Știri
1 Decembrie, la Alba Iulia: Programul FESTIVAL DE ROMÂNIA 2017
Vom exista ca popor atata vreme cat vom vorbi aceeasi limba si vom crede in acelasi Dumnezeu. Vom fi puternici atat timp cat vom ramane uniti. Acesta este destinul pe care ni l-au harazit stramosii nostri, in Alba Iulia, pe 1 Decembrie 1918, la Marea Unire. La aproape 100 de ani de la momentul zero al crearii noastre ca natiune moderna si libera, e timpul sa aratam tuturor romanilor ca de aici, din Cealalta Capitala, a inceput totul si ca aici totul e ca la inceput.
Programul Zilei Nationale la Alba Iulia transforma orasul intr-o scena veritabila si deplina, solemna si efervescenta, pe care fiecare oaspete al Cetatii va regasi spiritul romanesc descatusat, liber si mereu invingator. Indiferent de forma de adresare si de expresia artistica, totul este orientat spre autenticitatea romaneasca, artisti veritabili, care au imprastiat publicului bucurie si emotie, de la cel mai mic, la veterani ai scenei romanesti. De la primul cantat al cocosului, pana la coptul lunii, cei veniti la Alba Iulia nu vor parcurge doar spatii si milenii istorice, ci vor avea parte de un veritabil maraton artistic, cultural si culinar. Probabil, unul dintre cele mai insemnate momente este cel in care Alba Iulia si judetul Alba isi vor afirma in forta sustinerea pentru anul 2018, prin deschiderea festiva a ”Anului Centenar”, pe 1 Decembrie, la ora 19.00.
”Una-i Alba Iulia, Cealalta Capitala si unu-i INTAI DECEMBRIE iar toti cei care vin in fiecare aici, mai ales cei care vor veni in 2018, nu fac altceva decat sa consimta acest lucru. Romania exista pentru ca Alba Iulia exista, iar Cealalta Capitala a traversat toate vremurile cu demnitatea intiparita in toate dovezile istorice si a ramas in ADN-ul Romaniei moderne. Pe 1 Decembrie, la ora 19.00, vom sta cu totii cu mana la inima si vom spune intr-o singura voce: Hai Romania, hai ca se poate! E felul nostru deschis si sincer, asa cum ne-am pregatit de 20 de ani incoace, de a deschide in 2018 portile Cetatii tuturor romanilor, indiferent de limba pe care o vorbesc sau tinutul in care traiesc.” Mircea Hava, primar.
Gasca Zurli le face foarte buna ziua tuturor celor mici, cu suflete mari.
Chef Catalin Scarlatescu pune/ sare, piper si pasiune, la Festivalul Gustului Romanesc si Marea Unire a Bucatarilor
Furdui, Bocsa, Fulea, Veta Biris, Sava Negrean Brudascu si foarte multi altii fac inima de roman sa tresara la maratonul de muzica populara.
Pe 1 Decembrie seara, Iris, Compact si Holograf zguduie Cetatea, intr-un concert CA PE VREMURI iar un super-foc de artificii lumineaza cerul, sa se stie-n toate zarile ca odata-n an e ziua lor, a tuturor romanilor.
E Festival De Romania, pe 1 Decembrie, la Alba, in Cetate. Hai Romania, hai ca se poate!
PROGRAM
Festival de România 2017
29.11.2017
- – Ceremonialul schimbului Gărzii Cetătii Alba Carolina
Pietonala Mihai Viteazul – Poarta a III-a a Cetăţii Alba Carolina
- – Salonul de iarnă al artiştilor plastici din judeţul Alba „Arte în Alba Iulia” Galeriile municipale de artă
30.11.2017
- – Festivalul Gustului Românesc – cu chef Cătălin Scărlătescu Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina
- – Arborarea Drapelului Naţional a^ României Piaţa Tricolorului/esplanada Catedralei Încoronării
- – Concert Extraordinar „Şlagăre de neuitat” cu Corina Chiriac, Gabriel Cotabiţă, Nico si Big Band-ul Ionel Tudor
Casa de Cultură a Sindicatelor
01.12.2017
- – Program solemn (Ceremonii militare de depunere de coroane si jerbe de flori)
Statuia lui Ion I.C. Brătianu / Statuia lui Iuliu Maniu / Statuile Regelui Ferdinand I si a Reginei Maria / Statuia lui Mihai Viteazul
- – Festivalul Gustului Românesc – cu chef Cătălin Scărlătescu Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina
- – Primirea Soliilor din Cetăţile de Scaun
Sala Unirii
- – Te Deum
Catedrala Ortodoxă a Încoronării
- – Defilare militară Bulevardul „1 Decembrie 1918”
- – Hai la masă! cu Gasca Zurli
Spectacol educativ pentru copii Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina
- – Marea Unire a Bucătarilor – cu chef Cătălin Scărlătescu Curtea Cazarmei militare – Piaţa Cetăţii
- – „Cânt şi suflet românesc” – spectacol de muzică populară cu:Veta Biriş, Nicolae Furdui Iancu, Mirela Mănescu, loan Bocşa, lonuţ Fulea şi Grupul vocal „Suflet de român”, Sava Negean Brudaşcu, Cornel Borza, Oana Bozga, Ina Todoran, Ovidiu Homorodean, Bogdan Toma, Ioana Ardelean, Sirma Granzulea, Leontina Fărcaş şi Grupul „Muguri de Tezaur”, Ansamblul folcloric „Augustin Bena” al Judeţului Alba, conducerea muzicală Alexandru Pal, alături de: Roxana Reche, Nicolae Plută, Cătălin Haşa, Maria Filimon, Floricica Moga, Nicolae Tuhuţ, Do rina Nariţa, Grupul instrumental „Crai nou”, Grupul instrumental „Codru de România”, Ansamblul folcloric „Doina Aiudului”, Ansamblul folcloric „Mugurelul” din Cluj Napoca, Ansamblul folcloric „Tradiţii Uiorene” din Ocna Mureş
Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina
- – RePatriot – România are nevoie de creatori de valoare – conferinţă Amfiteatrul A9 – Universitatea 1 Decembrie 1918
- – Concert Extraordinar dedicat Zilei Naţionale a României cu Orchestra
„Philarmonia” Bucureşti solişti – Lavinia Mamot (soprană), Aron Cavassi (vioară), dirijor: Constantin Adrian Grigore Casa de Cultură a Sindicatelor
- – Autentic românesc – spectacol de artificii Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina
19.10 – Concert „Ca pe vremuri” – cu Iris, Compact, Holograf Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina
- – Rapsodia luminii – spectacol de lasere Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina
02.12.2017
- – Festivalul Gustului Românesc – cu chef Cătălin Scărlătescu Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina
03.12.2017
- – Festivalul Gustului Românesc – cu chef Cătălin Scărlătescu Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina
06.12.2017
- – Concert televizat „Tezaur Folcloric” şi Gala tezaurelor umane vii din judeţul Alba cu: Ansamblul Folcloric „Augustin Bena” al j udeţului Alba, conducerea muzicală Alexandru Pal, cântece patriotice, colinde şi tradiţii alături d e: Ovidiu Homorodean, Anghelina Timiş, Narcisa Băleanu, Marius Brutaru, Roxana Bădescu, Ioana Ardelean, Cornel Borza, Angelica Flutur, Ro xana Reche, Cătălin Haşa, Maria Filimon, Nicolae Plută, Dorina Nariţa, Floricica Moga, Nicolae Tuhuţ, Bianca Suşman şi Grupul vocal „Doina Mureşului” din Ciugud, Ina Todoran şi Grupul v ocal „Biienii” din Biia, Bogdan Toma şi Ansamblul de dansuri pădureneşti din Ciulpăz, Leontina Fărcaş şi Grupul v ocal „Muguri de tezaur”, Mariana Anghel şi Adriana Anghel, Veta Biriş, Marinela Baba, lonuţ Fulea şi Grupul v ocal „Suflet de Român”, Nicolae Furdui Iancu şi Tudor Furdui Iancu.
Casa de Cultură a Sindicatelor
Știri
APRILIE, Prier: Datini, tradiții și obiceiuri românești
Prier înseamnă timp favorabil, prielnic atât pentru semănatul holdelor dar și pentru turmele de animale. Datini, tradiții și obiceiuri românești, în luna aprilie
Conform tradiției populare românești, luna aprilie se mai numește și „Prier”. Această denumire populară, a lunii aprilie, provine de la verbul “a prii” și înseamnă timp prielnic pentru semănături, ori lucrări în gospodărie .
Când vremea este înșelătoare, cu timp friguros și secetos pentru lucrările de primăvară, aprilie anunță sărăcie și se numește și ”Traistă-n băț”. De fapt, în spiritualitatea populară se și spune că ”Prier priește, dar și jupuiește!”, aluzie la zilele capricioase, cu timp potrivnic lucrărilor de sezon. În această lună se continuă semănatul de primăvară, început în martie. Acum se închid țarinile, ceea ce înseamnă că oile și vitele nu mai au voie să pască libere iar pășunatul devălmaș este întrerupt pentru câteva luni, se formează turmele, se repară gardurile țarinilor, se tund oile înainte de a fi urcate la munte etc. Se mai spune, despre luna aprilie, că este o lună capricioasă în care vremea va fi ori geroasă, ori călduroasă. Totodată, în luna lui aprilie se fac prevestiri ale vremii ce va urma, astfel se nasc o parte din superstițiile acestei luni.
Dacă în luna lui Prier este vreme frumoasă și călduroasă, atunci luna mai va avea vreme rece, cu înghețuri; Dacă la Prier este vreme posomorâtă și rece, atunci luna lui mai va avea vreme frumoasă și călduroasă; Negura de la răsărit, din luna aprilie, e semn bun pentru anul în curs; Dacă în aprilie tună și fulgeră, atunci nu există motive să ne temem de ger; Vremea frumoasă din luna aprilie ne va aduce o vară furtunoasă, etc.
Veseli de 1 aprilie – superstiții de 1 aprilie
Ziua Păcălelilor şi Ziua internațională a păsărilor. Dar pe noi ne interesează primul aspect. De unde vine? Cum se … manifestă? şi ce superstiții avem de 1 Aprilie?
Ziua de 1 Aprilie a fost întotdeauna un prilej de distracție şi cum e sănătos să râzi, ne bucurăm şi noi când avem prilejul. Se pare că originile acestei zile se regăsesc, ca multe alte obiceiuri, în schimbarea calendarului gregorian. Se spune că, odată cu această schimbare, mulți nu s-au putut obişnui cu noile date ale sărbătorilor. Și atunci, în timpul lui Carol al IX-lea, mulți neadaptați sărbătoreau Anul Nou la… 1 Aprilie! Cei ce sărbătoreau astfel erau numiți „nebuni de Aprilie”. Apoi obiceiul s-a perpetuat până-n zilele noastre, pierzându-şi semnificația inițială şi păstrând doar… ”nebunia”. Pentru că e o nebunie veselă şi plăcută! Superstiţia spune că păcăleala de 1 Aprilie trebuie făcută până la ora 12:00, cele după această oră, se zice că aduc ghinion. Tot o superstiţie spune că în ziua de 1 Aprilie nu se fac căsătorii, pentru că: ori acestea nu durează, se destramă, ori soţul va fi „sub papuc”. La noi, se spune că dacă nu păcăleşti pe nimeni de 1 Aprilie, tot anul până la celălalt 1 Aprilie vei fi tu cel păcălit. Tot anul? Nu-i cam mult? Dar dacă aşa zice superstiţia, să ne grăbim să păcălim pe cineva. Pardon: ce vă spunem mai jos nu-i păcăleală.
Sărbătoarea Floriilor – tradiții și obiceiuri
Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile este prima sărbătoare cu dată schimbătoare din calendarul anului bisericesc. Totodată, Floriile deschid ciclul sărbătorilor pascale, care se încheie la Înălțarea Domnului. În ziua de Florii există obiceiul de a merge la Biserică cu ramuri de salcie înmugurite, pentru a fi sfințite de către preot. Conform tradiției creștine, obiceiul ne amintește de intrarea triumfală a Domnului în Ierusalim, înainte de Patimi, când a fost întâmpinat de mulțime cu ramuri de măslin și crenguțe de palmier sau flori. Crenguțele de salcie vor fi împărțite credincioșilor ce au participat la slujba de Florii. Aceștia vor lua crenguțele acasă și le vor pune la geamuri, la uși și la porți pentru a le apăra casele de rele și necazuri. În unele zone ale țării, oamenii de la sate se încing cu ramurile de salcie, peste mijloc, deoarece se spune că acest ritual îi apără de boli și îi face mai robuști. Exista și obiceiul ca părinții sa-și lovească copiii cu nuielușa de salcie, când veneau de la biserică. Credeau că așa vor crește sănătoși și înțelepți. Oamenii le puneau și pe pomii fructiferi, pentru a-i ajuta să rodească. Exista credința că abia acum pomii prind putere să rodească. De aceea, nu se plantau pomi înainte de Florii, de teama ca aceștia să nu rămână fără rod. În ziua de Florii, stupii erau împodobiți cu ramurile de salcie sfințite, ca albinele să se bucure de binecuvântarea divină. În unele sate, mâțișorii erau aruncați în curte când începea să bată grindina. Însă, ramurile de salcie aveau în principal menirea de a-i feri pe oameni de duhurile necurate, sau erau utilizate și în scopuri terapeutice, oamenii înghițeau mâțișori de pe ramura de salcie, pentru a fi feriți de diferite boli. Un alt obicei, întâlnit în ziua de Florii, este acela de a trece pe la mormintele rudelor pentru a le agăța de cruci crenguțele de salcie, astfel aceștia vor ști că Paștele se apropie. Tot în ziua de Florii, șnurul de mărțișor se va agăța într-un copac înmugurit sau înflorit pentru a avea sănătate și belșug în anul ce urmează. Totodată, ziua de Florii este prilej de sărbătoare pentru cei cu nume de flori, deoarece își serbează onomastica.
Obiceiul Lazaritelor
Înainte de a intra în Ierusalim, Hristos l-a înviat pe Lazăr. Învierea lui Lazăr este simbolul învierii viitoare a neamului omenesc. În popor se crede că Lazăr era un fecior tânăr, fratele fetei care s-a căsătorit cu Dragobete, Cap de Primăvară. Potrivit tradiției, într-o sâmbătă Lazăr a plecat cu oile la păscut, lăsând-o pe mama sa să facă plăcinte. Urcând întru-un copac să ia muguri pentru animale, își aduce aminte de plăcinte. Se grăbește să coboare, cade și moare. Potrivit legendei că Lazăr ar fi murit de dorul plăcintelor, exista obiceiul ca în această sâmbătă, femeile de la țară să facă ofranda de pomenire a morților împărțind plăcinte de post. Profesorul Ion Ghinoiu afirma că în ajunul sau sâmbăta Floriilor, se efectua un ceremonial complex, numit Lazarita, care era structurat după modelul colindelor. Ion Ghinoiu afirma că Lazarita era un ceremonial la care participau numai fetele. „Una din fete, numita Lazarita, se îmbrăca în mireasă și colinda împreună în fața ferestrelor caselor unde au fost primite. Lazarita se plimba cu pași domoli, înainte și înapoi, în cercul format de colindătoarele care povestesc, pe o melodie simpla, drama lui Lazăr sau Lazarica: plecarea lui Lazăr de acasă cu oile, urcarea în copac pentru a da animalelor frunza, moartea neașteptată prin căderea din copac, căutarea și găsirea trupului neînsuflețit de către surioarele lui, aducerea acasă, scăldatul ritual în lapte dulce, îmbrăcarea mortului cu frunze de nuc, aruncarea scaldei mortului pe sub nuci”.
Sărbătoarea dinților
Ziua de 11 aprilie este dedicată Sfântului Antipa, despre care oamenii din popor cred că vindecă durerile de dinți și măsele. Sfântul Antipa s-a rugat pentru cei care îi vor face pomenire să fie feriți de patimi și de alte boli, între care și nesuferita durere a dinților.
Sursa:azm.gov.ro, sursa foto:dragusanul.ro
Știri
Ziua Păcălelilor: Originea acestei zile și cum este sărbătorită în alte țări. Nimeni nu are voie să se supere pe 1 aprilie
De Ziua Păcălelilor nimeni nu are voie să se supere: Care este originea zilei
În fiecare an, la 1 aprilie, oamenii din lumea întreagă marchează Ziua păcălelilor, cunoscută și ca Ziua păcălitului sau Ziua nebunilor, când fiecare încearcă, cu mai mult sau mai puțin succes, să-i facă o șotie colegului, prietenului, vecinului, unui membru de familie, mai exact, toată lumea păcălește pe toată lumea.
Celebrarea Zilei Pacalelilor isi are originile in Franta, in secolul al XVI-lea, cand a fost adoptat calendarul Gregorian, care a mutat Anul Nou de la 1 aprilie la 1 ianuarie. Vestea noului calendar s-a raspandit incet iar cei care continuau sa sarbatoreasca anul nou de 1 aprilie era considerati ″pacalitii de 1 aprilie″.
In Franta, 1 APRILIE, ZIUA PACALELILOR, este numita Poisson d’Avril, adica „pestele de aprilie”, cu referire la un peste tanar, usor de capturat. Francezii obisnuiesc sa-si pacaleasca prietenii lipind-le pe spate un peste de hartie. In momentul in care cineva descopera farsa, acesta trebuie sa strige „Poisson d’Avril!”.
Timp de 200 de ani, practica farselor de 1 APRILIE, ZIUA PACALELILOR, s-a raspandit in Anglia si in Statele Unite. Toate farsele trebuie sa fie facute pana la ora pranzului. Orice farsa facuta dupa aceasta ora va aduce ghinion farsorului.
ZIUA PACALELILOR, 1 APRILIE – Cei care nu raspund cu zambetul pe buze unei farse facute de vor fi urmariti de ghinion tot anul. Barbatii pacaliti de o femeie frumoasa de Ziua Pacalelilor vor ajunge sa o ia de nevasta, sau, daca barbatul este casatorit, cei doi vor ramane prieteni foarte buni.
Originea acestui obicei nu este cunoscută cu exactitate. Unii consideră că aceasta este legată de schimbarea anotimpului, în timp ce alții cred că provine de la adoptarea noului calendar. Ipoteza acceptată de majoritate, însă, susține că obiceiul păcălelilor de 1 aprilie a apărut în vestul Europei, pe la jumătatea secolului al XVI-lea, conform site-ului www.infoplease.com. În vechiul calendar iulian, Anul Nou se sărbătorea la 1 aprilie, dar în 1582, papa Grigorie al XIII-lea a făcut trecerea de la vechiul calendar iulian la noul calendar, care avea să-i poarte numele — calendarul gregorian, sărbătoarea Anului Nou mutându-se de atunci pe 1 ianuarie. Oamenii au avut probleme în a se obișnui cu noua dată a acestei sărbători și au continuat să-și trimită felicitări și să-și facă urări tot pe 1 aprilie. Cei care continuau să sărbătorească Anul Nou la 1 aprilie au fost numiți „nebuni de aprilie”, de unde și denumirea de Ziua nebunilor (April Fools’ Day) sau Ziua păcălelilor. Cu timpul, felicitările trimise pentru Anul Nou la 1 aprilie au început să fie considerate farse, fiind însoțite adeseori de cadouri hazlii, relatează Agerpres.
Ziua de 1 aprilie este recunoscută ca Zi a păcălelilor în majoritatea țărilor lumii. Marcată mai întâi în Europa, a trecut peste ocean și s-a răspândit apoi în majoritatea țărilor de pe glob. Este totuși sărbătorită cu preponderență în Europa și în America și mai puțin de civilizațiile orientale.
La noi în țară, Ziua păcălelilor se sărbătorește începând cu secolul al XIX-lea. Potrivit site-ului www.istorie-pe-scurt.ro, se obișnuiește ca farsele să fie făcute până la ora prânzului, altfel acestea aduc ghinion păcăliciului. Tradiția spune că dacă o fată frumoasă reușește să te păcălească, trebuie să o iei de nevastă sau măcar să fii prietenul ei. Dar nu este indicat să te căsătorești la 1 aprilie, pentru că bărbatul însurat în această zi va fi toată viața sub papucul nevestei. Copiii născuți la 1 aprilie vor avea succes pe aproape toate planurile, dar ar fi bine să stea departe de jocurile de noroc.
Prin celebrarea acestei sărbători, ziua de 1 aprilie devine un prilej de bucurie și de distracție pentru toți cei care au simțul umorului, sau, așa cum spunea scriitorul Mark Twain, „ziua de 1 aprilie este ziua în care ne amintim ce suntem în celelalte 364 de zile ale anului”.
Alte superstitii de 1 APRILIE – ZIUA PACALELILOR:
=> In regiunea Tirol, din Elvetia, un manunchi de paie este ingropat de 1 APRILIE, pentru ca recolta sa fie bogata in sezonul urmator.
=> Copiii nascuti de ZIUA PACALELILOR vor fi norocosi in afaceri, dar vor fi urmariti de ghinion la jocurile de noroc.
=> Indragostitii nu ar trebui sa se casatoreasca pe 1 APRILIE, pentru ca mariajul nu va functiona, ori pentru ca femeia va fi “cocosul” in familie.
=> Cel care nu va pune la cale o farsa de ZIUA PACALELILOR va fi pacalit pentru tot restul anului.
Știri
Digitalizare a Serviciului de Ambulanță Județean Alba: Licitație pentru achiziții de peste 2,8 milioane de lei
Digitalizare a Serviciului de Ambulanță Județean Alba
Serviciul de Ambulanță Județean Alba a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o procedută de achiziție derulată în cadrul unui amplu proiect de digitalizare finanțat prin PNRR.
Achiziția are o valoare totală estimată de peste 2,8 milioane de lei.
Serviciul de Ambulanță Județean Alba a semnat, la sfârșitul lunii septembrie 2024, contractul de finanțare pentru implementarea proiectului ”Digitalizarea Serviciului de Ambulanță Județean Alba”.
Scopul proiectului este implementarea unui sistem informatic integrat printr-un ansamblu arhitectural digital ce îmbină în mod armonios echipamentele hardware și aplicațiile software.
Obiectivele proiectului sunt îmbunătățirea/dezvoltarea rețelelor de comunicații și a infrastructurii IT și hardware la nivelul instituției și implementarea unui software non-clinic integrat și interoperabil.
Achiziția în curs cuprinde echipament si accesorii pentru computer, computere portabile, computer de birou, surse de alimentare electrică continuă, echipament de rețea, pachete software pentru editare de text, servere și servicii de instalare de computere și de echipament de procesare a informațiilor.
Data limită pentru primirea ofertelor este 28 aprilie.