Rămâi conectat

Știință și Tehnologie

De unde vine termenul de „cal-putere” și cum se calculează

Publicat

în

Forţa moatoarelor este măsurată în cai putere. Unitatea de măsură a fost introdusă de inventatorul scoţian James Watt în anul 1782 în timp ce lucra la îmbunătăţirea motoarelor cu aburi. Watt folosea un ponei pentru a transporta cărbunele în mină, motiv pentru care i-a venit ideea să măsoare puterea unei maşini cu aburi pornind de la poneiul său.

Un cal putere este forţa cu care poate fi ridicată o greutate de 75 de kilograme de la sol, împotriva forţei gravitaţionale, într-o secundă. În anii 1700, când au apărut primele motoare cu aburi, oamenii se foloseau de cai pentru toate muncile grele. Între acestea se aflau şi ridicatul sau lăsatul greutăţilor cu scripeţi în adâncul minelor de cărbune.

Când au apărut primele motoare primitive cu aburi în secolul XVII, inventatorul englez Thomas Savery a fost primul care şi-a pus întrebarea: oare câţi cai poate să înlocuiască un motor cu aburi? Aşa că au început comparaţiile dintre motoare şi cai.

Tot el spunea că un motor ar putea să fie construit destul de mare, încât să facă treabă a 15-20 de cai, dând naştere astfel la zicala „motor cu puterea cailor”, transformată ulterior în cai-putere.

Iniţial, James Watt a stabilit că, în medie, un ponei era capabil să ridice 220 de livre (aproximativ 110 kilograme) de cărbune pe o distanţă de 100 picioare (circa 30 de metri) într-un minut (22 000 ft·lbf/min). Watt nu a fost mulţumit de această valoare, considerând-o prea mică.

El era convins că un cal de constituţie medie putea sa dezvolte mai mult decât o indicau calculele şi experimentele de până atunci. În 1782 el a determinat că un cal poate învârti o roată de acţionare a unei mori de 144 de ori în timp de o oră, adică de 2,4 ori pe minut.

Roata avea o rază de 12 picioare, iar forţa de tracţiune a calului a fost estimată la 180 de livre. Aplicând o formulă a rezultat valoarea de 33,000 ft·lbf/min.

Calul putere se utilizează uneori pentru a specifică puterea motoarelor electrice sau termice, domeniu unde unitatea de măsură folosită pentru energie este ”calul putere oră”.

În anul 1993, doi fizicieni au ajuns la o concluzie destul de interesantă, în urmă unor teste realizate cu câţiva cai puternici. Ei au realizat că, de fapt, un cal poate să producă până la 14,9 CP, dar numai pentru scurte perioade de timp, dar că, la o muncă obişnuită de povară, trăgând un plug pe câmp, de exemplu, un cal exercită constant 1 CP.

Aceleaşi teste au arătat că un om normal poate să producă până la 1,2 CP pentru scurte perioade de timp sau 0,1 CP pe termen nelimitat. Celebrul atlet Usain Bolt poate produce, potrivit studiilor realizate, 3,5 CP la viteză maximă, pe care o atinge pe distanţa de 100 de metri.

Începând cu 1972, Uniunea Europeană a introdus o nouă unitate de măsură numită kilowatt, ca fiind unitatea oficială de măsurare a puterii. Fie că e vorba de puterea motoarelor mecanice, electrice, a diverselor scule electrice şi chiar a diverselor aparate electrice: incalzitoare, televizoare, aparate audio, etc.

Însă abia în ianuarie 2010, prin directiva a Comisiei Europene, companiile auto au fost împiedicate să mai folosească oficial calul-putere că unitate de măsură a puterii, fiind permisă doar utilizarea sa ca unitate suplimentară. Un cal-putere în româneşte se prescurtează CP, însă în engleză el poate fi HP (HorsePower) sau la americani BHP (Brake HorsePower).

sursa: adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Publicitate

Știință și Tehnologie

Planul de Acțiune pentru un Oraș Verde lansat la Palatul Principilor din Alba Iulia

Publicat

în

Alba Iulia: Lansare a Planului de Acțiune pentru un Oraș Verde

Palatul Principilor Transilvaniei a găzduit evenimentul de lansare a Planului de Acțiune pentru un Oraș Verde al municipiului Alba Iulia realizat de Primăria Municipiului Alba Iulia împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucție si Dezvoltare (BERD).

Scopul acestui proiect este de a elabora un document strategic de dezvoltare urbană într-un mod integrat și sistemic, astfel Alba Iulia devenind parte integrantă a Programului Cadru Orașe Verzi, implementat deja în peste 50 de orașe din lume.

Proiectul va include analiza situației actuale a municipiului Alba Iulia, prioritizarea aspectelor de interes pentru municipiul Alba Iulia și elaborarea unei viziuni și a obiectivelor strategice care vor stabili direcția de dezvoltare a orașului pentru următorii 15 ani, dezvoltarea unui portofoliu de investiții și concepte de proiecte care să poată fi implementate pe termen scurt și va oferi asistență tehnică pentru dezvoltarea capacităților municipiului Alba Iulia de implementare a planului amintit.

La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai primăriei, operatori de servicii publice, participanți din mediul de afaceri și academic, precum și cetățeni ai municipiului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

IT

Concursul de realizare și prezentare de aplicații software de la UAB și-a desemnat câștigătorii

Publicat

în

Concursul de realizare și prezentare de aplicații software de la UAB și-a desemnat câștigătorii

Facultatea de Informatică și Inginerie din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a organizat cea de-a cincea ediție a concursului IN4IT.

Această ediție inedită s-a desfășurat sub forma unui Hackathon la universitatea albaiuliană, fiind vorba despre o competiție între tinerii pasionați ai domeniului – elevi, studenți și masteranzi – constând în elaborarea și prezentarea unor aplicații software.

S-a urmărit crearea unor aplicații inovatoare integrabile în ceea ce reprezintă, astăzi, conceptul „Smart City”.

Cele mai inovatoare aplicații au fost premiate.
Iată care au fost laureații:
*Premiul I – Claudiu Neamțu, Diana Bîcu – aplicația XeoSmartHome – Sistem de automatizare a activităților casnice, control al centralei termice, iluminatului, irigatulului gazonului/grădinii și de control al jaluzelelor;
*Premiul II – Ioan Cutean, Stîngaciu Andrei, Petruț Vlad, Cisteian Răzvan – Aplicație pentru transport public – o aplicatie care pune împreună toate metodele de transport – taxi, serviciile de ride sharing (Bolt, Uber), trotinetele Lime și autobuzele publice;
*Premiul III – Alexandru Eugen Găzdac, Andrei Drăgan, Dragoș Bărbuț – Club. Platformă inteligentă de management de evenimente pentru Alba Iulia, care revoluționează planificarea, organizarea și promovarea evenimentelor.
sursa: facebook Facultatea de Informatică și Inginerie – UAB

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știință și Tehnologie

Numărul de turiști din județ a crescut în luna decembrie a anului 2022 cu 41,7% față de luna aferentă a anului 2021 | radiounirea.ro

Publicat

în

Numărul de turiști din județ a crescut în luna decembrie a anului 2022 cu 41,7%  față de luna aferentă a anului 2021 | radiounirea.ro

În luna decembrie 2022, în unităţile turistice din judeţul Alba (cu minim 10 locuri pat) au fost cazaţi 12449 turiști, majoritatea au fost cazați în hoteluri (42,7%), pensiuni agroturistice (30,3%), pensiuni turistice (16,4%), înregistrându-se o scadere cu 170 persoane (-1,3%) faţă de luna anterioară si o crestere cu 3665 persoane (+41,7%) faţă de luna corespunzatoare din anul 2021.

Numărul de înnoptări ale turiştilor în structurile de primire turistică din judeţ (cu minim 10 locuri pat) înregistrate în decembrie 2022 a fost de 22503, mai mult cu 38 innoptari (+0,2%) faţă de luna anterioara si cu 6487 (+40,5%) faţă de luna decembrie 2021. Durata medie a sejurului în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare în această lună a fost de 1,81 zile, față de 1,82 zile cea înregistrată în decembrie 2021.

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare din judeţ în luna decembrie 2022 a fost de 16,9%, mai mare atat fata de luna anterioară (16,6%) si mai mare fata de luna corespunzatoare din anul anterior (15,6%), pe ţară înregistrându-se un indice de 25,8%.

În anul 2022 în unităţile turistice din judeţul Alba (cu minim 10 locuri pat) au fost cazaţi 188993 turişti, înregistrându-se o crestere cu 23,4% faţă anul 2021; turiştii români deţin o pondere de 92,1% din numărul total de turişti înregistraţi la nivelul județului Alba (188993 persoane), iar turiştii străini (14898 persoane) si reprezintă 7,9%. Aura Unirii, unul dintre cele mai noi hoteluri din Alba Iulia de 4 stele cu piscină interioară și SPA este una unitățile de cazare deschise în județul Alba.

Numărul de înnoptări ale turiştilor în structurile de primire turistică din judeţ (cu minim 10 locuri pat) a fost de 345537 ( 27482 turisti straini ), mai mult cu 25,5% faţă de anul 2021, durata medie a sejurului în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare în anul 2022 fiind de 1,83 zile.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba