Rămâi conectat

Știri

22 martie, Ziua Mondială a Apei: 80% din resursele de apă potabilă ale României provin din Munții Carpați

Publicat

în

Pe 22 martie sărbătorim Ziua Mondială a Apei.

Această zi a fost aleasă în cadrul Conferinţei Naţiunilor Unite asupra Mediului Înconjurator de la Rio de Janeiro din 1992.

Sărbatoarea este de o reală importanţă, mai ales, pentru că apa este una din resursele indispensabile pentru viaţa omenirii. De asemenea, această festivitate mondială este un bun prilej de a reaminti cât de periculoasă este absenţa sau poluarea apei. Henri Coandă afirma  că “Secretul longevitatii e apa pe care o consumăm.”   Noi credem că, nu numai că apa este un secret al longevitatii, dar este motorul esenţial  al existenţei. De câtiva ani, România se numară şi ea printre tările care sărbatoresc aceasta festivitate dându-şi seama cât este de importanta apa pentru consumatorii români.

La nivel planetar 70% din apa potabila se foloseste in irigatii. Terenurile irigate sunt cam 20% dintre terenurile agricole dar ele produc 40% din cantitatea de hrana consumata la nivel global.Romania se afla pe primul loc in UE, in randul populatiei cel mai nemultumite de calitatea apei, 94% dintre conationalii nostri considerand asta o adevarata problema. Sondajul, realizat in cele 27 de state membre UE mai arata ca 91% dintre italieni si 89% din francezi apreciaza drept grava problema calitatii apei din tarile lor, iar 59% din finlandezi, 58% din austrieci si 52% din germani cred ca aceasta nu este o problema grava a tarilor lor, informeaza Agerpres.

 Stiati ca peste 80% din resursele de apa potabila ale Romaniei provin din Muntii Carpati ? Romania este una dintre tarile cu cele mai scazute resurse de apa din Europa, acestea fiind relativ sarace si neuniform distribuite in timp si spatiu, iar resursa utilizabila este de aproximativ 40 de miliarde de metri cubi, arata, de Ziua Mondiala a Apei, Administratia Nationala „Apele Romane”. ANAR spune ca resursele de apa ale Romaniei insumeaza teoretic 134,6 miliarde metri cubi (fiind constituite din apele de suprafata – rauri, lacuri, fluviul Dunarea – si ape subterane), din care resursa utilizabila, potrivit gradului de amenajare a bazinelor hidrografice, este aproximativ 40 miliarde metri cubi.

Principala retea hidrografica din tara depinde de apele Carpatilor. Cele mai curate izvoare, cele mai pretioase se afla in perimetrul ariilor protejate. Printre celelalte servicii pe care le furnizeaza ariile naturale protejate, apa potabila ocupa un loc de frunte.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii

Publicat

în

Pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii, acțiune de ecologizare

Asociația „Lupii Sigidavei” Cugir a încheiat cu succes o nouă acțiune de ecologizare.
Aceasta s-a desfășurat pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii.
Toți cei care au participat la acțiune s-au organizat și au format patru echipe. O echipă a plecat de la Podul Roșu spre Căprioară, una a plecat de la Mistrețu spre Căprioară, alta pe Valea Grușerii și, nu în ultimul rând echipa de la „Cabana fără gânduri” a ecologizat Râul Mic.
„Suntem plăcut surprinși să vedem de la an la an sunt tot mai puține gunoaie în aceste zone pe care noi le ecologizăm anual. Mulțumim tuturor celor implicați în realizarea acestei acțiuni, cât și administrației locale, care ne-a pus la dispoziție mijloc de transport pentru sacii cu gunoaie”, au transmis reprezentanții Asociației „Lupii Sigidavei” Cugir.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba