Social-Economic
Nou tip de etichetare pentru produsele din carne şi lapte
Euro-deputaţii susţin o nouă etichetare obligatorie, în ţările de origine, pentru produsele din carne şi lapte. Citește mai mult pe radiounirea.ro
Parlamentarii europeni din Comisia pentru securitate alimentară au adoptat o rezoluţie, prin care reafirmă necesitatea menţionării obligatorii pe etichetele oricărui tip de carne sau produs din carne, precum şi pe ale lactatelor, a locului din care provine.
Amintim că, în urmă cu exact un an, respectiv la 1 aprilie 2015, au intrat în vigoare noile reguli de etichetare pentru carnea proaspătă, refrigerată sau congelată provenită de la porcine, ovine, caprine şi păsări de curte, vândută sub formă preambalată consumatorilor finali şi restaurantelor sau cantinelor.
Noile etichete conţin informaţii despre ţara sau ţările în care animalele s-au născut, au fost crescute, sacrificate şi procesate.
Acum euro-deputaţii susţin că aceste reguli de etichetare trebuie aplicate şi pentru celelalte tipuri de carne ce există pe piaţa europeană, chiar dacă în cantităţi cu mult mai mici decât cele deja enunţate, precum şi pentru produsele de carmangerie. Iar în cazul laptelui, etichetarea detaliată trebuie să apară şi pe produsele în care laptele a fost utilizat ca ingredient.
În comunicatul publicat pe site-ul Parlamentului European, deputaţii din Comisia pentru siguranţa alimentară amintesc rezultatele sondajului realizat în 2013 de instituţiile europene, potrivit căruia 84 la sută din cetăţeni considerau necesară indicarea ţării de origine a laptelui, iar 88 la sută apreciau la fel de utilă etichetarea similară a cărnii.
Mai mult, peste 90 la sută dintre europeni găseau drept foarte importantă prezenţa unor informaţii detaliate pe etichetele produselor în compoziţia cărora intră carnea şi laptele.
De altfel, Parlamentul European a avut numeroase iniţiative în legătură cu îmbunătăţirea etichetării produselor alimentare, tocmai pentru asigurarea încrederii consumatorilor, precum şi pentru transparentizarea lanţului de desfacere a produselor alimentare, la nivel european.
În continuare, Comisia trebuie să pună în practică aceste propuneri, cu menţionarea costurilor noului sistem de etichetare obligatorie, asigurându-se că există disponibilitate din partea consumatorilor să suporte aceste costuri suplimentare.
Sursa: romania-actualitati.ro
Social-Economic
„Împreună dăruim bucurie”, pentru vârstnici, la Sebeș
„Împreună dăruim bucurie”, pentru vârstnici, la Sebeș
Societate
Tradiţii şi obiceiuri în Vinerea Mare: Ce nu ai voie să faci
Ce nu ai voie să faci în Vinerea Mare
Ultima vineri din Postul Paștilor este potrivit tradiției zi de post negru – nu se bea decât apă toată ziua.
Potrivit tradiţiei, în Vinerea Mare nu este bine să mănânci urzici şi nu e bine să fie folosit oţetul, deoarece pe cruce Iisus a fost bătut cu urzici, iar buzele Mântuitorului au fost udate cu oţet.
Vinerea Mare este zi aliturgică, adică nu se săvârșește niciuna dintre cele trei Sfinte Liturghii. Ceremonia principală din această zi este scoaterea Sfântului Epitaf din altar și așezarea lui pe o masă în mijlocul bisericii. Prin scoaterea Sfântului Epitaf retrăim coborârea de pe Cruce a lui Hristos și pregătirea trupului Său pentru înmormântare.
Seara se cântă Prohodul și se înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf. Este o procesiune de înmormântare. Epitaful pe care il poartă preoții, ajutați de credincioși simbolizează trupul Mântuitorului.
După procesiunea din jurul bisericii, Sfântul Epitaf este așezat pe Sfânta Masă din altar, unde rămâne până la Înălțare. Punerea pe Sfânta Masă reprezintă punerea Domnului în mormânt.
sursa: crestinortodox.ro
Societate
Vinerea Mare: Care este programul serviciilor religioase de la catedrala ortodoxă din Alba Iulia
Care este programul serviciilor religioase de la catedrala ortodoxă din Alba Iulia în Vinerea Mare
În Vinerea Mare, zi aliturgică, va fi un program special al serviciilor religioase la catedrala ortodoxă din Alba Iulia.
Iată care este acesta:
Sfânta și Marea Vineri
Răstignirea Domnului
(Zi aliturgică și ajun)
ora 7.00-9.00 – Ceasurile Împărăteşti şi Obedniţa
ora 9.00-9.45 – Vecernia cu scoaterea Sfântului Epitaf
ora 18.00-21.00 – Denia Prohodului Domnului cu Procesiunea Sfântului Epitaf
sursa: reintregirea.ro
-
Știriacum o zi
„Paştele cailor“ există: De unde vine expresia. Tradiții și legende de Paștele Cailor
-
Știriacum 2 zile
Udatul fetelor de Paște, un obicei păstrat din bătrâni: Cum se merge la udat în Ardeal
-
Știriacum 6 zile
Puterile miraculoase ale celor 12 lumânări aprinse în Joia Mare din Săptămâna Patimilor
-
Divertismentacum 6 zile
Luna MAI, o lună a naturii: Superstiţii şi obiceiuri în luna denumită popular și “Florar”
-
Știriacum 7 zile
Chemarea narciselor, în luna mai: În Alba, două poieni cu narcise, cea de pe Vârful Negrilesei, din apropierea comunei Bucium şi cea de la Piatra Cetii de lângă Întregalde
-
Știriacum 2 zile
Săptămâna luminată: Ce nu ai voie să faci în a doua şi a treia zi de Paşte
-
Știriacum 2 zile
Prăgșorul, obicei de Paști vechi de peste 250 de ani, în Țara Moților, la Bistra
-
Știriacum 2 săptămâni
Sâmbăta lui Lazăr: Ce nu ai voie să faci cu o zi înainte de Florii