Spitalizare gratuită pentru victimele accidentelor sau agresiunilor cu autor necunoscut

Adăugat la Sănătate, Știri

Victimele accidentelor sau agresiunilor cu autor necunoscut vor fi exceptate de la plata cheltuielilor ocazionate de asistenţa medicală, a decis miercuri Camera Deputaților, în calitate de for decizional. Proiectul va intra în vigoarea după promulgare și publicare în Monitorul Oficial.

„Cheltuielile efective ocazionate de asistenţa medicală acordată nu pot fi recuperate de la victimele agresiunilor sau ale accidentelor cu autor neidentificabil, fiind decontate din Fondul National Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS)”, prevede proiectul de lege.

Prin această modificare este identificată modalitatea prin care aceste cheltuieli pot fi decontate, fără a se ajunge la recuperarea acestora de la victimele agresiunilor sau ale accidentelor.

„Persoanele care prin faptele lor aduc daune sănătăţii altei persoane, precum şi daune sănătăţii propriei persoane, din culpă, răspund potrivit legii şi au obligaţia să repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale reprezentând cheltuielile efective ocazionate de asistenţa medicală acordată. Sumele reprezentând cheltuielile efective vor fi recuperate de către furnizorii de servicii medicale. Pentru litigiile având ca obiect recuperarea acestor sume, furnizorii de servicii medicale se subrogă în toate drepturile şi obligaţiile procesuale ale caselor de asigurări de sănătate şi dobândesc calitatea procesuală a acestora în toate procesele şi cererile aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti, indiferent de faza de judecată”, mai arată proiectul.

Sursa:stiripesurse.ro

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii