Știri
Samoilă Mârza, „fotograful Unirii“ din 1918: Un singur fotograf printre 100.000 de români
Momentele mărețe ale Marii Uniri de la 1918 au fost imortalizate. Deși poate părea greu de crezut, meritul îi revine unui singur om, pe nume Samoilă Mârza
Acesta a realizat atât fotografii ale momentelor de la Marea Unire, cât și pentru alte evenimente marcante ale istoriei recente a României.
Samoilă Mârza s-a născut la 18 septembrie 1886, la Galtiu, comuna Sântimbru, judeţul Alba, într-o familie de ţărani. Acesta a urmat şase clase primare la „Şcoala poporală confesională română unită” din satul natal, urmând apoi liceul la Alba Iulia. La 14 noiembrie 1918, la Viena, realiza trei fotografii care imortalizau sfinţirea primului steag tricolor al Consiliului Naţional Român Militar, în prezenţa generalului Boeriu, a lui Iuliu Maniu şi a celorlalţi militari români. La 1 decembrie 1918, Samoilă Mârza pleacă pe bicicletă, luând aparatul de fotografiat cu burduf, la Alba Iulia, la Marea Adunare Naţională. De menționat este faptul că Samoilă Mârza nu avea permis de intrare, iar în consecință nu a fost acceptat în Sala Unirii, pentru ceremonii fiind angajat un fotograf german, care, din motive necunoscute, nu s-a prezentat la adunare. Samoilă Mârza a realizat doar cinci fotografii cu imagini de la Marea Adunare Națională. Două au fost făcute de la tribunele oficiale la care a fost citit actul Unirii în faţa Marelui Sfat Naţional şi a poporului, de către dr. Aurel Vlad şi episcopul greco-catolic Iuliu Hossu. În următoarele trei fotografii se observă mulţimile care asistau la evenimentul istoric, pe Platoul Romanilor,
Samoilă Mârza, „fotograful Unirii“ din 1918, a cutreierat prin toată Transilvania cu aparatul de fotografiat prins pe portbagajul nelipsitei sale biciclete.
Dimineaţa zilei de 1 Decembrie 1918, satul Galtiu, la 14 kilometri de Alba Iulia. Tânărul Samoilă Mârza, care se întorsese de patru zile de pe front, se pregătea de plecarea spre Alba Iulia, unde se ținea Marea Adunare Națională, la care erau așteptați peste 100.000 de români. Și-a pus pe bicicletă aparatul cu burduf, trepiedul şi clişeele de sticlă şi s-a alăturat delegaţiei din satul său.
A ajuns în oraşul în care s-a hotărât Unirea în jurul orei 11.00, pe o vreme mohorâtă. Tânărul de 32 de ani nu a reuşit să intre în Sala Unirii, întrucât nu deţinea un „credenţional“, un permis de acces. Ca urmare, nu există nicio imagine din Sala Unirii, unde au avut loc dezbaterile celor 1.228 de delegați ai românilor ardeleni.
Un singur fotograf printre 100.000 de români. Fotograful a stat alături de miile de români așezați pe așa numitul „Câmp al lui Horea“, cunoscut astăzi ca Platoul Romanilor, în fața Catedralei Încoronării. Samoilă Mârza a fost singurul om din acea mulțime interminabilă care a avea la el un aparat de fotografiat, unul cu burduf. Cu acesta a realizat cele cinci imagini celebre care i-au adus supranumele de „fotograful Unirii“. Imaginea evenimentelor este comprimată în trei instantanee cu mulţimile venite la Marea Adunare Naţională şi două imagini cu tribunele oficiale.
Imaginile de masă ne permit să vedem numărul mare de oameni. Ulterior, au fost folosite şi pentru a demonstra cât de democratic a fost actul Unirii. În poze se zăresc şi pancarte, ceea ce ne ajută să ne dăm seama de unde au venit participanţii, din ce sate proveneau. La Galtiu, satul natal al lui Samoilă Mârza, se va face o poză de grup, folosind tehnică veche şi modernă. După o pauză de hidratare, asigurată de organizatori, participanţii vor parcurge traseul Galtiu-Alba Iulia. Participanţii trebuie să aibă în vedere faptul că deplasarea se va face pe drumuri publice pe care nu va fi oprit traficul. Minorii vor putea participa doar însoțiți de părinți. Se recomandă purtarea unei căşti de protecţie cât şi respectarea indicaţiilor/instrucţiunilor organizatorilor.
Samoilă Mârza n-a fost doar fotograful Unirii Transilvaniei cu România, ci şi istoricul în imagini al satului Galtiu, care în zilele noastre numără vreo 400 de suflete. Este satul în care localnicii au poze vechi, chiar de 100 de ani, făcute de acelaşi fotograf cu aparatul cumpărat în schimbul unei perechi de boi.
Sursa:editiadedimineata.ro și viziteazaalbaiulia.ro
Știri
Biserica de lemn din Fărău: Prin ce impresionează
Prin ce impresionează biserica de lemn din Fărău
Biserica de lemn din Fărău datează din anul 1762.
Are hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Biserica se află pe lista monumentelor istorice.
Tradiția consemnează aducerea ei din Sîniacov (comuna Ațintiș, Mureș) de la o mănăstire.
Analiza construcției duce la concluzia că la refacerea sa au fost folosite două biserici. Una dintre acestea era aceea de pe loc, atestată în 1761-1762 ca ortodoxă cu 100 de familii. Ei îi aparține absida, de formă străveche, decroșată, pătrată; și prima parte a navei. În continuare, bolta navei, ca și pereții, sunt înădiți, alungindu-se cu materialul recuperat de la lăcașul adus din Sâniacob. Anul acestei refaceri, 1842, este înscris pe peretele de vest, lângă intrare însoțit de numele meșterului: Pantelimon din Sâniacob.
Au fost păstrate consolele, cu crestături în retragere succesivă; au fost sacrificate ancadramentele sculptate, dându-se un nou acces pe vest. Pictura a fost și ea distrusă. Urmele de pe bolta navei originare de pe timpanul de vest, ca și de pe înfundătura pridvorului adăugat, indică activitatea unui zugrav de la Feisa.
Elementele tâmplei mai bine conservate, ușile împărătești cu reprezentarea evangheliștilor într-un decor arhitectonic, friza apostolilor, moleniile și crucea Răstignirii, provenite de la biserica locală sunt databile la mijlocul secolului al 18-lea. Icoanele împărătești semnate și datate ”Iacov zugravul, 1758” îmbogățesc cunoștințele despre acest dotat artist, creator al unei școli de pictură, care a numărat și pe fiul acestuia, popa Nicolae zugravul.
În Fărău, un alt lăcaș de lemn, construit în 1812, a fost înlocuit în 1926. Pereții fiind tencuiți la exterior și interior, nu se poate aprecia cum și în ce măsură a fost recuperat edificiul anterior.
sursa: Cristache-Panait, Ioana (1987), Biserici de lemn, monumente istorice din Episcopia Alba Iuliei, Mărturii de continuitate și creație românească, Alba Iulia, Editura Episcopiei Ortodoxe Române a Alba Iuliei
Știri
Când va avea loc Alba Carolina Bike Race în 2023
Alba Carolina Bike Race: Când va avea loc în 2023
În 2023 evenimentul sportiv Alba Carolina Bike Race se va desfășura sâmbătă 26 august, începând cu ora 9.00.
Vor fi 5 trasee: de 63, 36, 23, 12 și 5 kilometri (ultimul, traseu pentru copii – necompetitiv), cu diferite grade de dificultate. Traseele au fost gândite să acopere toate categoriile de participanți, să fie parcurse în proporție de 100% pe bicicletă și să străbată poteci, drumuri și puncte de belvedere care să pună în valoare zona Alba Iulia-Inuri-Mamut.
Începând de anul acesta competiția Alba Carolina Bike Race este înscrisă în calendarul competitional FRC.
Competiția se desfășoară conform regulamentului FRC de mountain bike. Numerele de concurs și cască de ciclism sunt obligatorii pentru toate categoriile de concurenți, atât în timpul competiției, cât și în timpul turelor de recunoaștere și antrenament.
Competiția Alba Carolina Bike Race este un proiect al Asociației ”Biciclim” Alba.
Știri
Un monument-reper în Alba Iulia, Statuia Lupoaicei
Statuia Lupoaicei, punct de mare interes în Alba Iulia
Statuia Lupoaicei din Alba Iulia este amplasată în Piața Alessandria, numită astfel datorită înfrățirii orașului cu același nume din nordul Italiei cu Alba Iulia.
Monumentul a fost donat orașului în anul 1993 de către consulul onorific al Italiei pentru județele Alba, Hunedoara și Sibiu. Dacă statuile „lupoaicei” sunt la fel peste tot în lume, soclurile acestora diferă. La Alba Iulia a fost aleasă soluția amplasării pe o coloană romană, la fel ca în cazul copiei din Roma, de pe colina Capitoliului. În anul 2009, municipalitatea Albei Iulia a dăruit orașului Alessandria o replică a „lupoaicei”, care a fost așezată în „Piața Alba Iulia” a orașului piemontez. Respectând reprezentările din Antichitate, lupoaica de la Alba Iulia este redată din profil, cu capul întors către cei doi sugari.
O dovadă a legăturii anticului Apulum cu simbolurile Romei este dată de o reprezentare a lupoaicei hrănindu-i pe Romulus și Remus. Basorelieful este expus la Muzeul Național al Unirii și este o mărturie peste milenii a statutului special pe care l-a avut anticul Apulum în Imperiul Roman.
Mărturiile călătorilor străini vorbesc și despre o sculptură în piatră a lupoaicei cu gemenii pe poarta de răsărit a Cetății medievale. În secolul al 18-lea, odată cu construirea Cetății Alba Carolina, poarta medievală a fost demolată și odată cu ea s-ar fi pierdut și imaginea Lupei. Există totuși unele șanse ca basorelieful în discuție să fie același cu cel expus la Muzeul Național al Unirii, deși dimensiunile nu îl recomandă.
Statuia originală numită „Lupa capitolina” se află la Muzeul Capitoliului din Roma.
sursa: albaiuliaqr.ro
-
Politicăacum 2 săptămâni
Conspirația din spatele abdicării lui Alexandru Ioan Cuza: 20 martie 2023 – 203 ani de la nașterea sa
-
Știriacum 2 săptămâni
20 martie, echinocţiul de primăvară: Semnificație, tradiții și obiceiuri
-
Știriacum o săptămână
23 martie, Ziua Mondială a Meteorologiei: La Alba Iulia a funcționat cea mai veche stație meteo din România, mai bine de 100 de ani
-
Știriacum o săptămână
Buna Vestire, cunoscută în calendarul popular sub denumirea de Ziua Cucului: În aceasta zi are loc primul său cântec, prin care anunță vestirea primăverii
-
Știriacum 2 săptămâni
22 martie, Ziua Mondială a Apei: 80% din resursele de apă potabilă ale României provin din Munții Carpați
-
Știriacum 2 săptămâni
Atracțiile turistice din Alba: Peștera Pojarul Poliței, un adevărat muzeu natural din Apuseni
-
Știriacum 7 zile
Strângerea de mână, salutul din zilele noastre: Cum a devenit salutul românilor
-
Știriacum 18 ore
Ziua Păcălelilor: Originea acestei zile și cum este sărbătorită în alte țări. Nimeni nu are voie să se supere pe 1 aprilie