Rămâi conectat

Știri

Castelul Teleki din Uioara de Sus – o ”bijuterie” ruinată | „Bomba” turistică a orașului Ocna Mureș, lăsată în paragină

Publicat

în

Județul Alba prezintă un real izvor nesecat de obiective turistice. Din păcate, mai multe dintre acestea se află într-o stare avansată de degradare, iar autoritățile nu pot să facă nimic, deoarece sunt probleme cu succesiunile atractilor turistice.

La fel este și povestea Castelului Teleki din Uioara de Sus, despre care puteți citi mai multe pe www.radiounirea.ro.

Castelul de la Uioara de Sus, care aparține de orașul Ocna Mureș, a fost construit în 1290, în cel mai înalt punct din zonă.

Construcția medievală este amintită în documente pentru prima dată în anul 1290, sub numele de Novum Castrum (”Castelul Nou”), indicând existența unei fortificații mai vechi pe acelați amplasament, probabil din secolele al X-lea sau al XI-lea din care se mai pot vedea porțiuni dintr-un val de pământ cu șanț.

Acest “Castel Nou” a fost construit la sfârsitul secolului XIII, din ordinul regalitătii maghiare, pentru protecția salinei învecinate, fiind apoi amintit în documentele anilor 1336 și 1382.

Din secolul al XIV-lea, acest castel a devenit proprietatea unor nobili. Mihai Viteazul a donat castelul de la Uioara de Sus sfetnicului său, banul Mihalcea.

Din acest edificiu se mai pot vedea azi ruinele unui turn pentagonal, reprezentând vechiul donjon.

“Castelul Nou” medieval a fost dărâmat parțial, în locul său ridicându-se între anii 1850-1860 un impunător castel neogotic pentru familia nobiliară Banffy, edificiu care a intrat ulterior în proprietatea conților Teleky.

Este vorba despre o construcție dreptunghiulară cu parter și două etaje.

Construcția este alăturată unor locuințe anexe destinate personalului auxiliar de administrare și întreținere a domeniului. În perimetrul curții există o pivnită de vinuri și o capelă, care, inițial a fost dotată cu o orgă.

Din inițiativa familiei Teleky în jurul castelului a fost amenajat un parc cu alei și arbori, printre care specii aclimatizate, unele fiind rarități dendrologice.

În complexul castelului Teleky se mai găsește și o biserică construită în stil romanic în jurul anului 1300, în prezent ruinată.

Din castelul de la 1290 se mai pot vedea ruinele unui turn pentagonal situat în colțul de nord-est al noii construcții, care era probabil vechiul donjon al fortificației medievale. Complexul Teleki mai cuprinde ruinele bisericii romanice, datată în jurul anului 1300, din care se mai păstrează zidurile de cărămidă cu clopotnița.

La etaj, clopotnița are ferestre cu capiteluri cubice. De-a lungul timpului, și ea a suferit mai multe modificări.

Restaurat, castelul ar putea intra în circuitul turistic, reprezentând comoara orașului Ocna Mureș

Pe poarta castelului este pus lăcatul. Un singur om din Ocna Mureș are cheia. Măsura a fost luată, după ce mai mulți oameni au prădat și ultimele bogății din clădire.

Într-o zi, spune paznicul, s-a furat inclusiv scara interioară grea de câteva tone.

“Vin copiii, vârstnicii să ia de la lemn până la fier. Lemnul pentru foc, fierul ca să îl vândă ca să facă rost de ceva bani. Unii îi dau pe băutură”, spune profesorul Horea Herțeg, care a scris monografia orașului Ocna Mureș.Un interminabil proces de succesiune a transformat clădirea impunătoare din trecut într-un loc pustiu, plin de gunoaie.

Primăria a restituit inițial castel unuia dintre moștenitori, dar ulterior a apărut un alt pretendent care revendică imobilul. Autoritățile locale nu pot face nimic până când instanța nu va lua o decizie.

“Până atunci, din păcate, suntem legați de mâini și de picioare. Trebuie să ne uităm cum se degradează acest castel. Îmi dau seama câți bani am fi putut face, nu neapărat măream bugetul orașului, pentru că nu asta e important, dar dezvoltam turismul, ceea ce este foarte important”, spune Silviu Vințeler, primarul din Ocna Mureș.

Între timp, bijuteria își pierde strălucirea. Geamurile sunt ciobite, ușile scose din balamale, iar pereții scorojiți mai poartă încă ultimele urme de vopsea.

Grinzile de susținere a acoperișului s-au prăbușit, roase de ploaie și zăpadă, așa că intrarea în clădire e o aventură care s-ar putea termina urât.

Oamenii din Ocna Mureș spun că vin cu tristețe la castel și așteaptă ca moștenitorii legali să vină împreună cu Consiliul Local și să redea orașului și circuitului turistic acest castel.

Ce au rămas însă nealterate de vreme sunt legendele. Se spune că în pivnița castelului erau butoaie mari de doi metri. În timpul războiului, soldații ruși ar fi intrat aici, au împușcat câteva dintre ele ca să deguste băutura, dar licoarea bahică a tot curs până când i-a înnecat.

Dar cam atât a rămas din castelul Teleki, povestea.

Deși schimbarea proprietarului nu modifică regimul castelului care este monument istoric, imobilul nu va putea suferi modificări sau reparații fără acordul Ministerului Culturii.

Oamenii locului știu că nu pierd doar turiști, ci și istoria atâta timp cât palatul se degradează în spatele porților închise.

sursa: citynews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii

Publicat

în

Pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii, acțiune de ecologizare

Asociația „Lupii Sigidavei” Cugir a încheiat cu succes o nouă acțiune de ecologizare.
Aceasta s-a desfășurat pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii.
Toți cei care au participat la acțiune s-au organizat și au format patru echipe. O echipă a plecat de la Podul Roșu spre Căprioară, una a plecat de la Mistrețu spre Căprioară, alta pe Valea Grușerii și, nu în ultimul rând echipa de la „Cabana fără gânduri” a ecologizat Râul Mic.
„Suntem plăcut surprinși să vedem de la an la an sunt tot mai puține gunoaie în aceste zone pe care noi le ecologizăm anual. Mulțumim tuturor celor implicați în realizarea acestei acțiuni, cât și administrației locale, care ne-a pus la dispoziție mijloc de transport pentru sacii cu gunoaie”, au transmis reprezentanții Asociației „Lupii Sigidavei” Cugir.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba