Rămâi conectat

Știri

Vremea se încălzește în a doua parte a lunii octombrie: Cum arată prognoza meteo pentru următoarele săptămâni

Publicat

în

Vremea se va menține friguroasă zilele următoare, însă începând cu data de 18 octombrie temperaturile încep să crească simțitor

Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza meteo valabilă pentru următoarele două săptămâni, în intervalul 11 – 24 octombrie, pentru fiecare regiune a țării.

Potrivit ANM, temperaturile vor ajunge până la 17 – 19 de grade Celsius în aproape toate regiunile țării.

Vremea în Transilvania

După o zi normal de caldă, valorile maxime diurne ale temperaturii aerului vor rămâne scăzute până la sfârșitul primei săptămâni şi se vor situa, în medie, între 10 și 12 grade. Începând din 18 octombrie, vremea va intra într-un proces de încălzire ce se va resimţi la temperaturile maxime, care vor ajunge la valori, în medie, de 15…17 grade în a doua parte a celei de-a doua săptămâni. Pe parcursul celor două săptămâni, temperaturile minime vor fi, în medie, mai scăzute decât cele înregistrate în mod obişnuit în luna octombrie și se vor situa, în general, între 2 şi 5 grade, în unele nopți fiind valori negative în estul regiunii. În ansamblu, regimul pluviometric va fi normal, însă în prima săptămână, probabilitatea pentru precipitații în general moderate va fi mai ridicată.

Vremea în Banat

După o zi caldă, în prima săptămână, regimul termic va fi caracterizat de valori termice diurne mult mai coborâte decât cele specifice celei de-a doua decade a lunii octombrie, cu maxime medii de 12…14 grade, în timp ce minimele nocturne vor fi, în medie, de 5…7 grade, apropiate de cele normale. Începând din 18 octombrie până pe 22 octombrie, se estimează încălzirea treptată a vremii, astfel că media regională a temperaturilor maxime va ajunge la 19 grade, iar cea a minimelor va fi de 8 grade. În ultimele două zile ale celei de-a doua săptămâni nu vor fi variaţii termice semnificative așa încât vremea se va menține caldă pentru a doua jumătate a lunii octombrie. Probabilitatea pentru ploi mai frecvente şi moderate cantitativ va fi mai ridicată în intervalele 11-12 și 14-17 octombrie. În a doua parte a intervalului de referinţă, vor fi posibile în puține zile ploi slabe, cu caracter local.

Vremea în Crișana

În prima săptămână, exceptând ziua de 11 octombrie, regimul termic va fi caracterizat de valori termice diurne mai coborâte decât cele specifice celei de-a doua decade a lui octombrie, cu maxime medii de 13…16 grade, în timp ce minimele nocturne vor fi, în medie, de 4…7 grade, apropiate de cele normale. Începând din 18 octombrie până pe 22 octombrie, se estimează încălzirea treptată a vremii, astfel că media regională a temperaturilor maxime va ajunge la 18 grade, iar cea a minimelor va fi de 7…8 grade. În ultimele două zile ale celei de-a doua săptămâni variaţiile termice ale acestor valori vor fi nesemnificative așa încât vremea se va menține caldă pentru a doua jumătate a lunii octombrie. Probabilitatea pentru ploi locale, izolat moderate cantitativ va fi mai ridicată în intervalele 11-14 și 16-17 octombrie. În a doua parte a intervalului de referinţă, vor fi posibile în puține zile ploi slabe, în general pe arii restrânse.

Vremea în Maramureș

În debutul perioadei de referință, vremea va fi mai caldă decât în mod normal în prima decadă a lunii octombrie, dar în intervalul 12-17 octombrie temperaturile diurne se vor situa, mediat regional, între 11 şi 13 grade, iar cele nocturne vor oscila, în medie, între 2 și 7 grade. După data de 18 octombrie, vremea va intra într-un proces de încălzire ce se va resimţi mai ales la temperaturile maxime, care vor ajunge pe 22-24 octombrie la valori de 15…16 grade (mai ridicate decât cele climatologic specifice în a doua jumătate a lunii octombrie). Vor fi în ușoară creștere şi mediile temperaturilor minime, care vor atinge spre finalul celei de-a doua săptămâni 5…6 grade. Deși probabilitatea pentru precipitații slabe și moderate va fi ridicată mai ales în zilele primei săptămâni, în ansamblu regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal.

Vremea în Moldova

Până în jurul datei de 18 octombrie, vremea se va menține mult mai rece decât în mod obișnuit cu o medie regională a temperaturilor maxime de 12…13 grade. Apoi, vremea se va încălzi ușor și treptat, astfel încât în perioada 21-24 octombrie media valorilor diurne va tinde spre 16…18 grade. Temperaturile minime nu vor avea variații semnificative de-a lungul întregului interval și se vor situa în jurul valorilor normale, în general între 2 și 6 grade. În prima săptămână, temporar va ploua în general slab cantitativ, pe arii mai extinse în zilele de 12, 15 și 16 octombrie, în timp ce în cea de-a doua săptămână ploi slabe, vor fi posibile doar pe arii restrânse.

Vremea în Dobrogea

În cea mai mare parte a intervalului vremea va fi rece, cu medii ale maximelor termice de 14 și 16 grade și abia în perioada 21-24 octombrie, acestea vor crește spre o medie de 17…18 grade. Temperaturile nocturne deși vor avea mici variații de-a lungul celor două săptămâni de prognoză, vor fi apropiate de normele climatologice și vor fi cuprinse, în medie, în general între 6 și 10 grade. În prima săptămână, temporar va ploua, local însemnat cantitativ în cursul zilei de 12 octombrie și în noaptea de 12 spre 13 octombrie, dar posibil și în zilele de 15 și 16 octombrie. Apoi, probabilitatea pentru ploi slabe va fi redusă.

Vremea în Muntenia

Până în jurul datei de 19 octombrie, vremea se va menține mult mai rece decât în mod obișnuit cu o medie regională a temperaturilor maxime de 12…14 grade. Apoi, vremea se va încălzi ușor și treptat, astfel încât în perioada 21-24 octombrie media valorilor diurne va tinde spre 17…19 grade. Temperaturile minime nu vor avea variații semnificative de-a lungul întregului interval și media lor se va situa în jurul valorilor normale, în general între 5 și 7 grade. În prima săptămână, temporar va ploua, moderat sau local chiar însemnat cantitativ în zilele de 12, 14 și 15 octombrie, în timp ce în cea de-a două săptămână ploi slabe, vor fi posibile doar pe arii restrânse.

Vremea în Oltenia

Vremea va fi deosebit de rece în cea mai mare parte a intervalului, cu medii ale maximelor termice de 12 și 14 grade și abia în perioada 20-24 octombrie, acestea vor crește spre o medie de 16…18 grade. Temperaturile nocturne deși vor avea mici variații de-a lungul celor două săptămâni de prognoză, vor fi apropiate de normele climatologice și vor fi cuprinse, în medie, în general între 4 și 8 grade. În prima săptămână, temporar va ploua, local însemnat cantitativ în zilele de 14 și 15 octombrie, apoi probabilitatea pentru ploi slabe va fi redusă.

Vremea la munte

În mare parte a intervalului, vremea va fi mai rece decât în mod obișnuit, astfel temperaturile maxime se vor situa în medie între 2 și 5 grade, iar cele minime în general între -3 și 0 grade. O ușoară încălzire a vremii este posibilă în perioada 20-24 octombrie, când media maximelor va tinde spre 7…8 grade, iar cea a minimelor spre 1…2 grade. În prima săptămână, temporar vor fi precipitații moderate sau local chiar însemnate cantitativ îndeosebi în zilele de 12, 14 și 15 octombrie, predominant sub formă de ninsoare pe creste, în timp ce la altitudini mai joase se vor semnala ploi, dar trecător și lapoviță sau ninsori. După data de 17 octombrie, doar pe arii restrânse va mai ploua slab cantitativ.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii

Publicat

în

Pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii, acțiune de ecologizare

Asociația „Lupii Sigidavei” Cugir a încheiat cu succes o nouă acțiune de ecologizare.
Aceasta s-a desfășurat pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii.
Toți cei care au participat la acțiune s-au organizat și au format patru echipe. O echipă a plecat de la Podul Roșu spre Căprioară, una a plecat de la Mistrețu spre Căprioară, alta pe Valea Grușerii și, nu în ultimul rând echipa de la „Cabana fără gânduri” a ecologizat Râul Mic.
„Suntem plăcut surprinși să vedem de la an la an sunt tot mai puține gunoaie în aceste zone pe care noi le ecologizăm anual. Mulțumim tuturor celor implicați în realizarea acestei acțiuni, cât și administrației locale, care ne-a pus la dispoziție mijloc de transport pentru sacii cu gunoaie”, au transmis reprezentanții Asociației „Lupii Sigidavei” Cugir.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba