Rămâi conectat

Educație și Cultură

Patrimoniul muzeului din Sebeș s-a îmbogățit cu o „cană de vecinătate”, datând din anul 1872

Publicat

în

O „cană de vecinătate” din 1872 îmbogăţeşte patrimoniul muzeului din Sebeş

Recent, patrimoniul muzeului nostru s-a îmbogățit cu o cană de vin confecționată la Sebeș, în 1872, de meșterul olar Samuel Roth, pentru o vecinătate din Gârbova (Urwegen), judeţul Alba.

Piesa, de o valoare excepțională, are o poveste neobișnuită, ajungând, prin împrejurări necunoscute, în Bad Heilbrunn, Germania, în posesia colecționarului A. Hesshaimer. Acesta și-a exprimat dorința ca, după moartea sa, cana să fie donată Muzeului Transilvănean din Gundelsheim, condus, la acea dată, de dr. Volker Wollmann, care însă i-a sugerat că ar fi mai potrivit ca vasul să ajungă la muzeul din Sebeș, localitate în care a fost confecționat. Astfel, după decesul colecționarului, în luna octombrie 2020, văduva sa, Daga Hesshaimer, i-a încredințat cana lui Volker Wollmann pentru a o aduce în țară și pentru a încheia formalitățile de donare a acesteia către Muzeul Municipal „Ioan Raica” din Sebeș.

Piesa, datorită destinației sale, este un unicat, fiind realizată la comanda celor doi lideri („tați” sau staroști) ai vecinătății, Michael Retscher (bătrân) și Thomas Schell (tânăr). Vecinătatea reprezintă o formă de organizare specifică lumii săsești, în care locuitorii unei străzi conviețuiau în baza unor reguli menite să le ușureze viața. Se ajutau reciproc la munca câmpului, lucrau împreună în cadrul unor activități civice și se întrajutorau, la nevoie, la diferite momente festive, fericite sau triste, precum botezul unui copil, o nuntă sau o înmormântare. Vasul primit ca donație era folosit drept cană pentru păstratul vinului la astfel de evenimente, făcând parte, alături de alte căni similare, de ladă și de însemne, din patrimoniul vecinătății.

Este un vas de dimensiuni relativ mari, cu înălțimea de 34,5 cm și diametrul maxim de 30 cm, fiind confecționat din lut și acoperit la exterior cu un strat de smalț de culoare verde. Poartă un bogat decor în relief alcătuit din brâuri alveolate și mici medalioane aplicate în zonele guri, gâtului și burții, precum și pe toartă. Decorul este completat de două inscripții, în limba germană, care ne oferă informații referitoare la comanditari și beneficiar, precum și la producător.

Cana de vecinătate confecționată de meșterul olar Samuel Roth din Sebeș, la 1872, se alătură vaselor similare existente în Colecția de Istorie a muzeului, completând-o în chip fericit, iar după restaurare, va fi inclusă în expoziția permanentă, în sala în care este ilustrată activitatea breslelor și a vecinătăților orașului în epocile medievală și modernă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Educație și Cultură

Concursuri ale cercurilor tehnico-aplicative de elevi din Alba: Când vor avea loc

Publicat

în

În Alba, concursuri ale cercurilor tehnico-aplicative de elevi

Etapa judeţeană a concursurilor cercurilor tehnico-aplicative de elevi – „Prietenii Pompierilor” şi „Cu viaţa mea apăr viaţa” – se va desfăşura, anul acesta, în data de 10 mai, în municipiul Alba Iulia.
Concursul „Prietenii Pompierilor” va reuni la start echipaje formate din 9 membri şi o rezervă (băieţi/fete sau mixte). Componenții echipajelor vor avea vârsta cuprinsă între 11 şi 15 ani
Concursul „Cu viaţa mea apăr viaţa” va reuni la start echipaje formate din 3 membri şi o rezervă (băieţi/fete sau mixte). Componenții echipajelor vor avea vârsta cuprinsă între 10 şi 15 ani şi între 15 și 18 ani.
Fiecare echipaj va fi însoţit de un professor coordonator.
Cele două concursuri sunt oeganizate de Consiliul Judeţean Alba în parteneriat cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Unirea” al judeţului Alba.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Mara Roman, elevă a Colegiului Tehnic „I. D. Lăzărescu” Cugir, calificare la etapa națională a Olimpiadei de Chimie

Publicat

în

Calificare la etapa națională a Olimpiadei de Chimie pentru o elevă a Colegiului Tehnic „I. D. Lăzărescu” Cugir

Performanță deosebită reușită de o elevă de la Colegiul Tehnic „I. D. Lăzărescu” din Cugir: Mara Roman a reușit să se califice la faza națională a Olimpiadei de Chimie.

Mara Roman este elevă în clasa a X-a.

„Cu bucurie anunțăm încă o calificare la Națională la una dintre cele mai dificile discipline: chimia. Concursul adresat liceelor tehnologice, vocaționale, câștigat și în 2024 și de un reprezentant al școlii noastre ne aduce speranță și certitudinea că ceea ce facem aici la Lăzărescu, nu facem în zadar!”, au transmis reprezentanții colegiului cugirean.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

English 4 Kids, clubul de engleză al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, o nouă întâlnire în 16 aprilie

Publicat

în

English 4 Kids – Clubul de engleză al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

English 4 Kids – Clubul de engleză este un proiect cultural-educativ inițiat în anul 2019, desfășurat lunar sub forma unui club de limbă și civilizație engleză pentru copii, având ca scop apropierea celor mici de limba și cultura britanică/americană și familiarizarea acestora cu fondul de carte în limba engleză al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Elementele implicate în desfășurarea acestui club sunt: joc/joacă, ateliere creative, cântece, vizionări de materiale educative audio-video în limba engleză, toate sub îndrumarea unui cadru didactic specializat – prof. Diana Bianca Mortură. Din partea bibliotecii județene, proiectul este coordonat de bibliotecara Ana-Maria Pienar.
Activitățile din luna aceasta vor avea loc în data de 16 aprilie 2024, la ora 16:00, la sala de lectură a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, iar tema abordată va fi „In the Kitchen”. Alături de Diana Bianca Mortură și Ana-Maria Pienar, copiii prezenți la eveniment vor cânta și se vor juca, vor învăța expresii și cuvinte noi, vor lectura cărți adecvate și vor conversa cu copii de vârsta și preocupări similare, toate în limba engleza.

English 4 Kids – Clubul de engleză va avea loc și în cadrul Târgului de cArte Alba Transilvana, din perioada 10-12 mai 2024, în aer liber, în Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia. Organizatorii evenimentului sunt Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba