Rămâi conectat

Știri

30 aprilie, ședință la Consiliul Local Alba Iulia: Proiect de hotărâre privind ținerea registrelor agricole doar în format electronic, pe ordinea de zi

Publicat

în

Consiliul local al municipiului Alba Iulia se întrunește în şedinţă ordinară, pe data de 30 aprilie 2020, orele 1300, care va avea loc la sediul Primăriei municipiului Alba Iulia, biroul de lucru al Primarului municipiului Alba Iulia, în regim de videoconferinţă.

PROIECT AL ORDINII DE ZI :

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului de Ordine şi Siguranţă Publică al Poliţiei locale a Municipiului Alba Iulia, pentru anul 2020
  2. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Local nr. 356/2018 privind participarea Direcţiei de Asistenţă Socială în cadrul PROGRAMULUI OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN, Axa prioritară 4, Prioritatea de investiţii 9.ii, Obiectivul specific 4.4 BUNICII COMUNITĂŢII Servicii sociale şi socio-medicale pentru persoane vârstnice pentru depunerea proiectului ”SENIORI ACTIVI ŞI FERICIŢI PRIN CENTRUL DE ZI PENTRU PERSOANE VÂRSTNICE ALBA IULIA”’
  3. Proiect de hotărâre privind tinerea registrelor agricole doar în format electronic
  4. proiect de hotarare privind avizarea Regulamentului Serviciului de salubrizare a localitatilor din Judetul Alba
  5. Proiect de hotarare privind aprobarea unor documentaţii de urbanism :

Art.1: Avizează Planul Urbanistic Zonal „CONSTRUIRE LoCUINTE INDIVIDUALE”, ALBA IULIA, STR. REGIMENTUL V VANATORI, FN, solicitant IONESCU ANCA MIHAELA, SERDEAN PAVEL, SERDEAN PARASCHIVA, HAJ SABIN, HAJ VIORICA conform planului de situaţie anexat.

Art.2: Avizează Planul Urbanistic Zonal „MODIFICARE REGLEMENTARI PUZ APROBAT CU HCL 195, ART8 DIN 28.06.2013 PRIN REGLEMENTARE TRAMA STRADALA SI LOTURI PENTRU LOCUINTE INDIVIDUALE”, ALBA IULIA, STR. MIRCEA ELIADE, NR. 51, solicitant ANGHEL NICOLAE SI ANGHEL SILVIA conform planului de situaţie anexat.

Art.3: Avizează Planul Urbanistic Zonal CONSTRUIRE LOCUINTE INDIVIDUALE SI REGLEMENTARE STRADA ACCES”, ALBA IULIA, STR. COSTACHE NEGRUZZI, NR. 28­30, solicitant MOGA CRISTIAN DANIEL, MOGA ELENA, MOGA IOAN DRAGOS conform planului de situaţie anexat.

Art.4: Se insuseste raportul privind informarea si consultarea publicului nr. 37727/06.04.2020 Aprobă Planul Urbanistic de Detaliu „CONSTRUIRE LOCUINTA FAMILIALA, ANEXA GOSPODAREASCA(MAGAZIE) SI IMPREJMUIRE”, ALBA IULIA, STR. GILAU, NR. 51, solicitant NEGURA IOAN, NEGURA MARIANA, conform planului de situaţie anexat.

Art.5: Se insuseste raportul privind informarea si consultarea publicului nr. 39362/13.04.2020 Aprobă Planul Urbanistic de Detaliu „CONSTRUIRE LOCUINTE COLECTIVE”, ALBA IULIA, STR. ROGOZULUI, NR. 1, solicitant SENIDO SRL SI SENIDO PLUS SRL, conform planului de situaţie anexat.

  1. Proiect de hotărâre privind achiziţionarea unor imobile/terenuri situate în Alba Iulia, str. Dealul Furcilor FN în scopul extinderii Cimitirului Municipal
  2. Proiect de hotarare privind suspendarea obligatiei de plata a chiriei si redeventei pentru persoanele fizice şi persoanele juridice a căror activitate este suspendată în baza Ordonanţei Militare nr. 1/2020
  3. Proiect de hotărâre privind trecerea în proprietatea municipiului Alba Iulia – domeniul public şi alipirea unor imobile terenuri situate în municipiul Alba Iulia str. Avram Iancu, nr. 7A şi str. Călăraşi nr. 2;
  4. Proiect de hotărâre privind înscrierea dreptului de proprietare a municipiului Alba Iulia în domeniul public asupra imobilelor (străzi) Orizont 28 şi Alexandru Vlahuţă;
  5. Proiect de hotărâre privind propunerea de atribuire prin ordin al prefectului cotei de 3/4 din 250 mp teren intravilan înscris în CF nr. 74986 – Alba Iulia cu nr.topo. 621/1/2/2/2/2/2 situat în Alba Iulia, str. Gloriei nr. 17, Jud. Alba în favoarea numiţilor Suciu Aurel şi soţia Suciu Susana;
  6. Proiect de hotărâre privind revocarea Hotătârii Consiliului local nr. 81/2020 privind propunerea atribuirii în proprietate, prin ordin al prefectului a terenului aferent casei particulare înscris în CF.nr. 110710 Alba Iulia cu nr.topo. 407/2/1,408/2/1situat în Alba Iulia, str. Carpenului nr. 116, jud. Alba, în favoarea lui Iosa Traian;
  7. DIVERSE

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Sâmbăta lui Lazăr: Ce nu ai voie să faci cu o zi înainte de Florii

Publicat

în

Sâmbăta lui Lazăr este sărbătorită de creștini-ortodocși cu o zi înainte de Duminica Intrării lui Hristos în Ierusalim (Duminica Floriilor) și reprezintă puntea de legătură între Postul Paștelui și Săptămâna Patimilor.

Duminica Floriilor este precedată de Sâmbăta lui Lazăr. În această zi, Iisus Hrisos îşi arată din nou minunile, înviindu-l pe Lazăr, la patru zile de la moarte.

Învierea lui Lazăr este simbolul învierii viitoare a neamului omenesc. După această minune, mulţimile strânse la porţile cetăţii l-au întâmpinat cu flori şi l-au aclamat pe Mântuitor, la intrarea în Ierusalim, scrie romaniatv.net. Sâmbăta din ajunul Floriilor este cunoscută şi ca Moşii de Florii, când se fac pomeniri pentru sufletul rudelor decedate.

În această sâmbătă, Biserica Ortodoxă cinsteşte una dintre cele mai mari minuni săvârşite de Iisus Hristos în viaţa pământeană, învierea lui Lazăr. Evenimentul religios s-a petrecut în localitatea Betania, unde Lazăr, prietenul lui Iisus, murise de patru zile. Învierea lui Lazăr a fost descrisă în Sfânta Evanghelie după Ioan în Capitolul 11, versetele de la 1-45. Sfântul Evanghelist Ioan ne spune că Lazăr, originar din Betania (localitatea palestiniană Al-Izzariya de astăzi), ca şi surorile lui, Marta şi Maria, făcea parte din grupul persoanelor preţuite de Iisus.  Mai mult, tradiţia spune că Lazăr era fiul fariseului Simon, în casa căruia s-a pregătit Cina Mântuitorului. Tradiţia spune că, după învierea sa din morţi, timp de 30 de ani, cât a mai trăit, Lazăr a mâncat doar fructe. Se mai spune că Maica Domnului nostru Iisus Hristos i-a lucrat cu mâinile ei un omofor şi i l-a dăruit. De asemenea, se mai spune că, cele patru zile petrecute în mormânt l-au marcat pe Lazăr şi, cât a trăit, el n-a mai zâmbit niciodată.

Sâmbăta lui Lazăr. De ce este bine să facem plăcinte

În multe localităţi, îndeosebi în Sudul ţării, în ajunul Floriilor, se respectă tradiţia „Cântecelor de Paşti”. În fiecare comunitate, în faţa lăcaşurilor de cult ortodoxe, se intonează cântece religioase care amintesc despre moartea şi învierea lui Lazăr, prietenul lui Iisus. Învierea lui Lazăr anticipează Învierea Mântuitorului Hristos.

În sâmbăta Floriilor, la casele gospodarilor colindă fetele din localitatea respectivă , purtând pe cap cunune cu flori de câmp. În colindele lor se povesteşte despre moartea nefericită şi despre înmormântarea unui tânăr pe nume Lazăr. Una dintre fete, care poartă numele de Lăzăriţa, se îmbracă în mireasă. În cântec, Lăzăriţa deplâng drama lui Lazăr şi spune că acesta i-a cerut mamei să-i facă azima şi aceasta nu i-a îndeplinit dorinţa; atunci tânărul s-a dus cu oile la pădure, s-a suit pe o creangă să scuture frunze pentru oi, dar a început să bată vântul. Atunci creanga s-a rupt, iar el a căzut şi a murit. L-au găsit cele trei surori ale lui, l-au adus acasă, l-au scăldat în lapte dulce şi l-au înmormântat.

În Sâmbăta Floriilor copiii colindă la vecini şi la prieteni cu crenguţe de salcie sfinţite la biserică de preotul satului. În colindul lor se regăsesc urări de bine şi de sănătate. Cântecele copiilor povestesc din generaţie în generaţie despre Iisus, Cel care a fost primit cu slavă şi cu ramuri de măslin şi de finic în Ierusalim de mulţimile care, peste o săptămână, l-au răstignit. Colindătorii sunt primiţi de gazde cu multă bucurie. În cinstea lor, gazdele îşi împodobesc casa cu salcie sfinţită, îşi exprimă optimismul, speră şi spun cu credinţă: „Vă aşteptăm şi la anul!”. Bătrânii satului respectă tradiţia şi colindătorii sunt răsplătiţi cu ouă albe, nefierte, pentru a fi vopsite de Sfântul Paşte.

Prin tradiţie, în Sâmbăta lui Lazăr, gospodinele plămădesc plăcinte şi să le dea de pomană vecinilor, rudelor şi tuturor musafirilor. Dacă femeile pregătesc plăcinte, fetele tinere plantează flori, fiind convinse că numai cele sădite acum vor avea multe ramuri înflorite. În numeroase zone din ţară, fetele mai mici, îmbracate în rochii albe, împodobite cu flori de primăvară, merg cu colindul prin sat, spunând povestea sărmanului Lazăr care a murit foarte tânăr. Gospodarii le cinstesc cu ouă, pe care să le încondeieze în Joia Mare.

Sursa.realitatea.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Peste 24 milioane de lei investiţi în acest an pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Publicat

în

În acest an, este 24 milioane de lei investiţi pentru modernizarea rețelei de gaz din judeţul Alba

Un număr de 17 proiecte de investiții în valoare totală de circa 24 milioane de lei, adică aproximativ 4,8 milioane de euro, sunt planificate pentru acest an în județul Alba, anunţă Delgaz Grid.

Lucrările vizează modernizarea rețelei de distribuție pe o lungime de circa 46 de kilometri în opt localități din județ. În urma investițiilor, conform companiei, alimentarea cu gaze naturale a locuitorilor se va îmbunătăți, fiind asigurată continuitatea și siguranța în exploatare a rețelei de distribuție.

Cele mai importante proiecte de investiții, care constau în înlocuirea conductelor și branșamentelor de gaze naturale, se vor derula în Alba Iulia, Aiud, Mirăslău, Cisteiu de Mureș și Blaj.

Anul trecut, în județul Alba au fost realizate 10 proiecte de investiții, prin care s-au înlocuit 16 kilometri de conducte și branșamente gaze naturale, iar rețeaua a fost extinsă cu aproximativ 30 dekilometri pentru racordarea de noi consumatori. Cea mai mare parte a rețelei de gaz, circa 8 kilometri, a fost înlocuită la Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba