Rămâi conectat

Știri

1 Decembrie, la Alba Iulia: Programul FESTIVAL DE ROMÂNIA 2017

Publicat

în

Vom exista ca popor atata vreme cat vom vorbi aceeasi limba si vom crede in acelasi Dumnezeu. Vom fi puternici atat timp cat vom ramane uniti. Acesta este destinul pe care ni l-au harazit stramosii nostri, in Alba Iulia, pe 1 Decembrie 1918, la Marea Unire. La aproape 100 de ani de la momentul zero al crearii noastre ca natiune moderna si libera, e timpul sa aratam tuturor romanilor ca de aici, din Cealalta Capitala, a inceput totul si ca aici totul e ca la inceput.

Programul Zilei Nationale la Alba Iulia transforma orasul intr-o scena veritabila si deplina, solemna si efervescenta, pe care fiecare oaspete al Cetatii va regasi spiritul romanesc descatusat, liber si mereu invingator. Indiferent de forma de adresare si de expresia artistica, totul este orientat spre autenticitatea romaneasca, artisti veritabili, care au imprastiat publicului bucurie si emotie, de la cel mai mic, la veterani ai scenei romanesti. De la primul cantat al cocosului, pana la coptul lunii, cei veniti la Alba Iulia nu vor parcurge doar spatii si milenii istorice, ci vor avea parte de un veritabil maraton artistic, cultural si culinar. Probabil, unul dintre cele mai insemnate momente este cel in care Alba Iulia si judetul Alba isi vor afirma in forta sustinerea pentru anul 2018, prin deschiderea festiva a ”Anului Centenar”, pe 1 Decembrie, la ora 19.00.

”Una-i Alba Iulia, Cealalta Capitala si unu-i INTAI DECEMBRIE iar toti cei care vin in fiecare aici, mai ales cei care vor veni in 2018, nu fac altceva decat sa consimta acest lucru. Romania exista pentru ca Alba Iulia exista, iar Cealalta Capitala a traversat toate vremurile cu demnitatea intiparita in toate dovezile istorice si a ramas in ADN-ul Romaniei moderne. Pe 1 Decembrie, la ora 19.00, vom sta cu totii cu mana la inima si vom spune intr-o singura voce: Hai Romania, hai ca se poate!  E felul nostru deschis si sincer, asa cum ne-am pregatit de 20 de ani incoace, de a deschide in 2018 portile Cetatii tuturor romanilor, indiferent de limba pe care o vorbesc sau tinutul in care traiesc.” Mircea Hava, primar.

Citește și Un singur bilet este suficient de 1 Decembrie pentru a circula toată ziua cu autobuzele STP Alba Iulia: În zilele declarate libere, vor circula după programul de weekend

Gasca Zurli le face foarte buna ziua tuturor celor mici, cu suflete mari.

Chef Catalin Scarlatescu pune/ sare, piper si pasiune, la Festivalul Gustului Romanesc si Marea Unire a Bucatarilor

Furdui, Bocsa, Fulea, Veta Biris, Sava Negrean Brudascu si foarte multi altii fac inima de roman sa tresara la maratonul de muzica populara.

Pe 1 Decembrie seara, Iris, Compact si Holograf zguduie Cetatea, intr-un concert CA PE VREMURI iar un super-foc de artificii lumineaza cerul, sa se stie-n toate zarile ca odata-n an e ziua lor, a tuturor romanilor.

E Festival De Romania, pe 1 Decembrie, la Alba, in Cetate. Hai Romania, hai ca se poate!

PROGRAM

Festival de România 2017

29.11.2017

  • – Ceremonialul schimbului Gărzii Cetătii Alba Carolina

Pietonala Mihai Viteazul – Poarta a III-a a Cetăţii Alba Carolina

  • – Salonul de iarnă al artiştilor plastici din judeţul Alba „Arte în Alba Iulia” Galeriile municipale de artă

30.11.2017

  • – Festivalul Gustului Românesc – cu chef Cătălin Scărlătescu Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina
  • – Arborarea Drapelului Naţional a^ României Piaţa Tricolorului/esplanada Catedralei Încoronării
  • – Concert Extraordinar „Şlagăre de neuitat” cu Corina Chiriac, Gabriel Cotabiţă, Nico si Big Band-ul Ionel Tudor

Casa de Cultură a Sindicatelor

01.12.2017

  • – Program solemn (Ceremonii militare de depunere de coroane si jerbe de flori)

Statuia lui Ion I.C. Brătianu / Statuia lui Iuliu Maniu / Statuile Regelui Ferdinand I si a Reginei Maria / Statuia lui Mihai Viteazul

  • – Festivalul Gustului Românesc – cu chef Cătălin Scărlătescu Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina
  • – Primirea Soliilor din Cetăţile de Scaun

Sala Unirii

  • – Te Deum

Catedrala Ortodoxă a Încoronării

  • – Defilare militară Bulevardul „1 Decembrie 1918”
  • – Hai la masă! cu Gasca Zurli

Spectacol educativ pentru copii Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina

  • – Marea Unire a Bucătarilor – cu chef Cătălin Scărlătescu Curtea Cazarmei militare – Piaţa Cetăţii
  • – „Cânt şi suflet românesc” – spectacol de muzică populară cu:Veta Biriş, Nicolae Furdui Iancu, Mirela Mănescu, loan Bocşa, lonuţ Fulea şi Grupul vocal „Suflet de român”, Sava Negean Brudaşcu, Cornel Borza, Oana Bozga, Ina Todoran, Ovidiu Homorodean, Bogdan Toma, Ioana Ardelean, Sirma Granzulea, Leontina Fărcaş şi Grupul „Muguri de Tezaur”, Ansamblul folcloric „Augustin Bena” al Judeţului Alba, conducerea muzicală Alexandru Pal, alături de: Roxana Reche, Nicolae Plută, Cătălin Haşa, Maria Filimon, Floricica Moga, Nicolae Tuhuţ, Do rina Nariţa, Grupul instrumental „Crai nou”, Grupul instrumental „Codru de România”, Ansamblul folcloric „Doina Aiudului”, Ansamblul folcloric „Mugurelul” din Cluj Napoca, Ansamblul folcloric „Tradiţii Uiorene” din Ocna Mureş

Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina

  • – RePatriot – România are nevoie de creatori de valoare – conferinţă Amfiteatrul A9 – Universitatea 1 Decembrie 1918
  • – Concert Extraordinar dedicat Zilei Naţionale a României cu Orchestra

„Philarmonia” Bucureşti solişti – Lavinia Mamot (soprană), Aron Cavassi (vioară), dirijor: Constantin Adrian Grigore Casa de Cultură a Sindicatelor

  • – Autentic românesc – spectacol de artificii Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina

19.10 – Concert „Ca pe vremuri” – cu Iris, Compact, Holograf Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina

  • – Rapsodia luminii – spectacol de lasere Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina

02.12.2017

  • – Festivalul Gustului Românesc – cu chef Cătălin Scărlătescu Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina

03.12.2017

  • – Festivalul Gustului Românesc – cu chef Cătălin Scărlătescu Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina

06.12.2017

  • – Concert televizat „Tezaur Folcloric” şi Gala tezaurelor umane vii din judeţul Alba cu: Ansamblul Folcloric „Augustin Bena” al j udeţului Alba, conducerea muzicală Alexandru Pal, cântece patriotice, colinde şi tradiţii alături d e: Ovidiu Homorodean, Anghelina Timiş, Narcisa Băleanu, Marius Brutaru, Roxana Bădescu, Ioana Ardelean, Cornel Borza, Angelica Flutur, Ro xana Reche, Cătălin Haşa, Maria Filimon, Nicolae Plută, Dorina Nariţa, Floricica Moga, Nicolae Tuhuţ, Bianca Suşman şi Grupul vocal „Doina Mureşului” din Ciugud, Ina Todoran şi Grupul v ocal „Biienii” din Biia, Bogdan Toma şi Ansamblul de dansuri pădureneşti din Ciulpăz, Leontina Fărcaş şi Grupul v ocal „Muguri de tezaur”, Mariana Anghel şi Adriana Anghel, Veta Biriş, Marinela Baba, lonuţ Fulea şi Grupul v ocal „Suflet de Român”, Nicolae Furdui Iancu şi Tudor Furdui Iancu.

Casa de Cultură a Sindicatelor


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Prima ediție a Zilelor Băilor Sărate Ocna Mureș, în 11 și 12 mai

Publicat

în

În 11 și 12 mai, prima ediție a Zilelor Băilor Sărate Ocna Mureș

Prima ediție a evenimentului „Zilele Băilor Sărate Ocna Mureș” va avea loc în  al doilea weekend din luna mai, mai exact în zilele 11 și 12 mai.

Organizatorii au pregătit multe surprize, întreceri sportive, dar și spectacole cu soliști locali și invitați speciali.

„Suntem extrem de încântați să vă anunțăm organizarea ZILELOR BĂILOR SĂRATE OCNA MUREȘ, o sărbătoare de tradiție și importanță deosebită pentru orașul nostru! Pregătim un weekend plin de evenimente cu artiști deosebiți și spectacole de neuitat, cu solisti locali și invitați speciali!”, au transmis organizatorii.

PROGRAMUL:

11 MAI 2024 – începând cu ora 11.00, în incinta Băilor Sărate, program oferit de solistele Diana Popa, Sofia Crișan, Gabriela Matei, Diana Rad, Abigail Nistor, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba – clasa canto muzică ușoară prof. Marinela Popa, DJ, iar pe terenurile de sport – întreceri sportive și multe surprize!

12 MAI 2024 – în centrul orașului Ocna Mureș

Ora 16.00-18.00 -program muzică populară cu soliștii locali:

Georgiana Vesa
Sonia Hoca
Roxana Mihu
Alfred Garduli
Eugenia Corpodean Ciceu
Rodica Dobrin
Ansamblul Tradiții Uiorene -Ocna Mureș

Ora 18.00 – Recital Sava Negrean Brudașcu

Ora 19.00 – Recital Orchestra și soliștii Centrului de Cultură ,,Augustin Bena” Alba

Ora 19.30 – soliste locale muzică ușoară: Andreea Ghiliu și Medeea Moldovan

Ora 19.45 – Recital Bogdan Medvedi (ex-Maxim)

Ora 20.30 – Recital Trupa Good Day

Ora 21.30 – Recital – ALEXIA

Prezintă prof. Camelia Ilea


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Puterile miraculoase ale celor 12 lumânări aprinse în Joia Mare din Săptămâna Patimilor

Publicat

în

Puterile miraculoase ale celor 12 lumânări aprinse în Joia Mare

Ziua de joi din Săptămâna Patimilor, cunoscută ca Joia Mare sau Joia Neagră, este una dintre cele mai importante, având o semnificaţie aparte. În această seară se aprind 12 lumânări la citirea celor 12 Evanghelii, lumânări ce pot fi aprinse ulterior pe parcursul întregului an.

În timpul slujbei din Joia Mare se citesc cele 12 Evanghelii, prin care se aminteşte istoria mântuirii, începând cu Cina cea de Taină şi continuând cu prinderea Mântuitorului în Grădina Ghetsimani, aducerea lui la arhiereii Ana şi Caiafa, condamnarea de către Sinedriu, judecarea de către Pilat, batjocorirea, răstignirea, moartea şi punerea sa în mormânt.

Superstiţii în Joia Mare: ce facem cu cele 12 lumânări

Fiecare creştin aprinde câte 12 lumânări pentru cele 12 evanghelii, iar una dintre lumânări poate fi dusă pentru a fi aprinsă în Noaptea de Înviere. După terminarea slujbei, cele 12 lumânări se duc acasă, urmând a fi folosite în timpul anului.

“În fiecare lună se aprinde câte o lumânare dintre cele 12. Lumânările se aprind la început de lună, în zile importante cum ar fi ziua naşterii, căsătoriei, sau ziua botezului. Cu această lumânare trebuie să existe o legătură sufletească. Ziua de joi este o zi importantă pentru feştania casei”, a explicat părintele Roman Pintea pentru Vocea Transilvaniei.

Odată citită cea de-a 12-a evanghelie, se încheie trasul clopotului şi începe bătutul toacelor.

“Ne amintim că în Joia Mare cerul s-a întunecat, soarele s-a dus până la asfinţit, iar catapeteasma s-a rupt. În aceste zile comunitatea este în doliu”, a mai spus părintele Pintea.

sursa: gandul.info


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Mâncăruri specifice românești de Paști: Ce fel de mâncare nu trebuie să lipsească de pe masă

Publicat

în

Pastele este una dintre cele mai importante sarbatori ale anului, motiv pentru membrii familiei si prieteni sa se adune in jurul mesei de sarbatoare.

Masa tradițională pentru Paști este alcătuită la creștinii români din: drob de miel, ciorbă de miel, friptură de miel, ca dulciuri se mănâncă cozonacul cu diverse umpluturi și pasca cu brânză. Alături de aceste bucate se pregătesc ouă roșii.

Tradiția populară spune că, la răstignirea lui Iisus Hristos, Maica Domnului a adus un coș cu ouă pe care a vrut să le dea paznicilor. Aceștia au refuzat darul, batjocorindu-L și mai mult pe Iisus. Plângând în hohote, Maica Domnului a lăsat coșul la picioarele Răstignitului. Sângele, șiroind din trup, a împestrițat ouăle. Uitându-se la ele, Iisus Hristos a șoptit că din acea zi toți creștinii vor vopsi ouă roșii. În felul acesta, ouăle roșii au devenit un simbol al învierii.

Postul Paștelui, cel mai lung și cel mai aspru post de peste an, presupune ca trecerea la mâncăruri de dulce să fie cumpătată și cu chibzuială.

Mai întâi pe masă de Paşti se aşează aperitivele. Printre acestea drobul de miel şi ouă umplute, dar şi fel de fel de aperitive pe bază de aluat. Bineînţeles, ouăle roşii sunt cele mai importante.

Drobul de miel se prepară în aproximativ 120 de minute. Carnea de miel este, în general, nelipsită din preparatele de Paşti, iar drobul de miel este gustos şi uşor de preparat.

Aperitivele pe bază de aluat uşor de preparat sunt soluţii foarte bune nu doar pentru bufeturile suedeze, ci şi pentru a-ţi ţine musafirii ocupaţi până termini de aranjat masă. Pentru a umple aceste aluaturi nu există limite de creativitate, pentru că se pot folosi nu doar legume şi fructe crude, ci şi cu diverse tipuri de brânză sau cu carne.

Ouăle vopsite sunt nelipsite pe masă de Paşte. Ştiai că poţi vopsi ouăle în albastru folosind afine conservate sau portocalii, utilizând morcovi? Ori că poţi obţine culoarea verde din spanac, iar roşul din suc de rodie?

Supa sau ciorba de miel completează meniul tradiţional de Paşte. Supa de miel, pe lângă beneficiile nutrionale pe care le oferă organismului, este o mâncare delicioasă, care aduce savoare mesei de Paşte. Pe lângă celelalte preparate tradiţionale, bogate în grăsimi, supa de miel vine ca o alinare pentru stomac, uşurând digestia.

Printre felurile principale în meniul tradiţional de Paşte se poate numără stufatul de miel. Această este o mâncare tradiţională, care se prepară, în general, o singură dată pe an. De Paşte, la tăierea mielului, ceapă verde şi usturoiul verde sunt proaspete şi subţiri şi dau aromă minunată stufatului de miel.

Pe masă de Paşte se pot aşeza şi sarmalele în foi de varză. Este o mâncare tradiţională şi mai ales de sărbătoare.

La desert, cozonacii sunt cele mai des întâlnite deserturi de Paşte. Tot la desert se poate servi pască cu brânză şi stafide.

De pe masă tradiţională de Paşte nu lipsesc băuturile tradiţionale: băuturi spirtoase pentru începutul mesei şi vinuri pentru a acompania mâncărurile servite, scrie realitatea.net.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba