Cinci experimente științifice pe care le poți face cu copiii în după amiezile de toamnă, când stați acasă

Adăugat la Educație și Cultură

lapte-coloratDupă amiezile de toamnă, când este destul de frig sau plouă pot fi plictisitoare pentru copii. Uite cinci experimente pe care le puteți face doar cu lucruri din bucătărie, care s-i încânte pe cei mici.

1 Lapte colorat

Ai nevoie de: lapte integral, colorant alimentar, detergent lichid, betigase de urechi, o farfurie

Experiment: Pune lapte intr-o farfurie si adauga cateva picaturi de colorant alimentar. Ia un betigas de ureche si introdu-l in sapunul lichid. Pune-l apoi in mijlocul farfuriei cu lapte. Laptele va incepe sa se „miste” si sa formeze frumoase modele colorate.

Explicatia stiintifica: Detergentul reactioneaza cu particulele de grasime din lapte si le pune in miscare. De aceea experimentul nu va functiona daca utilizezi lapte degresat.

2  Lava

Ai nevoie de: sare, apa, un pahar de ulei vegetal, colorant alimentar, un pahar sau un borcan inalt

Experiment: Umple paharul doua treimi cu apa. Toarna ulei in apa, acesta va pluti. Adauga colorant, apoi presara usor sare in pahar.

Explicatia stiintifica: Pentru ca uleiul este mai usor decat apa, va pluti la suprafata. Cand se adauga sarea, aceasta va atrage particulele de ulei spre fundul paharului. Cand sarea se dizolva in apa, uleiul se va duce din nou la suprafata. Colorantul ajuta ca fenomenul sa fie mai vizibil.

 3 Curcubeu

Ai nevoie de: un recipient cu apa, un spot de lumina, o oglinda, o foaie alba de hartie

Experiment: Umple recipientul cu apa si pune oglinda pe fundul lui. Indreapta spotul de lumina catre oglinda. Asigura-te ca aceasta se va reflecta pe foaia de hartie. Daca experimentul este realizat corect, curcubeul va aparea pe foaia de hartie.

Explicatia stiintifica: Cand trece prin apa, spotul de lumina se va „desparti” in culorile componente, iar acestea vor fi reflectate precum un curcubeu pe foaia de hartie.

 4 Vulcanul

Ai nevoie de: o tava, un recipient de plastic, nisip, colorant alimentar, otet, bicarbonat de sodiu

Experiment: Foloseste nisip pentru a forma „vulcanul” in jurul recipientului din plastic. Pentru a face vulcanul sa erupa, toarna doua linguri de bicarbonat de sodiu in sticla, adauga un sfert de pahar de apa calduta. Adauga colorant, iar la final toarna un sfert de pahar de otet.

Explicatia stiintifica: Cand bicarbonatul intra in contact cu otetul are loc o reactie chimica violenta, care duce la emisia de apa, sare si bioxid de carbon.

5 Cristale de „gheata”

Ai nevoie de: sare, apa, o sarma

Experiment: Prepara o solutie suprasaturata de sare. Trebuie pusa atat de multa sare incat daca mai adaugi sa nu se mai dizolve. Aceasta solutie trebuie sa ramana calduta. Foloseste apa distilata daca vrei ca experimentul sa fie si mai reusit. Strecoara solutia intr-un alt recipient pentru a fi sigur ca scapi de eventualele impuritati din sare. Din sarma, fa un cerc la un capat si introdu-l in solutia sarata. Pune recipientul intr-un loc cald, astfel incat lichidul sa nu se raceasca imediat. Dupa cateva zile, cristale frumoase de sare asemanatoare cu gheata vor „creste” pe sarma.

Explicatia stiintifica: Pe masura ce apa se raceste, sarea incepe sa se precipite si sa formeze cristale pe peretii containerului si pe sarma.

sursa: sfatulparintilor.ro

Silvia Surugiu

redactor Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.177
e-mail: surugiuaalba@gmail.com

Facebook 

Comentarii