Sănătate
10 fructe si legume pe care foarte probabil le depozitezi gresit
Iti faci cumparaturile si aduci acasa fructe si legume proaspete, le bagi in frigider, iar apoi te miri de ce dupa doar cateva zile incep sa se strice. Radiounirea.ro iti explica motivele.
Fructele si legumele nu se inteleg asa de bine. Unul dintre motive este ca fructele elimina etilena, care actioneaza ca un agent de coacere, accelerand astfel deteriorarea celorlalte alimente. Legumele au nevoie sa respire.
Usturoiul
Depoziteaza-l la temperatura camerei intr-un container deschis, astfel incat aerul sa circule liber. Nu il curata de invelisul superior pana nu ai nevoie de el. De stiut: este in regula sa-l depozitezi langa ceapa.
Ceapa
Cel mai bine este sa o atarni undeva la temperatura camerei. Daca nu ai spatiu, o poti depozita pur si simplu alaturi de usturoi, intr-un sertar bine aerisit. Doar sa o tii departe de cartofi. Si inca ceva: nu o pune la frigider niciodata – temperatura rece si umezeala o inmoaie si ii strica gustul.
Tine-i la racoare si la intuneric, insa nu-i pune sub nicio forma la frigider. Umezeala face ca amidonul continut sa se transforme in zaharuri, iar asta le stirca gustul si textura. Tine-i intr-o punga de hartie sau intr-o lada bine aerisita. De asemenea, tine-i cat mai departe de ceapa sau fructe care emit etilena.
Sparanghel
Daca nu ai cum sa-l gatesti imediat ce l-ai cumparat, pune-l la frigider, in picioare intr-un borcan, cu radacinile in apa, cu varfurile acoperite lejer intr-o punga de plastic. Va rezista pana la o saptamana in stare perfecta. Daca apa devine neclara, schimb-o.
Morcovii
Mai intai, taie-le capetele verzi deoarece acestea absorb toate sucurile continute. Apoi, pune-i la frigider fara sa-i cureti de coaja. Rezista pana la doua saptamani.
Varza de Bruxelles
Rezista mai bine daca cumperi mugurii cu tot cu tulpina si ii tii in apa. Daca nu ai cum insa, pune varza de Bruxelles la frigider, fara sa o speli inainte, in sertarul pentru legume. Inlatura frunzele superioare inainte sa o prepari.
Castravetii
Nu le place deloc frigul, asa ca evita sa ii depozitezi la frigider mai mult de trei zile. De asemenea, evita sa ii depozitezi langa banane, pepene sau rosii, fructe care elimina etilena.
Telina verde
Ca sa se mentina frageda, pune-o la frigider invelita intr-o folie de aluminiu, nu de plastic.
Rosiile
La frigider sau in dulap? Raspunsul corect este… cat mai departe de frigider. Temperaturile scazute le inmoaie si le distrug gustul.
Bananele
Nu le tine in buchet daca vrei sa reziste mai mult. Daca sunt suficient de coapte, pune-le la frigider ca sa le stopezi procesul de coacere.
Sănătate
Humus, rețeta minune în perioada de post: Ce este și ce beneficii are
Perioada de post a reprezentat dintotdeauna o provocare pentru creativitatea gospodinelor. Dorința oamenilor de a găsi rețete sănătoase și, în același timp, cu un aport ridicat de nutrienți este din ce în ce mai mare.
Din fericire, gama variată de alimente disponibile pe piață vine în ajutorul nostru și ne aduce un produs pe care îl putem include în dieta noastră: năutul. Dacă iubești năutul, nu ai cum să nu iubești și humusul, rețeta minune adusă din Orientul Mijlociu.
Humus este o specialitate orientală, care este făcută , în mod tradițional, din piure de năut, pastă de susan –tahini, ulei de măsline, suc de lămâie, sare și condimente precum usturoi și, uneori, chimion. Humusul reprezintă o sursă bogată de acizi grași esențiali omega-3, care ajuta la protecția sistemului cardiac, și de nutrienți proveniți din naut și sosul tahini. În plus, humusul conține fier, vitamina B6, acid folic și aminoacizii cu un puternic rol antiiinflamator. Persoanele care suferă de diabet necesită diete speciale și, uneori, acest lucru poate fi greu de gestionat. Humusul este o rețetă potrivită pentru diabetici și poate fi consumat de aceștia fără rezerve. Mai mult decât atât, năutul ajută la reglarea zahărului din sânge, fiind un aliat în managementul diabetului. Datorită conținutului ridicat de fier, calciu și vitamina K, năutul din humus contribuie la dezvoltarea și menținerea unei structuri osoase dense și puternice. Vitamina C, B6, potasiul și fibrele din compoziția năutului fac din acesta un super aliment care contribuie la menținerea sănătății inimii. Fibrele ajută și la scăderea nivelului de colesterol din sânge, scăzând riscul de apariție a bolilor cardiovasculare, arată studiile.
Humusul te ajută să slăbești. Prin senzația de sațietate pe care o oferă năutul, rețetele care conțin acest ingredient vin în ajutorul persoanelor care se luptă cu kilogramele în plus.
Humusul, perfect pentru diabetici
Ce conține humusul?: Există nenumărate rețete de humus, dar toate au în compoziție ingredientele „cheie” ale rețetei. Acestea se referă la boabele de năut, usturoiul și pasta de susan. Pe lângă acestea se adaugă, după gust, uleiul de măsline, zeama de lămâie și diverse condimente precum: boia sau chimion.
Năutul și beneficiile sale. Năutul conține magneziu, vitamina B1, vitamina B6, vitamina B9, seleniu cupru, fier, zinc, fosfor, mangan și potasiu. Acest aliment minune este o sursă bogată în proteine și fibre, ceea ce contribuie la o digestie sănătoasă. Conform healthline, năutul scade riscul de apariție a bolilor cronice precum cancerul, bolile sistemului cardiovascular și diabetul.
Susanul, sursă de vitalitate. Susanul reprezintă un ingredient important atunci când vrem să pregătim humus. Din fericire, semințele de susan ascund beneficii uimitoare pentru sănătate. Acestea contribuie la vitalitate, promovează sănătatea sângelui, scad tensiunea arterială și susțin sistemul imunitar. Este important de știut, însă, că există persoane alergice la susan. În cazul acestora, consumul semințelor de susan poate avea consecințe grave și este recomandată eliminarea pastei de susan din humus.
Sursa:dcmedical.ro, libertatea.ro
Sănătate
Noi investiții pentru diagnosticul cancerului, la Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia: Licitație pentru dotarea Laboratorului de Genetică și Diagnostic Molecular
Noi investiții pentru diagnosticul cancerului la spitalul din Alba Iulia
Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o procedură de achiziție de aparatură pentru diagnosticul cancerului pentru Laboratorul de Genetică și Diagnostic Molecular.
Se are în vedere dotarea laboratorului cu tehnologie de ultimă generație, inclusiv analizor de fragmente, sistem PCR, sistem complet de electroforeză şi imagistică GEL, fluorimetru, spectrofotometru, bloc termostat, set de laborator, cititor multimod în plăci, ultracongelator, mini PCR şi sistem de secvențiere.
Achiziția este în valoare de peste 3 milioane de lei.
Se dorește, printr-un proiect mai amplu, asigurarea accesului egal la asistența medicală a pacieților oncologici care sunt trataţi în Spitalul Judeţean de Urgență Alba Iulia cât și a pacienților din județ sau chiar din țară.
Pentru a putea veni în sprijinul pacienților oncologici prin diagnosticarea cancerului sunt necesare, conform reprezentanților unității medicale, suplimentarea gamei de analize medicale de genetică şi diagnostic molecular şi, ulterior, accesarea subprogramului naţional de testare genetică.
Sănătate
Noi investiții, la Spitalul de Pneumoftiziologie din Aiud: Parc terapeutic pentru pacienții cu afecțiuni respiratorii și extinderea gamei de servicii medicale
Noi investiții în 2025 la Spitalul de Pneumoftiziologie din Aiud: Parc terapeutic pentru pacienții cu afecțiuni respiratorii și extinderea gamei de servicii medicale
În ultimii ani Spitalul de Pneumoftiziologie din Aiud a beneficiat de investiții în infrastructură și dotări de aproximativ 15 milioane de lei proveniți atât din fonduri alocate de către Consiliul județean Alba, cât și din fonduri europene, redându-i-se astfel rolul de unitate medicală performantă, care asigură servicii medicale moderne, la cele mai înalte standarde și adaptate nevoilor pacienților.
Investițiile au vizat atât dotări în aparatură și echipamente medicale, cât și amenajarea și modernizarea clădirii, astfel încât să se asigure confortul pacienților, însoțitorilor acestora, precum și al personalului care asigură cu înalt profesionalism actul medical.
Spitalul de Pneumoftiziologie din Aiud, cu o tradiție de peste 100 de ani, a fost inaugurat în vara anului 1923 în prezența Reginei Maria, mereu preocupată de soarta celor bolnavi și suferinzi, care nota în jurnalul său referitor la spitalul din Aiud că este „un foarte frumos și curat spital cu o priveliște încântătoare și pavilioane corespunzătoare pentru bolnavi, dar, din păcate, prea mici pentru cerințele prea mari. Am avut obișnuitul serviciu religios pentru sfințirea clădirii […]. I-am vizitat pe bolnavii care arătau bine în paturile lor curate sau în șezlongurile din galerie”. (Regina Maria a României, Însemnări zilnice, vol. V, București, 2006, p. 208-209).
Investițiile și dezvoltarea Spitalului de Pneumoftiziologie din Aiud vor continua și în anul 2025, propunându-ne amenajarea unui parc terapeutic atât de necesar pacienților cu afecțiuni respiratorii, extinderea gamei de servicii medicale pentru diagnosticarea și tratarea afecțiunilor respiratorii, precum și promovarea paletei de servicii oferite, astfel încât să asigurăm sprijin și tratament de specialitate pentru cât mai mulți pacienți.