Rămâi conectat

Știri

Locuri cunoscute deja ca zone de atracție turistică: Situl Natura 2000 Trascău

Publicat

în

Locuri cunoscute deja ca zone de atracție turistică: Situl Natura 2000 Trascău

Munţii Trascăului formează latura estică a Munților Apuseni. Având înălțimi sub 1400 de metri, cu alte cuvinte, nefiind la fel de înalți precum alți munți din Carpați, ei au totuși o înfățișare impunătoare și sălbatică, în special priviți dinspre Valea Mureșului.

Aria naturală se întinde în extremitatea nordică a județului Alba (pe teritoriile administrative ale orașelor Aiud și Zlatna și pe cele ale comunelor Bucium, Cricău, Galda de Jos, Ighiu, Întregalde, Livezile, Meteș, Miraslău, Mogoș, Ocoliș, Ponor, Poșaga, Râmeț, Rimetea, Sălciua și Stremț) și în cea sudică a județului Cluj, pe teritoriile comunelor Băișoara, Iara și Moldovenești. Situl este străbătut de Drumul Național 75, care leagă municipiul Turda de orașul Câmpeni.

Odată ajuns în împărăția lor, priveliști de o frumusețe aparte ți se dezvăluie la tot pasul. Văi prăpăstioase, culmi, creste și platouri se combină pentru a crea un peisaj de o varietate deosebită. Un plus de farmec îl dau satele risipite până sus pe coama munților, întregind peisajul specific Ţării Moţilor.

Munții Trascăului sunt o zonă naturală acoperită în cea mai mare parte cu păduri de conifere, păduri de foioase, păduri de amestec, păduri în tranziție, pajiști alpine, pășuni, terenuri arabile și livezi. Aceasta este încadrată în bioregiunea geografică continentală și alpină a Carpaților Occidentali și are o importanță deosebită în protejarea unor specii de floră spontană arcto-alpină (argințică, foaie-grasă), submediteraneană (săpunăriță) și carpato-balcanică (garofiță sălbatică) precum și a unor elemente xerofite, mezoxerofitice și termofile. Aria protejată adăpostește și conservă o gamă diversă de faună sălbatică rară.

Munții Trascăului se laudă cu o serie de locuri cunoscute deja ca zone de atracție turistică, precum cheile Turzii, Turenilor, Râmeţului, Găldiţei, Întregaldelor, Cetii, Aiudului, Ampoiţei, apoi masivele calcaroase Bedeleu şi Ciumerna, Colţii Trăscăului şi Piatra Cetii, peşterile Huda lui Papară, Poarta Zmeilor, Bisericuţa, Liliecilor, marea dolină Vânătare și o serie de defilee ca cele ale Arieşului, Iarei, Hăşdatelor. Nici din punct de vedere al faunei, Munții Trascăului nu sunt mai prejos. Printre colțurile de stâncă își cresc puii mai multe perechi de acvile de munte, dar găsim și cateva perechi de șoim călător și buha.

Situl Natura 2000 Munții Trascău, cu o suprafață de 50.064 ha, încântă cu priveliști de o frumusețe aparte, care se dezvăluie la tot pasul. Culmi semețe, văi prăpăstioase și platouri se combină pentru a crea un peisaj de o varietate deosebită, un farmec aparte fiind dat de satele risipite până sus pe coama munților.

Situl Natura 2000 Munții Trascău are un rol semnificativ la menținerea sau readucerea la o stare favorabilă a 15 tipuri de habitate și a 22 de specii de interes comunitar (2 specii de carnivore mari, 5 specii de lilieci, 3 specii de amfibieni, o specie de pește și 11 specii de nevertebrate).

Cum ajungi?

Principalele căi de acces sunt:
 Drumul Național 1, pe tronsonul Alba Iulia – Teiuș – Aiud – Turda – Tureni,
 Drumul Național 74, pe tronsonul Alba Iulia – Șard – Zlatna,
 Drumul Național 75, pe tronsonul Turda – Buru – Lunca Arieșului – Sălciua

În vecinătatea sitului se află numeroase obiective (lăcașuri de cult, cetăți, muzee, arii naturale protejate) de interes istoric, cultural și turistic.

  • Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Galda de Jos, construcție 1715, monument istoric
  • Biserica Sfinții Arhangheli din Galda de Sus, construcție secolul al XVII-lea, monument istoric
  • Biserica reformată (ruine) din Benic, construcție secolul al XIII-lea, monument istoric
  • Biserica „Cuvioasa Paraschiva” din Mesentea, construcție 1782, monument istoric
  • Biserica de lemn „Sf. Arhangheli” din Dealul Geoagiului, construcție 1742, monument istoric
  • Biserica de lemn „Sf. Ilie” din Întregalde, construcție 1774, monument istoric
  • Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Livezile, construcție 1611, monument istoric
  • Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Ocolișel, construcție 1052, monument istoric
  • Mănăstirea Râmeț din Valea Mănăstirii, construcție sec. XIV – XVIII, monument istoric
  • Biserica „Nașterea Precistei” și „Izvorul Tămăduirii” a mănăstirii Râmeț, construcție secolul al XIV-lea, monument istoric
  • Schitul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Livezile.
  • Cetatea Trascăului, monument istoric
  • Ansamblul Cetății Aiudului (biserica reformată calvină și biserica evanghelică, înconjurate de o incintă fortificată cu nouă turnuri: Turnul măcelarilor, Turnul croitorilor, Turnul cizmarilor, Turnul blănarilor, Turnul dogarilor, Turnul olarilor, Turnul Kalendas, Turnul lăcătușilor fierari și Turnul Porții). Cetatea datează din secolul al XIV-lea și se află pe lista monumentelor istorice
  • Cetatea Liteni (Cetatea Geczy, Cetatea Lita), cetate medievală construită la 3 km sud-vest de satul Liteni din județul Cluj pe o stâncă deasupra Văii Iara (monument istoric
  • Muzeul etnografic (interior de casă țărănească tradițională cu exponate ce reflectă arta mesteșugărească tradițională) din satul Întregalde.
  • Arii protejate: Parcul Natural Apuseni, Valea Ierii (sit Natura 2000).

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Garda Apulum și Garda Cetății își reiau spectacolele, din 1 mai, în Cetatea Alba Carolina

Publicat

în

Deschiderea oficială a sezonului turistic, în Cetatea Alba Carolina

Mii de oameni vin, în fiecare an, în Cetatea Alba Carolina, special pentru spectacolele de reenactment istoric. Alte zeci de mii vin și pentru aceste show-uri susținute de Garda Apulum și Garda Cetății, unice în România.

Alba Iulia este gata să-i primească și în acest an, cu o ofertă turistică remarcabilă: concerte, festivaluri, evenimente memorabile.

Începând din 1 mai, odată cu deschiderea oficială a sezonului turistic în Cetate, se reiau și spectacolele de reconstituire istorică antică și schimbul de gardă, atât de așteptate de public.

Din 1 mai, din nou pe cai!

Tobele vor răsuna din nou în Cetate și copitele cailor vor lovi iar piatra. Garda Cetății este pregătită să ofere și în acest an publicului, turiști și albaiulieni, unul dintre momentele magnetice ale fiecărui sfârșit de săptămână. Sâmbăta și duminica, la 12 fix, Garda Cetății își va face, din nou, rondul obișnuit, de la Poarta a III-a la Poarta a IV-a, într-un ritual devenit deja simbol pentru Alba Iulia. Prima „ieșire” din acest an a Gărzii Cetății, cu arsenalul complet, cai, uniforme, tobe, puști și drapele, va avea loc chiar pe 1 mai.

„Alba Iulia și-a construit, de-a lungul ultimilor ani, o imagine unică în zona turismului cultural și istoric. Spectacolele de reenactment sau defilarea Gărzii Cetății sunt doar partea foarte vizibilă a acestei imagini mari. E absolut normal, e obligația noastră și angajamentul nostru față de oraș și turiști, să le menținem în calendarul de evenimente și să le promovăm ca atare. Vă invit să vă bucurați de ele și în acest nou sezon turistic, ce stă să înceapă”, spune Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia.

Ave, Apulum!

Strigătele de luptă ale „Gărzii Romane”- Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum, ale gladiatorilor din Ludus Apulensis, ale războinicilor daci din trupa Lupii Apoulonului, dar și dansurile Magna Nemesis se vor auzi și vedea, la rândul lor, în Cetatea Alba Carolina în această vară.

Spectacolele săptămânale vor avea loc în zona Porții a IV-a a Cetății, iar primul show este programat pentru 1 mai, la ora 18.00. Totul va culmina cu ediția a XI-a a Festivalului Roman Apulum, marcă înregistrată a Municipiului Alba Iulia și unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din Europa. Festivalul este programat în acest an în perioada 15-18 august.

Liviu Zgârciu, reprezentantul Asociației Culturale pentru Istorie Vie și, în același timp, coordonatorul reenactorilor din trupele antice declară: „De la 1 mai, Garda Apulum reîncepe sezonul reprezentațiilor de reenactment antic. Astfel, legionarii romani, războinicii daci, gladiatorii și frumoasele dansatoare vor putea fi văzuți de publicul larg, în fiecare vineri, în fața Porții a IV-a a Cetății Alba Carolina. De precizat că sezonul care stă să înceapă este al XI-lea de când voluntarii albaiulieni realizează acest spectacol, adevărate lecții de istorie vie, în care este promovat patrimoniul antic al orașului Alba Iulia.”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului în comuna Pianu

Publicat

în

Pianu: Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului

Autorizația de construcție pentru înființarea unui sistem de distribuție rețele de gaze naturale în localitățile Pianu de Jos, Pianu de Sus și Strungari a fost eliberată.

Anunțul a fost făcut de primarul comunei Pianu, Marin Petruse.

Proiectul „Înființare sistem inteligent de distribuție de gaze naturale în comuna Pianu, județul Alba” și-a găsit recent concesionar, iar pienarii – numărați în prima etapă cu 1.039 de branșamente – sunt acum mult mai aproape de visul lor de decenii: acela de a beneficia și ei, ca aproape toată lumea, de gazul metan.

Proiectul este finanțat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Edilul Pianului apreciază că introducerea gazului în comună este cea mai importantă realizare din toată cariera sa de primar, de 24 de ani.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Start pentru realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni

Publicat

în

Realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni: Start al lucrărilor

Au început lucrările la noul pod care va fi amplasat în amonte de Podul Ferdinand din Câmpeni.

Anunțul a fost făcut de primarul orașului Câmpeni, Cristian Dan Pașca.

Proiectul prin intermediul căruia se edifică noul pod este denumit ,,Pod 1 pe strada Izvoarelor, peste Râul Arieș, în orașul Câmpeni”. Termenul de execuție este de 24 de luni de la începerea lucrărilor. Potrivit edilului din Câmpeni, constructorul a estimat că ar putea finaliza lucrarea în jumătate din perioada de execuție.

Realizarea podului nou de la Câmpeni este o investiție de peste 8 milioane de lei, finanțată prin Programul Național de Investiții ,,Anghel Saligny”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba