Rămâi conectat

Divertisment

10 iunie: A treia ediție a Cafenelei culturale aniversare, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba

Publicat

în

A treia ediție a Cafenelei culturale aniversare, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba

Joi, 10 iunie 2021, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba va avea loc o nouă ediție a proiectului 4.5 Cafenea Culturală, Aniversări Culturale. Aniversatul zilei este Alin Florea, directorul Bibliotecii Municipale „Liviu Rebreanu” Aiud, a cărui activitate culturală va fi prezentată în cadrul unui laudatio susținut de scriitorul Ioan Hădărig, director al Centrului Cultural „Liviu Rebreanu” din Aiud și membru al Filialei Alba – Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România.

Evenimentul se va desfășura online, pe paginile de Facebook și de Youtube ale Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba după următorul program:
Ora: 9:00 Memoria locului: Biblioteca Municipală Aiud în imagini
Ora 10:00 Recomandarea zilei – Atingerea singurătății, autor Ioan Hădărig
Ora: 12:00 Aniversații zilei
Ora 13:00 Proiectele bibliotecii – Cafeneaua Culturală: portrete culturale: Alin Florea și Ioan Hădărig
Ora 14:30 Poezia zilei – Ioan Hădărig
Ora 15:00 Expoziție de carte – din producția de carte a instituțiilor de cultură aiudene
Ora 17:00 Interviurile Bibliotecii – Alin Florea și Ioan Hădărig – transmisiune live de la evenimentul aniversar care va avea loc la Sala de lectură a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Proiectul 4.5 Cafenea Culturală, Aniversări Culturale este organizat de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și este destinat promovării creatorilor contemporani și oamenilor de cultură din Județul Alba, prin intermediul unor cafenele culturale, cu ocazia aniversărilor lor, prin activități proprii sau în colaborare cu parteneri. Totodată, cu acest prilej va fi valorificată și opera sau activitatea oamenilor de cultură invitați la eveniment.

Alin Florea conduce Biblioteca Municipală „Liviu Rebreanu” din Aiud, din anul 2014. Cu o bogată experiență în domeniul comunicării și al organizării de evenimente publice, dublate de o temeinică pregătire în domeniu, încă de la preluarea mandatului s-a implicat activ în derularea unor proiecte culturale cu un mare impact în rândul publicului aiudean și nu numai. Pe lângă activitatea curentă de biblioteconomie, Alin Florea a implementat o serie de programe și proiecte culturale menite să susțină și să promoveze activitatea de promovare a cărții și a scriitorilor. Activitatea sa științifică s-a concretizat în susținerea sau publicarea unor serii de studii și cercetări științifice cum ar fi: Rolul tinerilor revoluţionari de la 1848 în Transilvania (Ancheta Kozma); Tinerii şi istoria. Tineri la 1848-1849 în Transilvania (O listă publicată de Silviu Dragomir); Tinerii şi istoria. Tineri în Transilvania în Vormärz; Opţiune politică şi implicare revoluţionară la 1848 – 1849 în Transilvania. Elevii Blajului; Prezenţa tinerilor în Revoluţia de la 1848-1849 din Transilvania. Raportul lui Simion Balint; Tineri români în Revoluţia de la 1848 – 1849 din Transilvania: propunere pentru un indice al tinerilor; Activism şi implicare politică. Tineri români în Revoluţia de la 1848 – 1849 din Transilvania; Evaluări istoriografice asupra prezenţei tinerilor în Revoluţia de la 1848 – 1849 din Transilvania; Ovidiu Hulea, Avram Iancu; De la Blaj la Alba Iulia. Travaliul Marii Uniri; Câteva figuri memorabile de tineri români – conducători ai Revoluției de la 1848 – 1849 din Transilvania; Pagini dureroase din istoria Aiudului la 1848 – 1849. Cartea neagră (Fekete Koniv); Abdicarea Regelui Mihai – Act de responsabilitate politică față de neam.

Ioan Hădărig este membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Alba-Hunedoara din anul 2011 și director al Centrului Cultural „Liviu Rebreanu” din Aiud din anul 2005. Activitatea sa culturală bogată l-a transformat în unul dintre principalii artizani ai fenomenului cultural ce a explodat în municipiul Aiud, considerat astăzi pe bună dreptate un oraș al artelor. Pe lângă activitatea sa editorial și managerială, Ioan Hădărig este director artistic al Fundației „Inter – Art” Aiud, membru fondator și organizator al Taberei Internaționale de Artă Plastică „Inter – Art” Aiud , al Taberei Internaționale de Creație pentru Tineret, al Bienalei Intercontinentale de Grafică Mică, al Festivalului Internațional de Umor, al Festivalului Internațional de Film și Artă Fotografică Art Aiud, al Taberei Internaționale de Grafică Wine Art, al Taberei Internaționale de Artă Plastică Prison Art. De-a lungul anilor a avut o intensă colaborare cu Biblioteca Municipală „Liviu Rebreanu” Aiud, condusă de directorul Alin Florea. Dintre volumele publicate amintim: Iubirea pe o cruce de nisip, 1996; Lupta nebunului cu valul, 2002; Apocalipsa după Ioan, 2007; Trupul amantului ucis, 2008; Atingerea singurătății, 2012; Imagini ale Aiudului de altădată, album/poem editat în 7 limbi, în colaborare cu Robert Lixandru, ediția I – 2008, ediția a II-a și a III-a – 2011; studiu monografic: „ROMÂNIA LITERARĂ”, Aiud – 1930. Studiu monografic sau trei repere (contradictorii) ale situării în afara istoriei culturale europene, ediția I – 2010, ediția a II-a – 2011.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Divertisment

Aiud: Premiere a elevilor care au încondeiat cele mai frumoase ouă de Paște

Publicat

în

Premiere a elevilor care au încondeiat cele mai frumoase ouă de Paște, la Aiud

Joi 25 aprilie, la Biblioteca „Liciu Rebreanu” Aiud au fost prezenți elevii claselor a II-a, de la Colegiul Național „Titu Maiorescu”, respectiv de la Școala Gimnazială „Ovidiu Hulea”, participanți la concursul de încondeiat ouă de Paște.
Iată câștigătorii:
Colegiul Național „Titu Maiorescu”:
Locul I: Diana Stanciu
Locul II: Cătălin Florea
Locul III: Bianca Popa
Școala Gimnazială „Ovidiu Hulea”:
Locul I: Sofia Valc
Locul II: Anastasia Coste
Locul III: Andrei Gherman
„Mulțumim elevilor și, în egală măsură, profesoarelor pentru învățământ primar Antoanela Budai și Laura Man, pentru suportul deosebit”, au transmis reprezentanții bibliotecii aiudene.
Ulterior au fost premiați și elevii clasei a II-a de la Școala Gimnazială „Axente Sever”, coordonați de profesoara pentru învățământ primar Felicia Munteanu.
Clasamentul este urmatorul:
Locul I – Alexia Aloman
Locul II – Ema Ranca
Locul III – Carla Florea

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Divertisment

Ce nume se sărbătoresc de SFANTUL GHEORGHE 2024. Cui îi spunem ”la mulți ani” | radiounirea.ro

Publicat

în

Nume sărbătorite de Sfântul Gheorghe 2024 • Nume derivate de la Gheorghe • Cui îi spunem ”la mulți ani” de Sf. Gheorghe | radiounirea.ro

Peste 900.000 de romani își serbează onomastica, în 23 aprilie, cu ocazia Sfântului Gheorghe. Sfântul Mare Mucenic s-a născut în Capadocia într-o familie creștina și a trăit in timpul domniei împăratului Diocletian.

Nume sărbătorite de Sfântul Gheorghe

 Din cei peste 900.000 de romani care poarta numele Sfantului Mare Mucenic Gheorghe peste 700.000 sunt bărbați si peste 180.000 femei.

Din totalul romancelor, peste 130.00 poarta numele de Georgeta, alte peste 33.000 – Gheorghita sau Ghiorghita si peste 14.000 – Geta, in timp ce peste 500 femei poarta numele de Ghita.

 La barbati, numele Gheorghe, Ghiorghe se regaseste in peste 550.000 dintre cazuri, George – peste 140.000, Gheorghita, Ghiorghita – peste 24.00, iar peste 4.800 de romani poarta numele Ghita.

Legenda Sfantului Gheorghe

S-a inrolat in armata romana si, parcurgand ierarhia militara, Sf. Gheorghe s-a facut remarcat prin faptele de arme. In ciuda decretului impotriva crestinilor, emis de Diocletian in 303, Sf. Gheorghe a ales sa-si marturiseasca public credinta crestina. Din ordin imperial, sfantul a fost intemnitat si supus torturii pentru a-si renega credinta. Loviri cu sulita, lespezile de piatra asezate pe piept, trasul pe roata, groapa cu var, incaltamintea cu cuie, bautura otravita, bataia cu vana de bou si toate celelalte torturi nu au reusit sa-l faca sa renunte la credinta sa.

Martorii suferintelor Sfantului Gheorghe, uimiti de puterea sa de a rezista la durere, au renuntat la credinta in zeitati pagane, imbratisand crestinismul. O dovada a sfinteniei sale o reprezinta o minune savarsita de Sf. Gheorghe in timpul intemnitarii sale. Atingand trupul unui detinut mort din celula sa, acesta a inviat, convingand-o astfel chiar pe imparateasa Alexandra, sotia lui Diocletian, sa se crestineze. Intrucat Sf. Gheorghe a respins oferta imparatului de a-i acorda inalte onoruri in schimbul renuntarii la crestinism, Diocletian a ordonat omorarea prin decapitare a Sf. Gheorghe si a sotiei sale.

Citeşte şi: MESAJE de Sfântul Gheorghe. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor care îşi sărbătoresc onomastica

In constiinta populara romaneasca, Sf. Gheorghe este unul dintre cei mai prezenti sfinti, numeroase biserici purtand hramul sau. Exista numeroase orase in Romania care poarta numele Sfantului Gheorghe si chiar unul dintre cele trei brate ale Dunarii este denumit astfel. Imaginea Sf. Gheorghe ucigand balaurul este prezenta si pe steagul Moldovei medievale trimis de Stefan cel Mare la Manastirea Zografu de la Muntele Athos.

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este unul dintre cei mai preţuiţi sfinţi. De neam bun, a îmbrăţişat de tânăr carierea armelor, distingându-se repede prin curajul şi abilităţile sale. În timpul prigoanei creştinilor, Sfântul şi-a mărturisit şi el cu tărie credinţa şi, după ameninţări şi torturi, a fost executat din porunca aceluiaşi împărat pe care îl servise în lupte şi războaie.

Gheorghe – din greacă: agricultor, lucrător al pământului, acest nume deosebit, atât de răspândit la noi, la români, ne arată că omul trebuie să fie, înainte de toate, harnic şi gospodar. – „Lucrul face sănătate, trândăvia tot păcate.” – Proverb românesc.

Derivate: George, Georgeta, Georgiana, Geta, Gina, Gelu, Geo, Gică, Gherghina, Ioiga, Iordache ş.a.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Divertisment

Care este exponatul lunii aprilie la Muzeul de Științele Naturii Aiud

Publicat

în

Măcăleandrul, exponatul lunii aprilie la Muzeul de Științele Naturii Aiud

Măcăleandrul este lunii aprilie la Muzeul de Științele Naturii Aiud.

Este o specie de pasăre cântătoare de talie mică, cu aspect distinctiv. Lungimea corpului este de 12-14 centimetri, iar greutatea de 14-25 de grame.

Trăiește pe întreg continentul european și în partea vestică a Asiei. În România este prezentă pe întreg teritoriul, din zonele de câmpie până în zonele montane înalte.

Măcăleandrul are o dietă cu un spectru trofic larg, consumând nevertebrate (insecte, păianjeni, viermi etc.), semințe și fructe; în cazul fructelor, sunt consumate în special cele de talie mică (soc, mure, afine etc).

Perioada de reproducere începe în luna martie, când masculii sosiți din migrație ocupă teritoriile și le marchează prin cântec. Depunerea ouălor are loc începând cu luna aprilie, femela depunând 4-7 ouă, pe care le clocește 12-21 de zile. Puii părăsesc cuibul după 10-18 zile. Perechile sunt teritoriale și cuibăresc izolat. Cuibul este elaborat, fiind construit din mușchi, iarbă uscată, legate cu fire de păr sau ierburi subțiri. Este amplasat în zone de tufărișuri dense, aproape de sol, în crăpăturile zidurilor sau ale pereților de stâncă, scorburi etc.

În muzeul din Aiud poate fi observat în sala a 3-a, alături de alte specii de păsări aparținând Ordinului Passeriformes


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba