Rămâi conectat

Știri

Sesiunea Științifică Unitate, Continuitate și Independență în Istoria Poporului Român. 103 ani de la Marea Unire, de astăzi, la Alba Iulia

Publicat

în

Muzeul Național al Unirii Alba Iulia organizează Sesiunea Științifică Unitate, Continuitate și Independență în Istoria Poporului Român. 103 ani de la Marea Unire (1918 – 2021)

Evenimentul va vaea loc în perioada 25-26 noiembrie 2021.

La această manifestare devenită deja tradiție ca să aibă loc în preajma Zilei Naționale a României, vor participa specialiști de la instituții muzeale sau universitare din România (Oradea, Cluj-Napoca, Sibiu, Suceava, Iași, București, Sighișoara, Deva, Constanța, Craiova, Zalău, Piatra-Neamț, Satu Mare și Alba Iulia) dar și din străinătate (Serbia, Polonia, Suedia, USA, Ucraina și Brazilia).

Lucrările conferinței, care vor fi împărțite în 4 secțiuni, Arheologie, Istorie, Conservare-restaurare și Museikon, se vor desfășura în mediul on-line, putând fi urmărite pe https://www.facebook.com/muzeulnationalaluniriialbaiulia., începând de joi, 25 noiembrie 2021, ora 10:00.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Joi, 25 noiembrie 2021
Ora 10.00 – 13.00 susținerea lucrărilor pe secțiuni

Ora 13.00 – vernisaj expoziție – Din patrimoniul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia. Colecția Elie Bufnea, Sala Unirii

Ora 15.00 – 19.00 susținerea lucrărilor pe secțiuniVineri, 26 noiembrie 2021

Ora 9.00 – Vernisaj Expoziție „Ceramica glazurată romană din colecția Muzeului Național al Unirii Alba Iulia”, Sala Unirii, spațiile expoziționale „Alba Iulia”

– Lansare catalog ”Roman Lead-Glazed Ceramics from the Collection of the National Museum of the Unification Alba Iulia”, prezintă dr. Viorica Rusu Bolindeț, Sala Unirii, spațiile expoziționale „Alba Iulia”

Ora 9.00 – 13.00 susținerea lucrărilor

Secțiunea ARHEOLOGIE
joi, 25 octombrie 2021, Mansardă Sala Unirii, aripa Nord
orele 10.00 – 13.00

Moderatori: Viorica Rusu-Bolindeț, Iosif Vasile Ferencz

1. Mar Rey-Solé, Ioan Alexandru Bărbat – University of Barcelona, Faculty of Geography and History, Department of History and Archaeology, Section of Prehistory and Archaeology, Barcelona, Muzeul Civilizației Dacice și Romane, Deva
Petrografia utilajului litic cioplit din așezarea neolitică timpurie de la Șoimuș-Teleghi. Studiul de caz al silicolitelor

2. Sabin Adrian Luca, Florentin Perianu, Anamaria Tudorie, Gabriel Rustoiu, Cristinel Fântâneanu – Muzeul Național Brukenthal Sibiu, Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia
Cercetări arheologice la Tărtăria – Gura Luncii (jud. Alba). Campania anului 2021

3. Cătălin Nicolae Rișcuța – Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva
Un vas aparținând Bronzului Timpuriu și implicațiile sale cultural-cronologice

4. Horia Ciugudean, Colin P. Quinn, Jess Beck – Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Hamilton College, Vassar College
Proiectul MARBAL: rezultatele preliminare ale campaniilor 2018-2019 în cimitirul aparținând Bronzului timpuriu de la Râmeț-Gugu (jud. Alba)

5. Beatrice Ciută – Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia
Analiza arheobotanică a unui lot de semințe provenite din situl de epoca bronzului de la Oarța de Sus (jud. Maramureș)

6. Iosif Vasile Ferencz – Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva
Noi artefacte celtice descoperite în sud-vestul Transilvaniei

7. Anca Timofan, Andrei Iosif Buta – Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, cercetător independent
Locuirea de la Apulum. O nouă casă romană descoperită în zona civilă a castrului legiunii a XIII-a Gemina (str. Nicolae Titulescu, nr. 20)

8. Anca Timofan – Muzeul Național al Unirii Alba Iulia
Un parc arheologic urban la Alba Iulia – context, concept, utilitate, relevanță, instrumente și strategii de implementare, dificultăți. (Programul ArcheoDanube – Archaeological Park in Urban Areas)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului în comuna Pianu

Publicat

în

Pianu: Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului

Autorizația de construcție pentru înființarea unui sistem de distribuție rețele de gaze naturale în localitățile Pianu de Jos, Pianu de Sus și Strungari a fost eliberată.

Anunțul a fost făcut de primarul comunei Pianu, Marin Petruse.

Proiectul „Înființare sistem inteligent de distribuție de gaze naturale în comuna Pianu, județul Alba” și-a găsit recent concesionar, iar pienarii – numărați în prima etapă cu 1.039 de branșamente – sunt acum mult mai aproape de visul lor de decenii: acela de a beneficia și ei, ca aproape toată lumea, de gazul metan.

Proiectul este finanțat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Edilul Pianului apreciază că introducerea gazului în comună este cea mai importantă realizare din toată cariera sa de primar, de 24 de ani.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Start pentru realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni

Publicat

în

Realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni: Start al lucrărilor

Au început lucrările la noul pod care va fi amplasat în amonte de Podul Ferdinand din Câmpeni.

Anunțul a fost făcut de primarul orașului Câmpeni, Cristian Dan Pașca.

Proiectul prin intermediul căruia se edifică noul pod este denumit ,,Pod 1 pe strada Izvoarelor, peste Râul Arieș, în orașul Câmpeni”. Termenul de execuție este de 24 de luni de la începerea lucrărilor. Potrivit edilului din Câmpeni, constructorul a estimat că ar putea finaliza lucrarea în jumătate din perioada de execuție.

Realizarea podului nou de la Câmpeni este o investiție de peste 8 milioane de lei, finanțată prin Programul Național de Investiții ,,Anghel Saligny”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Școala Gimnazială „Lucian Blaga” Ocna Mureș, reabilitată și modernizată

Publicat

în

Reabilitare și modernizare a Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga” Ocna Mureș

Miercuri 17 aprilie a avut loc prezentarea publică a rezultatelor proiectului „Reabilitarea și modernizarea infrastructurii educaționale a Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga” clasele 0–VIII din orașul Ocna Mureș, Alba”. 
La eveniment – pe lângă o mare parte a celor peste peste 460 elevi și 30 cadre didactice de la această unitate de învățământ – au fost prezenți președintele Consiliului Județean Alba Alba și al Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru, Ion Dumitrel, primarul din Ocna Mureș – Silviu Vințeler, directorul general ADR Centru – Simion Crețu, deputatul Alin Ignat și reprezentanți ai companiilor implicate în proiect, dar și edili locali.
Profesoarele Istina Badu – director și Dorina Baciu – director adjunct, alături de toate cadrele didactice prezente au fost mai mult decât mândre să-și prezinte elevii (îmbrăcați cu frumoase cămăși albe și cu o cravată distinctivă), dar și realizările lor deosebite: nenumărate premii la concursurile și olimpiadele școlare județene și naționale.
Reabilitarea și modernizarea Școlii „Lucian Blaga” din Ocna Mureș a inclus două corpuri de clădire, în suprafață totală construită la sol de 1.311 metri pătrați, dotarea intregii scoli cu mobilier și echipamente didactice, instalarea de dispozitive pentru accesibilitatea persoanelor cu deficiențe locomotorii, dar și pentru suport pedagogic, inclusiv reamenajarea completă a curții, unde a fost creat un teren de sport multifuncțional.
sursa: ADR Centru

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba