii descoperă într-o prăpastie din Munții Bucegi trupul neînsuflețit al unui bărbat dispărut de mai multe luni și căutat cu disperare de familie și de autorități. Experiența acumulată pe timpul acestei misiuni de succes a fost imediat împărtășită și celorlalte patrule montane de jandarmi, constituind suportul teoretic în pregătirea și formarea jandarmilor ca profesioniști în domeniul intervenției în teren muntos și puternic accidentat.
Astăzi Jandarmeria Montană are în grijă cărările și înălțimile Munților Carpați ai României. 570 de jandarmi montani și 77 de structuri specializate dispuse în 21 de județe ale țării. Toți jandarmii montani parcurg cursuri de pregătire în domeniul schiatului, alpinismului și acordării primului ajutor medical. Toate aceste stagii se fac în cadrul Centrului de Perfecționare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Montan „Regele Carol I” Sinaia, unitate militară de pregătire în domeniul montan, care aparține Jandarmeriei Române. Centrul oferă o bază modernă de pregătire, adaptată cerințelor internaționale de formare în domeniul montan. A fost înființat în anul 2004 cu sprijinul Jandarmeriei Naționale Franceze, jandarmii montani români beneficiind de experienţa în domeniul montan a jandarmilor din Centrul de la Chamonix, de la care au deprins cunoștințe solide pe parcursul stagiilor de formare în domeniul schiului, alpinismului şi salvării – evacuării persoanelor aflate în dificultate pe munte. Până în prezent, aproximativ o treime din jandarmii montani sunt atestați ca paramedici, 14 jandarmi sunt absolvenți ai Cursului elvețian REGA Center de formare a salvatorilor aerieni, iar 10 jandarmi montani sunt atestați anual de către specialiști elvețieni și germani, ca salvatori pe instalații transport cablu.

În judeţul Alba funcţionează 3 posturi montane de jandarmi care au rolul de a-şi îndeplini atribuţiile legale în raioane greu accesibile din zona Arieşeni, Roşia Montană şi Şugag. Beneficiind de o instruire şi o echipare specială, jandarmii montani din judeţul nostru acţionează permanent pentru menţinerea ordinii publice în zonele de agrement (pârtii de schi, sanie, etc.) şi pentru prevenirea şi combaterea fenomenului contravenţional şi infracţional. De asemenea, participă la misiuni comune cu reprezentanţi ai instituţiilor abilitate pentru conservarea fondului cinegetic, piscicol natural şi a fondului silvic şi asigură ordinea publică la activităţile care se desfăşoară în locuri publice în zona montană şi care implică aglomerări de persoane (concursuri, acţiuni promoţionale, spectacole, manifestări sportive, etc.).
Cunoaşterea permanentă a stării traseelor turistice şi informarea turiştilor cât şi a factorilor responsabili din zonă cu privire la starea drumurilor, starea indicatoarelor şi marcajelor montane, alunecările de teren şi locurile unde s-au produs sau există posibilitatea producerii de viituri sau avalanşe precum şi anunţarea din timp a populaţiei din zonă şi a turiştilor în vederea evitării accidentelor şi altor evenimente negative este o preocupare de bază a jandarmilor montani. Această preocupare, la nivelul judeţului nostru, este mai vizibilă în special pe timp de iarnă sau cu ocazia unor fenomene meteorologice extreme deoarece jandarmii montani, alături de salvamontişti, sunt aceia care acţionează pentru căutarea şi descoperirea persoanelor aflate în dificultate în zona montană, pentru acordarea primului ajutor medical celor care au suferit o accidentare sau îmbolnăvire acută şi pentru salvarea şi transportul victimelor spre cel mai apropiat punct medical.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Recepție a lucrărilor pe lotul 1 al Transapusenei

Publicat

în

Transapuseana, recepție a lucrărilor pe lotul 1

Vineri 26 aprilie a avut loc recepția lucrărilor pe lotul 1 al Transapusenei, care totalizează nu mai puțin de 43 de kilometri.

Anunțul a fost făcut de Marius Hațegan, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba.

„O investiție pe cât de costisitoare, pe atât de necesară. Ca inginer, pot zice că lucrările sunt de nota 10 și de „jos pălăria!”. Ca vicepreședinte al Consiliului Județean, transmit că am respectat, termenul de finalizare a lucrărilor”, a precizat Marius Hațegan.

Lungimea totală a drumului modernizat este de 78,42 kilometri.

Autoritățile județene afirmă că modernizarea Transapusenei este importantă pentru județul Alba, dar și pentru România, întrucât va îmbunătăți semnificativ infrastructura rutieră și va facilita accesul la arealele turistice din zonă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Teren multisport în cartierul Recea din Alba Iulia: Autorizație de construire

Publicat

în

Alba Iulia: Autorizație de construire pentru un teren multisport în cartierul Recea

A fost semnată autorizația de construire, în cartierul Recea din Alba Iulia, a unui complex ce va cuprinde un teren multisport, dar și locuri de joacă, inclusiv cu dotări speciale pentru copiii cu dizabilități.
Atât terenul cât și locul special de joacă sunt rezultatul propunerilor albaiulienilor, în cadrul procesului de bugetare participativă.
Terenul multisport va fi unul sintetic, amenajat și dotat corespunzător pentru practicarea mai multor sporturi, iar în întregul complex vor fi plantate vegetație, arbuști și arbori.
În acest moment se lucrează la caietul de sarcini, urmând ca lucrările să fie scoase în cel mai scurt timp la licitație, valoarea totală estimată a investiției fiind de 3,34 milioane lei.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

29 aprilie: Ziua Veteranilor de Război în România

Publicat

în

Zi dedicată în România veteranilor de război

Ziua veteranilor de război este marcată anual la 29 aprilie, în semn de recunoaştere a meritelor acestora pentru apărarea independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a intereselor României.

Aceasta a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/10.10.2007, publicată în M.O. nr. 699/17.10.2007, iar data aleasă este cea la care, în anul 1902, regele Carol I a promulgat, la solicitarea supravieţuitorilor Războiului de Independenţă (1877-1878), Înaltul Decret prin care a fost instituit pentru prima dată titlul de „veteran de război”, în conformitate cu Convenţia Statelor Europene de la Geneva, în onoarea ostaşilor care au luptat în acest război.

În Războiul de Independenţă (1877-1878) au murit 10.000 de ostaşi din cei peste 58.000, care au constituit Armata de Operaţii, potrivit site-ului oficial al Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, www.veterani-ww2.ro. Ulterior, în Primul Război Mondial, în care a fost mobilizată 11% din populaţia ţării, respectiv peste 880.000 de militari, a fost necesară jertfa a peste 410.000 de soldaţi (peste 335.000 de morţi şi dispăruţi şi peste 75.000 de invalizi), în vederea atingerii obiectivului, respectiv acela al eliberării şi al reîntregirii naţionale. Luptele duse pe teritoriul ţării au făcut, de asemenea, circa 650.000 de morţi în rândul populaţiei civile. În cel de-al Doilea Război Mondial, România a înregistrat peste 900.000 de morţi, răniţi, dispăruţi, prizonieri, răniţi şi invalizi, din care circa 92.000 de militari decedaţi, potrivit informaţiilor prezentate în albumul „100 de ani de viaţă, 100 de ani de istorie”, publicat cu prilejul Centenarului Marii Uniri, pe site-ul www.mapn.ro. La data publicării acestui volum, în 2018, mai erau în viaţă aproximativ 8.300 de veterani de război, circa 250 de văduve de război şi în jur de 63.000 de văduve de veterani de război.

Înaltul Decret Regal din 29 aprilie 1902 prevedea, la articolul 2, că: „Pentru ca fiecărui ostaş veteran să i se asigure liniştea şi ocupaţiunea pentru restul de viaţă, i se vor pune la dispoziţie cele necesare în acest scop, ca stimulent pentru generaţiile viitoare”, notează site-ul amintit anterior. Astfel, participanţilor la Războiul de Independenţă li s-au asigurat, pe lângă acest onorant statut, mijloace pentru un trai decent şi diferite înlesniri, în semn de recunoaştere a sacrificiilor lor pe câmpul de luptă.

De asemenea, după Primul Război Mondial, încheiat în anul 1918, au fost adoptate diferite legi, prin care participanţii la campanii şi urmaşii lor au primit diferite drepturi şi avantaje reparatorii. Astfel, prin Legea din 13 ianuarie 1918, participanţii la Primul Război Mondial care au fost decoraţi cu Medalia „Virtutea Militară” de război clasa I, au primit o pensie viageră, iar prin Legea din 2 septembrie 1920, li s-au creat condiţii speciale de pensionare, potrivit volumului „Calendarul Tradiţiilor Militare” (2010). În 1927, prin Decretul – lege nr. 1402 din 15 mai, ofiţerilor activi şi de rezervă care participaseră la Primul Război Mondial şi care fuseseră decoraţi cu Ordinul „Mihai Viteazul”, li s-au acordat loturi de teren sau loturi de casă, precum şi anumite gratuităţi.

Veteranii de război au primit o serie de drepturi şi avantaje şi în anii următori, printr-o serie de acte normative, precum Decretul nr. 1304 din 8 mai 1933, Decretul nr. 1056 din 6 mai 1936, Legea nr. 794 din 4 septembrie 1941, Legea nr. 310 din 24 aprilie 1945, Decretul-lege nr. 440 din 4 iunie 1945. Începând din 1948, aceste drepturi şi avantaje au fost revăzute, unele fiind chiar anulate.

sursa: agerpres.ro

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba