Castelul Teleki din Uioara de Sus – o ”bijuterie” ruinată | „Bomba” turistică a orașului Ocna Mureș, lăsată în paragină

Adăugat la Știri

Județul Alba prezintă un real izvor nesecat de obiective turistice. Din păcate, mai multe dintre acestea se află într-o stare avansată de degradare, iar autoritățile nu pot să facă nimic, deoarece sunt probleme cu succesiunile atractilor turistice. La fel este și povestea Castelului Teleki din Uioara de Sus, despre care puteți citi mai multe pe www.radiounirea.ro

Castelul de la Uioara de Sus, care aparține de orașul Ocna Mureș, a fost construit în 1290, în cel mai înalt punct din zonă. Construcția medievală este amintită în documente pentru prima dată în anul 1290, sub numele de Novum Castrum (”Castelul Nou”), indicând existența unei fortificații mai vechi pe acelați amplasament, probabil din secolele al X-lea sau al XI-lea din care se mai pot vedea porțiuni dintr-un val de pământ cu șanț. Acest “Castel Nou” a fost construit la sfârsitul secolului XIII, din ordinul regalitătii maghiare, pentru protecția salinei învecinate, fiind apoi amintit în documentele anilor 1336 și 1382.

Din secolul al XIV-lea, acest castel a devenit proprietatea unor nobili. Mihai Viteazul a donat castelul de la Uioara de Sus sfetnicului său, banul Mihalcea. Din acest edificiu se mai pot vedea azi ruinele unui turn pentagonal, reprezentând vechiul donjon. “Castelul Nou” medieval a fost dărâmat parțial, în locul său ridicându-se între anii 1850-1860 un impunător castel neogotic pentru familia nobiliară Banffy, edificiu care a intrat ulterior în proprietatea conților Teleky. Este vorba despre o construcție dreptunghiulară cu parter și două etaje.

Construcția este alăturată unor locuințe anexe destinate personalului auxiliar de administrare și întreținere a domeniului. În perimetrul curții există o pivnită de vinuri și o capelă, care, inițial a fost dotată cu o orgă. Din inițiativa familiei Teleky în jurul castelului a fost amenajat un parc cu alei și arbori, printre care specii aclimatizate, unele fiind rarități dendrologice. În complexul castelului Teleky se mai găsește și o biserică construită în stil romanic în jurul anului 1300, în prezent ruinată.

Din castelul de la 1290 se mai pot vedea ruinele unui turn pentagonal situat în colțul de nord-est al noii construcții, care era probabil vechiul donjon al fortificației medievale. Complexul Teleki mai cuprinde ruinele bisericii romanice, datată în jurul anului 1300, din care se mai păstrează zidurile de cărămidă cu clopotnița. La etaj, clopotnița are ferestre cu capiteluri cubice. De-a lungul timpului, și ea a suferit mai multe modificări.

• Restaurat, castelul ar putea intra în circuitul turistic, reprezentând comoara orașului Ocna Mureș

Pe poarta castelului este pus lăcatul. Un singur om din Ocna Mureș are cheia. Măsura a fost luată, după ce mai mulți oameni au prădat și ultimele bogății din clădire. Într-o zi, spune paznicul, s-a furat inclusiv scara interioară grea de câteva tone. “Vin copiii, vârstnicii să ia de la lemn până la fier. Lemnul pentru foc, fierul ca să îl vândă ca să facă rost de ceva bani. Unii îi dau pe băutură”, spune profesorul Horea Herțeg, care a scris monografia orașului Ocna Mureș.

Un interminabil proces de succesiune a transformat clădirea impunătoare din trecut într-un loc pustiu, plin de gunoaie. Primăria a restituit inițial castel unuia dintre moștenitori, dar ulterior a apărut un alt pretendent care revendică imobilul. Autoritățile locale nu pot face nimic până când instanța nu va lua o decizie. “Până atunci, din păcate, suntem legați de mâini și de picioare. Trebuie să ne uităm cum se degradează acest castel. Îmi dau seama câți bani am fi putut face, nu neapărat măream bugetul orașului, pentru că nu asta e important, dar dezvoltam turismul, ceea ce este foarte important”, spune Silviu Vințeler, primarul din Ocna Mureș.

Între timp, bijuteria își pierde strălucirea. Geamurile sunt ciobite, ușile scose din balamale, iar pereții scorojiți mai poartă încă ultimele urme de vopsea. Grinzile de susținere a acoperișului s-au prăbușit, roase de ploaie și zăpadă, așa că intrarea în clădire e o aventură care s-ar putea termina urât.

Oamenii din Ocna Mureș spun că vin cu tristețe la castel și așteaptă ca moștenitorii legali să vină împreună cu Consiliul Local și să redea orașului și circuitului turistic acest castel. Ce au rămas însă nealterate de vreme sunt legendele. Se spune că în pivnița castelului erau butoaie mari de doi metri. În timpul războiului, soldații ruși ar fi intrat aici, au împușcat câteva dintre ele ca să deguste băutura, dar licoarea bahică a tot curs până când i-a înnecat. Dar cam atât a rămas din castelul Teleki, povestea. Deși schimbarea proprietarului nu modifică regimul castelului care este monument istoric, imobilul nu va putea suferi modificări sau reparații fără acordul Ministerului Culturii.

Oamenii locului știu că nu pierd doar turiști, ci și istoria atâta timp cât palatul se degradează în spatele porților închise.

sursa: citynews.ro

Tudor Stan

redactor Radio Unirea FM
Mobil: 0756.638.321
email: tudorstan90@gmail.com

Facebook 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.