Rămâi conectat

Știri

Sfântul Matei, sărbătorit pe 16 noiembrie: Cine a fost Sfântul Matei, protectorul finanţelor

Publicat

în

Sfântul Matei, sărbătorit pe 16 noiembrie: Cine a fost Sfântul Matei, protectorul finanţelor. Numele provine de la evreiescul „Mattityahu” care înseamnă „darul lui Dumnezeu”. Sfântul Matei a fost unul din cei doisprezece apostoli. A fost un colector de taxe și autorul primei Envanghelii din Noul Testament

Creştinii îl cunosc şi iubesc pentru ca Sfântul Matei a fost unul dintre cei doisprezece Apostoli ai lui Iisus Hristos. Înainte de a deveni Apostol al Domnului, Matei a fost de meserie vameş şi se numea Levi. Se trăgea din Capernaum şi era fiul lui Alfeu.

Nu se cunosc foarte multe detalii despre viaţa acestuia, cum ar fi faptul dacă a fost sau nu căsătorit. Sfântul Matei a avut o moarte de martir.

Conform Traditiei si a scrierilor bisericesti Matei este binecunoscutul autor al primei Evanghelii. Acest lucru este marturisit credinciosilor de catre Eusebiu si Sfantul Epifanie, care ne spun ca Evanghelia a fost scrisa atat in limba greaca, cat si in limba aramaica. In Martirologul roman este specificat faptul ca Matei a murit ars pe rug de catre pagani cand acesta propovaduia cuvantului domnului in Etiopia. Textele apocrife mentioneaza trecerea sa la cele vesnice alaturandu-se Domnului nostru in Ceruri dar si faptul ca a avut parte de moarte de martir in Pont.

Evanghelia dupa Matei face parte din lista Canonului Muratori si este amintita de Sfintii Parinti Atanasie cel Mare, Chiril al Ierusalimului si Grigore de Nazianz. Autenticitatea acesteia a fost recuonoscuta si de sinoadele din Laodiceea (360), canonul 60 Hipo (393). De asemenea, Evanghelia a fost confirmata si de Sinodul ecumenic Trulan (692) si sinodul al VII-lea (787). Motivul care a stat in spatele scrierii evangheliei este de a dovedi cititorilor vremii ca Mesia este cel care a fost prezis de catre profeti iar toate vechile profetii s-au indeplinit odata cu venirea Mantuitorului pe Pamant, scrie calendarulortodox.ro.

Datorită meseriei practicate de el înainte de a deveni Apostol, Sfântul Matei este considerat astăzi patronul spiritual al contabililor, bancherilor, vameșilor și al gărzilor financiare. Rămășițele sale pământești sălășluiesc la Schitul Românesc Prodromu, pe Muntele Athos.

Purtătorul numelui de „Matei” este foarte responsabil, expresiv, inspirational și cu o personalitate prietenoasă. Încrederea de sine îl ajută să își facă prieteni mai ușor și se face plăcut datorită spontaneității și veseliei. Îi place să fie în preajmă oamenilor și nu suportă singurătatea.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului în comuna Pianu

Publicat

în

Pianu: Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului

Autorizația de construcție pentru înființarea unui sistem de distribuție rețele de gaze naturale în localitățile Pianu de Jos, Pianu de Sus și Strungari a fost eliberată.

Anunțul a fost făcut de primarul comunei Pianu, Marin Petruse.

Proiectul „Înființare sistem inteligent de distribuție de gaze naturale în comuna Pianu, județul Alba” și-a găsit recent concesionar, iar pienarii – numărați în prima etapă cu 1.039 de branșamente – sunt acum mult mai aproape de visul lor de decenii: acela de a beneficia și ei, ca aproape toată lumea, de gazul metan.

Proiectul este finanțat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Edilul Pianului apreciază că introducerea gazului în comună este cea mai importantă realizare din toată cariera sa de primar, de 24 de ani.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Start pentru realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni

Publicat

în

Realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni: Start al lucrărilor

Au început lucrările la noul pod care va fi amplasat în amonte de Podul Ferdinand din Câmpeni.

Anunțul a fost făcut de primarul orașului Câmpeni, Cristian Dan Pașca.

Proiectul prin intermediul căruia se edifică noul pod este denumit ,,Pod 1 pe strada Izvoarelor, peste Râul Arieș, în orașul Câmpeni”. Termenul de execuție este de 24 de luni de la începerea lucrărilor. Potrivit edilului din Câmpeni, constructorul a estimat că ar putea finaliza lucrarea în jumătate din perioada de execuție.

Realizarea podului nou de la Câmpeni este o investiție de peste 8 milioane de lei, finanțată prin Programul Național de Investiții ,,Anghel Saligny”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Școala Gimnazială „Lucian Blaga” Ocna Mureș, reabilitată și modernizată

Publicat

în

Reabilitare și modernizare a Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga” Ocna Mureș

Miercuri 17 aprilie a avut loc prezentarea publică a rezultatelor proiectului „Reabilitarea și modernizarea infrastructurii educaționale a Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga” clasele 0–VIII din orașul Ocna Mureș, Alba”. 
La eveniment – pe lângă o mare parte a celor peste peste 460 elevi și 30 cadre didactice de la această unitate de învățământ – au fost prezenți președintele Consiliului Județean Alba Alba și al Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru, Ion Dumitrel, primarul din Ocna Mureș – Silviu Vințeler, directorul general ADR Centru – Simion Crețu, deputatul Alin Ignat și reprezentanți ai companiilor implicate în proiect, dar și edili locali.
Profesoarele Istina Badu – director și Dorina Baciu – director adjunct, alături de toate cadrele didactice prezente au fost mai mult decât mândre să-și prezinte elevii (îmbrăcați cu frumoase cămăși albe și cu o cravată distinctivă), dar și realizările lor deosebite: nenumărate premii la concursurile și olimpiadele școlare județene și naționale.
Reabilitarea și modernizarea Școlii „Lucian Blaga” din Ocna Mureș a inclus două corpuri de clădire, în suprafață totală construită la sol de 1.311 metri pătrați, dotarea intregii scoli cu mobilier și echipamente didactice, instalarea de dispozitive pentru accesibilitatea persoanelor cu deficiențe locomotorii, dar și pentru suport pedagogic, inclusiv reamenajarea completă a curții, unde a fost creat un teren de sport multifuncțional.
sursa: ADR Centru

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba